SME

Pivné korunky 2015 najlepším slovenským pivám

Slováci sú nesporne vášniví pivári. Dôkazom toho je fakt, že ročne priemerne vypijú 70 litrov piva, čím sa ako krajina zaraďujeme na popredné svetové priečky hneď za Čechov, Nemcov a Rakúšanov. Práve pivári však vedia, že nie je pivo ako pivo.

(Zdroj: Fotolia.com)

Určiť, ktoré pivo je to najlepšie, patrí do kategórie: proti gustu žiaden dišputát. Jednému chutí to, iný zase nedá dopustiť na tú „svoju“ značku. Predsa len sa však podľa istých kritérií dá určiť kvalita.

A keďže pivovarníci radi súťažia, každoročne je bohato obsadená aj súťaž o Pivné korunky. V tohtoročnom, v poradí už 9. ročníku, sa do nej prihlásilo 26 výrobcov a rekordný počet vzoriek - 130 pív. Bojovali o umiestnenie v desiatich súťažných a dvoch nesúťažných kategóriách. Najpočetnejšie boli zastúpené spodne kvasené pivá, ktorých obľuba je v našich končinách dlhodobá. Podobne silnou bola aj skupina vrchne kvasených pív. Tam súťažilo 39 pív. Nesúťažnou kategóriou boli nealkoholické pivá, kde sa o víťazstvo rozhodovalo medzi jedenástimi súťažiacimi.

SkryťVypnúť reklamu

Čo sa hodnotilo

Degustačné komisie tvorilo 28 odborníkov. Počas dvoch dní tzv. slepého testovania hodnotili senzorické vlastnosti piva. Je to napríklad čírosť a farba piva, vyváženosť horkosti, kvalita peny, vôňa a samozrejme chuť či lahodnosť. A potom je tu ešte tzv. miera rezkosti.

A ktoré pivá získali Pivné korunky 2015?

VEĽKÉ A MALÉ SAMOSTATNÉ PIVOVARY

Svetlé výčapné pivá s obsahom extraktu v pôvodnej mladine do 10 %

1. Zlatý Bažant 10% svetlé, Heineken Slovensko

2. Kelt 10% svetlé, Heineken Slovensko

3. Smädný Mních výčapné svetlé, Pivovary Topvar

Svetlé ležiaky s obsahom extraktu v pôvodnej mladine do 12 %

1. Steiger 11 % výčapný ležiak svetlý, Pivovar Steiger

2. Stein Starosladovnícke11% , Pivovar Steiger

3. Stein 12%, Pivovar Steiger

SkryťVypnúť reklamu

Tmavé a polotmavé pivá

1. Šariš ležiak tmavý, Pivovary Topvar

2. Zlatý Bažant Tmavé, Heineken Slovensko

3. Topvar Marína výčapný ležiak tmavý, Pivovary Topvar

Miešané alkoholické nápoje typu radler a ochutené pivá (citrusové)

1. Gazda Radler, Pivovar Steiger

2. Smädný Mních Radler grep, Pivovary Topvar

3. Smädný Mních Radler citrón, Pivovary Topvar

Nealkoholické pivá dodávané na slovenský trh – nesúťažná kategória

1. Birell svetlé nealkoholické pivo, Pivovary Topvar

2. Steiger Nealko Tmavé, Pivovar Steiger

3. Zlatý Bažant Nealko, Heineken Slovensko

Miešané nealkoholické pivá typu radler, dodávané na slovenský trh – nesúťažná kategória

1. Birell Pomelo & Grep, Pivovary Topvar.

2. Zlatý Bažant Radler citrón-baza-mäta 0.0 %, Heineken Slovensko

SkryťVypnúť reklamu

3. Steiger Radler Nealko Tmavé, Pivovar Steiger

MALÉ REŠTAURAČNÉ A REMESELNÉ PIVOVARY

Svetlé pivá spodne kvasené

1.Svetlé Pivo Vŕšky 11 %, Prvý horský pivovar Vŕšky, Terchová

2.Bratislavský ležiak, Bratislavský meštiansky pivovar, Dunajská

3. 11% Svätý Michal, Cassa Brewery, Košice

Tmavé a polotmavé pivá spodne kvasené

1. Tmavý ležiak 13 %, Múzejný pivovar - Múzeum obchodu, Bratislava

2. 13% tmavý špeciál, Pivovar Sessler, Trnava

3. 13% Svätý Urban, Cassa Brewery, Košice

Spodne kvasené špeciály

1. Prešovský IPL 16% - polotmavé, Prešovský pivovar

2. Medový špeciál, Holíčský pivovar Wywar, OIL JPM

3. Ján, Holíčský pivovar Wywar, OIL JPM

Vrchne kvasené pivá typu IPA a Pale Ale

1. Ancikrist IPA 15%, Kočovný pivovar Hellstork & Wywar, Senica

SkryťVypnúť reklamu

2. Anna, Holíčský pivovar Wywar, OIL JPM

3. Cyklistická Osmička, Holíčský pivovar Wywar, OIL JPM

Vrchne kvasené pšeničné pivá

1.12°Cassa 1935, Cassa Brewery, Košice

2. Weizen 12%, Pivovar Kaltenecker, Rožňava

3. Pšeničné, Pivovar Sessler, Trnava

Vrchne kvasené špeciály

1.Victoria Porter 18%, Turčiansky pivovarnícky dom - Pivovar Victoria, Martin

2.Gypsy Rouge - Belgian Saison, Padre Craft Brews, Košice

3. Gejza, Holíčský pivovar Wywar, OIL JPM

Osobnosti pivovarníctva

Tradíciou slávnostného odovzdávania Pivných koruniek je aj ocenenie významných osobností slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Tohto roku boli medzi nimi Imrich Alaxa za zásluhy zveľaďovania vzťahov medzi pivovarníkmi a pestovateľmi sladovníckeho jačmeňa. Milan Lapišák stál za rozvojom michalovskej sladovne, ktorej slad sa úspešne dostal aj na európske trhy. Štefan Karšay je zase tvorca a budovateľ obľúbenej značky piva Corgoň. Ocenenie in memoriam dostal Jozef Štoff za rozvoj pivovarnícko-sladovníckeho odvetvia, konkrétne najväčšieho pivovaru na východe Slovenska – vo Veľkom Šariši.

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 398
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 789
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 697
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 333
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 809
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 736
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 138
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 938
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu