SME

Vzrušujúce vína, ktorým nechýba X-faktor

Byť milovníkom vína je v súčasnosti úžasná vec, konštatuje najprestížnejší svetový vinársky magazín Wine Spectator. A potvrdzuje to aj jeho aktuálny rebríček sto najlepších vín roka 2015.

(Zdroj: Flickr.com/iainmcnally)

Dostať sa do tohto rebríčka je pre väčšinu vinárov niečo, ako získanie olympijskej medaily. Jeho hodnotitelia sa totiž považujú za špičkových a hlavne objektívnych odborníkov. Najlepšie vína hľadali tak medzi bežnými značkami i vo výnimočných vinárstvach rôznych regiónov, a to nielen v tradičných, ale aj nových vinárskych destináciách. Všetky vína, ktoré sa dostanú do stovky, musia mať podľa hodnotiteľov v sebe niečo vzrušujúce. Nazvali to X - faktor.

Dominujú červené

Aj tohto roku ochutnali degustátori takmer 6 000 vzoriek. Do rebríčka najlepších sa mohli dostať len tie, ktorým pridelili aspoň 90 z možných 100 bodov. Zvyčajne nejde o lacné vína. Na americkom trhu sa priemerne predáva ich fľaša za 47 dolárov, ale víťazné nekúpite za menej 195 dolárov. V prvej desiatke dominujú červené vína – je ich tam až osem. K ním sa zaraďuje jedno biele a jedno dezertné víno. Zaujímavé je sa pozrieť aj na to, ktorý ročník sa s odstupom času ukázal ako najlepší: je to 2012. Treba ale dodať, že ide o vína, ktoré možno dlhodobo archivovať – niektoré až dve desiatky rokov.

SkryťVypnúť reklamu

Putovanie svetom

Tohtoročný rebríček Wine Spectator prezrádza ešte aj iný fakt: ako sa svet vína mení. Kým v roku 1988, keď s takýmto hodnotením časopis prvýkrát prišiel, v ňom boli tri vína z francúzskeho Bordeaux, štyri burgundské, dve talianske červené a jeden Cabernet z Kalifornie. Po troch desiatkach rokov sú tam vína zo všetkých kútov sveta. Prevažujú americké a medzi prvú desiatku sa podarilo dostať dvom talianskym, po jednom z Francúzska, Nového Zélandu, Južnej Afriky a Španielska. Byť milovníkom vína je v súčasnosti úžasná vec, konštatuje na záver svojho hodnotenia Wine Spector.

Z hi-tech do vinárstva

Víťazný Cabernet 2012 pochádza z malého, donedávna ešte neznámeho vinárstva v kalifornskom Napa Valley, ktoré vlastní dnes 76-ročný Sir Peter Michael. Tento rodák z Veľkej Británie ho kúpil začiatkom 80. rokov po tom, čo zbohatol v hi-tech biznise. Do vinohradov vložil však nielen veľké investície, ale ako hovorí, aj ťažko v nich pracoval. Výsledok sa dostavil. Jeho vinárstvo patrí dnes medzi špičku kalifornskej vinárskej produkcie. Hovorí o tom aj fakt, že za posledných necelých 20 rokov sa mu podarilo dostať sa so svojimi vínami do Top 10 Wine Spectator už trikrát a do stovky osemkrát.

SkryťVypnúť reklamu

Top 10-tka najlepších svetových vín

1. Peter Michael Cabernet Sauvignon Oakville Au Paradis 2012, Napa Valley, Kalifornia, 96 bodov

2. Quilceda Creek Cabernet Sauvignon Columbia Valley 2012, Columbia Valley Washington, 96 bodov

3. Evening Land Pinot Noir Eola-Amity Hills Seven Springs Vineyard La Source 2012, Willamette Valley, Oregon, 98 bodov

4. Il Poggione Brunello di Montalcino 2010, Toskánsko, Taliansko, 95 bodov

5. Mount Eden Vineyards Chardonnay Santa Cruz Mountains, 2012, Santa Cruz Mountains, Kalifornia, 95 bodov

6. Bodegas Aalto Ribera del Duero 2012, Ribera del Duero, Španielsko, 94 bodov

7. Escarpment Pinot Noir Martinborough Kupe Single Vineyard 2013, Martinborough, Nový Zéland, 95 bodov

8. Masi Amarone della Valpolicella Classico Serègo Alighieri Vaio Armaron 2008, Veneto, Taliansko, 95 bodov

SkryťVypnúť reklamu

9. Clos Fourtet St.-Emilion 2012, Saint-Émilion, Francúzsko, 94 bodov

10. Klein Constantia Vin de Constance Constantia 2009, Constantia, Juhoafrická republika 95 bodov

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Komerčné články

  1. Chcela v Prešove dobrú kávu. Dnes praží pre desiatky kaviarní
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  7. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  8. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  1. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. LESY SR obnovili 100 km lesných ciest
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  7. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  8. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 16 001
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 4 006
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 781
  4. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 3 764
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 3 170
  6. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 2 806
  7. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 2 741
  8. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 547
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu