SME

Carpaccio ako jemný obrázok od maliara

Zdá sa, že moderní šéfkuchári carpaccio milujú. Určite aj preto, že na tenučko nakrájané plátky mäsa nazdobené niečím farebným vyzerajú na tanieri ako jemná mozaika od špičkového umelca.

(Zdroj: flickr.com/aperture24flickr)

Napokon, gastronómia sa neraz k umeniu naozaj blíži, ba podľa gurmánov sa mu často aj vyrovná. V prípade carpaccia boli obrazy istého maliara inšpiráciou na zrod jeho názvu.

Prekvapil grófku i seba

Ako mnohé iné jedlá, aj carpaccio (čítaj karpačo) má zaujímavú históriu. Údajne sa zrodilo v roku 1950 v Benátkach a postaral sa o to šéfkuchár a vtedajší majiteľ benátskeho Harry’s baru, Giuseppe Cipriani. Ten ho naservíroval grófke Amalii Nani Mocenigo, ktorej lekár zakázal jesť varené mäso. A mäsa crudo, čo je talianska obdoba tatárskeho bifteku, mala údajne už po krk.

SkryťVypnúť reklamu

Šéfkuchár preto nakrájal hovädziu sviečkovú na jemné plátky a pokvapkal ich dochutenou majonézovou omáčkou. Grófke jedlo mimoriadne chutilo. Keď si potom objednali to isté aj ostatní spolustolovníci, carpaccio malo o popularitu postarané. G. Cipriani sa ho napokon rozhodol zaradiť na jedálny lístok.

Nemenej zaujímavý je aj názov tohto jedla, zvyčajne podávaného ako predjedlo. Dostalo ho údajne podľa maliara Vittore Carpaccia, rodáka z Benátok, ktorý tam mal práve v čase návštevy grófky výstavu. Rád totiž požíval tehlovo červenú a slonovinovú farbu, ktoré pripomínajú dnes už slávnu pochúťku.

Mäsové i vegetariánske podoby

Na jedálnych lístkoch sa s carpacciom, najmä pri vyššej gastronómii, stretávame dnes veľmi často. Najčastejšie v podobe nakrájaných tenkých plátkov mäsa či rýb. Najskôr bývali podávané v surovom stave v súvislej vrstve, doplnené alebo ochutené studenou omáčkou. Je však už bežné, že kuchári základnú surovinu najskôr marinujú, nakladajú, či krátko povaria.

SkryťVypnúť reklamu

Kým kedysi bývalo najrozšírenejšie carpaccio z hovädziny s majonézovou omáčkou, dnes sa už stretneme so širokou škálou rôznych variant tohto jedla, ako je napríklad carpaccio z tuniaka či lososa. Na jedálnych lístkoch nájdete aj jeho vegetariánske verzie – z cvikle, feniklu, pomarančov, melónov, kalerábu či uhoriek. Slanú studenú omáčku vtedy často nahradí olivový olej či sladká omáčka. Slávny chef Jamie Olivier nazval carpacciom aj na tenučko pokrájané rajčiny, ochutené čerstvými malinami, kúskami kvalitnej mozzarely a bazalkou. Fantázii sa teda medze nekladú.

Najobľúbenejším carpacciom však zostávajú okorenené tenké plátky mäsa poliate s olivovým olejom, posypané postrúhaným parmezánom a ozdobené lístkami čerstvej rukoly. V takejto podobe ho rád servíruje aj známy pražský michelinovský šéfkuchár Roman Paulus, ktorý ešte pridáva nakrájané čerstvé šampiňóny.

SkryťVypnúť reklamu

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 307
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 518
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 084
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 178
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 482
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 310
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 263
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu