SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Prírodné, autentické a remeselné vína v bratislavskej Starej tržnici

Víno poznáme už asi osem tisíc rokov a obľúbeným nápojom je dodnes. Jednému chutí také, inému onaké. Dnešné vína sú naozaj rozmanité. Ako chutia prirodzené remeselné vína robené tradičnými postupmi?

Z historických prameňov a archeologických nálezov vieme veľa o vinohradníctve, vinárstve a kultúre pitia vína. Vieme, kde sa víno pestovalo, aké postupy a nástroje sa používali, odkiaľ a kam sa vozilo, ako sa skladovalo, aké boli zákony, aké sa platili dane... Jednu podstatnú vec ale nevieme a asi sa ju nikdy nedozvieme. Nevieme, ako chutilo víno pred sto, dvesto alebo tisíc rokmi. Nie je to len preto, že víno starne a nevydrží tak dlho v pôvodnom stave. Hlavným dôvodom sú zmeny vo vinohradníctve a vinárstve.

SkryťVypnúť reklamu

Rukopis vinárov nahrádzajú iní

Hlavne za ostatných asi päťdesiat rokov sa významne zmenili agrotechnické postupy pestovania hrozna a technológie výroby vína. Pri pestovaní sa používa oveľa viac chémie a mechanizácie. Vyrástli veľké vinárske podniky. Výroba sa presunula z pivníc do výrobných hál.

Väčšina vín sa v súčasnosti robí reduktívnym spôsobom. Namiesto drevených sudov a hlinených amfor sa používajú nerezové tanky s chladením. Výrazne sa skrátila doba vinifikácie. Kedysi vína vyzrievali rok a viac. Dnes víno často putuje do fliaš už po niekoľkých mesiacoch od zberu hrozna. Prirodzené procesy sa nahrádzajú riadenými. Prirodzené kvasinky nahradila selektované, častokrát geneticky modifikované. Rast a množenie kvasiniek sa podporuje umelou výživou. Na zvýšenie výlisnosti a extrakciu aromatických látok sa používajú enzýmy. Mušty a vína sa ostro číria a filtrujú.

SkryťVypnúť reklamu

V oveľa väčšej miere sa používa síra a iné stabilizátory. Zo zákona je povolených asi 200 látok, ktoré sa používajú pri výrobe vína a nemusia sa uvádzať na etiketách. Používanie chémie a aditív stúpa a rukopis vinárov pomaly nahrádza rukopis výrobcov enologických prípravkov.

Spontánne prirodzené procesy

Našťastie stále existujú producenti vína, ktorí ho vyrábajú tradične, bez invazívnych zásahov. Víno je pôvodne prírodný produkt, ktorý si nutne nevyžaduje veľa technologických zásahov. Potrebuje skúseného a pracovitého hospodára, vhodné prostredie a čas.

Keď sa pozrieme na moderné technológie používané pri výrobe vína bližšie, zistíme, že väčšina z nich v podstate iba imituje, alebo urýchľuje prirodzené procesy, ktoré vo víne prebiehajú spontánne. Kým v prípade moderných vín je čas potrebný na výrobu vína spravidla konštanta, pri prirodzených vínach je doba vinifikácie výrazne ovplyvnená miestom, ročníkom a kvalitou hrozna. Významné rozdiely medzi tradičnými (prirodzenými) a modernými (technologickými) vínami sú v štruktúre, senzorickom profile a zrecom potenciáli.

SkryťVypnúť reklamu

Festival Živé vína

Prírodné, autentické a remeselné vína robené tradičnými postupmi budete mať možnosť ochutnať na festivale ŽIVÉ VÍNA, ktorý bude 27.júna 2015 v bratislavskej Starej tržnici. Na festivale budú prezentované rôzne štýly a prístupy k výrobe vína. Budete môcť ochutnať vína biele, ružové, oranžové, ryšavé, červené, tiché, šumivé, vína bez pridanej síry, vína robené v hlinených amforách, šliapané nohami, surlie, nečírené, nefiltrované, s prirodzeným sedimentom, gravitačné, bio či biodynamické.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 652
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 13 892
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 670
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 212
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 876
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 960
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 463
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 041
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu