ZAMERANÉ NA JEDEN Z NAJVÄČŠÍCH PIVNÝCH MÝTOV:

Je nealko "naozajstné" pivo alebo nie?

Sme pivný národ. Ročne vypijeme piva viac ako 70 l na osobu a doprajeme si ho pri rôznych príležitostiach či aktivitách. Nie vždy nám však pracovné či šoférske povinnosti dovoľujú siahnuť po obľúbenej desiatke či dvanástke. (Inzercia)

(Zdroj: The Brewers of Europe)

Späť na pivný špeciál

A práve pre také prípady sa ponúka nealkoholické riešenie. Hoci ho kedysi zarytí milovníci „klasického“ piva považovali iba za akúsi dočasnú módu, je načase si priznať, že nealkoholické pivo si vie zachovať všetky vlastnosti klasického ležiaka – vrátane plnej chuti a príjemnej horkosti. Čoraz väčšiu popularitu si vďaka svojej osviežujúcej chuti najmä v lete získavajú aj nealkoholické radlery vyrobené z nealkoholického piva s ovocnými príchuťami.

Dôkazom, že záujem o nealkoholické pivo na Slovensku rastie, je aj tretinové zvýšenie jeho predaja za posledné tri roky. Dnes vypijeme asi 200 000 hl nealkoholického piva vrátane nealkoholických radlerov ročne, najviac však práve počas leta. Vysvetlenie je jednoduché – stále viac ľudí jazdí autom, aktívne športuje alebo vykonáva prácu, pri ktorej si nemôže dovoliť konzumovať alkohol.

Nealkoholické pivo ulahodí pivárskym chutiam a zároveň osvieži, zabezpečí príjem tekutín i doplnenie stratených vitamínov, najmä skupiny B, ale tiež draslík, sodík, vápnik a horčík, bielkovín či sacharidov. Kalorická hodnota je porovnateľná a často nižšia než bežná ponuka nealkoholických nápojov. A navyše pri 30tich stupňoch „neunaví“ ani po druhom či treťom pohári.

Aké sú najzásadnejšie rozdiely pri výrobe klasického a nealkoholického piva?

V súčasnosti poznáme 3 výrobné procesy – tým najnovším je používanie špeciálnych pivovarských kvasiniek, ktoré boli špeciálne a citlivo vyšľachtené tak, aby produkovali menej alebo dokonca žiadny alkohol v porovnaní s bežnými kvasinkami a výrobný proces je tým pádom identický ako pri výrobe najobľúbenejších ležiakov. Ďalšou možnosťou je výroba nealko piva regulovaným kvasením. Navarená mladina kvasí veľmi krátko v špeciálnych podmienkach a vývoj alkoholu sa sleduje doslova každú hodinu. Fermentácia (alebo kvasenie) sa vo vhodnom okamihu zastaví tak, aby pripravený nápoj obsahoval maximálne 0,50% alkoholu. Treťou používanou metódou je odstránenie alkoholu z bežného piva rôznymi fyzikálno-chemickými postupmi, ktoré však nevplývajú na chuť či kvalitu výsledného produktu.

Foto: The Brewers of Europe

Aké sú jeho hlavné pozitívne účinky?

Základnými pivovarskými surovinami pri varení nealkoholického piva sú rovnako ako pri klasickom pive výhradne prírodné suroviny ako slad, chmeľ, voda a kvasinky. Neobsahuje žiadne stabilizačné látky, konzervanty, sladidlá ani farbivá, no naopak sa môže pochváliť prítomnosťou antioxidantov, vitamínov a mnohých cenných látok. Jediným rozdielom je miera obsahu alkoholu – keďže je nižší ako 0,50%, nápoj si tak môžete dopriať v podstate kedykoľvek počas dňa - po športovom výkone, pred šoférovaním či cez obednú prestávku v práci. Neprítomnosť alkoholu môže byť v týchto horúčavách dokonca benefitom – telo sa nemusí vysporiadavať s jeho odbúravaním, nealko pivo tak má podobné účinky ako majú iontové nápoje. Práve pre túto vlastnosť je vhodným aj vtedy, keď je organizmus človeka vystavený vysokým teplotným podmienkam.

Ako reaguje ľudský organizmus na konzumáciu nealkoholického piva?

V závislosti od telesnej konštrukcie, prípadne skonzumovaného jedla, sa minimálne množstvo alkoholu v nealko pive odbúra v priebehu pár minút. Po 15 minútach si môže už každý bezpečne sadnúť za volant. Najnovšia štúdia* Fakultnej nemocnice v Trenčíne potvrdila, že konzumácia 1,5l nealkoholického piva v priebehu jednej hodiny neviedla k preukázaniu hladiny alkoholu v krvi a neukázala sa ani pri jeho priebežnom meraní v dychu v časovom rozpätí 15-20 minút po konzumácii. Výsledkom štúdie je tiež konštatovanie, že takéto množstvo nealko piva nezaťažuje naše trávenie a už krátko po jeho vypití môžeme pokojne vykonávať akékoľvek aktivity. V súčasnosti tiež trh priniesol novinku s nulovým obsahom alkoholu, neovplyvňujúcu našu pozornosť pri žiadnej činnosti. Taký nápoj si môžete vychutnať dokonca aj priamo za volantom.

Späť na pivný špeciál

* Štúdia bola realizovaná v dňoch 13.-16. apríla 2015 prístrojom Drager – tzp Alcotest 75810 v.č.8319700, štandardizovaným a certifikovaným na vykonávania uvedeného testu.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.