Gurmánsky Oskar 2015 pre šéfkuchára Fou Zoo Michala Konráda

Byť medzi najlepšími je túžbou väčšiny z nás. Reštaurácie a hlavní tvorcovia ich mena – šéfkuchári, nie sú výnimkou. Niečo ako slovenských gastronomických Oskarov – Gurman Awards, rozdáva každoročne aj Gurmán na Slovensku. Tentokrát na gala večere v brati

(Zdroj: Gurmán Fest Bratislava)

Na víťazov sa zvedavo tipovalo už počas uplynulého víkendu, kedy všetkými možnými vôňami rozvoniaval areál Dostihovej dráhy v Bratislave – Petržalke. Gurmán fest prilákal tisícky návštevníkov a mnohých neskoršie vyhlásených víťazov tak mohli pozorovať priamo v akcii – či už na pódiu alebo v jednotlivých stánkoch.

A kto toto ocenenie získal? To prezradil na Gala večere šéf oboch podujatí, ako aj 2. ročníka medzinárodného odborného HoReCa sympózia – Gastronomy Slovakia v Art hoteli Tomášov, Radoslav Nackin.

Najlepšie reštaurácie

Najlepšie slovenské reštaurácie sú každoročne oceňované vidličkami. Tri tohto roku získali Albrecht restaurant Bratislava a Fou Zoo tiež z Bratislavy. Dve vidličky sa ušli Afrodite v Čereňanoch, UFO watch.taste.groove v Bratislave a TOP restaurantu v Žiline. Po jednej vidličke majú Amade Chateau- Vrakúň, Baldaci restaurant – Chateau Belá, reštaurácia Hotela Grand Kempinski Hight Tatras, Liviano Bratislava, Pavúk wine restaurant Modra a reštaurácia Hotela Matyšák Bratislava.

Okrem toho hodnotitelia vytvorili aj rebríčky podľa tematických skupín. Víťazom medzi hotelovými sa stala vínna reštaurácia Hotela Matyšák. Na druhom a treťom mieste sa umiestnili Grand Hotel Kempinski Hight Tatras na Štrbskom Plese a Chateau Amade vo Vrakúni.

Z tematických reštaurácii najviac bodovala Villa Rosa v Dunajskej Strede. Na ďalších dvoch priečkach skončili Pavúk wine restaurant v Modre a Gašperov Mlyn v Batizovciach.

Z prémiových získal Gurman Award Albrecht restaurant v Bratislave. Na druhom a treťom mieste sú ďalšie dve bratislavské reštaurácie Fou Zoo – Pan asian restaurant a UFO watch.taste.groove.

Najlepší šéfkuchári

Podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku sa Gurman Award tentokrát ušiel Michalovi Konrádovi z bratislavskej reštaurácie Fou Zoo. Tesne za ním na pomyselnej striebornej a bronzovej priečke sa ocitli Gabriel Kocák z reštaurácie Culinárium v Starom Smokovci a Peter Ďurčo z Top restaurant v Žiline.

Ak tentokrát chýbal medzi najlepšími Jaroslav Žídek, je to vec stanovených pravidiel. Je totiž trojnásobným víťazom Gurmán Award – kuchár roka 2008 - 2010 a toto je podľa pravidiel maximum, ktoré môže jedna osoba získať. Rovnako sa do rebríčka nedostali ani kuchári, ktorí v roku 2014 viac ako šesť mesiacov nevarili v konkrétnej reštaurácii.

Osobitné ocenenia

Marek Gajdoš – Grand Prix - cena za celoživotné dielo. Ide o pedagóga z MOV SOŠ obchodu a služieb v Prešove. Je členom Národného tímu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorý ho aj nominoval.

Blažena Felvidékyová – Somelier roka. Nominovala ju Asociácia somelierov Slovenska.

Roman Pavúk – Manažér reštaurácie Pavúk restaurant . Nominovali ho hodnotitelia Gurmána.

Von Roll - Jasná – Najlepšia nová reštaurácia.

Vinárstvo Matyšák , Pezinok – Vinárstvo roka 2015. Nominoval ho Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku.

Damien THURIES , Albi , Francúzsko – International Gurmán Award.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          ŠPORT

          Real Madrid vyhral Ligu majstrov aj po tretí raz v rade

          Po veľkej chybe gólmana Liverpoolu vyrovnal Mané, Real znova vyhráva po Baleových nožničkách a ďalekonosnej strele.

          AUTORSKÁ STRANA BORISA VANYU

          Prečo sa na malom ostrove strieľalo aj po nemeckej kapitulácii

          Zabíjajme, lebo aj tak nás zabijú.

          SPIŠ KORZÁR

          Po prietrži mračien ostali popradské ulice pod vodou

          Počasie dalo v sobotu Tatrancom opäť zabrať.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.