Zázvor je hitom, ale mal by ním byť ďumbier

Zázvorový čaj je nápojový hit. Teraz, v chladných zimných dňoch, je jeho pitie obzvlášť zdraviu prospešný zvyk a spolu s ďalšími tradičnými koreninami, ako sú vanilka či škorica, pomáha vyčariť pravú vianočnú atmosféru.

(Zdroj: Flickr.com)

Jazykovedci nám však zaiste pripomenú, že zázvor nie je spisovný výraz. Podľa správnosti by sa čaje, ale aj pivá, radlery, likéry, ale aj rôzne koláčiky, cukríky a iné sladkosti z neho mali nazývať ďumbierové. Zázvor sa po slovensky totiž nazýva ďumbier lekársky. Lenže akosi sa to neujalo.

Zdravé účinky

Prezradíme, že latinský názov tohto riadne štipľavého a ostrého koreňa je zingiber officinale. V južnej Ázii nájdete ďumbierové kríky hocikde v prírode a ľudstvo jeho liečivé účinky pozná už najmenej tri tisícky rokov. Do sveta sa zázvor (ďumbier) dostal vďaka šikovným arabským obchodníkom. Dnes patrí medzi najrozšírenejšie koreniny. V súčasnosti sú jeho najväčším producentom Čína, Nepál, Nigéria, Thajsko a Indonézia. Na zázvor nedajú dopustiť ani indickí ajurvédski liečitelia, ktorí používajú čisto prírodné liečivá. Jeho hlavnou schopnosťou je dodávanie energie, ktorou prehrieva telo a celkovo upokojuje. Bohaté využitie má aj v aromaterapii.

Kuchári ho milujú

V kuchyni má zázvor vďaka svoje intenzívnej, exotickej, štipľavej, ostrej chuti všestranné využitie. To má na svedomí zingerol, čo je látka chemickým zložením podobná kapsaicínu, ktorý sa nachádza v čili papričkách. Preto je možné použiť ho v sladkej i slanej kuchyni. Je výborný s kuracinou i hovädzím mäsom, hodí sa do ryže, pridáva sa do cukroviniek. Využíva sa sušený, čerstvý i údený, v plátkoch i ako prášok. Hodí sa nielen do exotických, orientálnych jedál, ale aj ako korenie na dochutenie omáčok či iných jedál. Ďumbier osviežuje a odľahčuje mäso. Ako príchuť je výborný v sušienkach – zázvorovníkoch, perníkoch a iných vianočných koláčov, likéroch i vínach. Z Veľkej Británie v poslednom čase k nám doputovala aj zázvorová (ginger) limonáda, resp. zázvorové pivo.

Aj ružová verzia

Možno ste už videli aj ružový zázvor. Nedajte sa pomýliť. Nejde o nijakú špeciálnu odrodu. To len Japonci vymysleli, ako z neho urobiť zaujímavú surovinu do ich národného pokrmu sushi. Stačí ho nasoliť, potom zaliať sladkokyslou octovou zálievkou a nechať postáť pár dní. Krásne oružovie. Japonci takýto zázvor nazývajú gari a ako súčasť sushi ho môžete ochutnať napríklad v reštaurácii bratislavského hotela Mama’s.

Slovenskí kuchári majú veľkú fantáziu, a preto vedia so zázvorom pracovať mimoriadne kreatívne. V prievidzskej reštaurácii Benedikti ním ochucujú thajskú polievku, v bratislavskej reštaurácii Benihana si zase môžete objednať grilovaného tuniaka s teriyaki omáčkou a zázvorom. K špecialitám nitrianskej reštaurácie Piano Café patrí mrkvový krém so zázvorom. V reštaurácii Čičva pod hradom Sedliská pri Vranove nad Topľou si môžete objednať kuracie rezance s pomarančom a zázvorom.

Všetkého veľa škodí

Odborníci hovoria, že denná dávka zázvoru je päť gramov, takže to s jeho používaním rozhodne netreba preháňať. Úplne by sa mu mali vyhýbať tehotné ženy, ľudia so žalúdočnými problémami, neodporúča sa ani cukrovkárom. A pre deti do dvoch rokov nie je vhodný vôbec. A ak ste milovníci zázvorového čaju, nemali by ste ho piť na nalačno, ale až po jedle.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

AUTO

V garáži opatruje rodinné dedičstvo: Škodu 120 GLS

Najdrahšia verzia škodovky mala ako jediná olejový chladič.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.