Na terasy pasuje ružové, môže byť aj ocenené slovenské

Terasy reštaurácii, barov, pubov či kaviarní už naplno ožili a k posedeniu pod voľnou oblohou sa výborne hodí pohár dobre vychladeného ružového vína. Rovnako aj k piknikom či záhradným grilovačkám.

(Zdroj: Fotolia.com)

Ružové vína, nazývané aj rosé, či „roséčka“, sú hitom posledných rokov, a to tak vo svete ako aj na Slovensku. Čím to je? Hlavnú rolu nesporne zohráva ich príjemná svieža, ovocná chuť. S obľubou po nich siahajú rovnako ženy ako muži.

Začína ako červené, dožíva ako biele

Ružové víno sa vyrába z hrozna z modrých odrôd metódou krátkeho nakvasenia rozmletých bobúľ. Trvá to zvyčajne 4-6 hodín (môže aj dlhšie), aby sa zo šupiek uvoľnilo iba trochu červeného farbiva.

Hovorí sa, že ružové víno začína život ako červené a dožije ho ako biele. Následne sa totiž mušt od šupiek oddelí a potom sa s ním už nakladá ako pri výrobe bieleho vína. Práve to mu dáva tak žiadaný mladý esprit.

Celosvetová produkcia i konzumácia ružových vín má stúpajúci trend. Jeho najväčším výrobcom je Francúzsko, ale na trendový „vlak“ svižne naskočili aj slovenskí vinári. Rýchlo rozpoznali potenciál tohto fenoménu a pohotovo sa snažia vyhovieť chuti vinárskeho publika, ktorému sa ružové víno tak zapáčilo. Ukazuje sa, že úspešne. Svedčia o tom výsledky z rôznych domácich i medzinárodných súťaží.

Má svoje majstrovstvá sveta

Slovenským vinárom sa skvele darilo aj na nedávnej súťaži Mondial du Rosé, ktorá sa považuje za niečo ako Majstrovstvá sveta v ružovom. Už dvanásť rokov ju usporadúva Únia enológov Francúzska na mieste slávnych filmových festivalov – v Cannes na Azúrovom pobreží.

Tohto roku tam súťažilo devätnásť vzoriek slovenských vín. Dôkazom toho, že väčšina patrí k špičke, je fakt, že takmer polovica z nich – osem, získala strieborné medaily. Treba dodať, že na tohtoročnom Mondial du Rosé súťažilo 1 114 ružových vín z 28 krajín sveta, pričom viac ako polovica bola z domácich, teda francúzskych vinárstiev.

Slovenskí medailisti

Porotcov v Cannes najviac zaujali slovenské Cabernety Sauvignon ročník 2014. Striebornú medailu za ne získali výrobcovia Mrva&Stanko z Trnavy, Circum z Čajkova a Mavin z Pezinka. Rovnaké ocenenie získali aj ružové Frankovky ročník 2014 z Vins Winery a Neskorý zber ročník 2013 z Villa Vino Rača. Račianske vinárstvo si odnieslo ďalšie striebro za Exclusive Rulandské modré ročník 2013 a rovnako aj Ľadový Zweigelt ročník 2012 z Karpatskej Perly. A strieborná medaila sa ušla aj šumivému vínu Hubert club rosé zo Serede.

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Babiš pre SME: Nie som skorumpovaný, ale ostatní sú

Kauza Čapí hnízdo je pomsta, tvrdí možný budúci český premiér.

TECH

Facebook sa radikálne mení, začal ukrývať správy

Nová funkcia rozdelí obsah do dvoch kanálov.

SVET

Trump urazil matku padlého vojaka. Navyše vraj klame

Vedel, do čoho ide, povedal o zabitom vojakovi prezident.

Neprehliadnite tiež

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.

Nebezpečný kofeín?

Už dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky, avšak všetko treba s mierou.

Tradičná domáca husacina v Grobskej izbe

Jeseň je symbolom farebných stromov, vína či husaciny. Preto sme sa rozhodli zavítať do Slovenského Grobu, aby sme zistili viac o histórii husaciny v tejto obci a v čom spočíva kvalita jej mäska. Na naše otázky nám veľmi ochotne odpovedali majitelia reštaurácie Grobská izba.

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“