Trendy v pive udávajú ženy

Vedeli ste, že práve ženy stáli za novou pivnou kultúrou, ktorá sa prehnala Slovenskom a priniesla so sebou široký výber osviežujúcich radlerov? Nie že by dovtedy pivo nepili, len možno tento nápoj nebol považovaný za dostatočne „ženský“. Ako to už býva,

(Zdroj: Ilustračná fotografia)

Späť na pivný špeciál

Pivo je na svete od roku 6000 pred Kristom, čím predbehlo vznik takého vynálezu, ako je napríklad kalendár. V Chammurapiho zákonníku existuje dokonca zmienka o tom, že žena, ktorá príde do krčmy na pivo sama, môže byť upálená. V starobylom Peru bolo varenie piva naopak doménou žien. Pivovarnícke remeslo bolo považované za prestížnu záležitosť a ženy, ktoré sa mu venovali, museli pochádzať z váženého rodu alebo oplývať mimoriadnou krásou. A tiež fantáziou, pretože chuť piva často spestrovali rôznymi bylinkami. Vtedajšie „pivovarníčky“ nemali vedomosti o enzýmoch a procesoch kvasenia, no snažili sa o neustále zdokonaľovanie receptov, ktoré sa potom odovzdávali z pokolenia na pokolenie. Dodnes je pivo ženám blízke – a to nielen ako osviežujúci a chutný nápoj na rôzne príležitosti, ale aj vo forme kozmetiky, pivných kúpeľov i ako súčasť slovenskej kuchyne, kde je pivo osvedčenou tajnou prísadou.

Slovenské ženy pivo milujú

Až 80 % Sloveniek nad 18 rokov sa označuje za hrdé pivárky. Dokazuje to nedávny celoslovenský prieskum Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Pri svojom výbere ostávajú väčšinou nežné a preferujú nápoje s nízkym obsahom alkoholu, ku ktorým pivo rozhodne patrí. Zároveň ich možno označiť za „klasičky“ – väčšina slovenských žien totiž obľubuje svetlé pivo, no pevné miesto má u nich aj pivo tmavé a samozrejme, rôzne druhy radlerov. Profesionálni sládkovia z najväčších slovenských pivovarov potvrdzujú, že ženy na pivo jednoducho nedajú dopustiť: „Vo svojom okolí poznám viacero dám, ktoré si pivo rady vychutnajú, kedykoľvek naň majú chuť – vrátane mojej manželky,“ prezrádza Karol France. Podľa Jána Píryho: „Ženy pivo konzumujú menej často a v menšej miere než muži, no veľmi rady si ho vychutnávajú.“

Žena na čele pivárov júlia horná v bratislavskom meštianskom pivovare na dunajskej

Dôkazom, že ženy majú k pivu skutočne blízko, je aj aktuálna prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, Júlia Hurná. Podľa jej slov, pivo vďaka svojej pestrosti ponuky chutí a obľúbenosti právom patrí do rúk mužov aj žien. „Pri podávaní sa čoraz častejšie objavuje elegantný tretinkový pohár na stopke, čo svedčí o prispôsobovaní kultúry piva estetickým nárokom ženských konzumentiek“, hovorí prezidentka. Ženské zákazníčky sú vo všeobecnosti citlivejšie na prostredie, kultúru servírovania piva aj na prístup obsluhy. „Kultúra čapovania a podávania piva sa na Slovensku v posledných rokoch kvalitatívne veľmi zlepšila. Okrem iného za tým stojí aj úsilie členských pivovarov, ktoré venovali veľa času komunikácii s prevádzkami, aby zachovali nielen kvalitu piva, ale aj správne nastavenie štandardov čapovania“, dodáva. V dnešnej rýchlej dobe je totiž dôležité, aby sa zákazníci – a to či už hovoríme o mužoch alebo ženách – v podniku cítili dobre a aby to klasické pozvanie „na jedno“ bolo správnou kombináciou jedla, piva a skutočných priateľov.

Späť na pivný špeciál


[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

BRATISLAVA

Prestavba stanice sa blíži, Bratislava o obmedzeniach mlčí

Najskôr musia dokončiť modernizáciu električkovej trate na Špitálskej ulici.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

SVET

Babiš nevie písať na počítači, priznala jeho hovorkyňa

S aktivistami si v Babišom mene písal jeho spolupracovník.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.