Špargľová sezóna je krátka, nepremeškajte ju

Najčastejšie zo Záhoria a južného Slovenska, ale aj z dovozu. S jarou prichádza špargľa a v súčasnosti niet vari reštaurácie, ktorá by ju nezaradila počas pár týždňov jej sezóny na jedálny lístok.

(Zdroj: freeimages.com)

Možno si to mnohí ani neuvedomujú, ale špargľa je na Slovensku pomerne novou zeleninou. Jej móda prišla pred zhruba štvrťstoročím najmä z nemecky hovoriacich krajín. A kto ju poznal najskôr v zaváranej podobe, často nechápal, v čom tkvie jej veľká popularita. Zaváraná má totiž s chuťou čerstvej len pramálo spoločného.

Špargľu treba vedieť správne pripravovať, hoci v podstate nejde o nič svetoborného. Stačí ju po ošúpaní krátko povariť v slanom či slano-sladko-kyslom náleve. Dobrí kuchári sa dokážu vyšantiť na jej kombinovaní so slaninkou, prošutom, syrom a hlavne rôznymi omáčkami. Obľúbená je aj zapekaná, ako súčasť šalátov, v rôznych predjedlách či v podobe špargľovej polievky.

Z domácich polí

K súčasnej popularite špargle na Slovensku nesporne prispel aj fakt, že sa pestuje priamo tu. Najmä na Záhorí a v podunajskej oblasti sa nájdu pre ňu priam ideálne podmienky. Vyhovujú jej totiž dobre zavlažované piesčité pôdy, kde sa tejto krehkej zelenine, inak trvalke, výborne darí. Z mohutného koreňového trsu vyrastajú dužinaté výhonky žltavo bielej až ružovo fialovej farby.

Najznámejším pestovateľom na Slovensku, ale už aj v celoeurópskom meradle, je firma Asparagus vo Veľkých Levároch. Tá zásobuje nielen slovenské reštaurácie a obchody, ale značná časť jej úrody putuje na export, a to najmä do Švajčiarska a Nemecka. V súčasnosti sa tam zameriavajú aj na pestovanie biošpargle bez použitia chemických prostriedkov, za ktorú sú zahraniční konzumenti ochotní zaplatiť aj o tretinu viac ako za bežnú špargľu.

Chutná i zdravá

Stalo sa už doslova tradíciou, že reštaurácie od apríla do júna – kedy je jej sezóna – organizujú špargľové dní či špargľové hody. Špargľu nie náhodou nazývajú aj kráľovnou zeleniny. Gurmáni ju považujú za ozajstnú lahôdku. Nejde však iba o jej osobitú chuť a pri dobrej úprave chrumkavú konzistenciu.

Nemenej dôležité je, že jej konzumácia prospieva ľudskému zdraviu. Podporuje látkovú výmenu, znižuje cholesterol, pôsobí protizápalovo. Keďže je ľahko stráviteľná, hodí sa aj pri diétach. Obsahuje veľa vody, bielkovín a vlákniny, zanedbateľné nie je ani zastúpenie vitamínov a minerálnych látok. Má vynikajúce účinky na zlepšenie funkcie pečene, obličiek a pľúc. Je to vďaka tomu, že dokáže organizmus vhodne odvodňovať, čím sa telo zbavuje škodlivín. Znižuje tiež krvný tlak.

Jej nepopierateľnú liečivú silu dokázali oceniť už stredovekí gurmáni. Dokonca jej pripisovali afrodiziacké účinky.

Chránievala pred hromami

Špargľu, po latinsky asparagus officianalis, nazývajú v Česku chřest. Je to vraj od slova chřestit. Kedysi ju ľudia údajne vešali na domy ako ochranu pred „chřestivými“ hromami. Pôvodne ju volali „nechřest“ a až časom sa zmenila na „chřest“. V anglicky písaných jedálnych lístkoch hľadajte špargľu pod názvom asparagus, ale aj sprue, čo je menej šľachtený zelený typ. V nemeckých nájdete výraz spargel, talianskych asparago a španielskych espárrago.

Druhy podľa farby

Biela špargľa – Pestuje sa najmä v Nemecku, Holandsku a Poľsku, ale aj na Slovensku. Je to mimoriadne obľúbený druh a konzumenti sa tešia čo najväčšej belobe výhonkov. Táto farba sa dá dosiahnuť iba tak, že výhonky sa nedostanú pred zberom na slnko. Preto sa korene na jar prikrývajú zeminou. Len čo začnú výhonky vykúkať spod zeminy, začína sa zber.

Zelená špargľa – Kedysi sa pestoval iba tento druh špargle, ktorá ozelenie pôsobením slnka. Preto sa na koreňové trsy nemusí nahŕňať zemina. Aj zber je jednoduchší. Pestuje sa najmä v USA a Francúzsku. Konzumenti oceňujú jej výraznejšiu zemitejšiu chuť. Dostať ju aj v slovenských obchodoch.

Fialová špargľa – Ide takpovediac o módnu novinku. Fialová špargľa sa totiž mimoriadne vyníma na tanieroch. Za svoju farbu vďačí prírodnému farbivu antocyan. Má trochu horkastú chuť. Pestuje sa najmä vo Francúzsku, Grécku, Španielsku i USA.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.