Niekto to rád grilované

Pribúdajúce teplé dni vyháňajú ľudí do prírody a nastal čas grilovačiek. Obzvlášť radi grilujú muži. Vôňu dymu ohňa a pečeného mäsa majú asi v génoch, po svojich predchodcoch lovcoch. Kuchári nie sú výnimkou.

(Zdroj: Fotolia.com)

A preto grilované špeciality ponúkajú mnohé reštaurácie, hoci tam pahrebu zvyčajne nezakladajú. Na grilovanie slúžia moderné plynové alebo elektrické grily. Pravdaže jedlo z nich nechutí celkom tak, ako to, ktoré sa trochu pripieklo na ohni a je nasiaknuté vôňou dymu, svojskú chuť však nesporne má.

Čo hovorí odborník

Milovníkom prípravy jedál na grile je aj prezident Gurmet klubu Jaroslav Ertl. Pripomína, že obľuba grilovania na Slovensku rastie, a to nielen v lete. Ľudia skrátka obľubujú blízkosť priateľov, rodiny spojenú s prípravou občerstvenia. Je to akýsi rituál, pri ktorom radi relaxujeme, čerpáme energiu.

A zaiste aj preto si radi objednávajú grilované špeciality aj v baroch, puboch či reštauráciách. V nejednej z nich, napríklad v bratislavskom Ponteo, v letné podvečery vytiahnu gril na terasu a tam pozvú svojich hostí. Na grilované mäsko sa chodieva aj do reštaurácie U Srnčíka v Devíne či bratislavského podniku Eagles pub. Špeciálne grill menu na garden grill terase ponúka Grand Boutique Hotel Sergio v Piešťanoch. Množstvom rôznych grilovaných jedál sa roky hrdí aj bratislavská reštaurácia v srbskej réžii – U mamičky, kde sa neboja grilovať napríklad ani jahňacinu.

Aj grilované jedlá však majú svoje nebezpečenstvá. Pri nesprávnom postupe môžu byť plné karcinogénov. A tak J. Ertl radí, že najlepšie je preto vyvarovať sa grilovania na priamom ohni a teplota by nemala prekročiť 400 °C.

Pestrý tanier

Sortiment grilovaných špecialít je veľmi široký. Mäso môže byť kuracie, morčacie, bravčové, teľacie i jahňacie, ale vhodné na rošt sú aj ryby, na Slovensku najmä pstruhy. Mimoriadne populárne sú kuracie krídelká či bravčové rebrá.

Výborná je aj grilovaná zelenina od papriky, rajčín, baklažánov, patizónov, kukurice, cukety, šalotky, cez prekrojené hlávky cesnaku, chilli papričky, cibuľu až po cherry rajčiny. V súčasnosti, keď je čas špargle, sa dajú hodiť na oheň aj jej stonky.

Nehovoriac o rôznych druhoch húb. Môžu to byť šampiňóny asle v čase hubárskej sezóny aj iné druhy. A vari každý Slovák sa rád zahryzne aj do grilovaného zemiaka. Šéfkuchár Ladislav Dibala, známy z Koliby na Kaskádach, ktorý teraz varí v klubovom dome golfového ihriska Tri Duby na Sliači, však rád griluje aj mrkvu a paštrnák, ktoré vďaka tejto príprave získavajú výbornú karamelovú chuť.

Nemäsová alternatíva

Nie každý je milovník mäsa. Nielen vegetariáni však hľadajú nemäsovú alternatívu. V tomto prípade to môžu byť napríklad syry. Nie každý druh je však vhodný na grilovanie. Väčšina sa pod vplyvom tepla roztečie a skončí v pahrebe či na grile vytvorí neveľmi vábnu hmotu. Riešenie ponúkla nedávno Liptovská mliekareň. Na trh priniesla údený pološtiepok Liptov určený špeciálne na grilovanie. Ide o parený syr údený na pravom bukovom dreve, čo mu už vopred dáva „ohňovú“ chuť. Podstatné však je, že si pri grilovaní zachová pevnú konzistenciu a neroztečie sa. Podľa Valérie Mihališinovej, senior brand manažérke Liptov, výborne chutí so slivkovou či brusnicovou omáčkou, ktorá je súčasťou balenia výrobku.

Grilovanie po argentínsky

Sú krajiny, kde je grilovanie doslova národnou vášňou. Snáď neprekonateľní sú v tomto Argentínčania. Na grilované mäso, zvané parillada či asado, sa môžete vybrať do reštaurácií zvaných parilla (čítaj pariča). Nájdete ich na každom kroku. Môže to byť celkom jednoducho zariadená lacná reštaurácia, ale aj luxusný podnik. Do slovenčiny by sa slovo parilla dalo preložiť ako griláreň. Dominuje tam obrovský gril naložený kusiskami rôznych druhov mäsa. Prevažujú veľké steaky, rebrá a iné druhy hovädziny, ale nechýba ani baranina, kozľacina, kuracina, jaternice, krvavničky, vnútornosti, červená klobása chorizo a iné druhy klobások od mini až po dlhé efektne zatočené do špirály. V niektorých parillach majú aj otvorené ohnisko, kde pred zrakmi okoloidúcich pečú medzi kovové mreže roztiahnuté jahňa či kozľa alebo obrovské hovädzie rebrá. Ochutnať ich patrí k silným gastronomickým zážitkom. Slávu argentínskej kuchyne šíri po svete aj populárny šéfkuchár Francis Mallmann. Je to človek posadnutý rozprávaním o ohni a napísal o tom aj knihu. Dobrý kuchár musí podľa neho ovládať prípravu najmenej siedmich druhov ohňa.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          EKONOMIKA

          Most nepodporí návrh Smeru o odchodoch do dôchodku

          Smer sa pri návrhu zákona o budúcich dôchodkoch obráti na opozíciu.

          DOMOV

          Meno Kaliňákovej asistentky sa objavuje pri kauzách

          Priezvisko Zuzany Pisoňovej sa viackrát objavuje v kruhu kamarátov exministra.

          DOMOV

          Žiadnu krízu necítim. Čo hovoria v koalícii na rozhodnutie Mosta

          Bugár nebude rokovania s opozíciou považovať za porušenie zmluvy.

          dnes píše matia lenická

          O ženách chcú opäť rozhodovať muži

          Naša katolícka cirkev odmieta počúvať a nasledovať vlastného pápeža.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.