Zázvor je hitom, ale mal by ním byť ďumbier

Zázvorový čaj je nápojový hit. Teraz, v chladných zimných dňoch, je jeho pitie obzvlášť zdraviu prospešný zvyk a spolu s ďalšími tradičnými koreninami, ako sú vanilka či škorica, pomáha vyčariť pravú vianočnú atmosféru.

(Zdroj: Flickr.com)

Jazykovedci nám však zaiste pripomenú, že zázvor nie je spisovný výraz. Podľa správnosti by sa čaje, ale aj pivá, radlery, likéry, ale aj rôzne koláčiky, cukríky a iné sladkosti z neho mali nazývať ďumbierové. Zázvor sa po slovensky totiž nazýva ďumbier lekársky. Lenže akosi sa to neujalo.

Zdravé účinky

Prezradíme, že latinský názov tohto riadne štipľavého a ostrého koreňa je zingiber officinale. V južnej Ázii nájdete ďumbierové kríky hocikde v prírode a ľudstvo jeho liečivé účinky pozná už najmenej tri tisícky rokov. Do sveta sa zázvor (ďumbier) dostal vďaka šikovným arabským obchodníkom. Dnes patrí medzi najrozšírenejšie koreniny. V súčasnosti sú jeho najväčším producentom Čína, Nepál, Nigéria, Thajsko a Indonézia. Na zázvor nedajú dopustiť ani indickí ajurvédski liečitelia, ktorí používajú čisto prírodné liečivá. Jeho hlavnou schopnosťou je dodávanie energie, ktorou prehrieva telo a celkovo upokojuje. Bohaté využitie má aj v aromaterapii.

Kuchári ho milujú

V kuchyni má zázvor vďaka svoje intenzívnej, exotickej, štipľavej, ostrej chuti všestranné využitie. To má na svedomí zingerol, čo je látka chemickým zložením podobná kapsaicínu, ktorý sa nachádza v čili papričkách. Preto je možné použiť ho v sladkej i slanej kuchyni. Je výborný s kuracinou i hovädzím mäsom, hodí sa do ryže, pridáva sa do cukroviniek. Využíva sa sušený, čerstvý i údený, v plátkoch i ako prášok. Hodí sa nielen do exotických, orientálnych jedál, ale aj ako korenie na dochutenie omáčok či iných jedál. Ďumbier osviežuje a odľahčuje mäso. Ako príchuť je výborný v sušienkach – zázvorovníkoch, perníkoch a iných vianočných koláčov, likéroch i vínach. Z Veľkej Británie v poslednom čase k nám doputovala aj zázvorová (ginger) limonáda, resp. zázvorové pivo.

Aj ružová verzia

Možno ste už videli aj ružový zázvor. Nedajte sa pomýliť. Nejde o nijakú špeciálnu odrodu. To len Japonci vymysleli, ako z neho urobiť zaujímavú surovinu do ich národného pokrmu sushi. Stačí ho nasoliť, potom zaliať sladkokyslou octovou zálievkou a nechať postáť pár dní. Krásne oružovie. Japonci takýto zázvor nazývajú gari a ako súčasť sushi ho môžete ochutnať napríklad v reštaurácii bratislavského hotela Mama’s.

Slovenskí kuchári majú veľkú fantáziu, a preto vedia so zázvorom pracovať mimoriadne kreatívne. V prievidzskej reštaurácii Benedikti ním ochucujú thajskú polievku, v bratislavskej reštaurácii Benihana si zase môžete objednať grilovaného tuniaka s teriyaki omáčkou a zázvorom. K špecialitám nitrianskej reštaurácie Piano Café patrí mrkvový krém so zázvorom. V reštaurácii Čičva pod hradom Sedliská pri Vranove nad Topľou si môžete objednať kuracie rezance s pomarančom a zázvorom.

Všetkého veľa škodí

Odborníci hovoria, že denná dávka zázvoru je päť gramov, takže to s jeho používaním rozhodne netreba preháňať. Úplne by sa mu mali vyhýbať tehotné ženy, ľudia so žalúdočnými problémami, neodporúča sa ani cukrovkárom. A pre deti do dvoch rokov nie je vhodný vôbec. A ak ste milovníci zázvorového čaju, nemali by ste ho piť na nalačno, ale až po jedle.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Film roka vyhlásili dvakrát, Oscara má Moonlight (minúta po minúte)

Muzikál La La Land vyhral šesť cien, ale na konci večera sa udial veľký trapas.

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. S tvrdou silou nemáme šancu.

KULTÚRA

Oscar nemá logiku. 5 dôvodov, prečo vyhral Moonlight

Mal šťastie, že nie je sci-fi.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

Neprehliadnite tiež

Boli ste sa už niekedy najesť v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to

Aj v priemyselnej zóne sa dá nájsť výborné miesto na večeru.

Staré Dobré Mexiko v Prešove: Už rozumieme prečo východniari chvália Šariš

Myslím, že naša premiéra v Prešove dopadla úspešne.

Piano Club v Prievidzi: Plzeň s kuracími dinosaurami

Aj v Prievidzi dostanete nefiltrovanú Plzeň z tanku. Stojí za to.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop