Prírodné, autentické a remeselné vína v bratislavskej Starej tržnici

Víno poznáme už asi osem tisíc rokov a obľúbeným nápojom je dodnes. Jednému chutí také, inému onaké. Dnešné vína sú naozaj rozmanité. Ako chutia prirodzené remeselné vína robené tradičnými postupmi?

Z historických prameňov a archeologických nálezov vieme veľa o vinohradníctve, vinárstve a kultúre pitia vína. Vieme, kde sa víno pestovalo, aké postupy a nástroje sa používali, odkiaľ a kam sa vozilo, ako sa skladovalo, aké boli zákony, aké sa platili dane... Jednu podstatnú vec ale nevieme a asi sa ju nikdy nedozvieme. Nevieme, ako chutilo víno pred sto, dvesto alebo tisíc rokmi. Nie je to len preto, že víno starne a nevydrží tak dlho v pôvodnom stave. Hlavným dôvodom sú zmeny vo vinohradníctve a vinárstve.

Rukopis vinárov nahrádzajú iní

Hlavne za ostatných asi päťdesiat rokov sa významne zmenili agrotechnické postupy pestovania hrozna a technológie výroby vína. Pri pestovaní sa používa oveľa viac chémie a mechanizácie. Vyrástli veľké vinárske podniky. Výroba sa presunula z pivníc do výrobných hál.

Väčšina vín sa v súčasnosti robí reduktívnym spôsobom. Namiesto drevených sudov a hlinených amfor sa používajú nerezové tanky s chladením. Výrazne sa skrátila doba vinifikácie. Kedysi vína vyzrievali rok a viac. Dnes víno často putuje do fliaš už po niekoľkých mesiacoch od zberu hrozna. Prirodzené procesy sa nahrádzajú riadenými. Prirodzené kvasinky nahradila selektované, častokrát geneticky modifikované. Rast a množenie kvasiniek sa podporuje umelou výživou. Na zvýšenie výlisnosti a extrakciu aromatických látok sa používajú enzýmy. Mušty a vína sa ostro číria a filtrujú.

V oveľa väčšej miere sa používa síra a iné stabilizátory. Zo zákona je povolených asi 200 látok, ktoré sa používajú pri výrobe vína a nemusia sa uvádzať na etiketách. Používanie chémie a aditív stúpa a rukopis vinárov pomaly nahrádza rukopis výrobcov enologických prípravkov.

Spontánne prirodzené procesy

Našťastie stále existujú producenti vína, ktorí ho vyrábajú tradične, bez invazívnych zásahov. Víno je pôvodne prírodný produkt, ktorý si nutne nevyžaduje veľa technologických zásahov. Potrebuje skúseného a pracovitého hospodára, vhodné prostredie a čas.

Keď sa pozrieme na moderné technológie používané pri výrobe vína bližšie, zistíme, že väčšina z nich v podstate iba imituje, alebo urýchľuje prirodzené procesy, ktoré vo víne prebiehajú spontánne. Kým v prípade moderných vín je čas potrebný na výrobu vína spravidla konštanta, pri prirodzených vínach je doba vinifikácie výrazne ovplyvnená miestom, ročníkom a kvalitou hrozna. Významné rozdiely medzi tradičnými (prirodzenými) a modernými (technologickými) vínami sú v štruktúre, senzorickom profile a zrecom potenciáli.

Festival Živé vína

Prírodné, autentické a remeselné vína robené tradičnými postupmi budete mať možnosť ochutnať na festivale ŽIVÉ VÍNA, ktorý bude 27.júna 2015 v bratislavskej Starej tržnici. Na festivale budú prezentované rôzne štýly a prístupy k výrobe vína. Budete môcť ochutnať vína biele, ružové, oranžové, ryšavé, červené, tiché, šumivé, vína bez pridanej síry, vína robené v hlinených amforách, šliapané nohami, surlie, nečírené, nefiltrované, s prirodzeným sedimentom, gravitačné, bio či biodynamické.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trebišov, mesto syfilisu. Už osem rokov sa mu nedarí nad chorobou zvíťaziť

Syfilis šíria nezriedka detské prostitútky, ktoré majú len osem rokov. Za sexuálne služby si pýtajú iba päť eur.

DOMOV

Dobré ráno: Kto vôbec myslí na naše deti?

Ako sa u nás narába so školstvom.

BRATISLAVA

V Bratislave ubudne tretina osemročných gymnázií

V septembri zrejme neotvoria prvé ročníky viaceré osemročné gymnáziá.

DOMOV

Frešo, Kusý, Ftáčnik. Komu nesedia čísla župnej kampane

Most-Híd minul najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

Neprehliadnite tiež

Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

Gurmánsky zážitok pre každého už šiesty rok

Najlepšie reštaurácie Slovenska opäť na Zimnom festivale jedla 2018.

Už ste skúsili Chilteco street food v Žiline ?

Pod taktovkou mexickej kuchyne jedlá spievajú farebnosťou, pikantnosťou a exotikou.

Zelená káva na chudnutie. Mýtus alebo fakt?

Zelená káva zažívala svoju najväčšiu slávu hlavne tak dva -tri roky dozadu a to prevažne v spojení s chudnutím.

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.