Skalický trdelník pri pražskom orloji

Ponúkajú ho na Václavskom i Staromestskom námestí, ale aj v menších uličkách, po ktorých najviac prúdia návštevníci Prahy. Pred vašimi očami pripravujú cesto, potom ho upečú na uhlí priamo pred vašimi očami. Skrátka life cooking, príprava v priamom prenos

(Zdroj: PAVOL FUNTÁL)

Trdelník ide v Prahe na odbyt rovnako ako pivo, ktoré vám k nemu načapujú. Mladé dievčatá, ktoré trdelník predávajú v uličke medzi Staromestským a Kafkovým námestím poznámky Slovákov, že trdelník je zo Skalice a nemal by sa volať staročeský ale skalický, už poznajú. „Vieme o tom,“ odvetia s úsmevom a ďalší čerstvo upečený dutý kúsok práve stiahnutý z dreveného trdla, podľa ktorého dostalo toto pečivo názov, šikovne obalia v hrubo namletom cukre premiešanou skromnou dávkou nasekaných arašidov.

Skrátka slušný, evidentne dobre organizovaný kšeft. Máloktorý turista tento stánok obíde. Má šancu ochutnať niečo originálne, navyše vyrobené pred jeho očami, nie teda kdesi v anonymite veľkovýroby. Sladkú maškrtu, ktorá sa dá jesť aj idúcky, dostane teplú, rozvoniavajúcu. Nuž nedá za asi osem centimetrový kúsok trdelníka 60 Kč, čo je zhruba 2,5 eura? Čože by sa zamýšľal nad pôvodom!

Chránený pôvod

Skalický trdelník je jedným z výrobkov, ktorých originálny pôvod si dalo Slovensko chrániť v rámci EÚ. Úspešne. Podľa žiadosti, ktorú sme Európskej komisii predložili, sme naň získali tzv. Chránené značenie pôvodu, ako aj klenovecký syrec, zázrivský i oravský korbáčik, zázrivské vojky či tekovský salámový syr. Rovnako však má takéto označenie aj slovenská bryndza, parenica či oštiepok, ale kúpiť si ich môžte aj na krakovskej pešej zóne a rôznych iných miestach poľských Tatier. Pravdaže poľského pôvodu. Ba Poliaci vám ich dokonca prídu ponúknuť aj na Slovensko, často aj cez rôzne obchodné reťazce.

A potom je tu ešte kategória Zaručene tradičných špecialít, kam EK spomedzi slovenských zaradila ovčí hrudkový i salašnícky údený syr, loveckú i liptovskú salámu, spišské párky, ba dokonca aj špekáčiky. Nuž, tu už by zase mohli protestovať Česi. Veď opekané či varené špekáčiky určite patria medzi ich národné jedlá.

A ešte jeden výrobok má Slovensko EK zaradené medzi Zaručene tradičné špeciality. Sú to bratislavské rožky, ktoré sú známe aj pod názvom Pressburger Kipferl a Pozsonyi kifli. Isteže, tie na ulici len tak ľahko neupečiete ako trdelník, nájsť ich však v peknom vkusnom a praktickom balení, ako niečo, čo by si mal každý turista doniesť z Bratislavy ako typický „suvenír“, je však priam umením. Hoci isté pokusy vidno, sú veľmi chabé.

Pýcha Skaličanov

V Skalici sa trdleníkom radi chvália. Je tam viacero výrobní, kde si ho môžete zakúpiť. Niekde ho pečú na rozpálenom uhlí, zväčša však v elektrickej peci. Ktorý je lepší? To je vraj vec individuálnej chuti. Ba v rámci prehliadky mesta vás zavedú aj do typickej „trdelníkárne“ v kuchyni tamojšieho kláštora. Dozviete sa tam, že história skalického trdelníka siaha na začiatok 19. storočia a predávali ho najmä na jarmokoch. V ústnom podaní sa hovorí, že výrobný recept, ktorý sa rozšíril po Skalici a okolí, pochádza od kuchára grófa, básnika a spisovateľa Jozefa Gvadániho, ktorý žil v Skalici v rokoch 1783 – 1801. Prvým zachovaným písomným dokumentom o skalickom trdelníku je rukopis maďarského básnika Gyula Juhásza, ktorý pôsobil na Skalickom gymnáziu ako profesor.

A čo Bratislava?

Vráťme sa však do Prahy, kde trdelníky rozvoniavajú po celom historickom centre. Kto ich tam priniesol, sa nám nepodarilo zistiť. Je veľmi pravdepodobné. že to bol nejaký podnikavý Slovák. Veď takých v bývalej česko-slovenskej metropole žijú tisícky. Otázkou iba zostáva, či taký nežije aj v Bratislave? Alebo prečo, slávne a EÚ chránené bratislavské rožky sú stále iba akousi Popoluškou, skrývajúcou sa kdesi za pecou.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.