Pestrosťou slovenských pív rastie aj naša pivná kultúra

Slováci sú právom označovaní za národ pivárov. Viete, ktoré slovenské pivá boli tento rok ocenené ako najlepšie? (Inzercia)

Späť na pivný špeciál

Svedčí o tom nielen veľká rozmanitosť druhov tohto zlatistého moku, ale aj inovácie, s ktorými naši pivovarníci neustále prekvapujú milovníkov i milovníčky piva. To najlepšie, čo na Slovensku máme, každoročne oceňujú odborníci na základe anonymných degustácií pivnými korunkami. Inak tomu nebolo ani tento rok, kedy sa do najprestížnejšej slovenskej pivnej súťaže prihlásilo rekordných 130 vzoriek pív!

Čo je to Slovenská pivná korunka?

Pod týmto označením sa už deväť rokov organizuje odborná degustačná pivná súťaž s najdlhšou históriou na Slovensku. Jej pridanou hodnotou je aj počet zapojených odborníkov, ktorí majú s pivom profesionálnu skúsenosť. Zameriava sa na oceňovanie kvality slovenských pív, kde je podmienkou, aby pivo pochádzalo z pivovarov zo Slovenskej republiky a išlo o pôvodnú slovenskú pivnú značku.

Základom je odborná degustácia

O tohtoročných víťazoch rozhodovalo až 28 nezávislých odborníkov, ktorí v špeciálnych degustačných podmienkach počas dvoch dní hodnotili senzorické vlastnosti každého súťažného piva. Aj keď predstava ochutnávania desiatok pív môže byť na prvý pohľad lákavá, nejde o jednoduchú záležitosť. Stroho neutrálne podmienky, presne regulovaná teplota miestnosti, minimum vonkajších vnemov, aby sa všetky zmysly sústredili len na pivo a pravidelné zajedanie dúškov vymedzenými potravinami počas celého dňa, to všetko musia profesionálni degustátori zvládať.

Malí i veľkí pivovarníci na jednej lodi

Slávnostná pivná korunovácia sa konala v jeden z posledných júnových večerov. Pod taktovkou sympatickej moderátorky Adely Banášovej, si symbolické bronzové, strieborné a zlaté korunky prevzali víťazi v 10tich súťažných kategóriách. Aktuálny deviaty ročník Slovenskej pivnej korunky vynikal najvyšším počtom 25 zapojených pivovarov, ktoré spolu prihlásili až 130 súťažných vzoriek pív. „Toto číslo poukazuje na rozmanitosť, ako aj kvalitu ponuky slovenských pív, ktorá sa z roka na rok zvyšuje a vyvíja“, potvrdila Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. „Blahoželáme predovšetkým oceneným, ale aj všetkým zúčastneným pivovarom, ktorých pivá splnili podmienky zapojenia sa do súťaže. Naším poslaním je budovať slovenskú pivnú kultúru, kde sa snažíme o to, aby sa varilo kvalitné pivo, a samozrejme, podporujeme čo najvyšší podiel domácich, slovenských surovín pri jeho výrobe. Starostlivosť a snaha o rozvoj pivnej kultúry a rozvoj pivovarníctva je najväčšou poctou, ktoré môže slovenské pivo získať.“

Ocenené osobnosti slovenského pivovarníctva

Okrem víťazných pív v jednotlivých kategóriách udelilo Slovenské združenie výrobcov piva a sladu ocenenia v kategórii „Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva“, Ing. Milanovi Lapišákovi, Ing. Imrichovi Alaxovi a JUDr. Štefanovi Karšayovi za významné pričinenie sa o rozvoj pivovarnícko-sladovníckeho odvetvia slovenského hospodárstva. In memoriam toto ocenenie získal Ing. Jozef Štoffa, ktorý stál pri zrode pivovaru Šariš od roku 1964. Podľa slov pamätníkov zostal počas celej svojej kariéry skromným človekom. Po odchode do dôchodku sa neustále zaujímal o dianie v pivovare a snažil sa poradiť svojim bývalým kolegom.

Imrich Alaxa spojil významnú časť svojho profesionálneho života s najlepším slovenským pivom v hurbanovskom pivovare. Známy bol aj svojou neúnavnou prácou, nadšením a hrdosťou na slovenské pivo a pivovarnícke remeslo. V zložitom období pre slovenské pivo zastával Štefan Karšay funkciu prezidenta SZVPS. Pod jeho vedením vyrástlo mnoho odborníkov a pracovníkov s príkladným vzťahom k pivovarníckej výrobe. Ako jeden z mála podnikateľov, Milan Lapišák doslova zachránil a následne vybudoval sladovňu v Michalovciach, ktorá vyrába slad svetovej kvality. Pre svojich zamestnancov vo firme vytvoril nadštandardné podmienky pre rozvoj vo všetkých oblastiach.

Pozrite si prehľadnú tabuľku víťazov v jednotlivých kategóriách:

Celkové výsledky Slovenskej pivnej korunky 2015 nájdete TU

Späť na pivný špeciál

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štyri mesiace po Kuciakovej vražde verejnosť pozná len čas úmrtia

Politici po vražde novinára odmietali odstúpiť, polícia čelila kritike za postup pri vyšetrovaní.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočner skončil. Aj keby ho pustili na slobodu

Čo znamená zadržanie Kočnera a Ruska.

Stĺpček Jakuba Fila

Treba to stále pripomínať, moc pochádza od občanov

Verejnosť si zrejme až časom uvedomí, že za posledné mesiace dosiahla veľmi veľa.

ŠPORT

Argentína podľahla Chorvátsku a hrozí jej koniec na šampionáte

Brankár Caballero spravil fatálnu chybu.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.