Vzrušujúce vína, ktorým nechýba X-faktor

Byť milovníkom vína je v súčasnosti úžasná vec, konštatuje najprestížnejší svetový vinársky magazín Wine Spectator. A potvrdzuje to aj jeho aktuálny rebríček sto najlepších vín roka 2015.

(Zdroj: Flickr.com/iainmcnally)

Dostať sa do tohto rebríčka je pre väčšinu vinárov niečo, ako získanie olympijskej medaily. Jeho hodnotitelia sa totiž považujú za špičkových a hlavne objektívnych odborníkov. Najlepšie vína hľadali tak medzi bežnými značkami i vo výnimočných vinárstvach rôznych regiónov, a to nielen v tradičných, ale aj nových vinárskych destináciách. Všetky vína, ktoré sa dostanú do stovky, musia mať podľa hodnotiteľov v sebe niečo vzrušujúce. Nazvali to X - faktor.

Dominujú červené

Aj tohto roku ochutnali degustátori takmer 6 000 vzoriek. Do rebríčka najlepších sa mohli dostať len tie, ktorým pridelili aspoň 90 z možných 100 bodov. Zvyčajne nejde o lacné vína. Na americkom trhu sa priemerne predáva ich fľaša za 47 dolárov, ale víťazné nekúpite za menej 195 dolárov. V prvej desiatke dominujú červené vína – je ich tam až osem. K ním sa zaraďuje jedno biele a jedno dezertné víno. Zaujímavé je sa pozrieť aj na to, ktorý ročník sa s odstupom času ukázal ako najlepší: je to 2012. Treba ale dodať, že ide o vína, ktoré možno dlhodobo archivovať – niektoré až dve desiatky rokov.

Putovanie svetom

Tohtoročný rebríček Wine Spectator prezrádza ešte aj iný fakt: ako sa svet vína mení. Kým v roku 1988, keď s takýmto hodnotením časopis prvýkrát prišiel, v ňom boli tri vína z francúzskeho Bordeaux, štyri burgundské, dve talianske červené a jeden Cabernet z Kalifornie. Po troch desiatkach rokov sú tam vína zo všetkých kútov sveta. Prevažujú americké a medzi prvú desiatku sa podarilo dostať dvom talianskym, po jednom z Francúzska, Nového Zélandu, Južnej Afriky a Španielska. Byť milovníkom vína je v súčasnosti úžasná vec, konštatuje na záver svojho hodnotenia Wine Spector.

Z hi-tech do vinárstva

Víťazný Cabernet 2012 pochádza z malého, donedávna ešte neznámeho vinárstva v kalifornskom Napa Valley, ktoré vlastní dnes 76-ročný Sir Peter Michael. Tento rodák z Veľkej Británie ho kúpil začiatkom 80. rokov po tom, čo zbohatol v hi-tech biznise. Do vinohradov vložil však nielen veľké investície, ale ako hovorí, aj ťažko v nich pracoval. Výsledok sa dostavil. Jeho vinárstvo patrí dnes medzi špičku kalifornskej vinárskej produkcie. Hovorí o tom aj fakt, že za posledných necelých 20 rokov sa mu podarilo dostať sa so svojimi vínami do Top 10 Wine Spectator už trikrát a do stovky osemkrát.

Top 10-tka najlepších svetových vín

1. Peter Michael Cabernet Sauvignon Oakville Au Paradis 2012, Napa Valley, Kalifornia, 96 bodov

2. Quilceda Creek Cabernet Sauvignon Columbia Valley 2012, Columbia Valley Washington, 96 bodov

3. Evening Land Pinot Noir Eola-Amity Hills Seven Springs Vineyard La Source 2012, Willamette Valley, Oregon, 98 bodov

4. Il Poggione Brunello di Montalcino 2010, Toskánsko, Taliansko, 95 bodov

5. Mount Eden Vineyards Chardonnay Santa Cruz Mountains, 2012, Santa Cruz Mountains, Kalifornia, 95 bodov

6. Bodegas Aalto Ribera del Duero 2012, Ribera del Duero, Španielsko, 94 bodov

7. Escarpment Pinot Noir Martinborough Kupe Single Vineyard 2013, Martinborough, Nový Zéland, 95 bodov

8. Masi Amarone della Valpolicella Classico Serègo Alighieri Vaio Armaron 2008, Veneto, Taliansko, 95 bodov

9. Clos Fourtet St.-Emilion 2012, Saint-Émilion, Francúzsko, 94 bodov

10. Klein Constantia Vin de Constance Constantia 2009, Constantia, Juhoafrická republika 95 bodov

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Na generálnej prokuratúre sa vyplavuje špina

Čo sa dialo na generálnej prokuratúre.

ANALÝZA

Mayová prežila ďalšiu skúšku, no súboj štyroch sa nekončí

Premiérka musí sľubovať, ale nemá kam uhnúť.

Stĺpček Petra Schutza

Za situáciu si môžu Briti sami, ale sme v tom s nimi až po uši

Je dobré, že Brusel ponúka rokovania.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.