Na terasy pasuje ružové, môže byť aj ocenené slovenské

Terasy reštaurácii, barov, pubov či kaviarní už naplno ožili a k posedeniu pod voľnou oblohou sa výborne hodí pohár dobre vychladeného ružového vína. Rovnako aj k piknikom či záhradným grilovačkám.

(Zdroj: Fotolia.com)

Ružové vína, nazývané aj rosé, či „roséčka“, sú hitom posledných rokov, a to tak vo svete ako aj na Slovensku. Čím to je? Hlavnú rolu nesporne zohráva ich príjemná svieža, ovocná chuť. S obľubou po nich siahajú rovnako ženy ako muži.

Začína ako červené, dožíva ako biele

Ružové víno sa vyrába z hrozna z modrých odrôd metódou krátkeho nakvasenia rozmletých bobúľ. Trvá to zvyčajne 4-6 hodín (môže aj dlhšie), aby sa zo šupiek uvoľnilo iba trochu červeného farbiva.

Hovorí sa, že ružové víno začína život ako červené a dožije ho ako biele. Následne sa totiž mušt od šupiek oddelí a potom sa s ním už nakladá ako pri výrobe bieleho vína. Práve to mu dáva tak žiadaný mladý esprit.

Celosvetová produkcia i konzumácia ružových vín má stúpajúci trend. Jeho najväčším výrobcom je Francúzsko, ale na trendový „vlak“ svižne naskočili aj slovenskí vinári. Rýchlo rozpoznali potenciál tohto fenoménu a pohotovo sa snažia vyhovieť chuti vinárskeho publika, ktorému sa ružové víno tak zapáčilo. Ukazuje sa, že úspešne. Svedčia o tom výsledky z rôznych domácich i medzinárodných súťaží.

Má svoje majstrovstvá sveta

Slovenským vinárom sa skvele darilo aj na nedávnej súťaži Mondial du Rosé, ktorá sa považuje za niečo ako Majstrovstvá sveta v ružovom. Už dvanásť rokov ju usporadúva Únia enológov Francúzska na mieste slávnych filmových festivalov – v Cannes na Azúrovom pobreží.

Tohto roku tam súťažilo devätnásť vzoriek slovenských vín. Dôkazom toho, že väčšina patrí k špičke, je fakt, že takmer polovica z nich – osem, získala strieborné medaily. Treba dodať, že na tohtoročnom Mondial du Rosé súťažilo 1 114 ružových vín z 28 krajín sveta, pričom viac ako polovica bola z domácich, teda francúzskych vinárstiev.

Slovenskí medailisti

Porotcov v Cannes najviac zaujali slovenské Cabernety Sauvignon ročník 2014. Striebornú medailu za ne získali výrobcovia Mrva&Stanko z Trnavy, Circum z Čajkova a Mavin z Pezinka. Rovnaké ocenenie získali aj ružové Frankovky ročník 2014 z Vins Winery a Neskorý zber ročník 2013 z Villa Vino Rača. Račianske vinárstvo si odnieslo ďalšie striebro za Exclusive Rulandské modré ročník 2013 a rovnako aj Ľadový Zweigelt ročník 2012 z Karpatskej Perly. A strieborná medaila sa ušla aj šumivému vínu Hubert club rosé zo Serede.


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štyri mesiace po Kuciakovej vražde verejnosť pozná len čas úmrtia

Politici po vražde novinára odmietali odstúpiť, polícia čelila kritike za postup pri vyšetrovaní.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočner skončil. Aj keby ho pustili na slobodu

Čo znamená zadržanie Kočnera a Ruska.

Stĺpček Jakuba Fila

Treba to stále pripomínať, moc pochádza od občanov

Verejnosť si zrejme až časom uvedomí, že za posledné mesiace dosiahla veľmi veľa.

ŠPORT

Argentína podľahla Chorvátsku a hrozí jej koniec na šampionáte

Brankár Caballero spravil fatálnu chybu.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.