SME
Piatok, 7. október, 2022 | Meniny má Eliška

Moja večera vo vašej obývačke

Čo tak asi varia susedia? Nemajú náhodou sviečkovú, alebo plnené papriky, ktoré tak milujem? V niektorých mestách sa to už dá zistiť cez gastronomickú interaktívnu aplikáciu. A zároveň sa dať so súhlasom domácich pozvať k ich rodinnému stolu.

(Zdroj: Archív SME)

Zdieľaná ekonomika (shared economy), napríklad, keď sa ľudia podelia s inými o náklady na cestu autom, či ubytujú vás vo svojom byte, ktorý často súčasne obývajú, je vo svete čoraz populárnejšia. Aplikácia Yummber je podobný systém – ibaže v stravovaní. Koncom tohtoročného júla ho rozbehli v susednom Maďarsku, konkrétne v Budapešti, dvaja nadšenci – Peter Kálmar a Regina Borosová.

Ani fine dinning, ani fast food

Autori tejto appky hovoria, že oslovuje najmä ľudí, ktorí nemajú záujem, niekedy ani financie i čas na fine dinning, teda obed či večeru v nejakej exkluzívnej či bežnej reštaurácii. Z nejakého dôvodu ich nezaujímajú ani fast foodové podniky. A tak sa im ponúka možnosť najesť sa v intimite súkromnej obývačky či pri kuchynskom stole.

SkryťVypnúť reklamu

„Nie je to domáca reštaurácia,“ zdôrazňuje R. Borosová pre idex.hu. „Ide o celkom odlišný systém. Tu nikto dopredu nevymýšľa jedálny lístok, nezariaďuje interiér. A vy, ktorí chcete ochutnať domácke jedlo, sa nemusíte ani predregistrovať. Náhle sa rozhodnete a ak vám to hostiteľ odobrí, vyberiete sa do danej domácnosti.“

Pravdaže, najskôr musíte aspoň tušiť, čo ponúka. V Maďarsku sa cez Facebook hneď po ozname tejto možnosti prihlásilo vyše 700 domácich kuchárov, ktorí sú ochotní variť pre cudzích ľudí. A dá sa očakávať, že Yummber ich bude registrovať stále viac.

P. Kálmar pripomína, že sú to najmä amatérski kuchári, ktorí majú naštudované rôzne recepty a postupy, ale rovnako aj osamelé domáce gazdinky, ku ktorým nemá kto chodiť na jedlo, či ženy na materskej, ktoré si takto môžu privyrobiť. Veď variť pre viacerých nie je často oveľa nákladnejšie, ako pre jedného. Aspoň čo sa času týka.

SkryťVypnúť reklamu

Hodnotenia rozhodnú

Prísť na domácu stravu sa dá na skúšku a potom možno už pravidelne. Aj to je pre mnohých ľudí lákavé. Najmä pre tých, ktorí žijú ďaleko od maminej či babičkinej kuchyne a chýbajú im nielen domácke jedlá, chute, ale aj atmosféra, osobný prístup, pohostinnosť.

Pravdaže, často ide takpovediac o kúpu mačky vo vreci, pretože schopnosti daného amatérskeho kuchára záujemca nepozná. Ale je tu zase predpoklad, že ak odíde spokojný s jedlom, atmosférou i cenou, pridá v aplikácii lajk. Iní sa tam vyberú práve preto, že daná kuchárka či kuchár má už stovky lajkov napríklad pri jej/jeho spomínaných fašírkach s tekvicovým prívarkom, guláši či sviečkovej.

Yummber spája online kuchárov a hladošov v okolí. Stačí vyplniť v aplikácii jednoduchý formulár a prezradiť, kde a koľko návštevníkov je kto ochotný prijať. Ako aj cenu ponúkaných jedál. Ich názov stačí prihlásiť najneskôr v aktuálny deň, v ktorý chce hostiteľ hostí prijať. Tí si potom cez aplikáciu nájdu na app mape „domácu reštauráciu“ a ak sa im miesto, cena a hlavne ponuka pozdávajú, prihlásia sa. Yummber to oznámi ponúkajúcemu a ten sa môže rozhodnúť, či hostí vo svojom dome či byte príjmu. Jeho meno a bydlisko sa odhalia až potom, čo ťukne na tlačidlo „Môže prísť“.

SkryťVypnúť reklamu

Bude aj v Bratislave?

Jedlá sa v tomto prípade účtujú bezhotovostne, cez kartu konzumenta. Hostitelia dostanú svoj zárobok od Yummbera do týždňa, ale ten si odpočíta poplatok cca 20-15 % z ceny jedla. Majitelia aplikácie však sľubujú, že ak bude mať hostiteľ dobré hodnotenie, budú mu odratúvať menej. Na platby používajú systém Borion s certifikáciou EÚ.

Otázkou ešte zostáva bezpečnosť, teda, akú máte záruku, že pôjde o jedlá kvalitné a zdravotne nezávadné. A je to vôbec legálne? V Maďarsku majú zákon, že ktokoľvek môže predať do 14 jedál vo vlastnej kuchyni bez toho, aby potreboval povolenie Štátneho úradu pre bezpečnosť potravinovej siete. Stačí mu iba poslať oznámenie.

Táto kuchárska iniciatíva začína byť vo svete čoraz populárnejšia. Fungovať by mala čoskoro v Berlíne, Bangkoku i Prahe. A možno aj v Bratislave. Záleží, ako sa k tomu postavia slovenské úrady. A to, či má skutočnú životaschopnosť, ukáže sám život.

SkryťVypnúť reklamu

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Generálnym riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP) je Richard Strapko. Do funkcie ho menoval bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Dlh poisťovne presahoval ku koncu júna 131 miliónov eur.


6 h
Ruský tank T-80, ktorého sa ukrajinskí vojaci zmocnili v Bachmute.

Ruská armáda za sebou zanecháva moderné zbrane aj muzeálne kusy.


9 h
Hotelový komplex Borová Sihoť posielajú daniari do konkurzu.

Hotelový biznis sa trápi a najbližšie mesiace neprinesú úľavu.


13 h
Ilustračné foto.

Nový prieskum ukazuje, že až 70 percent ľudí by chcelo postihovať aj obťažovanie na verejnosti.


2 h

Neprehliadnite tiež

Čím sú jeho knedle iné?


a 1 ďalší 4. okt
Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep
SkryťZatvoriť reklamu