Burčiak býva teplý, ale čoraz obľúbenejší je aj schladený

Nie je veľa vinárskych krajín, kde si možno kúpiť burčiak, teda nakvasený hroznový mušt. Slovensko k ním patrí a niektorí ľudia sa doslova tešia na „výmenu krvi“ za jeho pomoci.

(Zdroj: Archív SME)

Burčiak by mal byť svieži, žltej až žltohnedej farby, primerane sladký, so správnym množstvom alkoholu a kyseliniek. Často je to však sladká malinovka z kvasníc, neraz s pridaním jablčného či hruškového muštu hrušiek a keď sa spýtate priekupníkov na parkoviskách či odstavných plochách popri cestách, odkiaľ onen burčiak, čo predávajú, pochádza, zvyčajne sa veľa nedozviete a ak tak iba klamstvo alebo polopravdy. Od takého burčiaka radšej preč.

Prevládne vôňa a chuť nad alkoholom

Burčiak býva v tej pravej chvíli kvasenia zvyčajne teplý, a to preto, že pri tomto procese sa uvoľňuje teplo. Čoraz častejšie sa však dá kúpiť aj odfiltrovaný podchladený burčiak. V susednom Rakúsku, kde ho nazývajú sturm, ho predávajú v plastových fľašiach dokonca aj v supermarketoch. Hľadať ho pochopiteľne treba v chladiacich boxoch. Ponúkajú tak biely, ako aj červený či ružový. Je síce kalný, ale vďaka odfiltrovaniu sa tak na dne fľaše a následne pohára neusádzajú kalné zvyšky hrozna a kvasníc.

SkryťVypnúť reklamu

Tento postup, keď sa kvasenie zastaví prudkým schladením až na 5 °C, už začali používať aj slovenskí a moravskí vinári. Patrí k ním napríklad Vinium vo Velkých Pavloviciach. Odborníci z tohto vinárstva hovoria, že vďaka podchladeniu prevládne v burčiaku vôňa a chuť hrozna nad alkoholom. Takže si tento nápoj môžeme lepšie vychutnať.

Výmena krvi?

To, že na jeseň treba vypiť sedem litrov burčiaku, lebo to podporuje výmenu krvi, patrí k známym „marketingovým“ nástrojom vinárov. Niektorí ľudia zase varujú, že kvasí v črevách, obsahuje škodlivé pesticídy a môže riadne prehnať. Vinári sa však zhodujú v tom, že kvalitne pripraveného burčiaku sa netreba báť. Chutí dobre a obsahuje veľa vitamínov. Ide o „živý“ nápoj.

V každom prípade je to však alkoholický nápoj – rozkvasený teplý a do žlta sfarbený hroznový mušt má obsah 4 – 6 % obj. alkoholu. Pôvodne slovo burčiak vraj pochádza zo spojenia slov bur a džak. Jeho chuť je silne závislá od druhu hrozna. Najobľúbenejšie sú burčiaky z voňavých muškátových odrôd. Ide o sezónny nápoj a podľa zákonnej normy by sa mal predávať len do konca decembra a navyše by mal byť vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenska. Predajca by preto mal viditeľne uviesť meno výrobcu.

SkryťVypnúť reklamu

Ako spoznať dobrý burčiak?

• Má jasnú zlatú farbu, alebo jemne zelený nádych. Farba by nemala byť príliš tmavá. Ak je oranžová alebo až hnedá, je to zvyčajne znak, že už zoxidoval, ide teda o tzv. rampáš alebo ho zriedili jablkovým či hruškovým muštom. Príliš tmavý burčiak môže obsahovať rôzne chemické zložky, ktoré sa používajú pri pestovaní hrozna.

• Ak je ale priesvitný, výrobca si zrejme pomohol riedením s vodou.

• Príliš veľa usadenín na dne fľaše hovorí o tom, že burčiak nebol pravdepodobne odkalený.

• Vôňa burčiaku by mala cítiť po ovocí, s jemným nádychom kvasu.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 25 104
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 680
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 544
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 934
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 326
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 241
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 881
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 668
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu