SME
Piatok, 7. október, 2022 | Meniny má Eliška

Na terasy pasuje ružové, môže byť aj ocenené slovenské

Terasy reštaurácii, barov, pubov či kaviarní už naplno ožili a k posedeniu pod voľnou oblohou sa výborne hodí pohár dobre vychladeného ružového vína. Rovnako aj k piknikom či záhradným grilovačkám.

(Zdroj: Fotolia.com)

Ružové vína, nazývané aj rosé, či „roséčka“, sú hitom posledných rokov, a to tak vo svete ako aj na Slovensku. Čím to je? Hlavnú rolu nesporne zohráva ich príjemná svieža, ovocná chuť. S obľubou po nich siahajú rovnako ženy ako muži.

Začína ako červené, dožíva ako biele

Ružové víno sa vyrába z hrozna z modrých odrôd metódou krátkeho nakvasenia rozmletých bobúľ. Trvá to zvyčajne 4-6 hodín (môže aj dlhšie), aby sa zo šupiek uvoľnilo iba trochu červeného farbiva.

Hovorí sa, že ružové víno začína život ako červené a dožije ho ako biele. Následne sa totiž mušt od šupiek oddelí a potom sa s ním už nakladá ako pri výrobe bieleho vína. Práve to mu dáva tak žiadaný mladý esprit.

SkryťVypnúť reklamu

Celosvetová produkcia i konzumácia ružových vín má stúpajúci trend. Jeho najväčším výrobcom je Francúzsko, ale na trendový „vlak“ svižne naskočili aj slovenskí vinári. Rýchlo rozpoznali potenciál tohto fenoménu a pohotovo sa snažia vyhovieť chuti vinárskeho publika, ktorému sa ružové víno tak zapáčilo. Ukazuje sa, že úspešne. Svedčia o tom výsledky z rôznych domácich i medzinárodných súťaží.

Má svoje majstrovstvá sveta

Slovenským vinárom sa skvele darilo aj na nedávnej súťaži Mondial du Rosé, ktorá sa považuje za niečo ako Majstrovstvá sveta v ružovom. Už dvanásť rokov ju usporadúva Únia enológov Francúzska na mieste slávnych filmových festivalov – v Cannes na Azúrovom pobreží.

Tohto roku tam súťažilo devätnásť vzoriek slovenských vín. Dôkazom toho, že väčšina patrí k špičke, je fakt, že takmer polovica z nich – osem, získala strieborné medaily. Treba dodať, že na tohtoročnom Mondial du Rosé súťažilo 1 114 ružových vín z 28 krajín sveta, pričom viac ako polovica bola z domácich, teda francúzskych vinárstiev.

SkryťVypnúť reklamu

Slovenskí medailisti

Porotcov v Cannes najviac zaujali slovenské Cabernety Sauvignon ročník 2014. Striebornú medailu za ne získali výrobcovia Mrva&Stanko z Trnavy, Circum z Čajkova a Mavin z Pezinka. Rovnaké ocenenie získali aj ružové Frankovky ročník 2014 z Vins Winery a Neskorý zber ročník 2013 z Villa Vino Rača. Račianske vinárstvo si odnieslo ďalšie striebro za Exclusive Rulandské modré ročník 2013 a rovnako aj Ľadový Zweigelt ročník 2012 z Karpatskej Perly. A strieborná medaila sa ušla aj šumivému vínu Hubert club rosé zo Serede.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Generálnym riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP) je Richard Strapko. Do funkcie ho menoval bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Dlh poisťovne presahoval ku koncu júna 131 miliónov eur.


4 h
Ruský tank T-80, ktorého sa ukrajinskí vojaci zmocnili v Bachmute.

Ruská armáda za sebou zanecháva moderné zbrane aj muzeálne kusy.


7 h
Hotelový komplex Borová Sihoť posielajú daniari do konkurzu.

Hotelový biznis sa trápi a najbližšie mesiace neprinesú úľavu.


11 h
Ilustračné foto.

Nový prieskum ukazuje, že až 70 percent ľudí by chcelo postihovať aj obťažovanie na verejnosti.


25m

Neprehliadnite tiež

Čím sú jeho knedle iné?


a 1 ďalší 4. okt
Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep
SkryťZatvoriť reklamu