Zázvor je hitom, ale mal by ním byť ďumbier

Zázvorový čaj je nápojový hit. Teraz, v chladných zimných dňoch, je jeho pitie obzvlášť zdraviu prospešný zvyk a spolu s ďalšími tradičnými koreninami, ako sú vanilka či škorica, pomáha vyčariť pravú vianočnú atmosféru.

(Zdroj: Flickr.com)

Jazykovedci nám však zaiste pripomenú, že zázvor nie je spisovný výraz. Podľa správnosti by sa čaje, ale aj pivá, radlery, likéry, ale aj rôzne koláčiky, cukríky a iné sladkosti z neho mali nazývať ďumbierové. Zázvor sa po slovensky totiž nazýva ďumbier lekársky. Lenže akosi sa to neujalo.

Zdravé účinky

Prezradíme, že latinský názov tohto riadne štipľavého a ostrého koreňa je zingiber officinale. V južnej Ázii nájdete ďumbierové kríky hocikde v prírode a ľudstvo jeho liečivé účinky pozná už najmenej tri tisícky rokov. Do sveta sa zázvor (ďumbier) dostal vďaka šikovným arabským obchodníkom. Dnes patrí medzi najrozšírenejšie koreniny. V súčasnosti sú jeho najväčším producentom Čína, Nepál, Nigéria, Thajsko a Indonézia. Na zázvor nedajú dopustiť ani indickí ajurvédski liečitelia, ktorí používajú čisto prírodné liečivá. Jeho hlavnou schopnosťou je dodávanie energie, ktorou prehrieva telo a celkovo upokojuje. Bohaté využitie má aj v aromaterapii.

Kuchári ho milujú

V kuchyni má zázvor vďaka svoje intenzívnej, exotickej, štipľavej, ostrej chuti všestranné využitie. To má na svedomí zingerol, čo je látka chemickým zložením podobná kapsaicínu, ktorý sa nachádza v čili papričkách. Preto je možné použiť ho v sladkej i slanej kuchyni. Je výborný s kuracinou i hovädzím mäsom, hodí sa do ryže, pridáva sa do cukroviniek. Využíva sa sušený, čerstvý i údený, v plátkoch i ako prášok. Hodí sa nielen do exotických, orientálnych jedál, ale aj ako korenie na dochutenie omáčok či iných jedál. Ďumbier osviežuje a odľahčuje mäso. Ako príchuť je výborný v sušienkach – zázvorovníkoch, perníkoch a iných vianočných koláčov, likéroch i vínach. Z Veľkej Británie v poslednom čase k nám doputovala aj zázvorová (ginger) limonáda, resp. zázvorové pivo.

Aj ružová verzia

Možno ste už videli aj ružový zázvor. Nedajte sa pomýliť. Nejde o nijakú špeciálnu odrodu. To len Japonci vymysleli, ako z neho urobiť zaujímavú surovinu do ich národného pokrmu sushi. Stačí ho nasoliť, potom zaliať sladkokyslou octovou zálievkou a nechať postáť pár dní. Krásne oružovie. Japonci takýto zázvor nazývajú gari a ako súčasť sushi ho môžete ochutnať napríklad v reštaurácii bratislavského hotela Mama’s.

Slovenskí kuchári majú veľkú fantáziu, a preto vedia so zázvorom pracovať mimoriadne kreatívne. V prievidzskej reštaurácii Benedikti ním ochucujú thajskú polievku, v bratislavskej reštaurácii Benihana si zase môžete objednať grilovaného tuniaka s teriyaki omáčkou a zázvorom. K špecialitám nitrianskej reštaurácie Piano Café patrí mrkvový krém so zázvorom. V reštaurácii Čičva pod hradom Sedliská pri Vranove nad Topľou si môžete objednať kuracie rezance s pomarančom a zázvorom.

Všetkého veľa škodí

Odborníci hovoria, že denná dávka zázvoru je päť gramov, takže to s jeho používaním rozhodne netreba preháňať. Úplne by sa mu mali vyhýbať tehotné ženy, ľudia so žalúdočnými problémami, neodporúča sa ani cukrovkárom. A pre deti do dvoch rokov nie je vhodný vôbec. A ak ste milovníci zázvorového čaju, nemali by ste ho piť na nalačno, ale až po jedle.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

KULTÚRA

Pri kázaní jej otca odpadával kostol, pri jej speve masy. Zomrela Aretha Franklin

Speváčka odišla po dlhom boji so zákernou chorobou.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte sa, či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.