Burčiak býva teplý, ale čoraz obľúbenejší je aj schladený

Nie je veľa vinárskych krajín, kde si možno kúpiť burčiak, teda nakvasený hroznový mušt. Slovensko k ním patrí a niektorí ľudia sa doslova tešia na „výmenu krvi“ za jeho pomoci.

(Zdroj: Archív SME)

Burčiak by mal byť svieži, žltej až žltohnedej farby, primerane sladký, so správnym množstvom alkoholu a kyseliniek. Často je to však sladká malinovka z kvasníc, neraz s pridaním jablčného či hruškového muštu hrušiek a keď sa spýtate priekupníkov na parkoviskách či odstavných plochách popri cestách, odkiaľ onen burčiak, čo predávajú, pochádza, zvyčajne sa veľa nedozviete a ak tak iba klamstvo alebo polopravdy. Od takého burčiaka radšej preč.

Prevládne vôňa a chuť nad alkoholom

Burčiak býva v tej pravej chvíli kvasenia zvyčajne teplý, a to preto, že pri tomto procese sa uvoľňuje teplo. Čoraz častejšie sa však dá kúpiť aj odfiltrovaný podchladený burčiak. V susednom Rakúsku, kde ho nazývajú sturm, ho predávajú v plastových fľašiach dokonca aj v supermarketoch. Hľadať ho pochopiteľne treba v chladiacich boxoch. Ponúkajú tak biely, ako aj červený či ružový. Je síce kalný, ale vďaka odfiltrovaniu sa tak na dne fľaše a následne pohára neusádzajú kalné zvyšky hrozna a kvasníc.

Tento postup, keď sa kvasenie zastaví prudkým schladením až na 5 °C, už začali používať aj slovenskí a moravskí vinári. Patrí k ním napríklad Vinium vo Velkých Pavloviciach. Odborníci z tohto vinárstva hovoria, že vďaka podchladeniu prevládne v burčiaku vôňa a chuť hrozna nad alkoholom. Takže si tento nápoj môžeme lepšie vychutnať.

Výmena krvi?

To, že na jeseň treba vypiť sedem litrov burčiaku, lebo to podporuje výmenu krvi, patrí k známym „marketingovým“ nástrojom vinárov. Niektorí ľudia zase varujú, že kvasí v črevách, obsahuje škodlivé pesticídy a môže riadne prehnať. Vinári sa však zhodujú v tom, že kvalitne pripraveného burčiaku sa netreba báť. Chutí dobre a obsahuje veľa vitamínov. Ide o „živý“ nápoj.

V každom prípade je to však alkoholický nápoj – rozkvasený teplý a do žlta sfarbený hroznový mušt má obsah 4 – 6 % obj. alkoholu. Pôvodne slovo burčiak vraj pochádza zo spojenia slov bur a džak. Jeho chuť je silne závislá od druhu hrozna. Najobľúbenejšie sú burčiaky z voňavých muškátových odrôd. Ide o sezónny nápoj a podľa zákonnej normy by sa mal predávať len do konca decembra a navyše by mal byť vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenska. Predajca by preto mal viditeľne uviesť meno výrobcu.

Ako spoznať dobrý burčiak?

• Má jasnú zlatú farbu, alebo jemne zelený nádych. Farba by nemala byť príliš tmavá. Ak je oranžová alebo až hnedá, je to zvyčajne znak, že už zoxidoval, ide teda o tzv. rampáš alebo ho zriedili jablkovým či hruškovým muštom. Príliš tmavý burčiak môže obsahovať rôzne chemické zložky, ktoré sa používajú pri pestovaní hrozna.

• Ak je ale priesvitný, výrobca si zrejme pomohol riedením s vodou.

• Príliš veľa usadenín na dne fľaše hovorí o tom, že burčiak nebol pravdepodobne odkalený.

• Vôňa burčiaku by mala cítiť po ovocí, s jemným nádychom kvasu.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.