Čo majú spoločné Magda Vášáryová a Marilyn Monroe? Milovali pivo!

Nie je iba príjemným spoločníkom pri sledovaní filmu - v dejinách kinematografie tento zlatistý mok vždy zohrával veľmi dôležitú úlohu a spájal tie najväčšie legendy strieborného plátna súčasnosti i minulosti. (Inzercia)

Marilyn Monroe vo filme Bus stop

Späť na pivný špeciál

V podobe kľúčovej rekvizity sa pivo objavilo v najatraktívnejších filmoch legendárneho 20. storočia. Neraz sa vzájomný vzťah medzi pivom a najväčšími hereckými legendami preniesol priamo do filmového scenára.

Faktom ostáva, že obľúbený nápoj mnohých Slovákov i Sloveniek je bežnou súčasťou každodenného života, a to až do tej miery, ktorá sa odrazila vo filmovom deji. Ide o silne spoločenský nápoj, ktorý so sebou prináša množstvo príležitostí na rozhovory medzi priateľmi, rodinou či kolegami. So zreteľom na tieto fakty, filmoví režiséri našli práve v pive perfektnú „barličku“ na vyriešenie scény, kde filmové postavy potrebujú čas na nadviazanie väzieb a vzájomné bližšie zoznámenie. Úloha piva bola často rovnako dôležitá ako predstaviteľ hlavného hrdinu – nápoj zosobňoval sociálny jav v mnohých scénach, po boku tých najväčších legiend zlatej éry kinematografie.

Kto by nepoznal filmovú star – prekrásnu Marilyn Monroe? Vo filme „Bus stop“ (Autobusová zastávka od Joshua Logana) mladý muž Don Murray vstúpi do baru a na prvý pohľad sa zamiluje do žiarivej Marilyn, ktorá tu v jednom z najpôsobivejších obrazov filmu popíja svetlé pivo roztomilými dúškami. Pivo bolo už vtedy považované za nápoj s nízkym obsahom alkoholu, vhodný pre túto legendárnu filmovú ikonu, starajúcu sa o svoj vzhľad a imidž.

Dokonalý príklad absolútnej symbiózy medzi pivom a filmovým príbehom na oboch stranách kamery je stelesnený jedným z najatraktívnejších hercov dvadsiateho storočia, Paulom Newmanom. Paul v priebehu rokov opakovane vyhlásil, že jeho vášne boli filmy, autá, rodina a pivo - nie nutne v tomto poradí. Pravdou ostáva, že mu pivo slúžilo ako najvernejší filmový partner.

paul newman

Ak by sme hľadali najpôsobivejšie československé momenty piva vo filme, musíme spomenúť trilógiu „Slunce seno jahody“ od Zdenka Trošku. Vo všetkých troch častiach je tento chmeľový nápoj doslova neprehliadnuteľný a v kombinácií so svojhlavou babičkou rozosmieva aj dnešné generácie. Filmy ako „Dedičství“ a „Vesničko má, středisková“ zaraďujeme medzi kultové a pivo si v ňom doslova vážili.

A skvelou bodkou na záver je rozhodne mladučká Magda Vášáryová vo filme „Postřižiny“. Za pozornosť iste stojí jej herecký výkon, v ktorom táto jemná dáma „exne“ polliter piva približne za 15 sekúnd. A vyzerá pri tom dokonale! Tajomstvom úspechu piva ako filmovej hviezdy je skutočnosť, že jeho účinkovanie presahuje zámer mať len niečo „na pitie“. Pomáha lepšie zdôrazniť chvíle odlúčenia sa od každodenných povinností a vyhradiť si priestor na zábavu.

Späť na pivný špeciál

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]


          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Nezrozumiteľná demisia Druckera a Danko zasa vyskakuje (Schutzov týždeň)

          Zvláštna pochvala letí Macronovi, ktorý sa 15 rokov po Iraku nezľakol zaujať hodnotový postoj, a tým zvýrazniť jednotu Západu.

          BRATISLAVA

          Bratislava má novú atrakciu. Prechádzku vo výške 85 metrov

          Záujemcovia sa môžu pokochať výhľadom z parapetnej rímsy okolo reštaurácie Ufo.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.