Burčiak býva teplý, ale čoraz obľúbenejší je aj schladený

Nie je veľa vinárskych krajín, kde si možno kúpiť burčiak, teda nakvasený hroznový mušt. Slovensko k ním patrí a niektorí ľudia sa doslova tešia na „výmenu krvi“ za jeho pomoci.

(Zdroj: Archív SME)

Burčiak by mal byť svieži, žltej až žltohnedej farby, primerane sladký, so správnym množstvom alkoholu a kyseliniek. Často je to však sladká malinovka z kvasníc, neraz s pridaním jablčného či hruškového muštu hrušiek a keď sa spýtate priekupníkov na parkoviskách či odstavných plochách popri cestách, odkiaľ onen burčiak, čo predávajú, pochádza, zvyčajne sa veľa nedozviete a ak tak iba klamstvo alebo polopravdy. Od takého burčiaka radšej preč.

Prevládne vôňa a chuť nad alkoholom

Burčiak býva v tej pravej chvíli kvasenia zvyčajne teplý, a to preto, že pri tomto procese sa uvoľňuje teplo. Čoraz častejšie sa však dá kúpiť aj odfiltrovaný podchladený burčiak. V susednom Rakúsku, kde ho nazývajú sturm, ho predávajú v plastových fľašiach dokonca aj v supermarketoch. Hľadať ho pochopiteľne treba v chladiacich boxoch. Ponúkajú tak biely, ako aj červený či ružový. Je síce kalný, ale vďaka odfiltrovaniu sa tak na dne fľaše a následne pohára neusádzajú kalné zvyšky hrozna a kvasníc.

Tento postup, keď sa kvasenie zastaví prudkým schladením až na 5 °C, už začali používať aj slovenskí a moravskí vinári. Patrí k ním napríklad Vinium vo Velkých Pavloviciach. Odborníci z tohto vinárstva hovoria, že vďaka podchladeniu prevládne v burčiaku vôňa a chuť hrozna nad alkoholom. Takže si tento nápoj môžeme lepšie vychutnať.

Výmena krvi?

To, že na jeseň treba vypiť sedem litrov burčiaku, lebo to podporuje výmenu krvi, patrí k známym „marketingovým“ nástrojom vinárov. Niektorí ľudia zase varujú, že kvasí v črevách, obsahuje škodlivé pesticídy a môže riadne prehnať. Vinári sa však zhodujú v tom, že kvalitne pripraveného burčiaku sa netreba báť. Chutí dobre a obsahuje veľa vitamínov. Ide o „živý“ nápoj.

V každom prípade je to však alkoholický nápoj – rozkvasený teplý a do žlta sfarbený hroznový mušt má obsah 4 – 6 % obj. alkoholu. Pôvodne slovo burčiak vraj pochádza zo spojenia slov bur a džak. Jeho chuť je silne závislá od druhu hrozna. Najobľúbenejšie sú burčiaky z voňavých muškátových odrôd. Ide o sezónny nápoj a podľa zákonnej normy by sa mal predávať len do konca decembra a navyše by mal byť vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenska. Predajca by preto mal viditeľne uviesť meno výrobcu.

Ako spoznať dobrý burčiak?

• Má jasnú zlatú farbu, alebo jemne zelený nádych. Farba by nemala byť príliš tmavá. Ak je oranžová alebo až hnedá, je to zvyčajne znak, že už zoxidoval, ide teda o tzv. rampáš alebo ho zriedili jablkovým či hruškovým muštom. Príliš tmavý burčiak môže obsahovať rôzne chemické zložky, ktoré sa používajú pri pestovaní hrozna.

• Ak je ale priesvitný, výrobca si zrejme pomohol riedením s vodou.

• Príliš veľa usadenín na dne fľaše hovorí o tom, že burčiak nebol pravdepodobne odkalený.

• Vôňa burčiaku by mala cítiť po ovocí, s jemným nádychom kvasu.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Zomrel Štefan Nosáľ, zakladateľ a dlhoročný vedúci Lúčnice

Informovala o tom stránka Svetového združenia Slovákov v zahraničí.

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral.

KOMENTÁRE

Buďte vďační za Fica. My Česi máme iných komunistov

Komunistická strana Čiech a Moravy je ojedinelým reliktom.

DOMOV

Danko mení mediálny tím, končí jeho hovorkyňa

Predseda parlamentu dôvod odchodu Kliskej nechcel komentovať.

Neprehliadnite tiež

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.