SME

Je nealko "naozajstné" pivo alebo nie?

Sme pivný národ. Ročne vypijeme piva viac ako 70 l na osobu a doprajeme si ho pri rôznych príležitostiach či aktivitách. Nie vždy nám však pracovné či šoférske povinnosti dovoľujú siahnuť po obľúbenej desiatke či dvanástke. (Inzercia)

(Zdroj: The Brewers of Europe)

Späť na pivný špeciál

A práve pre také prípady sa ponúka nealkoholické riešenie. Hoci ho kedysi zarytí milovníci „klasického“ piva považovali iba za akúsi dočasnú módu, je načase si priznať, že nealkoholické pivo si vie zachovať všetky vlastnosti klasického ležiaka – vrátane plnej chuti a príjemnej horkosti. Čoraz väčšiu popularitu si vďaka svojej osviežujúcej chuti najmä v lete získavajú aj nealkoholické radlery vyrobené z nealkoholického piva s ovocnými príchuťami.

Dôkazom, že záujem o nealkoholické pivo na Slovensku rastie, je aj tretinové zvýšenie jeho predaja za posledné tri roky. Dnes vypijeme asi 200 000 hl nealkoholického piva vrátane nealkoholických radlerov ročne, najviac však práve počas leta. Vysvetlenie je jednoduché – stále viac ľudí jazdí autom, aktívne športuje alebo vykonáva prácu, pri ktorej si nemôže dovoliť konzumovať alkohol.

SkryťVypnúť reklamu

Nealkoholické pivo ulahodí pivárskym chutiam a zároveň osvieži, zabezpečí príjem tekutín i doplnenie stratených vitamínov, najmä skupiny B, ale tiež draslík, sodík, vápnik a horčík, bielkovín či sacharidov. Kalorická hodnota je porovnateľná a často nižšia než bežná ponuka nealkoholických nápojov. A navyše pri 30tich stupňoch „neunaví“ ani po druhom či treťom pohári.

Aké sú najzásadnejšie rozdiely pri výrobe klasického a nealkoholického piva?

V súčasnosti poznáme 3 výrobné procesy – tým najnovším je používanie špeciálnych pivovarských kvasiniek, ktoré boli špeciálne a citlivo vyšľachtené tak, aby produkovali menej alebo dokonca žiadny alkohol v porovnaní s bežnými kvasinkami a výrobný proces je tým pádom identický ako pri výrobe najobľúbenejších ležiakov. Ďalšou možnosťou je výroba nealko piva regulovaným kvasením. Navarená mladina kvasí veľmi krátko v špeciálnych podmienkach a vývoj alkoholu sa sleduje doslova každú hodinu. Fermentácia (alebo kvasenie) sa vo vhodnom okamihu zastaví tak, aby pripravený nápoj obsahoval maximálne 0,50% alkoholu. Treťou používanou metódou je odstránenie alkoholu z bežného piva rôznymi fyzikálno-chemickými postupmi, ktoré však nevplývajú na chuť či kvalitu výsledného produktu.

SkryťVypnúť reklamu

Foto: The Brewers of Europe

Aké sú jeho hlavné pozitívne účinky?

Základnými pivovarskými surovinami pri varení nealkoholického piva sú rovnako ako pri klasickom pive výhradne prírodné suroviny ako slad, chmeľ, voda a kvasinky. Neobsahuje žiadne stabilizačné látky, konzervanty, sladidlá ani farbivá, no naopak sa môže pochváliť prítomnosťou antioxidantov, vitamínov a mnohých cenných látok. Jediným rozdielom je miera obsahu alkoholu – keďže je nižší ako 0,50%, nápoj si tak môžete dopriať v podstate kedykoľvek počas dňa - po športovom výkone, pred šoférovaním či cez obednú prestávku v práci. Neprítomnosť alkoholu môže byť v týchto horúčavách dokonca benefitom – telo sa nemusí vysporiadavať s jeho odbúravaním, nealko pivo tak má podobné účinky ako majú iontové nápoje. Práve pre túto vlastnosť je vhodným aj vtedy, keď je organizmus človeka vystavený vysokým teplotným podmienkam.

SkryťVypnúť reklamu

Ako reaguje ľudský organizmus na konzumáciu nealkoholického piva?

V závislosti od telesnej konštrukcie, prípadne skonzumovaného jedla, sa minimálne množstvo alkoholu v nealko pive odbúra v priebehu pár minút. Po 15 minútach si môže už každý bezpečne sadnúť za volant. Najnovšia štúdia* Fakultnej nemocnice v Trenčíne potvrdila, že konzumácia 1,5l nealkoholického piva v priebehu jednej hodiny neviedla k preukázaniu hladiny alkoholu v krvi a neukázala sa ani pri jeho priebežnom meraní v dychu v časovom rozpätí 15-20 minút po konzumácii. Výsledkom štúdie je tiež konštatovanie, že takéto množstvo nealko piva nezaťažuje naše trávenie a už krátko po jeho vypití môžeme pokojne vykonávať akékoľvek aktivity. V súčasnosti tiež trh priniesol novinku s nulovým obsahom alkoholu, neovplyvňujúcu našu pozornosť pri žiadnej činnosti. Taký nápoj si môžete vychutnať dokonca aj priamo za volantom.

SkryťVypnúť reklamu

Späť na pivný špeciál

* Štúdia bola realizovaná v dňoch 13.-16. apríla 2015 prístrojom Drager – tzp Alcotest 75810 v.č.8319700, štandardizovaným a certifikovaným na vykonávania uvedeného testu.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 368
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 529
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 700
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 609
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 565
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 355
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu