SME

Čím zapiť dobrý obed a neporušiť zákon?

Udreli horúčavy a mnohí z nás – ak sú autom – majú problém, či si dať od smädu pohár vínka alebo aspoň malé pivo. Zákon na Slovensku je však nekompromisný. Pri šoférovaní pripúšťa len nulový obsah alkoholu v krvi. Čo ale nealkoholické pivo?

(Zdroj: sme.sk)

Aj nealko pivo sa vyrába fermentáciou sladu a vody s pridaním chmeľu. Nezostane v ňom predsa len trochu alkoholu, ktorý by mohol spôsobiť pri kontrole policajtmi či nebodaj nehode problémy? Práve takúto otázku si položili vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne pri nedávnej štúdii. Pozvali si na ňu pol stovky mužov a žien, ktorých priemerný vek bol okolo 40 rokov. Počas hodiny museli vypiť tri plechovky nealkoholického piva, spolu teda poldruha litra. Priebežne im robili dychové skúšky a na záver skontrolovali aj hladinu alkoholu v krvi.

SkryťVypnúť reklamu

Vodiči sa nemusia báť

A výsledok? Nealkoholické pivo Birell, na ktorom sa experiment uskutočnil, si môžu aj šoféri dopriať bez obáv. To sú slová primára interného oddelenia trenčianskej fakultnej nemocnice MUDr. Ota Hermana.

„ Môžem potvrdiť, že po konzumácii troch pollitrových pív počas jednej hodiny nebola preukázaná prítomnosť alkoholu v krvi.“ Doplnil tiež, že skonzumované množstvo piva je metabolicky nezaťažujúce a bezpečné. Nie je teda dôvod, prečo by sa ním nebolo možné osviežiť podobne ako inými nealko nápojmi aj pri činnostiach vyžadujúcich sústredenie a čistú myseľ, teda v práci alebo pred šoférovaním.

Súčasť pitného režimu

Nealkoholické pivo môže byť tradičnej chuti i s rôznymi módnymi príchuťami, ako limetkovou, bazovou, zázvorovou a inou. V súčasnosti patrí do portfólia každého veľkého slovenského a v mnohých prípadoch aj malého pivovaru. Napríklad Heineken ho ponúka pod značkou Zlatý bažant, Steiger ako Steiger nealko, Topvar zase ako Birell.

SkryťVypnúť reklamu

„Nealkoholické pivo sa teší veľkej obľube Slovákov, no ešte aj dnes vnímame obavy konzumentov, že môžu z neho nafúkať. Trenčianska štúdia potvrdila, že to tak nie je,“ prízvukuje manažérka značky Katarína Hozáková a pokračuje, že toto pivo dnes vedia dodať aj na miesta, kde dosiaľ nebolo bežným nápojom. Konkrétne ide o výrobné závody. „Vychádzame aj zo skúseností našich českých susedov, kde vo viacerých výrobných závodoch už niekoľko rokov považujú nealko pivo ako vhodný nápoj na dodržiavanie pitného režimu.“

Ako pivo o alkohol príde

Výrobných postupov, ako odstrániť alkohol z piva, je niekoľko. Základné sú dva: buď sa alkohol z piva odoberie, alebo v ňom vôbec nevznikne. Na Slovensku i v Česku je najrozšírenejší spôsob, keď sládok sleduje proces kvasenia a v pravý čas ho zastaví. Modernejším spôsobom je používať špeciálne kvasinky, ktoré presne vedia, kedy majú svoju činnosť skončiť, pričom ostatné nutričné a iné látky v pive sa zachovajú. Tento spôsob používajú aj v Topvare.

SkryťVypnúť reklamu

Trochu histórie

Prvé pokusy vyrobiť nealkoholické pivo siahajú do obdobia prohibície v USA. Medzitým sa stalo obľúbeným nielen tam, ale najmä v krajinách, kde pitie alkoholu zakazuje náboženstvo. Vyrobiť však chutné nealkoholické pivo nie je také ľahké. Pamätníci si určite spomenú na nie celkom vydarený, ale na tie časy nesporne úspešný českobudějovický výrobok Pito (PIvo + auTO). Dnes je konkurencia na trhu nealko pív celkom slušná. Popri slovenských a českých sú tu dovozové. Aj Pito sa dodnes vyrába, a to v českom pivovare Samson. Jeho chuť je už ale iná.

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 368
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 529
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 700
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 609
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 565
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 355
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu