SME

Pestrosťou slovenských pív rastie aj naša pivná kultúra

Slováci sú právom označovaní za národ pivárov. Viete, ktoré slovenské pivá boli tento rok ocenené ako najlepšie? (Inzercia)

Späť na pivný špeciál

Svedčí o tom nielen veľká rozmanitosť druhov tohto zlatistého moku, ale aj inovácie, s ktorými naši pivovarníci neustále prekvapujú milovníkov i milovníčky piva. To najlepšie, čo na Slovensku máme, každoročne oceňujú odborníci na základe anonymných degustácií pivnými korunkami. Inak tomu nebolo ani tento rok, kedy sa do najprestížnejšej slovenskej pivnej súťaže prihlásilo rekordných 130 vzoriek pív!

Čo je to Slovenská pivná korunka?

Pod týmto označením sa už deväť rokov organizuje odborná degustačná pivná súťaž s najdlhšou históriou na Slovensku. Jej pridanou hodnotou je aj počet zapojených odborníkov, ktorí majú s pivom profesionálnu skúsenosť. Zameriava sa na oceňovanie kvality slovenských pív, kde je podmienkou, aby pivo pochádzalo z pivovarov zo Slovenskej republiky a išlo o pôvodnú slovenskú pivnú značku.

SkryťVypnúť reklamu

Základom je odborná degustácia

O tohtoročných víťazoch rozhodovalo až 28 nezávislých odborníkov, ktorí v špeciálnych degustačných podmienkach počas dvoch dní hodnotili senzorické vlastnosti každého súťažného piva. Aj keď predstava ochutnávania desiatok pív môže byť na prvý pohľad lákavá, nejde o jednoduchú záležitosť. Stroho neutrálne podmienky, presne regulovaná teplota miestnosti, minimum vonkajších vnemov, aby sa všetky zmysly sústredili len na pivo a pravidelné zajedanie dúškov vymedzenými potravinami počas celého dňa, to všetko musia profesionálni degustátori zvládať.

Malí i veľkí pivovarníci na jednej lodi

Slávnostná pivná korunovácia sa konala v jeden z posledných júnových večerov. Pod taktovkou sympatickej moderátorky Adely Banášovej, si symbolické bronzové, strieborné a zlaté korunky prevzali víťazi v 10tich súťažných kategóriách. Aktuálny deviaty ročník Slovenskej pivnej korunky vynikal najvyšším počtom 25 zapojených pivovarov, ktoré spolu prihlásili až 130 súťažných vzoriek pív. „Toto číslo poukazuje na rozmanitosť, ako aj kvalitu ponuky slovenských pív, ktorá sa z roka na rok zvyšuje a vyvíja“, potvrdila Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. „Blahoželáme predovšetkým oceneným, ale aj všetkým zúčastneným pivovarom, ktorých pivá splnili podmienky zapojenia sa do súťaže. Naším poslaním je budovať slovenskú pivnú kultúru, kde sa snažíme o to, aby sa varilo kvalitné pivo, a samozrejme, podporujeme čo najvyšší podiel domácich, slovenských surovín pri jeho výrobe. Starostlivosť a snaha o rozvoj pivnej kultúry a rozvoj pivovarníctva je najväčšou poctou, ktoré môže slovenské pivo získať.“

SkryťVypnúť reklamu

Ocenené osobnosti slovenského pivovarníctva

Okrem víťazných pív v jednotlivých kategóriách udelilo Slovenské združenie výrobcov piva a sladu ocenenia v kategórii „Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva“, Ing. Milanovi Lapišákovi, Ing. Imrichovi Alaxovi a JUDr. Štefanovi Karšayovi za významné pričinenie sa o rozvoj pivovarnícko-sladovníckeho odvetvia slovenského hospodárstva. In memoriam toto ocenenie získal Ing. Jozef Štoffa, ktorý stál pri zrode pivovaru Šariš od roku 1964. Podľa slov pamätníkov zostal počas celej svojej kariéry skromným človekom. Po odchode do dôchodku sa neustále zaujímal o dianie v pivovare a snažil sa poradiť svojim bývalým kolegom.

Imrich Alaxa spojil významnú časť svojho profesionálneho života s najlepším slovenským pivom v hurbanovskom pivovare. Známy bol aj svojou neúnavnou prácou, nadšením a hrdosťou na slovenské pivo a pivovarnícke remeslo. V zložitom období pre slovenské pivo zastával Štefan Karšay funkciu prezidenta SZVPS. Pod jeho vedením vyrástlo mnoho odborníkov a pracovníkov s príkladným vzťahom k pivovarníckej výrobe. Ako jeden z mála podnikateľov, Milan Lapišák doslova zachránil a následne vybudoval sladovňu v Michalovciach, ktorá vyrába slad svetovej kvality. Pre svojich zamestnancov vo firme vytvoril nadštandardné podmienky pre rozvoj vo všetkých oblastiach.

SkryťVypnúť reklamu

Pozrite si prehľadnú tabuľku víťazov v jednotlivých kategóriách:

Celkové výsledky Slovenskej pivnej korunky 2015 nájdete TU

Späť na pivný špeciál

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 265
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 757
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 601
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 296
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 822
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 712
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 170
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 953
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu