Tmavé pivo a jeho svetlé stránky

Sortiment piva sa v slovenských reštauračných podnikoch v posledných rokoch značne rozšíril. Bežné už je, že dokonca varia vlastné pivá. Málokde v ponuke chýba tmavé a obľúbený je jeho mix so svetlým – tzv. rezané.

(Zdroj: Ilustračná fotografia)

Ako vlastne vzniká tmavé pivo a v čom sa líši od svojho svetlého „brata“? Tradičný spôsob výroby je založený na použití čistých prírodných surovín, akými sú voda, slad a chmeľ. Používajú sa kombinácie viacerých druhov sladu, okrem svetlého napríklad aj bavorský, karamelový a pražený.

Ako spoznať dofarbované?

Tmavá farba týchto pív pochádza teda z karamelizovaných prírodných cukrov v jačmennom slade. V súčasnosti však niektorí výrobcovia pridávajú do tmavých pív aj umelé farbivá. Spoznáte to tak, že dofarbené pivo má svetlejšiu až bielu penu. Výrobcovia sú samozrejme povinní tieto farbivá uvádzať aj v údajoch o zložení výrobku, čo sa však pri čapovanom pive ťažko dozviete.

K dezertom i čokoláde

Pivá vo všeobecnosti sa hodia najmä k slaným jedlám. Tmavé, ktoré majú plnšiu chuť, vyšší podiel chuťovej sladkosti. Vďaka svojmu karamelovo-kávovému aromatickému profilu s tmavou sladovou až praženou príchuťou sa často kombinujú nielen s varenými, ale aj pečenými jedlami. Podľa odborníkov dobre vynikajú v kombinácii s dezertmi alebo čokoládou. Horká a sladká chuť sa harmonicky dopĺňajú vo vyváženom kontraste.

Rastú ženám prsia?

O tmavom pive koluje viacero mýtov. Údajne pozitívne vplýva na rast ženského poprsia. Vojtěch Homolka, sládok Pivovaru vo Velkých Popoviciach, kde varia aj tmavé pivo Velkopopovický Kozel Čierny, sa tomu smeje: „Mnohé dámy, ale aj páni by sa určite potešili, ak by tmavé pivo malo vplyv na ženské výstrihy. Pravdou ale je, že bývajú prevažne sladšie a majú plnšiu a intenzívnejšiu arómu, preto takéto typy pív obľubujú najmä ženy. To, že z tmavého piva, prípadne z pivnej peny, rastú ženám prsia, je však len mýtus. Neobsahuje totiž nijakú hormonálnu látku, ktorá by mala vplyv na ich rast.“

Neobsahuje tuk

Podobne sa V. Homolka stavia aj k názoru, že z tmavého piva sa vraj priberá. „Môže to znieť neuveriteľne, ale pivo obsahuje menej kalórií ako väčšina iných nápojov. Energetická hodnota jednotlivých druhov závisí od jeho stupňovitosti. Čím teda viac stupňov pivo má, tým je aj vyšší obsah energie, pretože obsahuje viac cukru i alkoholu.

Na porovnanie: 100 ml svetlého piva 10 %-ného má energetickú hodnotu približne 150kJ (36 kcal), kolové nápoje cca 180 kJ (43 kcal), džúsy cca 190 kJ (45 kcal), biele vína asi (96 kcal) a destiláty aj viac ako 920 kJ (220 kcal). Uvádza to zdroj Bewers of Europe.

Navyše, pivo má nulový obsah tuku. „Je však pravda, že podporuje trávenie a chuť do jedla. Preto môžu jeho priaznivci pri nekontrolovanom pití a jedení nejaký ten kilogram pribrať,“ pripomína V. Homolka.

V plechovke alebo vo fľaši?

Niektorí pivári tvrdia, že pivo vo fľaši je chutnejšie ako v plechovke. Je to však evidentne iba vec názoru. Do oboch obalov totiž dávajú v pivovaroch to isté pivo. Pre jeho kvalitu je skôr dôležité správne skladovanie. Nemalo by stáť v teple či dlhodobo na svetle. Pred podávaním netreba zabudnúť na jeho správne vychladenie.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štyri mesiace po Kuciakovej vražde verejnosť pozná len čas úmrtia

Politici po vražde novinára odmietali odstúpiť, polícia čelila kritike za postup pri vyšetrovaní.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočner skončil. Aj keby ho pustili na slobodu

Čo znamená zadržanie Kočnera a Ruska.

Stĺpček Jakuba Fila

Treba to stále pripomínať, moc pochádza od občanov

Verejnosť si zrejme až časom uvedomí, že za posledné mesiace dosiahla veľmi veľa.

ŠPORT

Argentína podľahla Chorvátsku a hrozí jej koniec na šampionáte

Brankár Caballero spravil fatálnu chybu.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.