Aj nealko pivo sa vyrába fermentáciou sladu a vody s pridaním chmeľu. Nezostane v ňom predsa len trochu alkoholu, ktorý by mohol spôsobiť pri kontrole policajtmi či nebodaj nehode problémy? Práve takúto otázku si položili vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne pri nedávnej štúdii. Pozvali si na ňu pol stovky mužov a žien, ktorých priemerný vek bol okolo 40 rokov. Počas hodiny museli vypiť tri plechovky nealkoholického piva, spolu teda poldruha litra. Priebežne im robili dychové skúšky a na záver skontrolovali aj hladinu alkoholu v krvi.
Vodiči sa nemusia báť
A výsledok? Nealkoholické pivo Birell, na ktorom sa experiment uskutočnil, si môžu aj šoféri dopriať bez obáv. To sú slová primára interného oddelenia trenčianskej fakultnej nemocnice MUDr. Ota Hermana.
„ Môžem potvrdiť, že po konzumácii troch pollitrových pív počas jednej hodiny nebola preukázaná prítomnosť alkoholu v krvi.“ Doplnil tiež, že skonzumované množstvo piva je metabolicky nezaťažujúce a bezpečné. Nie je teda dôvod, prečo by sa ním nebolo možné osviežiť podobne ako inými nealko nápojmi aj pri činnostiach vyžadujúcich sústredenie a čistú myseľ, teda v práci alebo pred šoférovaním.
Súčasť pitného režimu
Nealkoholické pivo môže byť tradičnej chuti i s rôznymi módnymi príchuťami, ako limetkovou, bazovou, zázvorovou a inou. V súčasnosti patrí do portfólia každého veľkého slovenského a v mnohých prípadoch aj malého pivovaru. Napríklad Heineken ho ponúka pod značkou Zlatý bažant, Steiger ako Steiger nealko, Topvar zase ako Birell.
„Nealkoholické pivo sa teší veľkej obľube Slovákov, no ešte aj dnes vnímame obavy konzumentov, že môžu z neho nafúkať. Trenčianska štúdia potvrdila, že to tak nie je,“ prízvukuje manažérka značky Katarína Hozáková a pokračuje, že toto pivo dnes vedia dodať aj na miesta, kde dosiaľ nebolo bežným nápojom. Konkrétne ide o výrobné závody. „Vychádzame aj zo skúseností našich českých susedov, kde vo viacerých výrobných závodoch už niekoľko rokov považujú nealko pivo ako vhodný nápoj na dodržiavanie pitného režimu.“
Ako pivo o alkohol príde
Výrobných postupov, ako odstrániť alkohol z piva, je niekoľko. Základné sú dva: buď sa alkohol z piva odoberie, alebo v ňom vôbec nevznikne. Na Slovensku i v Česku je najrozšírenejší spôsob, keď sládok sleduje proces kvasenia a v pravý čas ho zastaví. Modernejším spôsobom je používať špeciálne kvasinky, ktoré presne vedia, kedy majú svoju činnosť skončiť, pričom ostatné nutričné a iné látky v pive sa zachovajú. Tento spôsob používajú aj v Topvare.
Trochu histórie
Prvé pokusy vyrobiť nealkoholické pivo siahajú do obdobia prohibície v USA. Medzitým sa stalo obľúbeným nielen tam, ale najmä v krajinách, kde pitie alkoholu zakazuje náboženstvo. Vyrobiť však chutné nealkoholické pivo nie je také ľahké. Pamätníci si určite spomenú na nie celkom vydarený, ale na tie časy nesporne úspešný českobudějovický výrobok Pito (PIvo + auTO). Dnes je konkurencia na trhu nealko pív celkom slušná. Popri slovenských a českých sú tu dovozové. Aj Pito sa dodnes vyrába, a to v českom pivovare Samson. Jeho chuť je už ale iná.