SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Chceme, aby sa kvalita piva, ktoré opúšťa brány pivovarov dostala do pohára konečného spotrebiteľa

Ján Píry je obchodný sládok spoločnosti Pivovary Topvar ale hlavne odborník na pivnú problematiku. Prečítajte si zaujímavý rozhovor s ním. (Inzercia)

Ján PíryJán Píry (Zdroj: Pivovary Topvar)

Počas svojej kariéry v pivnom priemysle si prešiel odbornými aj riadiacimi pozíciami ako technológ, vedúci oddelenia technológie, výrobný špecialista, vedúci výroby a pivný sládok. Pivu a pivnej problematike sa venuje viac ako 30 rokov. Najviac v živote sa „zapotil“ pri rôznych technologických skúškach, keď sa v rámci modernizácie implementovali do výroby nové technológie, alebo sa vyvíjal nový druh piva. Najšťastnejší je v spoločnosti spokojných pivných štamgastov, ktorí vedia oceniť dobré pivo. Ján Píry – obchodný sládok spoločnosti Pivovary Topvar.

Skryť Vypnúť reklamu

Ste obchodný sládok? V laickom chápaní to pre mnohých znamená, že ochutnávate pivo a dbáte na jeho kvalitu. Za vaším povolaním sa určite však skrýva viac.

To určite áno, práca sládka nie je iba o ochutnávaní piva. Výroba piva je zložitý živý proces, do ktorého vstupujú viaceré prírodné suroviny. Hlavnou úlohou sládkov v pivovare je navariť a vyrobiť pivo, ktoré bude pre koncového konzumenta stále rovnako kvalitné a bude mu prinášať očakávaný pôžitok. To celé vieme dosiahnuť neustálym tlakom na zlepšovanie procesov, investíciami do výrobných zariadení a kontrolou kvality v každom stupni procesu od varne až po stočené pivo. A až nakoniec je to aj o ochutnaní piva, či spĺňa všetky požadované parametre a môže byť uvoľnené na predaj.

V posledných rokoch máme na Slovensku trend, kedy si ľudia radšej kúpia pivo domov, ako by si ho išli vypiť von v priateľmi. Ako to vidíte vy?

Skryť Vypnúť reklamu

Je to pravda, že v posledných rokoch sa tento trend u nás ustálil. Ľudia si radšej kúpia pivo v plechovke alebo vo fľaši domov a dajú si ho k večeri, prípadne si ho kúpia domov na víkend a podobne. Aj napriek tejto situácii nás teší úspech našich pív priamo v reštauráciách a celom reštauračnom segmente. Úzko spolupracujem s majiteľmi a prevádzkovateľmi pohostinstiev a reštaurácií, aby sme spoločne zvýšili záujem o čapované pivo, pomohli udržať podnikom ich stálych zákazníkov a zaujali aj nových hostí. Naším spoločným cieľom, je poskytnúť spotrebiteľovi v prevádzke zážitok, pridanú hodnotu, ktorú doma nenájde. Jednou z takýchto aktivít je aj program Voľba sládkov, ktorý sme spustili v máji tohto roku. Počas obdobia dvanástich mesiacov prinášame do 200 vybraných podnikov po celom Slovensku každý mesiac nové pivo, ktoré pre danú prevádzku nie je bežné. Čo mesiac, to iný špeciál. Boli medzi nimi napríklad Velkopopovický Kozel Kvasničák, Gambrinus nepasterizovaná 12, Radegast polotmavý ležiak, nefiltrovaný Pilsner Urquell či Radegast korenisto horký. Čo máme na výčape aktuálne sa dozviete na www.volbasladkov.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Aké iné aktivity môžu pomôcť prevádzkam na Slovensku?

Jedným z mojich osobných, ale aj profesijných cieľov je, aby spotrebitelia v prevádzkach dostávali pivo v čo najlepšej kvalite, v takej, v akej opúšťa brány našich pivovarov. Iba tak sa budú spotrebitelia do prevádzky vracať. To však nie je vždy len v našich rukách. Preto sa snažíme našich partnerov zo strany zákazníkov vzdelávať, vysvetľovať im ako sa správne starať o pivo, ako sanitovať a prečo je to dôležité. Na čapované pivo číha oveľa viac nebezpečenstiev ako na pivo podávané z fľaše, prípadne plechovky. Pivo je totiž veľmi citlivé a zapamätá si, ako sa s ním manipulovalo, ako a kde sa skladovalo, čo všetko s ním prišlo do priameho kontaktu a samozrejme aj do akého pohára a akým spôsobom sa čapovalo. V tejto oblasti sme v tomto roku oslávili jubilejné 10 kolo projektu zameraného na prevádzky a na edukáciu personálu pod názvom Cech pivných majstrov. Základným cieľom tohto projektu je motivácia prevádzok ku starostlivosti o kvalitu piva.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo presne kontrolujete? A koľko prevádzok prejde týmto vaším testom?

Celkovo kontrolujeme až 20 rôznych parametrov na prevádzkach, od čistoty a poriadku v skladových priestoroch, cez dennú starostlivosť o výčapné kohúty, správne ošetrenie pivného skla pred čapovaním, teplotu podávaného piva, až po preplachovanie pivných ciest po ukončení čapovania.

Certifikát majú prevádzky zapožičaný, a to na obdobie jedného roka. Tento rok obdržalo certifikáty 641 úspešných prevádzok z celého Slovenska. Z roka na rok pribúda prevádzok, ktoré sa nielenže chcú pochváliť získaným certifikátom, ale predovšetkým chcú zákazníkom ponúkať kvalitné pivo.

Pivovary Topvar realizujú množstvo aktivít zameraných na prevádzky a starostlivosť o pivo. No venujete sa aj budúcej generácii obsluhujúcich....

Skryť Vypnúť reklamu

V rámci Pivovarov Topvar sa venujeme aj študentom, u ktorých je potenciál, že budú pracovať v oblasti hotelových a reštauračných služieb. Cervesario - pivná akadémia je špeciálny vzdelávací program pre končiacich študentov vybraných stredných škôl s učebným, prípadne študijným odborom barman, čašník, servírka, hostinský a hotelový manažment, ktorý realizujeme už od roku 2011. V tomto školskom roku plánujeme zorganizovať 35 takýchto vzdelávacích programov pre viac ako 1 100 študentov. Program je určený iba pre študentov, ktorí dosiahli vek 18 rokov a ktorí s veľkou pravdepodobnosťou budú v rámci svojej pracovnej kariéry priamo, alebo nepriamo prichádzať do kontaktu s pivom. Spolu sme už takto realizovali 136 pivných akadémií, ktorých sa zúčastnilo do dnešného dňa viac ako 4 000 študentov. Tiež poskytujeme cez leto študentom vysokých škôl možnosť platenej stáže, kde prídu do kontaktu s rôznymi typmi našej práce od výroby po marketing.

Skryť Vypnúť reklamu

Aký je Váš osobný vzťah k pivu? Je to iba práca, alebo aj relax?

Moji rodičia chceli, aby som sa stal lekárom. Mne však učarovala chémia, a tak som sa od medicíny dostal ku pivovarníctvu. Stále ma fascinuje, ako sa jednoduché suroviny vďaka sile prírody, ľudskému umu a dômyselným technológiám premieňajú na chutný, zlatistý nápoj. Pivo je takým malým darom prírody. Má nielen príjemnú chuť a osviežujúci účinok, ale obsahuje aj množstvo pre človeka potrebných látok. A je to skutočne čistý, prírodný produkt. Samozrejme rád si ho v primeranej miere vychutnám aj po pracovnej dobe, alebo cez víkend pri relaxe na záhradke, či posedení s priateľmi.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme Kotlebovi

Kotleba vo videu odporúčal, ako sa majú jeho nasledovníci vysporiadať s koronou. Ďakujeme.

Zmenka podľa predchádzajúceho vzoru, ktorá je už opatrená podpisom a bezpečnostným prvkom.
Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 2 785 prípadov a 16 úmrtí (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík