SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Gurmánsky Oskar 2015 pre šéfkuchára Fou Zoo Michala Konráda

Byť medzi najlepšími je túžbou väčšiny z nás. Reštaurácie a hlavní tvorcovia ich mena – šéfkuchári, nie sú výnimkou. Niečo ako slovenských gastronomických Oskarov – Gurman Awards, rozdáva každoročne aj Gurmán na Slovensku. Tentokrát na gala večere v brati

(Zdroj: Gurmán Fest Bratislava)

Na víťazov sa zvedavo tipovalo už počas uplynulého víkendu, kedy všetkými možnými vôňami rozvoniaval areál Dostihovej dráhy v Bratislave – Petržalke. Gurmán fest prilákal tisícky návštevníkov a mnohých neskoršie vyhlásených víťazov tak mohli pozorovať priamo v akcii – či už na pódiu alebo v jednotlivých stánkoch.

A kto toto ocenenie získal? To prezradil na Gala večere šéf oboch podujatí, ako aj 2. ročníka medzinárodného odborného HoReCa sympózia – Gastronomy Slovakia v Art hoteli Tomášov, Radoslav Nackin.

Najlepšie reštaurácie

Najlepšie slovenské reštaurácie sú každoročne oceňované vidličkami. Tri tohto roku získali Albrecht restaurant Bratislava a Fou Zoo tiež z Bratislavy. Dve vidličky sa ušli Afrodite v Čereňanoch, UFO watch.taste.groove v Bratislave a TOP restaurantu v Žiline. Po jednej vidličke majú Amade Chateau- Vrakúň, Baldaci restaurant – Chateau Belá, reštaurácia Hotela Grand Kempinski Hight Tatras, Liviano Bratislava, Pavúk wine restaurant Modra a reštaurácia Hotela Matyšák Bratislava.

Okrem toho hodnotitelia vytvorili aj rebríčky podľa tematických skupín. Víťazom medzi hotelovými sa stala vínna reštaurácia Hotela Matyšák. Na druhom a treťom mieste sa umiestnili Grand Hotel Kempinski Hight Tatras na Štrbskom Plese a Chateau Amade vo Vrakúni.

Z tematických reštaurácii najviac bodovala Villa Rosa v Dunajskej Strede. Na ďalších dvoch priečkach skončili Pavúk wine restaurant v Modre a Gašperov Mlyn v Batizovciach.

Z prémiových získal Gurman Award Albrecht restaurant v Bratislave. Na druhom a treťom mieste sú ďalšie dve bratislavské reštaurácie Fou Zoo – Pan asian restaurant a UFO watch.taste.groove.

Najlepší šéfkuchári

Podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku sa Gurman Award tentokrát ušiel Michalovi Konrádovi z bratislavskej reštaurácie Fou Zoo. Tesne za ním na pomyselnej striebornej a bronzovej priečke sa ocitli Gabriel Kocák z reštaurácie Culinárium v Starom Smokovci a Peter Ďurčo z Top restaurant v Žiline.

Ak tentokrát chýbal medzi najlepšími Jaroslav Žídek, je to vec stanovených pravidiel. Je totiž trojnásobným víťazom Gurmán Award – kuchár roka 2008 - 2010 a toto je podľa pravidiel maximum, ktoré môže jedna osoba získať. Rovnako sa do rebríčka nedostali ani kuchári, ktorí v roku 2014 viac ako šesť mesiacov nevarili v konkrétnej reštaurácii.

Osobitné ocenenia

Marek Gajdoš – Grand Prix - cena za celoživotné dielo. Ide o pedagóga z MOV SOŠ obchodu a služieb v Prešove. Je členom Národného tímu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorý ho aj nominoval.

Blažena Felvidékyová – Somelier roka. Nominovala ju Asociácia somelierov Slovenska.

Roman Pavúk – Manažér reštaurácie Pavúk restaurant . Nominovali ho hodnotitelia Gurmána.

Von Roll - Jasná – Najlepšia nová reštaurácia.

Vinárstvo Matyšák , Pezinok – Vinárstvo roka 2015. Nominoval ho Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku.

Damien THURIES , Albi , Francúzsko – International Gurmán Award.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 423
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 14 717
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 584
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 193
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 871
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 955
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 438
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 013
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu