Zoznámte sa s najlepšími slovenskými vínami 2015/2016

Po náročnom dni, kedy poroty zložené z vinárskych odborníkov i laikov degustovali desiatky vzoriek, poznáme výsledok: prestížnu stovku najlepších slovenských vín. Od septembra ich bude môcť verejnosť celý ďalší rok degustovať v Národnom salóne vín SR v Br

(Zdroj: nsvsr.sk)

Cieľom tejto najvyššej vinárskej súťaže na Slovensku je vybrať 100 najlepších slovenských vín pre ročník 2015/2016 a predstaviť ich verejnosti.

V deviatich kategóriách

Vyhodnocovanie súťaže 100 najlepších slovenských vín každoročne organizuje Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku. Teraz to bolo už desiatykrát. Porota sa stretla koncom júna v JM Vinárstve v Doľanoch.

Súťaž má dve časti. V prvej na vybraných nominačných výstavách súťažia vína z vinárstiev z celého Slovenska. Tie, ktoré získajú minimálne striebornú medailu, teda 84 bodov, sa môžu zúčastniť súťaže o umiestnenie v Národnom salóne vín (NSV) SR. V tomto roku na 20 nominačných výstavách súťažilo 7 107 vzoriek, z ktorých viac ako 84 bodov získalo 2 583. Po uplatnení ďalších kritérií sa do druhej časti prihlásilo 45 vinárov s 337 vzorkami, ktoré súťažili v deviatich kategóriách.

Krajina bielych suchých vín

Do najlepšej stovky sa dostalo a titulom Národný salón vín SR 2015 sa môže pýšiť 31 vinárov. Opätovne sa potvrdilo, že Slovensko je krajina bielych suchých vín. Z tých sa do NSV SR prebojovalo až 43. Z kategórie ružových suchých je to päť vzoriek, červených suchých 25, bielych polosuchých 7. Prírodne sladké majú obmedzenie na šesť vzoriek, šumivé vína päť, tokajské vína päť a ružové polosuché a polosladké štyri vzorky.

Víťazi jednotlivých kategórií

Vína tiché biele suché

Martin Pomfy - Mavín: Chardonnay 2014

Biele / Suché / Neskorý zber / Odrodové / D.S.C. / Belá / Medený vrch - Belá pri Gbelciach

Vína biele polosuché, polosladké

HR Winery: Rizling Rýnsky 2013

Biele / Polosladké / Výber z hrozna / Odrodové / D.S.C. / Gbelce / Paríž - Gbelce

Vína tiché ružové suché

Juraj Zápražný: Cabernet Sauvignon rosé 2014

Ružové / Suché / Neskorý zber / Odrodové / CHOP / Jasová / Molnárov vinohrad - Jásová

Vína tiché červené suché

Martin Pomfy - Mavín: Cabernet sauvignon 2011 Selection

Červené / Suché / Bobuľový výber / Odrodové / D.S.C. / Jasová / Molnárov vinohrad - Jásová

Vína tiché prírodne sladké

Golguz: Rulandské biele 2011

Biele / Sladké / Ľadové víno / Odrodové / D.S.C. / Dvorníky / Taličmány - Dvorníky nad Váhom

Vína šumivé

Víno Nitra: Sekt Pálffy rosé NV EXTRA DRY

Ružové / Extra Dry (Extra Sec) / Cuvée / CHOP

Tokajské vína

Tokaj & CO, s.r.o.: Tokajský výber 6 - putňový 2003

Biele / Sladké / Tokajský výber 6 putňový / Výber / CHOP / Malá Tŕňa / Domik - Malá Tŕňa

Vína ružové polosuché a polosladké

Dubovský a Grančič, s.r.o.: Cabernet sauvignon rosé 2014

Ružové / Polosuché / Akostné víno odrodové / Odrodové / D.S.C. / Svodín / Kostolné pole - Maďarský Svodín

Kedy ich ochutnáme?

Expozícia Národného salónu vín SR je celoročne prístupná pre verejnosť v priestoroch Apponyiho paláca v Bratislave, Múzeu vinohradníctva a vinárstva. Jej cieľom je na jednom mieste ponúkať najkvalitnejšie slovenské vína s odborným výkladom a informáciami. Možno si tam nakúpiť ocenené vína alebo vychutnať po poháriku v rámci odbornej prezentácie ponúkanej v niekoľkých degustačných programoch.

Nová stovka vín bude prístupná verejnosti od 2. septembra 2015, s výnimkou ružových vín. Tie môžu prísť milovníci vína ochutnať už od 1. júla 2015.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Poistky môžu opäť zdražieť, Kažimír zvažuje DPH z poistného

DPH by nahradila dve mimoriadne dane, ktoré teraz poisťovne platia z poistenia nehnuteľností či áut.

Neprehliadnite tiež

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.