Čím zapiť dobrý obed a neporušiť zákon?

Udreli horúčavy a mnohí z nás – ak sú autom – majú problém, či si dať od smädu pohár vínka alebo aspoň malé pivo. Zákon na Slovensku je však nekompromisný. Pri šoférovaní pripúšťa len nulový obsah alkoholu v krvi. Čo ale nealkoholické pivo?

(Zdroj: sme.sk)

Aj nealko pivo sa vyrába fermentáciou sladu a vody s pridaním chmeľu. Nezostane v ňom predsa len trochu alkoholu, ktorý by mohol spôsobiť pri kontrole policajtmi či nebodaj nehode problémy? Práve takúto otázku si položili vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne pri nedávnej štúdii. Pozvali si na ňu pol stovky mužov a žien, ktorých priemerný vek bol okolo 40 rokov. Počas hodiny museli vypiť tri plechovky nealkoholického piva, spolu teda poldruha litra. Priebežne im robili dychové skúšky a na záver skontrolovali aj hladinu alkoholu v krvi.

Vodiči sa nemusia báť

A výsledok? Nealkoholické pivo Birell, na ktorom sa experiment uskutočnil, si môžu aj šoféri dopriať bez obáv. To sú slová primára interného oddelenia trenčianskej fakultnej nemocnice MUDr. Ota Hermana.

„ Môžem potvrdiť, že po konzumácii troch pollitrových pív počas jednej hodiny nebola preukázaná prítomnosť alkoholu v krvi.“ Doplnil tiež, že skonzumované množstvo piva je metabolicky nezaťažujúce a bezpečné. Nie je teda dôvod, prečo by sa ním nebolo možné osviežiť podobne ako inými nealko nápojmi aj pri činnostiach vyžadujúcich sústredenie a čistú myseľ, teda v práci alebo pred šoférovaním.

Súčasť pitného režimu

Nealkoholické pivo môže byť tradičnej chuti i s rôznymi módnymi príchuťami, ako limetkovou, bazovou, zázvorovou a inou. V súčasnosti patrí do portfólia každého veľkého slovenského a v mnohých prípadoch aj malého pivovaru. Napríklad Heineken ho ponúka pod značkou Zlatý bažant, Steiger ako Steiger nealko, Topvar zase ako Birell.

„Nealkoholické pivo sa teší veľkej obľube Slovákov, no ešte aj dnes vnímame obavy konzumentov, že môžu z neho nafúkať. Trenčianska štúdia potvrdila, že to tak nie je,“ prízvukuje manažérka značky Katarína Hozáková a pokračuje, že toto pivo dnes vedia dodať aj na miesta, kde dosiaľ nebolo bežným nápojom. Konkrétne ide o výrobné závody. „Vychádzame aj zo skúseností našich českých susedov, kde vo viacerých výrobných závodoch už niekoľko rokov považujú nealko pivo ako vhodný nápoj na dodržiavanie pitného režimu.“

Ako pivo o alkohol príde

Výrobných postupov, ako odstrániť alkohol z piva, je niekoľko. Základné sú dva: buď sa alkohol z piva odoberie, alebo v ňom vôbec nevznikne. Na Slovensku i v Česku je najrozšírenejší spôsob, keď sládok sleduje proces kvasenia a v pravý čas ho zastaví. Modernejším spôsobom je používať špeciálne kvasinky, ktoré presne vedia, kedy majú svoju činnosť skončiť, pričom ostatné nutričné a iné látky v pive sa zachovajú. Tento spôsob používajú aj v Topvare.

Trochu histórie

Prvé pokusy vyrobiť nealkoholické pivo siahajú do obdobia prohibície v USA. Medzitým sa stalo obľúbeným nielen tam, ale najmä v krajinách, kde pitie alkoholu zakazuje náboženstvo. Vyrobiť však chutné nealkoholické pivo nie je také ľahké. Pamätníci si určite spomenú na nie celkom vydarený, ale na tie časy nesporne úspešný českobudějovický výrobok Pito (PIvo + auTO). Dnes je konkurencia na trhu nealko pív celkom slušná. Popri slovenských a českých sú tu dovozové. Aj Pito sa dodnes vyrába, a to v českom pivovare Samson. Jeho chuť je už ale iná.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vianočný dôchodok získa viac ľudí, Slováci v Rakúsku však nie

Najchudobnejší dôchodcovia znovu dostanú sto eur navyše, nemení sa to už štvrtý rok.

EKONOMIKA

Firma, ktorej zadržali kamióny: Hľadáte problém tam, kde nie je

North Sea Express je podozrivá z vykorisťovania.

PRIMÁR

Viac nočných môr a najmä zvuky. Ako snívajú nevidiaci

Čo sa sníva ľuďom, ktorí nikdy nevideli okolitý svet.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.