SME

Zázvor je hitom, ale mal by ním byť ďumbier

Zázvorový čaj je nápojový hit. Teraz, v chladných zimných dňoch, je jeho pitie obzvlášť zdraviu prospešný zvyk a spolu s ďalšími tradičnými koreninami, ako sú vanilka či škorica, pomáha vyčariť pravú vianočnú atmosféru.

(Zdroj: Flickr.com)

Jazykovedci nám však zaiste pripomenú, že zázvor nie je spisovný výraz. Podľa správnosti by sa čaje, ale aj pivá, radlery, likéry, ale aj rôzne koláčiky, cukríky a iné sladkosti z neho mali nazývať ďumbierové. Zázvor sa po slovensky totiž nazýva ďumbier lekársky. Lenže akosi sa to neujalo.

Zdravé účinky

Prezradíme, že latinský názov tohto riadne štipľavého a ostrého koreňa je zingiber officinale. V južnej Ázii nájdete ďumbierové kríky hocikde v prírode a ľudstvo jeho liečivé účinky pozná už najmenej tri tisícky rokov. Do sveta sa zázvor (ďumbier) dostal vďaka šikovným arabským obchodníkom. Dnes patrí medzi najrozšírenejšie koreniny. V súčasnosti sú jeho najväčším producentom Čína, Nepál, Nigéria, Thajsko a Indonézia. Na zázvor nedajú dopustiť ani indickí ajurvédski liečitelia, ktorí používajú čisto prírodné liečivá. Jeho hlavnou schopnosťou je dodávanie energie, ktorou prehrieva telo a celkovo upokojuje. Bohaté využitie má aj v aromaterapii.

SkryťVypnúť reklamu

Kuchári ho milujú

V kuchyni má zázvor vďaka svoje intenzívnej, exotickej, štipľavej, ostrej chuti všestranné využitie. To má na svedomí zingerol, čo je látka chemickým zložením podobná kapsaicínu, ktorý sa nachádza v čili papričkách. Preto je možné použiť ho v sladkej i slanej kuchyni. Je výborný s kuracinou i hovädzím mäsom, hodí sa do ryže, pridáva sa do cukroviniek. Využíva sa sušený, čerstvý i údený, v plátkoch i ako prášok. Hodí sa nielen do exotických, orientálnych jedál, ale aj ako korenie na dochutenie omáčok či iných jedál. Ďumbier osviežuje a odľahčuje mäso. Ako príchuť je výborný v sušienkach – zázvorovníkoch, perníkoch a iných vianočných koláčov, likéroch i vínach. Z Veľkej Británie v poslednom čase k nám doputovala aj zázvorová (ginger) limonáda, resp. zázvorové pivo.

SkryťVypnúť reklamu

Aj ružová verzia

Možno ste už videli aj ružový zázvor. Nedajte sa pomýliť. Nejde o nijakú špeciálnu odrodu. To len Japonci vymysleli, ako z neho urobiť zaujímavú surovinu do ich národného pokrmu sushi. Stačí ho nasoliť, potom zaliať sladkokyslou octovou zálievkou a nechať postáť pár dní. Krásne oružovie. Japonci takýto zázvor nazývajú gari a ako súčasť sushi ho môžete ochutnať napríklad v reštaurácii bratislavského hotela Mama’s.

Slovenskí kuchári majú veľkú fantáziu, a preto vedia so zázvorom pracovať mimoriadne kreatívne. V prievidzskej reštaurácii Benedikti ním ochucujú thajskú polievku, v bratislavskej reštaurácii Benihana si zase môžete objednať grilovaného tuniaka s teriyaki omáčkou a zázvorom. K špecialitám nitrianskej reštaurácie Piano Café patrí mrkvový krém so zázvorom. V reštaurácii Čičva pod hradom Sedliská pri Vranove nad Topľou si môžete objednať kuracie rezance s pomarančom a zázvorom.

SkryťVypnúť reklamu

Všetkého veľa škodí

Odborníci hovoria, že denná dávka zázvoru je päť gramov, takže to s jeho používaním rozhodne netreba preháňať. Úplne by sa mu mali vyhýbať tehotné ženy, ľudia so žalúdočnými problémami, neodporúča sa ani cukrovkárom. A pre deti do dvoch rokov nie je vhodný vôbec. A ak ste milovníci zázvorového čaju, nemali by ste ho piť na nalačno, ale až po jedle.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 207
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 534
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 293
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 474
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 489
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 209
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 625
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 513
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu