Jahodovému mámeniu málokto odolá

Jahody patria do slovenskej ovocnej klasiky. Sú prvým ovocím prichádzajúceho leta, hoci z dovozu ich už možno kúpiť po celý rok. Ale aj známy ruský spisovateľ Jevgenij Jevtušenko vraví, že najkrajšie jahody rastú doma, hoci to myslí obrazne.

Tradičný jahodový tart s vanilkovou omáčkou(Zdroj: Kempinski Hotel River Park)

Zaujímavosťou z botanického hľadiska je, že jahody sú vlastne ker a plod je jeho nepravým plodom. Osobitnou kapitolou sú lesné jahody, ktorým sa darí aj v našich končinách. Tie vynikajú mimoriadne intenzívnou chuťou i vôňou.

Záhradné jahody, ktoré dnes kupujeme v obchodoch, či pestujeme v záhradách, to už je výsledok práce šľachtiteľov. Pôvodný druh bol do Európy dovezený z juhu Severnej Ameriky a potom prešľachtený na viacero odrôd. Niektoré rodia dokonca po celý rok.

Najmenej kalórii

Vďaka svojej nezameniteľnej vôni a chuti sa jahody považujú za kráľovské ovocie. Údajne majú afrodiziakálne účinky, a tak dostali názov ovocie lásky. Jahody obľubujú aj tí, ktorí chcú chudnúť. Nečudo, veď spomedzi všetkého ovocia majú najnižší obsah kalórií, dokonca menší ako melóny. Na druhej strane, sú ľudia, ktorí sa jahodám vyhýbajú, pretože majú na ne alergiu.

Podľa odrôd sa líši aj ich farba – od bledúľ až po tmavočervené. V mnohých krajinách sa dá kúpiť aj akýsi jahodový albín – vyšľachtené biele jahody s červenými zrniečkami na povrchu. Majú vôňu ananásu a kvôli tomu dostali názov pineberry.

Ak sa jahody vo svete konzumujú v obrovských množstvách, nie je to náhoda. Pestujú ich takmer po celej zemeguli, ba dokonca aj v severských krajinách, ako je Nórsko. Tam sa tomuto ovociu mimoriadne darí, lebo dozrieva v čase polárnych nocí, teda, keď je nadpriemerne veľa slnečného svitu.

Miláčik šéfkuchárov

Zásluhu na veľkej konzumácii jahôd má aj fakt, že sú výborné nielen v čerstvom stave, ale aj mrazené, zavárané či sušené. Moderné technológie tomu napomáhajú. Hodia sa nielen do dezertov, ale aj mliečnych výrobkov, ako sú jogurty, zmrzliny, koktejly či smoothies. Pre svoju krásnu vôňu sa uplatňujú aj v kozmetike.

Jahody sú naozaj miláčikom šéfkuchárov. Dôkazom toho je špeciálne sezónne jahodové osvieženie, ktoré si pre hostí pripravil Igor Čehy, nový šéfkuchár Kempinski Hotela River Park. Počas celého júna si môžu hostia na terase s výhľadom na Dunaj a nábrežie vychutnať bio jahody zo Záhoria. V ponuke sú čerstvo natrhané jahody s limetkovým créme fraiche, tradičný jahodový tart s vanilkovou omáčkou alebo pučené jahody s korením a vanilkovou zmrzlinou.

Pučené jahody s korením a vanilkovou zmrzlinou

Jahodové povery

K jahodám sa viaže aj na Slovensku viacero povier.

Jedna z nich napríklad nedovoľovala v minulosti matke, ktorej zomrelo dieťa, jesť jahody, pretože by ich vraj ujedala dieťaťu v nebi.


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zomrel bývalý šéf BMG Invest Vladimír Fruni

Vladimírovi Frunimu operovali vo Veľkej Británii žlčník, zomrel doma po návrate z nemocnice.

EKONOMIKA

Môžu vám zvýšiť cenu uprostred viazanosti, ako to urobilo UPC?

Aj keď človek podpíše viazanosť, nemá istotu, že ju aj dokončí.

KOMENTÁRE

Skutok sa stal. Únos sa vracia sa do kín aj do parlamentu

Mantru „skutok sa nestal“ verejnosť často vníma presne naopak.

SVET

Američania sú blízko k ozajstnému Iron Manovi. Testy začnú o rok

Oblek TALOS dokáže vojakov ochrániť pred strelami.

Neprehliadnite tiež

Boli ste sa už niekedy najesť v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to

Aj v priemyselnej zóne sa dá nájsť výborné miesto na večeru.

Staré Dobré Mexiko v Prešove: Už rozumieme prečo východniari chvália Šariš

Myslím, že naša premiéra v Prešove dopadla úspešne.

Piano Club v Prievidzi: Plzeň s kuracími dinosaurami

Aj v Prievidzi dostanete nefiltrovanú Plzeň z tanku. Stojí za to.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop