Zázvor je hitom, ale mal by ním byť ďumbier

Zázvorový čaj je nápojový hit. Teraz, v chladných zimných dňoch, je jeho pitie obzvlášť zdraviu prospešný zvyk a spolu s ďalšími tradičnými koreninami, ako sú vanilka či škorica, pomáha vyčariť pravú vianočnú atmosféru.

(Zdroj: Flickr.com)

Jazykovedci nám však zaiste pripomenú, že zázvor nie je spisovný výraz. Podľa správnosti by sa čaje, ale aj pivá, radlery, likéry, ale aj rôzne koláčiky, cukríky a iné sladkosti z neho mali nazývať ďumbierové. Zázvor sa po slovensky totiž nazýva ďumbier lekársky. Lenže akosi sa to neujalo.

Zdravé účinky

Prezradíme, že latinský názov tohto riadne štipľavého a ostrého koreňa je zingiber officinale. V južnej Ázii nájdete ďumbierové kríky hocikde v prírode a ľudstvo jeho liečivé účinky pozná už najmenej tri tisícky rokov. Do sveta sa zázvor (ďumbier) dostal vďaka šikovným arabským obchodníkom. Dnes patrí medzi najrozšírenejšie koreniny. V súčasnosti sú jeho najväčším producentom Čína, Nepál, Nigéria, Thajsko a Indonézia. Na zázvor nedajú dopustiť ani indickí ajurvédski liečitelia, ktorí používajú čisto prírodné liečivá. Jeho hlavnou schopnosťou je dodávanie energie, ktorou prehrieva telo a celkovo upokojuje. Bohaté využitie má aj v aromaterapii.

Kuchári ho milujú

V kuchyni má zázvor vďaka svoje intenzívnej, exotickej, štipľavej, ostrej chuti všestranné využitie. To má na svedomí zingerol, čo je látka chemickým zložením podobná kapsaicínu, ktorý sa nachádza v čili papričkách. Preto je možné použiť ho v sladkej i slanej kuchyni. Je výborný s kuracinou i hovädzím mäsom, hodí sa do ryže, pridáva sa do cukroviniek. Využíva sa sušený, čerstvý i údený, v plátkoch i ako prášok. Hodí sa nielen do exotických, orientálnych jedál, ale aj ako korenie na dochutenie omáčok či iných jedál. Ďumbier osviežuje a odľahčuje mäso. Ako príchuť je výborný v sušienkach – zázvorovníkoch, perníkoch a iných vianočných koláčov, likéroch i vínach. Z Veľkej Británie v poslednom čase k nám doputovala aj zázvorová (ginger) limonáda, resp. zázvorové pivo.

Aj ružová verzia

Možno ste už videli aj ružový zázvor. Nedajte sa pomýliť. Nejde o nijakú špeciálnu odrodu. To len Japonci vymysleli, ako z neho urobiť zaujímavú surovinu do ich národného pokrmu sushi. Stačí ho nasoliť, potom zaliať sladkokyslou octovou zálievkou a nechať postáť pár dní. Krásne oružovie. Japonci takýto zázvor nazývajú gari a ako súčasť sushi ho môžete ochutnať napríklad v reštaurácii bratislavského hotela Mama’s.

Slovenskí kuchári majú veľkú fantáziu, a preto vedia so zázvorom pracovať mimoriadne kreatívne. V prievidzskej reštaurácii Benedikti ním ochucujú thajskú polievku, v bratislavskej reštaurácii Benihana si zase môžete objednať grilovaného tuniaka s teriyaki omáčkou a zázvorom. K špecialitám nitrianskej reštaurácie Piano Café patrí mrkvový krém so zázvorom. V reštaurácii Čičva pod hradom Sedliská pri Vranove nad Topľou si môžete objednať kuracie rezance s pomarančom a zázvorom.

Všetkého veľa škodí

Odborníci hovoria, že denná dávka zázvoru je päť gramov, takže to s jeho používaním rozhodne netreba preháňať. Úplne by sa mu mali vyhýbať tehotné ženy, ľudia so žalúdočnými problémami, neodporúča sa ani cukrovkárom. A pre deti do dvoch rokov nie je vhodný vôbec. A ak ste milovníci zázvorového čaju, nemali by ste ho piť na nalačno, ale až po jedle.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štyri mesiace po Kuciakovej vražde verejnosť pozná len čas úmrtia

Politici po vražde novinára odmietali odstúpiť, polícia čelila kritike za postup pri vyšetrovaní.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočner skončil. Aj keby ho pustili na slobodu

Čo znamená zadržanie Kočnera a Ruska.

Stĺpček Jakuba Fila

Treba to stále pripomínať, moc pochádza od občanov

Verejnosť si zrejme až časom uvedomí, že za posledné mesiace dosiahla veľmi veľa.

ŠPORT

Argentína podľahla Chorvátsku a hrozí jej koniec na šampionáte

Brankár Caballero spravil fatálnu chybu.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.