Burčiak býva teplý, ale čoraz obľúbenejší je aj schladený

Nie je veľa vinárskych krajín, kde si možno kúpiť burčiak, teda nakvasený hroznový mušt. Slovensko k ním patrí a niektorí ľudia sa doslova tešia na „výmenu krvi“ za jeho pomoci.

(Zdroj: Archív SME)

Burčiak by mal byť svieži, žltej až žltohnedej farby, primerane sladký, so správnym množstvom alkoholu a kyseliniek. Často je to však sladká malinovka z kvasníc, neraz s pridaním jablčného či hruškového muštu hrušiek a keď sa spýtate priekupníkov na parkoviskách či odstavných plochách popri cestách, odkiaľ onen burčiak, čo predávajú, pochádza, zvyčajne sa veľa nedozviete a ak tak iba klamstvo alebo polopravdy. Od takého burčiaka radšej preč.

Prevládne vôňa a chuť nad alkoholom

Burčiak býva v tej pravej chvíli kvasenia zvyčajne teplý, a to preto, že pri tomto procese sa uvoľňuje teplo. Čoraz častejšie sa však dá kúpiť aj odfiltrovaný podchladený burčiak. V susednom Rakúsku, kde ho nazývajú sturm, ho predávajú v plastových fľašiach dokonca aj v supermarketoch. Hľadať ho pochopiteľne treba v chladiacich boxoch. Ponúkajú tak biely, ako aj červený či ružový. Je síce kalný, ale vďaka odfiltrovaniu sa tak na dne fľaše a následne pohára neusádzajú kalné zvyšky hrozna a kvasníc.

Tento postup, keď sa kvasenie zastaví prudkým schladením až na 5 °C, už začali používať aj slovenskí a moravskí vinári. Patrí k ním napríklad Vinium vo Velkých Pavloviciach. Odborníci z tohto vinárstva hovoria, že vďaka podchladeniu prevládne v burčiaku vôňa a chuť hrozna nad alkoholom. Takže si tento nápoj môžeme lepšie vychutnať.

Výmena krvi?

To, že na jeseň treba vypiť sedem litrov burčiaku, lebo to podporuje výmenu krvi, patrí k známym „marketingovým“ nástrojom vinárov. Niektorí ľudia zase varujú, že kvasí v črevách, obsahuje škodlivé pesticídy a môže riadne prehnať. Vinári sa však zhodujú v tom, že kvalitne pripraveného burčiaku sa netreba báť. Chutí dobre a obsahuje veľa vitamínov. Ide o „živý“ nápoj.

V každom prípade je to však alkoholický nápoj – rozkvasený teplý a do žlta sfarbený hroznový mušt má obsah 4 – 6 % obj. alkoholu. Pôvodne slovo burčiak vraj pochádza zo spojenia slov bur a džak. Jeho chuť je silne závislá od druhu hrozna. Najobľúbenejšie sú burčiaky z voňavých muškátových odrôd. Ide o sezónny nápoj a podľa zákonnej normy by sa mal predávať len do konca decembra a navyše by mal byť vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenska. Predajca by preto mal viditeľne uviesť meno výrobcu.

Ako spoznať dobrý burčiak?

• Má jasnú zlatú farbu, alebo jemne zelený nádych. Farba by nemala byť príliš tmavá. Ak je oranžová alebo až hnedá, je to zvyčajne znak, že už zoxidoval, ide teda o tzv. rampáš alebo ho zriedili jablkovým či hruškovým muštom. Príliš tmavý burčiak môže obsahovať rôzne chemické zložky, ktoré sa používajú pri pestovaní hrozna.

• Ak je ale priesvitný, výrobca si zrejme pomohol riedením s vodou.

• Príliš veľa usadenín na dne fľaše hovorí o tom, že burčiak nebol pravdepodobne odkalený.

• Vôňa burčiaku by mala cítiť po ovocí, s jemným nádychom kvasu.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obec, kde sa nestrácajú eurofondy, stavia wellness centrum

Starosta Raslavíc Marek Rakoš dokázal za dva roky vybudovať 80 pracovných miest pre sociálne slabé skupiny.

BRATISLAVA

Prestavba stanice sa blíži, Bratislava o obmedzeniach mlčí

Najskôr musia dokončiť modernizáciu električkovej trate na Špitálskej ulici.

DOMOV

Kaliňák prečkáva Plavčana v zahraničí, dosiaľ šlo o jeho hlavu

Minister vnútra je už dlhšie na dovolenke.

SVET

Babiš nevie písať na počítači, priznala jeho hovorkyňa

S aktivistami si v Babišom mene písal jeho spolupracovník.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.