SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Gurmánsky Oskar 2015 pre šéfkuchára Fou Zoo Michala Konráda

Byť medzi najlepšími je túžbou väčšiny z nás. Reštaurácie a hlavní tvorcovia ich mena – šéfkuchári, nie sú výnimkou. Niečo ako slovenských gastronomických Oskarov – Gurman Awards, rozdáva každoročne aj Gurmán na Slovensku. Tentokrát na gala večere v brati

(Zdroj: Gurmán Fest Bratislava)

Na víťazov sa zvedavo tipovalo už počas uplynulého víkendu, kedy všetkými možnými vôňami rozvoniaval areál Dostihovej dráhy v Bratislave – Petržalke. Gurmán fest prilákal tisícky návštevníkov a mnohých neskoršie vyhlásených víťazov tak mohli pozorovať priamo v akcii – či už na pódiu alebo v jednotlivých stánkoch.

A kto toto ocenenie získal? To prezradil na Gala večere šéf oboch podujatí, ako aj 2. ročníka medzinárodného odborného HoReCa sympózia – Gastronomy Slovakia v Art hoteli Tomášov, Radoslav Nackin.

Najlepšie reštaurácie

Najlepšie slovenské reštaurácie sú každoročne oceňované vidličkami. Tri tohto roku získali Albrecht restaurant Bratislava a Fou Zoo tiež z Bratislavy. Dve vidličky sa ušli Afrodite v Čereňanoch, UFO watch.taste.groove v Bratislave a TOP restaurantu v Žiline. Po jednej vidličke majú Amade Chateau- Vrakúň, Baldaci restaurant – Chateau Belá, reštaurácia Hotela Grand Kempinski Hight Tatras, Liviano Bratislava, Pavúk wine restaurant Modra a reštaurácia Hotela Matyšák Bratislava.

Okrem toho hodnotitelia vytvorili aj rebríčky podľa tematických skupín. Víťazom medzi hotelovými sa stala vínna reštaurácia Hotela Matyšák. Na druhom a treťom mieste sa umiestnili Grand Hotel Kempinski Hight Tatras na Štrbskom Plese a Chateau Amade vo Vrakúni.

Z tematických reštaurácii najviac bodovala Villa Rosa v Dunajskej Strede. Na ďalších dvoch priečkach skončili Pavúk wine restaurant v Modre a Gašperov Mlyn v Batizovciach.

Z prémiových získal Gurman Award Albrecht restaurant v Bratislave. Na druhom a treťom mieste sú ďalšie dve bratislavské reštaurácie Fou Zoo – Pan asian restaurant a UFO watch.taste.groove.

Najlepší šéfkuchári

Podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku sa Gurman Award tentokrát ušiel Michalovi Konrádovi z bratislavskej reštaurácie Fou Zoo. Tesne za ním na pomyselnej striebornej a bronzovej priečke sa ocitli Gabriel Kocák z reštaurácie Culinárium v Starom Smokovci a Peter Ďurčo z Top restaurant v Žiline.

Ak tentokrát chýbal medzi najlepšími Jaroslav Žídek, je to vec stanovených pravidiel. Je totiž trojnásobným víťazom Gurmán Award – kuchár roka 2008 - 2010 a toto je podľa pravidiel maximum, ktoré môže jedna osoba získať. Rovnako sa do rebríčka nedostali ani kuchári, ktorí v roku 2014 viac ako šesť mesiacov nevarili v konkrétnej reštaurácii.

Osobitné ocenenia

Marek Gajdoš – Grand Prix - cena za celoživotné dielo. Ide o pedagóga z MOV SOŠ obchodu a služieb v Prešove. Je členom Národného tímu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorý ho aj nominoval.

Blažena Felvidékyová – Somelier roka. Nominovala ju Asociácia somelierov Slovenska.

Roman Pavúk – Manažér reštaurácie Pavúk restaurant . Nominovali ho hodnotitelia Gurmána.

Von Roll - Jasná – Najlepšia nová reštaurácia.

Vinárstvo Matyšák , Pezinok – Vinárstvo roka 2015. Nominoval ho Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku.

Damien THURIES , Albi , Francúzsko – International Gurmán Award.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme Kotlebovi

Kotleba vo videu odporúčal, ako sa majú jeho nasledovníci vysporiadať s koronou. Ďakujeme.

Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 2 785 prípadov a 16 úmrtí (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Dnes píše Elena Eleková

Nie, nečaká nás sloboda s dvoma negatívnymi testami vo vrecku

To je vec, ktorú robí vláda zle: nehovorí otvorene ľuďom, čo ich čaká.

Elena Eleková

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík