Čím zapiť dobrý obed a neporušiť zákon?

Udreli horúčavy a mnohí z nás – ak sú autom – majú problém, či si dať od smädu pohár vínka alebo aspoň malé pivo. Zákon na Slovensku je však nekompromisný. Pri šoférovaní pripúšťa len nulový obsah alkoholu v krvi. Čo ale nealkoholické pivo?

(Zdroj: sme.sk)

Aj nealko pivo sa vyrába fermentáciou sladu a vody s pridaním chmeľu. Nezostane v ňom predsa len trochu alkoholu, ktorý by mohol spôsobiť pri kontrole policajtmi či nebodaj nehode problémy? Práve takúto otázku si položili vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne pri nedávnej štúdii. Pozvali si na ňu pol stovky mužov a žien, ktorých priemerný vek bol okolo 40 rokov. Počas hodiny museli vypiť tri plechovky nealkoholického piva, spolu teda poldruha litra. Priebežne im robili dychové skúšky a na záver skontrolovali aj hladinu alkoholu v krvi.

Vodiči sa nemusia báť

A výsledok? Nealkoholické pivo Birell, na ktorom sa experiment uskutočnil, si môžu aj šoféri dopriať bez obáv. To sú slová primára interného oddelenia trenčianskej fakultnej nemocnice MUDr. Ota Hermana.

„ Môžem potvrdiť, že po konzumácii troch pollitrových pív počas jednej hodiny nebola preukázaná prítomnosť alkoholu v krvi.“ Doplnil tiež, že skonzumované množstvo piva je metabolicky nezaťažujúce a bezpečné. Nie je teda dôvod, prečo by sa ním nebolo možné osviežiť podobne ako inými nealko nápojmi aj pri činnostiach vyžadujúcich sústredenie a čistú myseľ, teda v práci alebo pred šoférovaním.

Súčasť pitného režimu

Nealkoholické pivo môže byť tradičnej chuti i s rôznymi módnymi príchuťami, ako limetkovou, bazovou, zázvorovou a inou. V súčasnosti patrí do portfólia každého veľkého slovenského a v mnohých prípadoch aj malého pivovaru. Napríklad Heineken ho ponúka pod značkou Zlatý bažant, Steiger ako Steiger nealko, Topvar zase ako Birell.

„Nealkoholické pivo sa teší veľkej obľube Slovákov, no ešte aj dnes vnímame obavy konzumentov, že môžu z neho nafúkať. Trenčianska štúdia potvrdila, že to tak nie je,“ prízvukuje manažérka značky Katarína Hozáková a pokračuje, že toto pivo dnes vedia dodať aj na miesta, kde dosiaľ nebolo bežným nápojom. Konkrétne ide o výrobné závody. „Vychádzame aj zo skúseností našich českých susedov, kde vo viacerých výrobných závodoch už niekoľko rokov považujú nealko pivo ako vhodný nápoj na dodržiavanie pitného režimu.“

Ako pivo o alkohol príde

Výrobných postupov, ako odstrániť alkohol z piva, je niekoľko. Základné sú dva: buď sa alkohol z piva odoberie, alebo v ňom vôbec nevznikne. Na Slovensku i v Česku je najrozšírenejší spôsob, keď sládok sleduje proces kvasenia a v pravý čas ho zastaví. Modernejším spôsobom je používať špeciálne kvasinky, ktoré presne vedia, kedy majú svoju činnosť skončiť, pričom ostatné nutričné a iné látky v pive sa zachovajú. Tento spôsob používajú aj v Topvare.

Trochu histórie

Prvé pokusy vyrobiť nealkoholické pivo siahajú do obdobia prohibície v USA. Medzitým sa stalo obľúbeným nielen tam, ale najmä v krajinách, kde pitie alkoholu zakazuje náboženstvo. Vyrobiť však chutné nealkoholické pivo nie je také ľahké. Pamätníci si určite spomenú na nie celkom vydarený, ale na tie časy nesporne úspešný českobudějovický výrobok Pito (PIvo + auTO). Dnes je konkurencia na trhu nealko pív celkom slušná. Popri slovenských a českých sú tu dovozové. Aj Pito sa dodnes vyrába, a to v českom pivovare Samson. Jeho chuť je už ale iná.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          ŠPORT

          Real Madrid vyhral Ligu majstrov aj po tretí raz v rade

          Po veľkej chybe gólmana Liverpoolu vyrovnal Mané, Real znova vyhráva po Baleových nožničkách a ďalekonosnej strele.

          AUTORSKÁ STRANA BORISA VANYU

          Prečo sa na malom ostrove strieľalo aj po nemeckej kapitulácii

          Zabíjajme, lebo aj tak nás zabijú.

          SPIŠ KORZÁR

          Po prietrži mračien ostali popradské ulice pod vodou

          Počasie dalo v sobotu Tatrancom opäť zabrať.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.