Jahodovému mámeniu málokto odolá

Jahody patria do slovenskej ovocnej klasiky. Sú prvým ovocím prichádzajúceho leta, hoci z dovozu ich už možno kúpiť po celý rok. Ale aj známy ruský spisovateľ Jevgenij Jevtušenko vraví, že najkrajšie jahody rastú doma, hoci to myslí obrazne.

Tradičný jahodový tart s vanilkovou omáčkou(Zdroj: Kempinski Hotel River Park)

Zaujímavosťou z botanického hľadiska je, že jahody sú vlastne ker a plod je jeho nepravým plodom. Osobitnou kapitolou sú lesné jahody, ktorým sa darí aj v našich končinách. Tie vynikajú mimoriadne intenzívnou chuťou i vôňou.

Záhradné jahody, ktoré dnes kupujeme v obchodoch, či pestujeme v záhradách, to už je výsledok práce šľachtiteľov. Pôvodný druh bol do Európy dovezený z juhu Severnej Ameriky a potom prešľachtený na viacero odrôd. Niektoré rodia dokonca po celý rok.

Najmenej kalórii

Vďaka svojej nezameniteľnej vôni a chuti sa jahody považujú za kráľovské ovocie. Údajne majú afrodiziakálne účinky, a tak dostali názov ovocie lásky. Jahody obľubujú aj tí, ktorí chcú chudnúť. Nečudo, veď spomedzi všetkého ovocia majú najnižší obsah kalórií, dokonca menší ako melóny. Na druhej strane, sú ľudia, ktorí sa jahodám vyhýbajú, pretože majú na ne alergiu.

Podľa odrôd sa líši aj ich farba – od bledúľ až po tmavočervené. V mnohých krajinách sa dá kúpiť aj akýsi jahodový albín – vyšľachtené biele jahody s červenými zrniečkami na povrchu. Majú vôňu ananásu a kvôli tomu dostali názov pineberry.

Ak sa jahody vo svete konzumujú v obrovských množstvách, nie je to náhoda. Pestujú ich takmer po celej zemeguli, ba dokonca aj v severských krajinách, ako je Nórsko. Tam sa tomuto ovociu mimoriadne darí, lebo dozrieva v čase polárnych nocí, teda, keď je nadpriemerne veľa slnečného svitu.

Miláčik šéfkuchárov

Zásluhu na veľkej konzumácii jahôd má aj fakt, že sú výborné nielen v čerstvom stave, ale aj mrazené, zavárané či sušené. Moderné technológie tomu napomáhajú. Hodia sa nielen do dezertov, ale aj mliečnych výrobkov, ako sú jogurty, zmrzliny, koktejly či smoothies. Pre svoju krásnu vôňu sa uplatňujú aj v kozmetike.

Jahody sú naozaj miláčikom šéfkuchárov. Dôkazom toho je špeciálne sezónne jahodové osvieženie, ktoré si pre hostí pripravil Igor Čehy, nový šéfkuchár Kempinski Hotela River Park. Počas celého júna si môžu hostia na terase s výhľadom na Dunaj a nábrežie vychutnať bio jahody zo Záhoria. V ponuke sú čerstvo natrhané jahody s limetkovým créme fraiche, tradičný jahodový tart s vanilkovou omáčkou alebo pučené jahody s korením a vanilkovou zmrzlinou.

Pučené jahody s korením a vanilkovou zmrzlinou

Jahodové povery

K jahodám sa viaže aj na Slovensku viacero povier.

Jedna z nich napríklad nedovoľovala v minulosti matke, ktorej zomrelo dieťa, jesť jahody, pretože by ich vraj ujedala dieťaťu v nebi.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

O 13. a 14. plate hovoril Danko, teraz ho podporil aj Smer

Koaličné strany sa zrejme dohodnú na úľavách pre firmy, ktoré vyplácajú trináste a štrnáste platy.

KULTÚRA

Rytmus bude nadávať, orchester hrať

Ľahší primitivizmus a ukáznenosť vraj idú dokopy.

SVET

Správca budúcnosti, o ktorom ste nepočuli. Zomrel de Brum

Klimatická dohoda by bez neho nevznikla.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.