SME

Moja večera vo vašej obývačke

Čo tak asi varia susedia? Nemajú náhodou sviečkovú, alebo plnené papriky, ktoré tak milujem? V niektorých mestách sa to už dá zistiť cez gastronomickú interaktívnu aplikáciu. A zároveň sa dať so súhlasom domácich pozvať k ich rodinnému stolu.

(Zdroj: Archív SME)

Zdieľaná ekonomika (shared economy), napríklad, keď sa ľudia podelia s inými o náklady na cestu autom, či ubytujú vás vo svojom byte, ktorý často súčasne obývajú, je vo svete čoraz populárnejšia. Aplikácia Yummber je podobný systém – ibaže v stravovaní. Koncom tohtoročného júla ho rozbehli v susednom Maďarsku, konkrétne v Budapešti, dvaja nadšenci – Peter Kálmar a Regina Borosová.

Ani fine dinning, ani fast food

Autori tejto appky hovoria, že oslovuje najmä ľudí, ktorí nemajú záujem, niekedy ani financie i čas na fine dinning, teda obed či večeru v nejakej exkluzívnej či bežnej reštaurácii. Z nejakého dôvodu ich nezaujímajú ani fast foodové podniky. A tak sa im ponúka možnosť najesť sa v intimite súkromnej obývačky či pri kuchynskom stole.

SkryťVypnúť reklamu

„Nie je to domáca reštaurácia,“ zdôrazňuje R. Borosová pre idex.hu. „Ide o celkom odlišný systém. Tu nikto dopredu nevymýšľa jedálny lístok, nezariaďuje interiér. A vy, ktorí chcete ochutnať domácke jedlo, sa nemusíte ani predregistrovať. Náhle sa rozhodnete a ak vám to hostiteľ odobrí, vyberiete sa do danej domácnosti.“

Pravdaže, najskôr musíte aspoň tušiť, čo ponúka. V Maďarsku sa cez Facebook hneď po ozname tejto možnosti prihlásilo vyše 700 domácich kuchárov, ktorí sú ochotní variť pre cudzích ľudí. A dá sa očakávať, že Yummber ich bude registrovať stále viac.

P. Kálmar pripomína, že sú to najmä amatérski kuchári, ktorí majú naštudované rôzne recepty a postupy, ale rovnako aj osamelé domáce gazdinky, ku ktorým nemá kto chodiť na jedlo, či ženy na materskej, ktoré si takto môžu privyrobiť. Veď variť pre viacerých nie je často oveľa nákladnejšie, ako pre jedného. Aspoň čo sa času týka.

SkryťVypnúť reklamu

Hodnotenia rozhodnú

Prísť na domácu stravu sa dá na skúšku a potom možno už pravidelne. Aj to je pre mnohých ľudí lákavé. Najmä pre tých, ktorí žijú ďaleko od maminej či babičkinej kuchyne a chýbajú im nielen domácke jedlá, chute, ale aj atmosféra, osobný prístup, pohostinnosť.

Pravdaže, často ide takpovediac o kúpu mačky vo vreci, pretože schopnosti daného amatérskeho kuchára záujemca nepozná. Ale je tu zase predpoklad, že ak odíde spokojný s jedlom, atmosférou i cenou, pridá v aplikácii lajk. Iní sa tam vyberú práve preto, že daná kuchárka či kuchár má už stovky lajkov napríklad pri jej/jeho spomínaných fašírkach s tekvicovým prívarkom, guláši či sviečkovej.

Yummber spája online kuchárov a hladošov v okolí. Stačí vyplniť v aplikácii jednoduchý formulár a prezradiť, kde a koľko návštevníkov je kto ochotný prijať. Ako aj cenu ponúkaných jedál. Ich názov stačí prihlásiť najneskôr v aktuálny deň, v ktorý chce hostiteľ hostí prijať. Tí si potom cez aplikáciu nájdu na app mape „domácu reštauráciu“ a ak sa im miesto, cena a hlavne ponuka pozdávajú, prihlásia sa. Yummber to oznámi ponúkajúcemu a ten sa môže rozhodnúť, či hostí vo svojom dome či byte príjmu. Jeho meno a bydlisko sa odhalia až potom, čo ťukne na tlačidlo „Môže prísť“.

SkryťVypnúť reklamu

Bude aj v Bratislave?

Jedlá sa v tomto prípade účtujú bezhotovostne, cez kartu konzumenta. Hostitelia dostanú svoj zárobok od Yummbera do týždňa, ale ten si odpočíta poplatok cca 20-15 % z ceny jedla. Majitelia aplikácie však sľubujú, že ak bude mať hostiteľ dobré hodnotenie, budú mu odratúvať menej. Na platby používajú systém Borion s certifikáciou EÚ.

Otázkou ešte zostáva bezpečnosť, teda, akú máte záruku, že pôjde o jedlá kvalitné a zdravotne nezávadné. A je to vôbec legálne? V Maďarsku majú zákon, že ktokoľvek môže predať do 14 jedál vo vlastnej kuchyni bez toho, aby potreboval povolenie Štátneho úradu pre bezpečnosť potravinovej siete. Stačí mu iba poslať oznámenie.

Táto kuchárska iniciatíva začína byť vo svete čoraz populárnejšia. Fungovať by mala čoskoro v Berlíne, Bangkoku i Prahe. A možno aj v Bratislave. Záleží, ako sa k tomu postavia slovenské úrady. A to, či má skutočnú životaschopnosť, ukáže sám život.

SkryťVypnúť reklamu

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 350
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 768
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 605
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 307
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 821
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 719
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 169
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 948
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu