Zimný festival jedla po štvrtýkrát

K zimnému Slovensku patria tradične aj zabíjačky. Ani tí, ktorí sa ich z nejakého dôvodu nemôžu zúčastniť, však o nič neprídu. Pestrú škálu gurmánskych špecialít môžu ochutnať počas piatich týždňov na Zimnom festivale jedla.

(Zdroj: www.zimnyfestivaljedla.sk)

Organizátor – gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch pozývajú od 14. januára do 17. februára 2016 už po štvrtýkrát milovníkov dobrého jedla do takmer pol slovenských reštaurácií (je ich o takmer 20 viac ako vlani) vo všetkých ôsmich krajoch Slovenska. V nich si budú môcť užiť atmosféru Zimného festivalu jedla.

V ponuke sú tri jedlá

Zapojené reštaurácie ponúkajú gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostáva z troch jedál:

• Naše ikonické jedlo - charakterizujúce danú reštauráciu

• Chute regiónov - s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín

• Recepty našich mám - podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou

Premiéra bola v Savoyke

Na zorganizovanie úvodného večera festivalu sa tohto roku podujala Savoy reštaurácia v bratislavskom hoteli Carlton. Hostia mohli počas neho ochutnať za hudobného sprievodu trojchodové menu z dielne šéfkuchára Jozefa Risku. Ako chuť regiónu to bol údený úhor servírovaný so špeclami s hrubozrnnou horčicou a pošírovaným vajíčkom. Za svoje ikonické jedlo označila reštaurácia marinovaný jelení chrbát pripravený spôsobom sous vide so slaninkou z mangalice, pričom prílohou boli fialové zemiaky, glazúrovaná červená repa a červená kapusta s badiánom. To všetko podávali s jemnou chilli čokoládovou omáčkou. Receptom našich mám sa tam inšpirovali pri tvorbe milostí božích, teda tradičných fašiangových fánok, preliatych so šodó z prešporských vín.

Raňajky i ples

Zimný festival jedál každým rokom rastie, pribúdajú novinky. Výnimkou nie je ani tento ročník. Sú nimi napríklad festivalové raňajky v bratislavskom podniku Moods bakery & coffee. Deň sa tam dá začať horúcim pečivom rovno z pece, dobrou kávičkou, alebo žemľou s pošírovanými vajíčkami.

Aj v košickej kaviarni, známej svojou domáckou atmosférou – San Domenico caffé, poňali festivalové raňajky zaujímavo. Pochutnať si tam môžete na plnených špaldovo-ražných sendvičoch, vegan „treske“ na špaldovej bruscette či home-made parfait z vlastnej pekárne s bio jogurtom aj v bezlaktózovej verzii.

Ďalšou novinkou je prvý Gurmán Diva Ples v Bánovciach nad Bebravou v Diva restaurante, kde kuchyňu vedie držiteľ viacerých gastronomických ocenení, šéfkuchár Michal Škorec. Za hudobného sprievodu zažijú plesajúci návštevníci noc plnú výnimočných jedál.

Nasadnite na Gurmán busy

Festivalové dianie sa netýka len Bratislavy, hoci tam je do neho pochopiteľne zapojených najviac reštaurácii. Nechýbajú ale ani podniky v Modre, Lozorne, Piešťanoch, Mierove, Galante, Dunajskej Strede, Bánovciach nad Bebravou, Čereňanoch, Lednických Rovniach, Dolnej Tužine, Bytči, Malatínach, Žiline, Donovaloch , Batizovciach, Nitre, Mojmírovciach, Košiciach či Spišskej Novej Vsi. Kto má teda záujem, môže si aj pocestovať.

Tí, ktorí obľubujú pohodlie a chcú v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách, môžu sadnúť na populárne Gurmán busy. Čaká ich gastronomická jazda, osobné stretnutie so šéfkuchármi, ale najmä kolektívy ľudí s rovnakým koníčkom.

Putovať za dobrým jedlom sa bude dať po malokarpatskej, košickej, nitriansko - južnoslovenskej i bratislavskej trase. Každá z nich má zahrnutý aj bonus – ochutnávku vín, piva či destilátov.

Gurmán pobyty

A kto sa chce labužníctvu venovať celý víkend a zobrať si so sebou trebárs aj rodinu či priateľov, pre toho sú ideálnou voľbou víkendové Gurmán pobyty. Aj v tomto prípade je si z čoho vybrať. Romantický víkend ponúka najstarší historický hotel na Slovensku – Hotel Sebastian v Modre i ďalší modranský hotel Majolika, Relax Hotel Sojka v Malatínach a gurmánsky pobyt i nezabudnuteľný víkend sľubuje aj Residence Hotel & Club na Donovaloch.

Degustačné kupóny, busy či pobyty si možno kúpiť aj online na zimnyfestivaljedla.sk.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Ramsaymu premiéra vyšla, slovenskí hokejisti zdolali v príprave Česko

Víťazstvo je dobré, ale vieme, že musíme hrať lepšie, priznal nový kouč Slovákov.

KOMENTÁRE

Podomový šmejd s jadrom Únie

Žiadna „super EÚ“ s jedným pevným jadrom sa nechystá.

EKONOMIKA

Kedy dostanete 13. a 14. plat? Fico podporil Dankov návrh

Koalícia sa zrejme dohodne na úľavách.

KOMENTÁRE

Odsedel si trest za protest proti okupácii ČSSR. Neľutuje

Zorjanov príbeh je ťažko uveriteľný.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.