Špargľová sezóna je krátka, nepremeškajte ju

Najčastejšie zo Záhoria a južného Slovenska, ale aj z dovozu. S jarou prichádza špargľa a v súčasnosti niet vari reštaurácie, ktorá by ju nezaradila počas pár týždňov jej sezóny na jedálny lístok.

(Zdroj: freeimages.com)

Možno si to mnohí ani neuvedomujú, ale špargľa je na Slovensku pomerne novou zeleninou. Jej móda prišla pred zhruba štvrťstoročím najmä z nemecky hovoriacich krajín. A kto ju poznal najskôr v zaváranej podobe, často nechápal, v čom tkvie jej veľká popularita. Zaváraná má totiž s chuťou čerstvej len pramálo spoločného.

Špargľu treba vedieť správne pripravovať, hoci v podstate nejde o nič svetoborného. Stačí ju po ošúpaní krátko povariť v slanom či slano-sladko-kyslom náleve. Dobrí kuchári sa dokážu vyšantiť na jej kombinovaní so slaninkou, prošutom, syrom a hlavne rôznymi omáčkami. Obľúbená je aj zapekaná, ako súčasť šalátov, v rôznych predjedlách či v podobe špargľovej polievky.

Z domácich polí

K súčasnej popularite špargle na Slovensku nesporne prispel aj fakt, že sa pestuje priamo tu. Najmä na Záhorí a v podunajskej oblasti sa nájdu pre ňu priam ideálne podmienky. Vyhovujú jej totiž dobre zavlažované piesčité pôdy, kde sa tejto krehkej zelenine, inak trvalke, výborne darí. Z mohutného koreňového trsu vyrastajú dužinaté výhonky žltavo bielej až ružovo fialovej farby.

Najznámejším pestovateľom na Slovensku, ale už aj v celoeurópskom meradle, je firma Asparagus vo Veľkých Levároch. Tá zásobuje nielen slovenské reštaurácie a obchody, ale značná časť jej úrody putuje na export, a to najmä do Švajčiarska a Nemecka. V súčasnosti sa tam zameriavajú aj na pestovanie biošpargle bez použitia chemických prostriedkov, za ktorú sú zahraniční konzumenti ochotní zaplatiť aj o tretinu viac ako za bežnú špargľu.

Chutná i zdravá

Stalo sa už doslova tradíciou, že reštaurácie od apríla do júna – kedy je jej sezóna – organizujú špargľové dní či špargľové hody. Špargľu nie náhodou nazývajú aj kráľovnou zeleniny. Gurmáni ju považujú za ozajstnú lahôdku. Nejde však iba o jej osobitú chuť a pri dobrej úprave chrumkavú konzistenciu.

Nemenej dôležité je, že jej konzumácia prospieva ľudskému zdraviu. Podporuje látkovú výmenu, znižuje cholesterol, pôsobí protizápalovo. Keďže je ľahko stráviteľná, hodí sa aj pri diétach. Obsahuje veľa vody, bielkovín a vlákniny, zanedbateľné nie je ani zastúpenie vitamínov a minerálnych látok. Má vynikajúce účinky na zlepšenie funkcie pečene, obličiek a pľúc. Je to vďaka tomu, že dokáže organizmus vhodne odvodňovať, čím sa telo zbavuje škodlivín. Znižuje tiež krvný tlak.

Jej nepopierateľnú liečivú silu dokázali oceniť už stredovekí gurmáni. Dokonca jej pripisovali afrodiziacké účinky.

Chránievala pred hromami

Špargľu, po latinsky asparagus officianalis, nazývajú v Česku chřest. Je to vraj od slova chřestit. Kedysi ju ľudia údajne vešali na domy ako ochranu pred „chřestivými“ hromami. Pôvodne ju volali „nechřest“ a až časom sa zmenila na „chřest“. V anglicky písaných jedálnych lístkoch hľadajte špargľu pod názvom asparagus, ale aj sprue, čo je menej šľachtený zelený typ. V nemeckých nájdete výraz spargel, talianskych asparago a španielskych espárrago.

Druhy podľa farby

Biela špargľa – Pestuje sa najmä v Nemecku, Holandsku a Poľsku, ale aj na Slovensku. Je to mimoriadne obľúbený druh a konzumenti sa tešia čo najväčšej belobe výhonkov. Táto farba sa dá dosiahnuť iba tak, že výhonky sa nedostanú pred zberom na slnko. Preto sa korene na jar prikrývajú zeminou. Len čo začnú výhonky vykúkať spod zeminy, začína sa zber.

Zelená špargľa – Kedysi sa pestoval iba tento druh špargle, ktorá ozelenie pôsobením slnka. Preto sa na koreňové trsy nemusí nahŕňať zemina. Aj zber je jednoduchší. Pestuje sa najmä v USA a Francúzsku. Konzumenti oceňujú jej výraznejšiu zemitejšiu chuť. Dostať ju aj v slovenských obchodoch.

Fialová špargľa – Ide takpovediac o módnu novinku. Fialová špargľa sa totiž mimoriadne vyníma na tanieroch. Za svoju farbu vďačí prírodnému farbivu antocyan. Má trochu horkastú chuť. Pestuje sa najmä vo Francúzsku, Grécku, Španielsku i USA.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Ramsaymu premiéra vyšla, slovenskí hokejisti zdolali v príprave Česko

Víťazstvo je dobré, ale vieme, že musíme hrať lepšie, priznal nový kouč Slovákov.

KOMENTÁRE

Podomový šmejd s jadrom Únie

Žiadna „super EÚ“ s jedným pevným jadrom sa nechystá.

EKONOMIKA

Kedy dostanete 13. a 14. plat? Fico podporil Dankov návrh

Koalícia sa zrejme dohodne na úľavách.

KOMENTÁRE

Odsedel si trest za protest proti okupácii ČSSR. Neľutuje

Zorjanov príbeh je ťažko uveriteľný.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.