Tmavé pivo a jeho svetlé stránky

Sortiment piva sa v slovenských reštauračných podnikoch v posledných rokoch značne rozšíril. Bežné už je, že dokonca varia vlastné pivá. Málokde v ponuke chýba tmavé a obľúbený je jeho mix so svetlým – tzv. rezané.

(Zdroj: Ilustračná fotografia)

Ako vlastne vzniká tmavé pivo a v čom sa líši od svojho svetlého „brata“? Tradičný spôsob výroby je založený na použití čistých prírodných surovín, akými sú voda, slad a chmeľ. Používajú sa kombinácie viacerých druhov sladu, okrem svetlého napríklad aj bavorský, karamelový a pražený.

Ako spoznať dofarbované?

Tmavá farba týchto pív pochádza teda z karamelizovaných prírodných cukrov v jačmennom slade. V súčasnosti však niektorí výrobcovia pridávajú do tmavých pív aj umelé farbivá. Spoznáte to tak, že dofarbené pivo má svetlejšiu až bielu penu. Výrobcovia sú samozrejme povinní tieto farbivá uvádzať aj v údajoch o zložení výrobku, čo sa však pri čapovanom pive ťažko dozviete.

K dezertom i čokoláde

Pivá vo všeobecnosti sa hodia najmä k slaným jedlám. Tmavé, ktoré majú plnšiu chuť, vyšší podiel chuťovej sladkosti. Vďaka svojmu karamelovo-kávovému aromatickému profilu s tmavou sladovou až praženou príchuťou sa často kombinujú nielen s varenými, ale aj pečenými jedlami. Podľa odborníkov dobre vynikajú v kombinácii s dezertmi alebo čokoládou. Horká a sladká chuť sa harmonicky dopĺňajú vo vyváženom kontraste.

Rastú ženám prsia?

O tmavom pive koluje viacero mýtov. Údajne pozitívne vplýva na rast ženského poprsia. Vojtěch Homolka, sládok Pivovaru vo Velkých Popoviciach, kde varia aj tmavé pivo Velkopopovický Kozel Čierny, sa tomu smeje: „Mnohé dámy, ale aj páni by sa určite potešili, ak by tmavé pivo malo vplyv na ženské výstrihy. Pravdou ale je, že bývajú prevažne sladšie a majú plnšiu a intenzívnejšiu arómu, preto takéto typy pív obľubujú najmä ženy. To, že z tmavého piva, prípadne z pivnej peny, rastú ženám prsia, je však len mýtus. Neobsahuje totiž nijakú hormonálnu látku, ktorá by mala vplyv na ich rast.“

Neobsahuje tuk

Podobne sa V. Homolka stavia aj k názoru, že z tmavého piva sa vraj priberá. „Môže to znieť neuveriteľne, ale pivo obsahuje menej kalórií ako väčšina iných nápojov. Energetická hodnota jednotlivých druhov závisí od jeho stupňovitosti. Čím teda viac stupňov pivo má, tým je aj vyšší obsah energie, pretože obsahuje viac cukru i alkoholu.

Na porovnanie: 100 ml svetlého piva 10 %-ného má energetickú hodnotu približne 150kJ (36 kcal), kolové nápoje cca 180 kJ (43 kcal), džúsy cca 190 kJ (45 kcal), biele vína asi (96 kcal) a destiláty aj viac ako 920 kJ (220 kcal). Uvádza to zdroj Bewers of Europe.

Navyše, pivo má nulový obsah tuku. „Je však pravda, že podporuje trávenie a chuť do jedla. Preto môžu jeho priaznivci pri nekontrolovanom pití a jedení nejaký ten kilogram pribrať,“ pripomína V. Homolka.

V plechovke alebo vo fľaši?

Niektorí pivári tvrdia, že pivo vo fľaši je chutnejšie ako v plechovke. Je to však evidentne iba vec názoru. Do oboch obalov totiž dávajú v pivovaroch to isté pivo. Pre jeho kvalitu je skôr dôležité správne skladovanie. Nemalo by stáť v teple či dlhodobo na svetle. Pred podávaním netreba zabudnúť na jeho správne vychladenie.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]


          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Nezrozumiteľná demisia Druckera a Danko zasa vyskakuje (Schutzov týždeň)

          Zvláštna pochvala letí Macronovi, ktorý sa 15 rokov po Iraku nezľakol zaujať hodnotový postoj, a tým zvýrazniť jednotu Západu.

          BRATISLAVA

          Bratislava má novú atrakciu. Prechádzku vo výške 85 metrov

          Záujemcovia sa môžu pokochať výhľadom z parapetnej rímsy okolo reštaurácie Ufo.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.