Pop-up reštaurácie – dobré jedlo už nestačí

Obed či večera na fiktívnom Titaniku, s Móricom Beňovským, na streche domu, pod vodou, v tme, opustenej stodole, sklade či na úplne tajnom mieste... Spájanie gastronomických a kultúrnych či iných zážitkov je skrátka v kurze.

(Zdroj: Forbiddentaste.com/)

Spôsob kombinácie gastronómie s neobvyklým prostredím či atraktívnym zážitkom je dnes známy pod názvom pop-up. Organizátori chcú zaujať ľudí so zmyslom pre dobrodružstvo, ktorých zaujíma niečo nové, neopozerané a vedia oceniť kreatívnosť.

Vitajte na palube

Tento koncept je známy už niekoľko desiatok rokov najmä vo Veľkej Británii, USA a Austrálii, ale o nič nové nejde ani na Slovensku. Veď už v 90. rokoch minulého storočia nás vítal v renesančnom Divadle v Spišskej Sobote či neskôr napríklad aj v Mojzesovej sieni v Bratislave Peter Sisák v kapitánskej uniforme so slovami: Vitajte na palube! Je to človek obdivuhodnej fantázie i znalosťami z gastronómie a svojimi pop-up večerami, ako napríklad s Móricom Beňovským, Malým nočným menu s Mozartom či Frankiem Sinatrom pokračuje v súčasnosti v spišskosobotskom Gastro Teátre.

Partizánska reštaurácia

Iným príkladom je bratislavská skupina nadšencov, ktorá prišla s partizánskou či skrytou reštauráciou Zedz ma! (Eat me!). Prvýkrát sa prezentovala ešte v roku 2012 v bratislavskej galérií Cvernovka (tá už, žiaľ, neexistuje) a potom zase v Spojenej škole Tilgnerova v bratislavskej Karlovej Vsi či Café Berlinka. Nádejná sa zdala aj ich spolupráca so Slovenskou národnou galériou formou pravidelných nedeľných food eventov, kde spájali to najlepšie – jedlo a umenie. Žiaľ v poslednom čase o Zedz ma! príliš nepočuť.

Menu na streche domu

Evidentne dobre sa však darí mladému slovenskému páru Ivone a Tinovi, ktorý sa už slušne presadil s konceptom Forbidden Taste v českej metropole Praha. Aj títo gastro nadšenci dokazujú, že fantázia im nechýba. Organizujú večere na tajných, vopred neznámych, ale vždy neobvyklých miestach, ako je skate park, javisko divadla či obchod s dizajnovým nábytkom. Kto sa ich zúčastnil, potvrdí, že sa dočkal množstva nečakaných nápadov a prekvapení. Napríklad jedálny lístok si bolo treba prečítať za pomoci ďalekohľadu na streche oproti stojacej budovy, alebo názov dezertu písal na písacom stroji spolu s krátkymi veršami slovenský básnik Šimpe Ondruš. Hlavné tajomstvo však je, že do poslednej chvíle neviete, čo sa bude podávať.

Pomáhajú sociálne siete

Ak sa pop-up reštauráciám v poslednom čase darí, je to aj zásluha moderných médií. Organizátori zvyčajne komunikujú s hosťami cez sociálne siete a blogy. Prísť s takýmto konceptom je však šanca najmä pre začínajúcich kuchárov, spôsob ako sa zviditeľniť. Môžu tak ukázať svoje schopnosti nádejným investorom do kulinárstva, ktorí im môžu prispieť na získanie štartovacieho kapitálu pre novú reštauráciu napríklad formou tzv. crowd fundingu, teda skupinovým financovaním. Vo svete však nie je ojedinelé, že pop-up reštauráciu si otvorili aj mnohí známi šéfkuchári.

Na čo nezabudnúť?

Pár zásad fungovania pop-up reštaurácií ako ich spísala anglická odborníčka na reštauratérstvo Lorri Mealey

• Nemajú časový limit. Môžu trvať jeden večer, týždeň, mesiac. Podľa toho, aký je dôvod ich vzniku.

• Sú výborné pre crowd funding.

• Mali by byť na nevšednom mieste.

• Môžu byť otvorené aj za účelom charity. Vtedy nie hanbou podávať jednoduché jedlá, ako sú rezance s makom či špagety. Veď ide o dobročinnú akciu.

• Nikdy netreba zabúdať na potrebné povolenia a právne záležitosti.

• Kvalita a zdravotná nezávadnosť jedál sú prvoradé.

• Na nevšedne vymyslený gastronomický program možno využiť aj existujúcu reštauráciu.

• Sociálne média sú skvelým spôsobom ako dať ľudí dohromady.

• Ceny sa zvyčajne neurčujú podľa jedla, ale pevne na osobu.

• Pop-up reštaurácia by mala byť nízkonákladová. Netreba kvôli nej predať dom ani dať výpoveď v práci. Mala by prísť s niečím novým, čo sa možno ujme v budúcnosti.

• V prvom rade to ale musí byť zábava.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.