SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Jahodovému mámeniu málokto odolá

Jahody patria do slovenskej ovocnej klasiky. Sú prvým ovocím prichádzajúceho leta, hoci z dovozu ich už možno kúpiť po celý rok. Ale aj známy ruský spisovateľ Jevgenij Jevtušenko vraví, že najkrajšie jahody rastú doma, hoci to myslí obrazne.

Tradičný jahodový tart s vanilkovou omáčkouTradičný jahodový tart s vanilkovou omáčkou (Zdroj: Kempinski Hotel River Park)

Zaujímavosťou z botanického hľadiska je, že jahody sú vlastne ker a plod je jeho nepravým plodom. Osobitnou kapitolou sú lesné jahody, ktorým sa darí aj v našich končinách. Tie vynikajú mimoriadne intenzívnou chuťou i vôňou.

Záhradné jahody, ktoré dnes kupujeme v obchodoch, či pestujeme v záhradách, to už je výsledok práce šľachtiteľov. Pôvodný druh bol do Európy dovezený z juhu Severnej Ameriky a potom prešľachtený na viacero odrôd. Niektoré rodia dokonca po celý rok.

Najmenej kalórii

Vďaka svojej nezameniteľnej vôni a chuti sa jahody považujú za kráľovské ovocie. Údajne majú afrodiziakálne účinky, a tak dostali názov ovocie lásky. Jahody obľubujú aj tí, ktorí chcú chudnúť. Nečudo, veď spomedzi všetkého ovocia majú najnižší obsah kalórií, dokonca menší ako melóny. Na druhej strane, sú ľudia, ktorí sa jahodám vyhýbajú, pretože majú na ne alergiu.

Podľa odrôd sa líši aj ich farba – od bledúľ až po tmavočervené. V mnohých krajinách sa dá kúpiť aj akýsi jahodový albín – vyšľachtené biele jahody s červenými zrniečkami na povrchu. Majú vôňu ananásu a kvôli tomu dostali názov pineberry.

Ak sa jahody vo svete konzumujú v obrovských množstvách, nie je to náhoda. Pestujú ich takmer po celej zemeguli, ba dokonca aj v severských krajinách, ako je Nórsko. Tam sa tomuto ovociu mimoriadne darí, lebo dozrieva v čase polárnych nocí, teda, keď je nadpriemerne veľa slnečného svitu.

Miláčik šéfkuchárov

Zásluhu na veľkej konzumácii jahôd má aj fakt, že sú výborné nielen v čerstvom stave, ale aj mrazené, zavárané či sušené. Moderné technológie tomu napomáhajú. Hodia sa nielen do dezertov, ale aj mliečnych výrobkov, ako sú jogurty, zmrzliny, koktejly či smoothies. Pre svoju krásnu vôňu sa uplatňujú aj v kozmetike.

Jahody sú naozaj miláčikom šéfkuchárov. Dôkazom toho je špeciálne sezónne jahodové osvieženie, ktoré si pre hostí pripravil Igor Čehy, nový šéfkuchár Kempinski Hotela River Park. Počas celého júna si môžu hostia na terase s výhľadom na Dunaj a nábrežie vychutnať bio jahody zo Záhoria. V ponuke sú čerstvo natrhané jahody s limetkovým créme fraiche, tradičný jahodový tart s vanilkovou omáčkou alebo pučené jahody s korením a vanilkovou zmrzlinou.

Pučené jahody s korením a vanilkovou zmrzlinou

Jahodové povery

K jahodám sa viaže aj na Slovensku viacero povier.

Jedna z nich napríklad nedovoľovala v minulosti matke, ktorej zomrelo dieťa, jesť jahody, pretože by ich vraj ujedala dieťaťu v nebi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu