SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Carpaccio ako jemný obrázok od maliara

Zdá sa, že moderní šéfkuchári carpaccio milujú. Určite aj preto, že na tenučko nakrájané plátky mäsa nazdobené niečím farebným vyzerajú na tanieri ako jemná mozaika od špičkového umelca.

(Zdroj: flickr.com/aperture24flickr)

Napokon, gastronómia sa neraz k umeniu naozaj blíži, ba podľa gurmánov sa mu často aj vyrovná. V prípade carpaccia boli obrazy istého maliara inšpiráciou na zrod jeho názvu.

Prekvapil grófku i seba

Ako mnohé iné jedlá, aj carpaccio (čítaj karpačo) má zaujímavú históriu. Údajne sa zrodilo v roku 1950 v Benátkach a postaral sa o to šéfkuchár a vtedajší majiteľ benátskeho Harry’s baru, Giuseppe Cipriani. Ten ho naservíroval grófke Amalii Nani Mocenigo, ktorej lekár zakázal jesť varené mäso. A mäsa crudo, čo je talianska obdoba tatárskeho bifteku, mala údajne už po krk.

Skryť Vypnúť reklamu

Šéfkuchár preto nakrájal hovädziu sviečkovú na jemné plátky a pokvapkal ich dochutenou majonézovou omáčkou. Grófke jedlo mimoriadne chutilo. Keď si potom objednali to isté aj ostatní spolustolovníci, carpaccio malo o popularitu postarané. G. Cipriani sa ho napokon rozhodol zaradiť na jedálny lístok.

Nemenej zaujímavý je aj názov tohto jedla, zvyčajne podávaného ako predjedlo. Dostalo ho údajne podľa maliara Vittore Carpaccia, rodáka z Benátok, ktorý tam mal práve v čase návštevy grófky výstavu. Rád totiž požíval tehlovo červenú a slonovinovú farbu, ktoré pripomínajú dnes už slávnu pochúťku.

Mäsové i vegetariánske podoby

Na jedálnych lístkoch sa s carpacciom, najmä pri vyššej gastronómii, stretávame dnes veľmi často. Najčastejšie v podobe nakrájaných tenkých plátkov mäsa či rýb. Najskôr bývali podávané v surovom stave v súvislej vrstve, doplnené alebo ochutené studenou omáčkou. Je však už bežné, že kuchári základnú surovinu najskôr marinujú, nakladajú, či krátko povaria.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým kedysi bývalo najrozšírenejšie carpaccio z hovädziny s majonézovou omáčkou, dnes sa už stretneme so širokou škálou rôznych variant tohto jedla, ako je napríklad carpaccio z tuniaka či lososa. Na jedálnych lístkoch nájdete aj jeho vegetariánske verzie – z cvikle, feniklu, pomarančov, melónov, kalerábu či uhoriek. Slanú studenú omáčku vtedy často nahradí olivový olej či sladká omáčka. Slávny chef Jamie Olivier nazval carpacciom aj na tenučko pokrájané rajčiny, ochutené čerstvými malinami, kúskami kvalitnej mozzarely a bazalkou. Fantázii sa teda medze nekladú.

Najobľúbenejším carpacciom však zostávajú okorenené tenké plátky mäsa poliate s olivovým olejom, posypané postrúhaným parmezánom a ozdobené lístkami čerstvej rukoly. V takejto podobe ho rád servíruje aj známy pražský michelinovský šéfkuchár Roman Paulus, ktorý ešte pridáva nakrájané čerstvé šampiňóny.

Skryť Vypnúť reklamu

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zmenka podľa predchádzajúceho vzoru, ktorá je už opatrená podpisom a bezpečnostným prvkom.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 2 785 prípadov a 16 úmrtí (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.
Dnes píše Elena Eleková

Nie, nečaká nás sloboda s dvoma negatívnymi testami vo vrecku

To je vec, ktorú robí vláda zle: nehovorí otvorene ľuďom, čo ich čaká.

Elena Eleková
CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme Kotlebovi

Kotleba vo videu odporúčal, ako sa majú jeho nasledovníci vysporiadať s koronou. Ďakujeme.

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík