Ako dobre naladiť maškrtné jazýčky

Slovenský gastronomický slovník čoraz viac hýri cudzími slovami a nie so všetkými si vieme poradiť v našom jazyku. Napríklad taký pojem amuse-bouche. Z francúzštiny by sme to mohli voľne preložiť: zabaviť ústa.

(Zdroj: Fotolia.com)

A ono to má naozaj význam. Amuse-bouche (vyslov amyzbuš, v množnom čísle s koncovkou „s“), občas aj amuse-gueule (amyzguel – zabaviť papuľku) sú vlastne malé predpredjedlá. Najskôr ich podávali iba v lepších reštauráciách, ale dnes sú bežnou vecou aj v celkom bežných podnikoch.

Pozdrav z kuchyne

Podstatné je, že amuse-bouche dostávame na stôl bez objednávky. Je to teda pozornosť podniku, pozdrav z kuchyne na povzbudenie chuti hostí. Cieľom ponúknuť ich malou jednohubkou či nejakou inou drobnôstkou, je naladiť ich na „labužírovanie“, vychutnávanie si jedla. Pre kuchára je to zase príležitosť, ako predviesť ukážku svojho umenia. A ešte je to aj spôsob, ako hostí (a ich ústa) takpovediac zabaviť dovtedy, kým príde na stôl objednané predjedlo, polievka či hlavné jedlo.

Často to bývajú napríklad ochutené a na malé mištičky ozdobne nastriekané maslo podávané s kúskami chleba. Taliani zvyknú ponúknuť skvelý panenský olivový olej, do ktorého sa namáča bageta, Španieli či Gréci olivy, inde to bývajú zase kocky paštéty. Na Slovensku sa ujali ozdobne nastriekané kôpky bryndzovej, oškvarkovej či inej nátierky. V niektorých reštauráciách sa takto pochvália aj kúskami špeciálnych chlebov napečených vo vlastnej pekárničke.

Sú šéfkuchári, ktorí pošlú pozdrav z kuchyne v podobe doslova malého umeleckého dielka, alebo ide o kombináciu netradičných surovín. Často je amuse-bouche podávané na špeciálnych lyžiciach, v minipohárikoch v podobe kokteilu či ozdobných miskách. Pekným dekorovaním ide šéfkuchárom o upútanie očí. Veď je známe, že aj tie jedia.

Forma marketingu

Peter Lazar, člen Gourmet klubu Slovensko, doslova nabáda kuchárov podávať amuse-bouche. Považuje to za jednu z foriem nového marketingu. „Ide o pozdrav z kuchyne, ktorý má na jednej strane aktivovať chuťové poháriky i upútať oči a na druhej strane má ukázať tak kreativitu kuchára, ako aj jeho schopnosť, že vie viac, ako to, čo je v ponuke v jedálnom lístku.“ Tento aspekt však podľa neho veľa reštaurácií (predovšetkým tie, ktoré o sebe tvrdia, že sú dobré) zanedbáva. „Hosť sa nesmie nudiť!“ zdôrazňuje P. Lazar.

Podľa populárneho newyorského šéfkuchára Jean-Georga Vongerichtena „... je amuse-bouche najlepším spôsobom, ako veľký chef ukáže svoje veľké idey v malých kúskoch.“ Pre niektoré reštaurácie je to aj niečo ako „značka“, ale väčšina túto svoju pozornosť obmieňa, zvyčajne podľa sezóny.

Na účet podniku

Tieto drobnôstky by ste si mali užiť bez obáv, že sa vám na konci obeda či večere objaví na účte nejaká neznáma suma navyše. V zahraničí to tak naozaj je. Žiaľ, Slováci sú vynaliezaví a niekedy aj skvelý nápad pokazia. Stane sa, že v niektorých reštauráciách si amuse-bouche napokon vyúčtujú – v podobe couvertu. Nie je to férový postup, hoci to uvedú (často celkom na poslednej strane alebo nejakom nápadnom mieste) v jedálnom lístku.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/restauracie.sk"][/content]

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.