SME
Piatok, 7. október, 2022 | Meniny má Eliška

Carpaccio ako jemný obrázok od maliara

Zdá sa, že moderní šéfkuchári carpaccio milujú. Určite aj preto, že na tenučko nakrájané plátky mäsa nazdobené niečím farebným vyzerajú na tanieri ako jemná mozaika od špičkového umelca.

(Zdroj: flickr.com/aperture24flickr)

Napokon, gastronómia sa neraz k umeniu naozaj blíži, ba podľa gurmánov sa mu často aj vyrovná. V prípade carpaccia boli obrazy istého maliara inšpiráciou na zrod jeho názvu.

Prekvapil grófku i seba

Ako mnohé iné jedlá, aj carpaccio (čítaj karpačo) má zaujímavú históriu. Údajne sa zrodilo v roku 1950 v Benátkach a postaral sa o to šéfkuchár a vtedajší majiteľ benátskeho Harry’s baru, Giuseppe Cipriani. Ten ho naservíroval grófke Amalii Nani Mocenigo, ktorej lekár zakázal jesť varené mäso. A mäsa crudo, čo je talianska obdoba tatárskeho bifteku, mala údajne už po krk.

SkryťVypnúť reklamu

Šéfkuchár preto nakrájal hovädziu sviečkovú na jemné plátky a pokvapkal ich dochutenou majonézovou omáčkou. Grófke jedlo mimoriadne chutilo. Keď si potom objednali to isté aj ostatní spolustolovníci, carpaccio malo o popularitu postarané. G. Cipriani sa ho napokon rozhodol zaradiť na jedálny lístok.

Nemenej zaujímavý je aj názov tohto jedla, zvyčajne podávaného ako predjedlo. Dostalo ho údajne podľa maliara Vittore Carpaccia, rodáka z Benátok, ktorý tam mal práve v čase návštevy grófky výstavu. Rád totiž požíval tehlovo červenú a slonovinovú farbu, ktoré pripomínajú dnes už slávnu pochúťku.

Mäsové i vegetariánske podoby

Na jedálnych lístkoch sa s carpacciom, najmä pri vyššej gastronómii, stretávame dnes veľmi často. Najčastejšie v podobe nakrájaných tenkých plátkov mäsa či rýb. Najskôr bývali podávané v surovom stave v súvislej vrstve, doplnené alebo ochutené studenou omáčkou. Je však už bežné, že kuchári základnú surovinu najskôr marinujú, nakladajú, či krátko povaria.

SkryťVypnúť reklamu

Kým kedysi bývalo najrozšírenejšie carpaccio z hovädziny s majonézovou omáčkou, dnes sa už stretneme so širokou škálou rôznych variant tohto jedla, ako je napríklad carpaccio z tuniaka či lososa. Na jedálnych lístkoch nájdete aj jeho vegetariánske verzie – z cvikle, feniklu, pomarančov, melónov, kalerábu či uhoriek. Slanú studenú omáčku vtedy často nahradí olivový olej či sladká omáčka. Slávny chef Jamie Olivier nazval carpacciom aj na tenučko pokrájané rajčiny, ochutené čerstvými malinami, kúskami kvalitnej mozzarely a bazalkou. Fantázii sa teda medze nekladú.

Najobľúbenejším carpacciom však zostávajú okorenené tenké plátky mäsa poliate s olivovým olejom, posypané postrúhaným parmezánom a ozdobené lístkami čerstvej rukoly. V takejto podobe ho rád servíruje aj známy pražský michelinovský šéfkuchár Roman Paulus, ktorý ešte pridáva nakrájané čerstvé šampiňóny.

SkryťVypnúť reklamu

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Generálnym riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP) je Richard Strapko. Do funkcie ho menoval bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Dlh poisťovne presahoval ku koncu júna 131 miliónov eur.


6 h
Ruský tank T-80, ktorého sa ukrajinskí vojaci zmocnili v Bachmute.

Ruská armáda za sebou zanecháva moderné zbrane aj muzeálne kusy.


9 h
Hotelový komplex Borová Sihoť posielajú daniari do konkurzu.

Hotelový biznis sa trápi a najbližšie mesiace neprinesú úľavu.


13 h
Ilustračné foto.

Nový prieskum ukazuje, že až 70 percent ľudí by chcelo postihovať aj obťažovanie na verejnosti.


2 h

Neprehliadnite tiež

Čím sú jeho knedle iné?


a 1 ďalší 4. okt
Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep
SkryťZatvoriť reklamu