Reštauráciou roka je podľa týždenníka Trend opäť Fou Zoo

Už vyše dvadsať rokov sa venuje ekonomický týždenník Trend hodnoteniu slovenských reštaurácii. Kým spočiatku dominovali medzi najlepšími bratislavské, dnes je situácia iná. Skvelé reštaurácie nájdete po celom Slovensku.

Interiér reštaurácie Fou Zoo(Zdroj: www.fouzoo.sk)

Aj keď hodnotitelia z prestížneho svetového bedekeru Michelin Slovensko ešte neobjavili, neznamená to, že dobré reštaurácie, kde sa dajú ochutnať výnimočné jedlá, na Slovensku nenájdete. Ako konštatuje Trend, slovenská gastronómia urobila za posledné roky veľký skok dopredu a čo je podstatné, aj mimo hlavného mesta. A to napriek tomu, že kvalitná gastronómia to nemá na ružiach ustlané, pretože jedlá z kvalitných surovín nemôžu byť lacné a Slovákov, ktorí na to majú, najmä na vidieku veľmi nepribúda.

Vo vlastnej réžii šéfkuchárov

Preto sú najobľúbenejšie stále reštaurácie, ktoré ponúkajú obedové menu určené najmä domácej klientele. Turistov je totiž na Slovensku stále menej, ako by sme si želali a v takej Bratislave si zvyčajne počas dvojhodinovej prechádzky (takých turistov je najviac) dajú sotva tak kávu či pivo. O to je zaujímavejšie, že kvalitných reštaurácií, a to najmä takých, ktoré si vlastní a riadi sám šéfkuchár, pribúda. Svedčí o tom aj fakt, že šéfkuchárskych je v prvej desiatke celá polovica.

Uspieť sa dá sa aj mimo centra mesta

Prvenstvo opäť obhájila reštaurácia Fou Zoo, ktorá sídli v bratislavskej Petržalke. To je dôkaz, že za dobrou gastronómiou sú ľudia ochotní zájsť aj mimo centra mesta. Vychytená je špecialitami Ďalekého východu v réžii šéfkuchára Michala Konráda a sushi majstra Tomáša Lysého.


TOP 10 najlepších slovenských reštaurácií

1. Fou Zoo, Bratislava, 5 hviezdičiek, 18.5 boda z 20

2. Afrodita, Čereňany, Reštaurácia Pána šéfkuchára, 5 hviezdičiek ,18.5 boda

3. Culinarium Restaurant, Starý Smokovec, Reštaurácia Pána šéfkuchára, 5 hviezdičiek ,18 bodov

4. Gašperov mlyn, Batizovce, 5 hviezdičiek ,18 bodov

5. Reštaurácia Albrecht, Bratislava, Reštaurácia Pána šéfkuchára, 5 hviezdičiek ,18 bodov

6. UFO watch.taste.groove, Bratislava, 5 hviezdičiek ,18 bodov

7. Grand Hotel Kempinski High Tatras – Grand Restaurant, Štrbské Pleso, 4,5 hviezdičky, 17,5 boda

8. D Steakhouse, Bratislava, 4,5 hviezdičky, 17,5 boda

9. Mlyn 108, Modra, Reštaurácia Pána šéfkuchára, 4,5 hviezdičky ,17 bodov

10. Top restaurant , Žilina, Reštaurácia Pána šéfkuchára, 4,5 hviezdičky ,17 bodov

Najlepšie reštaurácie podľa krajov

Bratislavský: Fou Zoo, Bratislava, 5 hviezdičiek

Trnavský: Hotel Amade Château – reštaurácia, 4,5 hviezdičky

Nitriansky: Hotel Mikado – Rouge, 4,5 hviezdičky

Trenčiansky: Afrodita, Čereňany, 5 hviezdičiek

Banskobystrický: Angels, Banská Bystrica, 4,5 hviezdičky

Žilinský: Top restaurant, Žilina, 4,5 hviezdičky

Košický: Doubletree by Hilton Košice - Olive Tree, 4,5 hviezdičky

Prešovský: Culinarium Restaurant, Starý Smokovec, 5 hviezdičiek

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

KULTÚRA

Pri kázaní jej otca odpadával kostol, pri jej speve masy. Zomrela Aretha Franklin

Speváčka odišla po dlhom boji so zákernou chorobou.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte sa, či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.