Na terasy pasuje ružové, môže byť aj ocenené slovenské

Terasy reštaurácii, barov, pubov či kaviarní už naplno ožili a k posedeniu pod voľnou oblohou sa výborne hodí pohár dobre vychladeného ružového vína. Rovnako aj k piknikom či záhradným grilovačkám.

(Zdroj: Fotolia.com)

Ružové vína, nazývané aj rosé, či „roséčka“, sú hitom posledných rokov, a to tak vo svete ako aj na Slovensku. Čím to je? Hlavnú rolu nesporne zohráva ich príjemná svieža, ovocná chuť. S obľubou po nich siahajú rovnako ženy ako muži.

Začína ako červené, dožíva ako biele

Ružové víno sa vyrába z hrozna z modrých odrôd metódou krátkeho nakvasenia rozmletých bobúľ. Trvá to zvyčajne 4-6 hodín (môže aj dlhšie), aby sa zo šupiek uvoľnilo iba trochu červeného farbiva.

Hovorí sa, že ružové víno začína život ako červené a dožije ho ako biele. Následne sa totiž mušt od šupiek oddelí a potom sa s ním už nakladá ako pri výrobe bieleho vína. Práve to mu dáva tak žiadaný mladý esprit.

Celosvetová produkcia i konzumácia ružových vín má stúpajúci trend. Jeho najväčším výrobcom je Francúzsko, ale na trendový „vlak“ svižne naskočili aj slovenskí vinári. Rýchlo rozpoznali potenciál tohto fenoménu a pohotovo sa snažia vyhovieť chuti vinárskeho publika, ktorému sa ružové víno tak zapáčilo. Ukazuje sa, že úspešne. Svedčia o tom výsledky z rôznych domácich i medzinárodných súťaží.

Má svoje majstrovstvá sveta

Slovenským vinárom sa skvele darilo aj na nedávnej súťaži Mondial du Rosé, ktorá sa považuje za niečo ako Majstrovstvá sveta v ružovom. Už dvanásť rokov ju usporadúva Únia enológov Francúzska na mieste slávnych filmových festivalov – v Cannes na Azúrovom pobreží.

Tohto roku tam súťažilo devätnásť vzoriek slovenských vín. Dôkazom toho, že väčšina patrí k špičke, je fakt, že takmer polovica z nich – osem, získala strieborné medaily. Treba dodať, že na tohtoročnom Mondial du Rosé súťažilo 1 114 ružových vín z 28 krajín sveta, pričom viac ako polovica bola z domácich, teda francúzskych vinárstiev.

Slovenskí medailisti

Porotcov v Cannes najviac zaujali slovenské Cabernety Sauvignon ročník 2014. Striebornú medailu za ne získali výrobcovia Mrva&Stanko z Trnavy, Circum z Čajkova a Mavin z Pezinka. Rovnaké ocenenie získali aj ružové Frankovky ročník 2014 z Vins Winery a Neskorý zber ročník 2013 z Villa Vino Rača. Račianske vinárstvo si odnieslo ďalšie striebro za Exclusive Rulandské modré ročník 2013 a rovnako aj Ľadový Zweigelt ročník 2012 z Karpatskej Perly. A strieborná medaila sa ušla aj šumivému vínu Hubert club rosé zo Serede.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.