SME

Prečo pivo na bicykel nepatrí?

Cyklisti musia dodržiavať rovnaké pravidlá cestnej premávky ako vodiči. (Inzercia)

Späť na pivný špeciál

Teplé letné mesiace prajú všetkým, ktorí na svoje dvojkolesové tátoše nedajú dopustiť. Bicykel je skvelým pomocníkom na dopravu do práce. Rovnako je spôsobom, ako šetriť financie, životné prostredie a v neposlednom rade svoje zdravie. Na to, aby platil aj posledný bod, si treba v prvom rade uvedomiť, že práve cyklisti patria medzi najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Preto je mimoriadne dôležité, aby na bicykli dodržiavali takzvaný „kódex cyklistu“.

Patríte aj vy medzi fanúšikov cyklistiky? Nezáleží na tom, či sa tomuto športu venujete pravidelne alebo len občas, počas víkendových výletov, výjazdov na kúpaliská či hudobné festivaly počas horúceho leta alebo si vyberiete tento spôsob dopravy do práce alebo do mesta, aby ste sa vyhli povinnosti šoférovať. Aj pri bicyklovaní sa však o slovo hlási chuť osviežiť sa, napríklad správne vychladeným nealkoholickým pivom alebo radlerom. Ak by ste sa nerozhodli pre nealko verziu, mali by ste venovať zvýšenú pozornosť nasledujúcim riadkom. Vedeli ste napríklad, že za „nafúkanie“ pri riadení bicykla hrozí bloková pokuta až do výšky 650 Eur?

SkryťVypnúť reklamu

Alkohol je rizikom nielen za volantom

V roku 2014 zavinili cyklisti 113 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo sedem ľudí, 23 sa zranilo ťažko a 60 ľahko. Alkohol u cyklistu – vinníka nehody - bol zistený v 25 prípadoch. „Alkohol v krvi cyklistu má rovnaké účinky ako v krvi vodiča motorového vozidla. Strata pozornosti, koordinácie i schopnosti pohotovo reagovať je porovnateľná, preto sa aj cyklista pod vplyvom alkoholu stáva v cestnej premávke veľmi nebezpečným,” upozorňuje Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, ktoré zastrešuje projekt OpriBIKE, zameraný na zvýšenie zodpovednosti cyklistov. Do projektu sa zapájajú vybrané prevádzky členských pivovarov na obľúbených trasách v okolí Bratislavy. V prevádzkach sú pre cyklistov pripravené OpriBIKE cyklostojany aj Kódex cyklistu, ktorý združenie pripravilo. Na tých, ktorí si vyberú osvieženie v podobe nealkoholického piva, čakajú aj malé odmeny v podobe bezpečnostných reflexných pások a letákov, plných užitočných rád a informácií. Vedeli ste napríklad, že reakcia organizmu na alkohol je u človeka totožná, či sedí za volantom auta alebo bicykla? Teda až s tým rozdielom, že udržať rovnováhu na dvoch kolesách môže byť oveľa náročnejšie!

SkryťVypnúť reklamu

Projekt OpriBIKE v auguste opäť osloví cyklistov

Aj tento rok si na slovenských cyklistov „posvietia“ strategicky rozmiestnené špeciálne označené prevádzky, ktoré sa nachádzajú na ich obľúbených cyklotrasách. Počas celého leta budú svojim zákazníkom na dvoch kolesách ponúkať nealkoholickú ponuku piva. Rozmanitosť nealko piva je u nás taká vysoká, že určite ulahodí všetkým milovníkom tohto zlatistého moku. „Nealkoholické pivo je výbornou voľbou pre chvíle oddychu aj športu a kto nevie odolať tradičnému pivu, v týchto prevádzkach si ho môže vychutnať, keď svoj bicykel odloží,” dodáva Júlia Hurná.

Kódex zodpovedného cyklistu

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu prehľadnou formou upozorňuje na výbavu a povinnosti cyklistu - obzvlášť na to, aby si na bicykel nesadal pod vplyvom alkoholu a pripravila tiež online Kódex zodpovedného cyklistu. Hlavná téma znie „Na bicykli bezpečne“ a zhŕňa nasledujúce body:

SkryťVypnúť reklamu

1) NA BICYKLI NIE SI SÁM - či si na cyklistickej ceste, chodníku alebo v premávke, rešpektuj ostatných – šoférov, chodcov, cyklistov

2) AK NEVIDÍŠ, NEJAZDI! ANI TEBA NIE JE VIDIEŤ

3) S TRIEZVOU HLAVOU ĎALEJ ZÁJDEŠ

4) DODRŽIAVAJ DOPRAVNÉ PREDPISY - si na ceste, jazdi v pravo. Ukazuj zmenu svojho smeru. Dodržiavaj značky, platia pre všetkých. Nevstupuj zbytočne na frekventované cesty.

5) V SKUPINE JAZDITE ZA SEBOU

6) HELMA A REFLEXNÉ PÁSY OCHRAŇUJÚ

7) PRI ÚRAZOCH A HAVÁRIÁCH POMÁHAJ - ľudský život zachraňujú sekundy, volaj 112

Späť na pivný špeciál

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Komerčné články

  1. Ako rozoznať dobrú kávu? Poradí pražiarka
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 654
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 148
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 844
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 4 169
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 4 137
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 491
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 306
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 273
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu