Trendy v pive udávajú ženy

Vedeli ste, že práve ženy stáli za novou pivnou kultúrou, ktorá sa prehnala Slovenskom a priniesla so sebou široký výber osviežujúcich radlerov? Nie že by dovtedy pivo nepili, len možno tento nápoj nebol považovaný za dostatočne „ženský“. Ako to už býva,

(Zdroj: Ilustračná fotografia)

Späť na pivný špeciál

Pivo je na svete od roku 6000 pred Kristom, čím predbehlo vznik takého vynálezu, ako je napríklad kalendár. V Chammurapiho zákonníku existuje dokonca zmienka o tom, že žena, ktorá príde do krčmy na pivo sama, môže byť upálená. V starobylom Peru bolo varenie piva naopak doménou žien. Pivovarnícke remeslo bolo považované za prestížnu záležitosť a ženy, ktoré sa mu venovali, museli pochádzať z váženého rodu alebo oplývať mimoriadnou krásou. A tiež fantáziou, pretože chuť piva často spestrovali rôznymi bylinkami. Vtedajšie „pivovarníčky“ nemali vedomosti o enzýmoch a procesoch kvasenia, no snažili sa o neustále zdokonaľovanie receptov, ktoré sa potom odovzdávali z pokolenia na pokolenie. Dodnes je pivo ženám blízke – a to nielen ako osviežujúci a chutný nápoj na rôzne príležitosti, ale aj vo forme kozmetiky, pivných kúpeľov i ako súčasť slovenskej kuchyne, kde je pivo osvedčenou tajnou prísadou.

Slovenské ženy pivo milujú

Až 80 % Sloveniek nad 18 rokov sa označuje za hrdé pivárky. Dokazuje to nedávny celoslovenský prieskum Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Pri svojom výbere ostávajú väčšinou nežné a preferujú nápoje s nízkym obsahom alkoholu, ku ktorým pivo rozhodne patrí. Zároveň ich možno označiť za „klasičky“ – väčšina slovenských žien totiž obľubuje svetlé pivo, no pevné miesto má u nich aj pivo tmavé a samozrejme, rôzne druhy radlerov. Profesionálni sládkovia z najväčších slovenských pivovarov potvrdzujú, že ženy na pivo jednoducho nedajú dopustiť: „Vo svojom okolí poznám viacero dám, ktoré si pivo rady vychutnajú, kedykoľvek naň majú chuť – vrátane mojej manželky,“ prezrádza Karol France. Podľa Jána Píryho: „Ženy pivo konzumujú menej často a v menšej miere než muži, no veľmi rady si ho vychutnávajú.“

Žena na čele pivárov júlia horná v bratislavskom meštianskom pivovare na dunajskej

Dôkazom, že ženy majú k pivu skutočne blízko, je aj aktuálna prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, Júlia Hurná. Podľa jej slov, pivo vďaka svojej pestrosti ponuky chutí a obľúbenosti právom patrí do rúk mužov aj žien. „Pri podávaní sa čoraz častejšie objavuje elegantný tretinkový pohár na stopke, čo svedčí o prispôsobovaní kultúry piva estetickým nárokom ženských konzumentiek“, hovorí prezidentka. Ženské zákazníčky sú vo všeobecnosti citlivejšie na prostredie, kultúru servírovania piva aj na prístup obsluhy. „Kultúra čapovania a podávania piva sa na Slovensku v posledných rokoch kvalitatívne veľmi zlepšila. Okrem iného za tým stojí aj úsilie členských pivovarov, ktoré venovali veľa času komunikácii s prevádzkami, aby zachovali nielen kvalitu piva, ale aj správne nastavenie štandardov čapovania“, dodáva. V dnešnej rýchlej dobe je totiž dôležité, aby sa zákazníci – a to či už hovoríme o mužoch alebo ženách – v podniku cítili dobre a aby to klasické pozvanie „na jedno“ bolo správnou kombináciou jedla, piva a skutočných priateľov.

Späť na pivný špeciál


[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

PLUS

Čo sa deje v Smere? Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách v jeho strane.

EKONOMIKA

PSA bude v Trnave vyrábať elektromobily. Model je tajomný

Koncern PSA Groupe na Slovensku vyrába Citroën C3 a Peugeot 208.

DOMOV

Bratislavu zradila doprava aj kultúrna uzavretosť, hovoria experti

Lieková agentúra v Bratislave nebude.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.