Gurmánsky Oskar 2015 pre šéfkuchára Fou Zoo Michala Konráda

Byť medzi najlepšími je túžbou väčšiny z nás. Reštaurácie a hlavní tvorcovia ich mena – šéfkuchári, nie sú výnimkou. Niečo ako slovenských gastronomických Oskarov – Gurman Awards, rozdáva každoročne aj Gurmán na Slovensku. Tentokrát na gala večere v brati

(Zdroj: Gurmán Fest Bratislava)

Na víťazov sa zvedavo tipovalo už počas uplynulého víkendu, kedy všetkými možnými vôňami rozvoniaval areál Dostihovej dráhy v Bratislave – Petržalke. Gurmán fest prilákal tisícky návštevníkov a mnohých neskoršie vyhlásených víťazov tak mohli pozorovať priamo v akcii – či už na pódiu alebo v jednotlivých stánkoch.

A kto toto ocenenie získal? To prezradil na Gala večere šéf oboch podujatí, ako aj 2. ročníka medzinárodného odborného HoReCa sympózia – Gastronomy Slovakia v Art hoteli Tomášov, Radoslav Nackin.

Najlepšie reštaurácie

Najlepšie slovenské reštaurácie sú každoročne oceňované vidličkami. Tri tohto roku získali Albrecht restaurant Bratislava a Fou Zoo tiež z Bratislavy. Dve vidličky sa ušli Afrodite v Čereňanoch, UFO watch.taste.groove v Bratislave a TOP restaurantu v Žiline. Po jednej vidličke majú Amade Chateau- Vrakúň, Baldaci restaurant – Chateau Belá, reštaurácia Hotela Grand Kempinski Hight Tatras, Liviano Bratislava, Pavúk wine restaurant Modra a reštaurácia Hotela Matyšák Bratislava.

Okrem toho hodnotitelia vytvorili aj rebríčky podľa tematických skupín. Víťazom medzi hotelovými sa stala vínna reštaurácia Hotela Matyšák. Na druhom a treťom mieste sa umiestnili Grand Hotel Kempinski Hight Tatras na Štrbskom Plese a Chateau Amade vo Vrakúni.

Z tematických reštaurácii najviac bodovala Villa Rosa v Dunajskej Strede. Na ďalších dvoch priečkach skončili Pavúk wine restaurant v Modre a Gašperov Mlyn v Batizovciach.

Z prémiových získal Gurman Award Albrecht restaurant v Bratislave. Na druhom a treťom mieste sú ďalšie dve bratislavské reštaurácie Fou Zoo – Pan asian restaurant a UFO watch.taste.groove.

Najlepší šéfkuchári

Podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku sa Gurman Award tentokrát ušiel Michalovi Konrádovi z bratislavskej reštaurácie Fou Zoo. Tesne za ním na pomyselnej striebornej a bronzovej priečke sa ocitli Gabriel Kocák z reštaurácie Culinárium v Starom Smokovci a Peter Ďurčo z Top restaurant v Žiline.

Ak tentokrát chýbal medzi najlepšími Jaroslav Žídek, je to vec stanovených pravidiel. Je totiž trojnásobným víťazom Gurmán Award – kuchár roka 2008 - 2010 a toto je podľa pravidiel maximum, ktoré môže jedna osoba získať. Rovnako sa do rebríčka nedostali ani kuchári, ktorí v roku 2014 viac ako šesť mesiacov nevarili v konkrétnej reštaurácii.

Osobitné ocenenia

Marek Gajdoš – Grand Prix - cena za celoživotné dielo. Ide o pedagóga z MOV SOŠ obchodu a služieb v Prešove. Je členom Národného tímu Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorý ho aj nominoval.

Blažena Felvidékyová – Somelier roka. Nominovala ju Asociácia somelierov Slovenska.

Roman Pavúk – Manažér reštaurácie Pavúk restaurant . Nominovali ho hodnotitelia Gurmána.

Von Roll - Jasná – Najlepšia nová reštaurácia.

Vinárstvo Matyšák , Pezinok – Vinárstvo roka 2015. Nominoval ho Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku.

Damien THURIES , Albi , Francúzsko – International Gurmán Award.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.