Prírodné, autentické a remeselné vína v bratislavskej Starej tržnici

Víno poznáme už asi osem tisíc rokov a obľúbeným nápojom je dodnes. Jednému chutí také, inému onaké. Dnešné vína sú naozaj rozmanité. Ako chutia prirodzené remeselné vína robené tradičnými postupmi?

Z historických prameňov a archeologických nálezov vieme veľa o vinohradníctve, vinárstve a kultúre pitia vína. Vieme, kde sa víno pestovalo, aké postupy a nástroje sa používali, odkiaľ a kam sa vozilo, ako sa skladovalo, aké boli zákony, aké sa platili dane... Jednu podstatnú vec ale nevieme a asi sa ju nikdy nedozvieme. Nevieme, ako chutilo víno pred sto, dvesto alebo tisíc rokmi. Nie je to len preto, že víno starne a nevydrží tak dlho v pôvodnom stave. Hlavným dôvodom sú zmeny vo vinohradníctve a vinárstve.

Rukopis vinárov nahrádzajú iní

Hlavne za ostatných asi päťdesiat rokov sa významne zmenili agrotechnické postupy pestovania hrozna a technológie výroby vína. Pri pestovaní sa používa oveľa viac chémie a mechanizácie. Vyrástli veľké vinárske podniky. Výroba sa presunula z pivníc do výrobných hál.

Väčšina vín sa v súčasnosti robí reduktívnym spôsobom. Namiesto drevených sudov a hlinených amfor sa používajú nerezové tanky s chladením. Výrazne sa skrátila doba vinifikácie. Kedysi vína vyzrievali rok a viac. Dnes víno často putuje do fliaš už po niekoľkých mesiacoch od zberu hrozna. Prirodzené procesy sa nahrádzajú riadenými. Prirodzené kvasinky nahradila selektované, častokrát geneticky modifikované. Rast a množenie kvasiniek sa podporuje umelou výživou. Na zvýšenie výlisnosti a extrakciu aromatických látok sa používajú enzýmy. Mušty a vína sa ostro číria a filtrujú.

V oveľa väčšej miere sa používa síra a iné stabilizátory. Zo zákona je povolených asi 200 látok, ktoré sa používajú pri výrobe vína a nemusia sa uvádzať na etiketách. Používanie chémie a aditív stúpa a rukopis vinárov pomaly nahrádza rukopis výrobcov enologických prípravkov.

Spontánne prirodzené procesy

Našťastie stále existujú producenti vína, ktorí ho vyrábajú tradične, bez invazívnych zásahov. Víno je pôvodne prírodný produkt, ktorý si nutne nevyžaduje veľa technologických zásahov. Potrebuje skúseného a pracovitého hospodára, vhodné prostredie a čas.

Keď sa pozrieme na moderné technológie používané pri výrobe vína bližšie, zistíme, že väčšina z nich v podstate iba imituje, alebo urýchľuje prirodzené procesy, ktoré vo víne prebiehajú spontánne. Kým v prípade moderných vín je čas potrebný na výrobu vína spravidla konštanta, pri prirodzených vínach je doba vinifikácie výrazne ovplyvnená miestom, ročníkom a kvalitou hrozna. Významné rozdiely medzi tradičnými (prirodzenými) a modernými (technologickými) vínami sú v štruktúre, senzorickom profile a zrecom potenciáli.

Festival Živé vína

Prírodné, autentické a remeselné vína robené tradičnými postupmi budete mať možnosť ochutnať na festivale ŽIVÉ VÍNA, ktorý bude 27.júna 2015 v bratislavskej Starej tržnici. Na festivale budú prezentované rôzne štýly a prístupy k výrobe vína. Budete môcť ochutnať vína biele, ružové, oranžové, ryšavé, červené, tiché, šumivé, vína bez pridanej síry, vína robené v hlinených amforách, šliapané nohami, surlie, nečírené, nefiltrované, s prirodzeným sedimentom, gravitačné, bio či biodynamické.

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Vidieť Zem oproti čiernote vesmíru je neuveriteľné

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

SVET

Minúta po minúte: Merkelová môže byť štvrtýkrát kancelárkou

Jej konzervatívci vedú nad druhými socialistami Martina Schulza.

SVET

Merkelová bude pokračovať. Nikto však nevie ako, hovorí analytik

Nemecká kancelárka je istou víťazkou nedeľných volieb už teraz.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.