Trendy v pive udávajú ženy

Vedeli ste, že práve ženy stáli za novou pivnou kultúrou, ktorá sa prehnala Slovenskom a priniesla so sebou široký výber osviežujúcich radlerov? Nie že by dovtedy pivo nepili, len možno tento nápoj nebol považovaný za dostatočne „ženský“. Ako to už býva,

(Zdroj: Ilustračná fotografia)

Späť na pivný špeciál

Pivo je na svete od roku 6000 pred Kristom, čím predbehlo vznik takého vynálezu, ako je napríklad kalendár. V Chammurapiho zákonníku existuje dokonca zmienka o tom, že žena, ktorá príde do krčmy na pivo sama, môže byť upálená. V starobylom Peru bolo varenie piva naopak doménou žien. Pivovarnícke remeslo bolo považované za prestížnu záležitosť a ženy, ktoré sa mu venovali, museli pochádzať z váženého rodu alebo oplývať mimoriadnou krásou. A tiež fantáziou, pretože chuť piva často spestrovali rôznymi bylinkami. Vtedajšie „pivovarníčky“ nemali vedomosti o enzýmoch a procesoch kvasenia, no snažili sa o neustále zdokonaľovanie receptov, ktoré sa potom odovzdávali z pokolenia na pokolenie. Dodnes je pivo ženám blízke – a to nielen ako osviežujúci a chutný nápoj na rôzne príležitosti, ale aj vo forme kozmetiky, pivných kúpeľov i ako súčasť slovenskej kuchyne, kde je pivo osvedčenou tajnou prísadou.

Slovenské ženy pivo milujú

Až 80 % Sloveniek nad 18 rokov sa označuje za hrdé pivárky. Dokazuje to nedávny celoslovenský prieskum Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Pri svojom výbere ostávajú väčšinou nežné a preferujú nápoje s nízkym obsahom alkoholu, ku ktorým pivo rozhodne patrí. Zároveň ich možno označiť za „klasičky“ – väčšina slovenských žien totiž obľubuje svetlé pivo, no pevné miesto má u nich aj pivo tmavé a samozrejme, rôzne druhy radlerov. Profesionálni sládkovia z najväčších slovenských pivovarov potvrdzujú, že ženy na pivo jednoducho nedajú dopustiť: „Vo svojom okolí poznám viacero dám, ktoré si pivo rady vychutnajú, kedykoľvek naň majú chuť – vrátane mojej manželky,“ prezrádza Karol France. Podľa Jána Píryho: „Ženy pivo konzumujú menej často a v menšej miere než muži, no veľmi rady si ho vychutnávajú.“

Žena na čele pivárov júlia horná v bratislavskom meštianskom pivovare na dunajskej

Dôkazom, že ženy majú k pivu skutočne blízko, je aj aktuálna prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, Júlia Hurná. Podľa jej slov, pivo vďaka svojej pestrosti ponuky chutí a obľúbenosti právom patrí do rúk mužov aj žien. „Pri podávaní sa čoraz častejšie objavuje elegantný tretinkový pohár na stopke, čo svedčí o prispôsobovaní kultúry piva estetickým nárokom ženských konzumentiek“, hovorí prezidentka. Ženské zákazníčky sú vo všeobecnosti citlivejšie na prostredie, kultúru servírovania piva aj na prístup obsluhy. „Kultúra čapovania a podávania piva sa na Slovensku v posledných rokoch kvalitatívne veľmi zlepšila. Okrem iného za tým stojí aj úsilie členských pivovarov, ktoré venovali veľa času komunikácii s prevádzkami, aby zachovali nielen kvalitu piva, ale aj správne nastavenie štandardov čapovania“, dodáva. V dnešnej rýchlej dobe je totiž dôležité, aby sa zákazníci – a to či už hovoríme o mužoch alebo ženách – v podniku cítili dobre a aby to klasické pozvanie „na jedno“ bolo správnou kombináciou jedla, piva a skutočných priateľov.

Späť na pivný špeciál


[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Pomýlil som sa. Trumpove výhovorky kritiku nezastavili

Trump tvrdí, že vyjadrenia v Helsinkách myslel presne naopak. Nie je to prvýkrát.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.