SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Špargľová sezóna je krátka, nepremeškajte ju

Najčastejšie zo Záhoria a južného Slovenska, ale aj z dovozu. S jarou prichádza špargľa a v súčasnosti niet vari reštaurácie, ktorá by ju nezaradila počas pár týždňov jej sezóny na jedálny lístok.

(Zdroj: freeimages.com)

Možno si to mnohí ani neuvedomujú, ale špargľa je na Slovensku pomerne novou zeleninou. Jej móda prišla pred zhruba štvrťstoročím najmä z nemecky hovoriacich krajín. A kto ju poznal najskôr v zaváranej podobe, často nechápal, v čom tkvie jej veľká popularita. Zaváraná má totiž s chuťou čerstvej len pramálo spoločného.

Špargľu treba vedieť správne pripravovať, hoci v podstate nejde o nič svetoborného. Stačí ju po ošúpaní krátko povariť v slanom či slano-sladko-kyslom náleve. Dobrí kuchári sa dokážu vyšantiť na jej kombinovaní so slaninkou, prošutom, syrom a hlavne rôznymi omáčkami. Obľúbená je aj zapekaná, ako súčasť šalátov, v rôznych predjedlách či v podobe špargľovej polievky.

Z domácich polí

K súčasnej popularite špargle na Slovensku nesporne prispel aj fakt, že sa pestuje priamo tu. Najmä na Záhorí a v podunajskej oblasti sa nájdu pre ňu priam ideálne podmienky. Vyhovujú jej totiž dobre zavlažované piesčité pôdy, kde sa tejto krehkej zelenine, inak trvalke, výborne darí. Z mohutného koreňového trsu vyrastajú dužinaté výhonky žltavo bielej až ružovo fialovej farby.

Najznámejším pestovateľom na Slovensku, ale už aj v celoeurópskom meradle, je firma Asparagus vo Veľkých Levároch. Tá zásobuje nielen slovenské reštaurácie a obchody, ale značná časť jej úrody putuje na export, a to najmä do Švajčiarska a Nemecka. V súčasnosti sa tam zameriavajú aj na pestovanie biošpargle bez použitia chemických prostriedkov, za ktorú sú zahraniční konzumenti ochotní zaplatiť aj o tretinu viac ako za bežnú špargľu.

Chutná i zdravá

Stalo sa už doslova tradíciou, že reštaurácie od apríla do júna – kedy je jej sezóna – organizujú špargľové dní či špargľové hody. Špargľu nie náhodou nazývajú aj kráľovnou zeleniny. Gurmáni ju považujú za ozajstnú lahôdku. Nejde však iba o jej osobitú chuť a pri dobrej úprave chrumkavú konzistenciu.

Nemenej dôležité je, že jej konzumácia prospieva ľudskému zdraviu. Podporuje látkovú výmenu, znižuje cholesterol, pôsobí protizápalovo. Keďže je ľahko stráviteľná, hodí sa aj pri diétach. Obsahuje veľa vody, bielkovín a vlákniny, zanedbateľné nie je ani zastúpenie vitamínov a minerálnych látok. Má vynikajúce účinky na zlepšenie funkcie pečene, obličiek a pľúc. Je to vďaka tomu, že dokáže organizmus vhodne odvodňovať, čím sa telo zbavuje škodlivín. Znižuje tiež krvný tlak.

Jej nepopierateľnú liečivú silu dokázali oceniť už stredovekí gurmáni. Dokonca jej pripisovali afrodiziacké účinky.

Chránievala pred hromami

Špargľu, po latinsky asparagus officianalis, nazývajú v Česku chřest. Je to vraj od slova chřestit. Kedysi ju ľudia údajne vešali na domy ako ochranu pred „chřestivými“ hromami. Pôvodne ju volali „nechřest“ a až časom sa zmenila na „chřest“. V anglicky písaných jedálnych lístkoch hľadajte špargľu pod názvom asparagus, ale aj sprue, čo je menej šľachtený zelený typ. V nemeckých nájdete výraz spargel, talianskych asparago a španielskych espárrago.

Druhy podľa farby

Biela špargľa – Pestuje sa najmä v Nemecku, Holandsku a Poľsku, ale aj na Slovensku. Je to mimoriadne obľúbený druh a konzumenti sa tešia čo najväčšej belobe výhonkov. Táto farba sa dá dosiahnuť iba tak, že výhonky sa nedostanú pred zberom na slnko. Preto sa korene na jar prikrývajú zeminou. Len čo začnú výhonky vykúkať spod zeminy, začína sa zber.

Zelená špargľa – Kedysi sa pestoval iba tento druh špargle, ktorá ozelenie pôsobením slnka. Preto sa na koreňové trsy nemusí nahŕňať zemina. Aj zber je jednoduchší. Pestuje sa najmä v USA a Francúzsku. Konzumenti oceňujú jej výraznejšiu zemitejšiu chuť. Dostať ju aj v slovenských obchodoch.

Fialová špargľa – Ide takpovediac o módnu novinku. Fialová špargľa sa totiž mimoriadne vyníma na tanieroch. Za svoju farbu vďačí prírodnému farbivu antocyan. Má trochu horkastú chuť. Pestuje sa najmä vo Francúzsku, Grécku, Španielsku i USA.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme Kotlebovi

Kotleba vo videu odporúčal, ako sa majú jeho nasledovníci vysporiadať s koronou. Ďakujeme.

Zmenka podľa predchádzajúceho vzoru, ktorá je už opatrená podpisom a bezpečnostným prvkom.
Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 2 785 prípadov a 16 úmrtí (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík