Jahodovému mámeniu málokto odolá

Jahody patria do slovenskej ovocnej klasiky. Sú prvým ovocím prichádzajúceho leta, hoci z dovozu ich už možno kúpiť po celý rok. Ale aj známy ruský spisovateľ Jevgenij Jevtušenko vraví, že najkrajšie jahody rastú doma, hoci to myslí obrazne.

Tradičný jahodový tart s vanilkovou omáčkou(Zdroj: Kempinski Hotel River Park)

Zaujímavosťou z botanického hľadiska je, že jahody sú vlastne ker a plod je jeho nepravým plodom. Osobitnou kapitolou sú lesné jahody, ktorým sa darí aj v našich končinách. Tie vynikajú mimoriadne intenzívnou chuťou i vôňou.

Záhradné jahody, ktoré dnes kupujeme v obchodoch, či pestujeme v záhradách, to už je výsledok práce šľachtiteľov. Pôvodný druh bol do Európy dovezený z juhu Severnej Ameriky a potom prešľachtený na viacero odrôd. Niektoré rodia dokonca po celý rok.

Najmenej kalórii

Vďaka svojej nezameniteľnej vôni a chuti sa jahody považujú za kráľovské ovocie. Údajne majú afrodiziakálne účinky, a tak dostali názov ovocie lásky. Jahody obľubujú aj tí, ktorí chcú chudnúť. Nečudo, veď spomedzi všetkého ovocia majú najnižší obsah kalórií, dokonca menší ako melóny. Na druhej strane, sú ľudia, ktorí sa jahodám vyhýbajú, pretože majú na ne alergiu.

Podľa odrôd sa líši aj ich farba – od bledúľ až po tmavočervené. V mnohých krajinách sa dá kúpiť aj akýsi jahodový albín – vyšľachtené biele jahody s červenými zrniečkami na povrchu. Majú vôňu ananásu a kvôli tomu dostali názov pineberry.

Ak sa jahody vo svete konzumujú v obrovských množstvách, nie je to náhoda. Pestujú ich takmer po celej zemeguli, ba dokonca aj v severských krajinách, ako je Nórsko. Tam sa tomuto ovociu mimoriadne darí, lebo dozrieva v čase polárnych nocí, teda, keď je nadpriemerne veľa slnečného svitu.

Miláčik šéfkuchárov

Zásluhu na veľkej konzumácii jahôd má aj fakt, že sú výborné nielen v čerstvom stave, ale aj mrazené, zavárané či sušené. Moderné technológie tomu napomáhajú. Hodia sa nielen do dezertov, ale aj mliečnych výrobkov, ako sú jogurty, zmrzliny, koktejly či smoothies. Pre svoju krásnu vôňu sa uplatňujú aj v kozmetike.

Jahody sú naozaj miláčikom šéfkuchárov. Dôkazom toho je špeciálne sezónne jahodové osvieženie, ktoré si pre hostí pripravil Igor Čehy, nový šéfkuchár Kempinski Hotela River Park. Počas celého júna si môžu hostia na terase s výhľadom na Dunaj a nábrežie vychutnať bio jahody zo Záhoria. V ponuke sú čerstvo natrhané jahody s limetkovým créme fraiche, tradičný jahodový tart s vanilkovou omáčkou alebo pučené jahody s korením a vanilkovou zmrzlinou.

Pučené jahody s korením a vanilkovou zmrzlinou

Jahodové povery

K jahodám sa viaže aj na Slovensku viacero povier.

Jedna z nich napríklad nedovoľovala v minulosti matke, ktorej zomrelo dieťa, jesť jahody, pretože by ich vraj ujedala dieťaťu v nebi.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Na generálnej prokuratúre sa vyplavuje špina

Čo sa dialo na generálnej prokuratúre.

ANALÝZA

Mayová prežila ďalšiu skúšku, no súboj štyroch sa nekončí

Premiérka musí sľubovať, ale nemá kam uhnúť.

Stĺpček Petra Schutza

Za situáciu si môžu Briti sami, ale sme v tom s nimi až po uši

Je dobré, že Brusel ponúka rokovania.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.