Burčiak býva teplý, ale čoraz obľúbenejší je aj schladený

Nie je veľa vinárskych krajín, kde si možno kúpiť burčiak, teda nakvasený hroznový mušt. Slovensko k ním patrí a niektorí ľudia sa doslova tešia na „výmenu krvi“ za jeho pomoci.

(Zdroj: Archív SME)

Burčiak by mal byť svieži, žltej až žltohnedej farby, primerane sladký, so správnym množstvom alkoholu a kyseliniek. Často je to však sladká malinovka z kvasníc, neraz s pridaním jablčného či hruškového muštu hrušiek a keď sa spýtate priekupníkov na parkoviskách či odstavných plochách popri cestách, odkiaľ onen burčiak, čo predávajú, pochádza, zvyčajne sa veľa nedozviete a ak tak iba klamstvo alebo polopravdy. Od takého burčiaka radšej preč.

Prevládne vôňa a chuť nad alkoholom

Burčiak býva v tej pravej chvíli kvasenia zvyčajne teplý, a to preto, že pri tomto procese sa uvoľňuje teplo. Čoraz častejšie sa však dá kúpiť aj odfiltrovaný podchladený burčiak. V susednom Rakúsku, kde ho nazývajú sturm, ho predávajú v plastových fľašiach dokonca aj v supermarketoch. Hľadať ho pochopiteľne treba v chladiacich boxoch. Ponúkajú tak biely, ako aj červený či ružový. Je síce kalný, ale vďaka odfiltrovaniu sa tak na dne fľaše a následne pohára neusádzajú kalné zvyšky hrozna a kvasníc.

Tento postup, keď sa kvasenie zastaví prudkým schladením až na 5 °C, už začali používať aj slovenskí a moravskí vinári. Patrí k ním napríklad Vinium vo Velkých Pavloviciach. Odborníci z tohto vinárstva hovoria, že vďaka podchladeniu prevládne v burčiaku vôňa a chuť hrozna nad alkoholom. Takže si tento nápoj môžeme lepšie vychutnať.

Výmena krvi?

To, že na jeseň treba vypiť sedem litrov burčiaku, lebo to podporuje výmenu krvi, patrí k známym „marketingovým“ nástrojom vinárov. Niektorí ľudia zase varujú, že kvasí v črevách, obsahuje škodlivé pesticídy a môže riadne prehnať. Vinári sa však zhodujú v tom, že kvalitne pripraveného burčiaku sa netreba báť. Chutí dobre a obsahuje veľa vitamínov. Ide o „živý“ nápoj.

V každom prípade je to však alkoholický nápoj – rozkvasený teplý a do žlta sfarbený hroznový mušt má obsah 4 – 6 % obj. alkoholu. Pôvodne slovo burčiak vraj pochádza zo spojenia slov bur a džak. Jeho chuť je silne závislá od druhu hrozna. Najobľúbenejšie sú burčiaky z voňavých muškátových odrôd. Ide o sezónny nápoj a podľa zákonnej normy by sa mal predávať len do konca decembra a navyše by mal byť vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenska. Predajca by preto mal viditeľne uviesť meno výrobcu.

Ako spoznať dobrý burčiak?

• Má jasnú zlatú farbu, alebo jemne zelený nádych. Farba by nemala byť príliš tmavá. Ak je oranžová alebo až hnedá, je to zvyčajne znak, že už zoxidoval, ide teda o tzv. rampáš alebo ho zriedili jablkovým či hruškovým muštom. Príliš tmavý burčiak môže obsahovať rôzne chemické zložky, ktoré sa používajú pri pestovaní hrozna.

• Ak je ale priesvitný, výrobca si zrejme pomohol riedením s vodou.

• Príliš veľa usadenín na dne fľaše hovorí o tom, že burčiak nebol pravdepodobne odkalený.

• Vôňa burčiaku by mala cítiť po ovocí, s jemným nádychom kvasu.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Pomýlil som sa. Trumpove výhovorky kritiku nezastavili

Trump tvrdí, že vyjadrenia v Helsinkách myslel presne naopak. Nie je to prvýkrát.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.