Pop-up reštaurácie – dobré jedlo už nestačí

Obed či večera na fiktívnom Titaniku, s Móricom Beňovským, na streche domu, pod vodou, v tme, opustenej stodole, sklade či na úplne tajnom mieste... Spájanie gastronomických a kultúrnych či iných zážitkov je skrátka v kurze.

(Zdroj: Forbiddentaste.com/)

Spôsob kombinácie gastronómie s neobvyklým prostredím či atraktívnym zážitkom je dnes známy pod názvom pop-up. Organizátori chcú zaujať ľudí so zmyslom pre dobrodružstvo, ktorých zaujíma niečo nové, neopozerané a vedia oceniť kreatívnosť.

Vitajte na palube

Tento koncept je známy už niekoľko desiatok rokov najmä vo Veľkej Británii, USA a Austrálii, ale o nič nové nejde ani na Slovensku. Veď už v 90. rokoch minulého storočia nás vítal v renesančnom Divadle v Spišskej Sobote či neskôr napríklad aj v Mojzesovej sieni v Bratislave Peter Sisák v kapitánskej uniforme so slovami: Vitajte na palube! Je to človek obdivuhodnej fantázie i znalosťami z gastronómie a svojimi pop-up večerami, ako napríklad s Móricom Beňovským, Malým nočným menu s Mozartom či Frankiem Sinatrom pokračuje v súčasnosti v spišskosobotskom Gastro Teátre.

Partizánska reštaurácia

Iným príkladom je bratislavská skupina nadšencov, ktorá prišla s partizánskou či skrytou reštauráciou Zedz ma! (Eat me!). Prvýkrát sa prezentovala ešte v roku 2012 v bratislavskej galérií Cvernovka (tá už, žiaľ, neexistuje) a potom zase v Spojenej škole Tilgnerova v bratislavskej Karlovej Vsi či Café Berlinka. Nádejná sa zdala aj ich spolupráca so Slovenskou národnou galériou formou pravidelných nedeľných food eventov, kde spájali to najlepšie – jedlo a umenie. Žiaľ v poslednom čase o Zedz ma! príliš nepočuť.

Menu na streche domu

Evidentne dobre sa však darí mladému slovenskému páru Ivone a Tinovi, ktorý sa už slušne presadil s konceptom Forbidden Taste v českej metropole Praha. Aj títo gastro nadšenci dokazujú, že fantázia im nechýba. Organizujú večere na tajných, vopred neznámych, ale vždy neobvyklých miestach, ako je skate park, javisko divadla či obchod s dizajnovým nábytkom. Kto sa ich zúčastnil, potvrdí, že sa dočkal množstva nečakaných nápadov a prekvapení. Napríklad jedálny lístok si bolo treba prečítať za pomoci ďalekohľadu na streche oproti stojacej budovy, alebo názov dezertu písal na písacom stroji spolu s krátkymi veršami slovenský básnik Šimpe Ondruš. Hlavné tajomstvo však je, že do poslednej chvíle neviete, čo sa bude podávať.

Pomáhajú sociálne siete

Ak sa pop-up reštauráciám v poslednom čase darí, je to aj zásluha moderných médií. Organizátori zvyčajne komunikujú s hosťami cez sociálne siete a blogy. Prísť s takýmto konceptom je však šanca najmä pre začínajúcich kuchárov, spôsob ako sa zviditeľniť. Môžu tak ukázať svoje schopnosti nádejným investorom do kulinárstva, ktorí im môžu prispieť na získanie štartovacieho kapitálu pre novú reštauráciu napríklad formou tzv. crowd fundingu, teda skupinovým financovaním. Vo svete však nie je ojedinelé, že pop-up reštauráciu si otvorili aj mnohí známi šéfkuchári.

Na čo nezabudnúť?

Pár zásad fungovania pop-up reštaurácií ako ich spísala anglická odborníčka na reštauratérstvo Lorri Mealey

• Nemajú časový limit. Môžu trvať jeden večer, týždeň, mesiac. Podľa toho, aký je dôvod ich vzniku.

• Sú výborné pre crowd funding.

• Mali by byť na nevšednom mieste.

• Môžu byť otvorené aj za účelom charity. Vtedy nie hanbou podávať jednoduché jedlá, ako sú rezance s makom či špagety. Veď ide o dobročinnú akciu.

• Nikdy netreba zabúdať na potrebné povolenia a právne záležitosti.

• Kvalita a zdravotná nezávadnosť jedál sú prvoradé.

• Na nevšedne vymyslený gastronomický program možno využiť aj existujúcu reštauráciu.

• Sociálne média sú skvelým spôsobom ako dať ľudí dohromady.

• Ceny sa zvyčajne neurčujú podľa jedla, ale pevne na osobu.

• Pop-up reštaurácia by mala byť nízkonákladová. Netreba kvôli nej predať dom ani dať výpoveď v práci. Mala by prísť s niečím novým, čo sa možno ujme v budúcnosti.

• V prvom rade to ale musí byť zábava.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.