S filmom rastie chuť

Filmov, pri pozeraní ktorých tečú divákom slinky, je veľa. Ako som obsluhoval anglického kráľa, Krídelko alebo stehienko, Láska na karí... Zásluhu má v tomto smere aj slovenský režisér Peter Kerekeš, ktorý natočil film Ako sa varia dejiny o vojnových kuch

(Zdroj: Febiofest)

Tohtoročný Medzinárodný filmový festival Febiofest v Prahe spojil film s gastronómiou nielen na plátne, ale aj naživo. Stalo sa tak v spolupráci s prestížnym festivalom Berlinale, kde sekciu Culinary Cinema zaviedli už dávnejšie.

V barrandovských ateliéroch

Ani v Prahe nešlo v rámci Culinary Cinema iba o premietanie filmov o gastronómii. Vo filmových ateliéroch na Barrandove vyrástla na tri dni exkluzívna reštaurácia, ktorej kraľoval populárny šéfkuchár Zdeněk Pohlreich a hodovalo sa tam.

Veľký záujem o vstupenky ukázal, že berlínska inšpirácia sa organizátorom Febiofestu oplatila. „Existujú filmy o jedle, pri ktorých sa vám zbiehajú slinky a tiež jedlá, ktoré vyzerajú ako umenie,“ argumentoval programový riaditeľ festivalu Štefan Uhrík.

Hoci lístky neboli lacné – stáli 1 500 Kč, napriek tomu bolo počas všetkých troch dní plno. Duchovný otec Febiofestu, Slovák Fero Fenič predpovedá, že o rok sa už budú lístky na Culinary Cinema zháňať kvôli veľkému záujmu len veľmi ťažko.

Jedlá napasované k deju

Najskôr uviedli v rámci Culinary Cinema film Najlepší recept kórejskej režisérky Giny Kim, ktorý zavedie diváka do moderného Šanghaja na súťaž kuchárov. Pri tej príležitosti bola na programe ázijská kuchyňa. Niekoľkochodové talianske menu zase servírovali k filmu režiséra Luca Guadagnina Moje meno je láska. Označujú ho za „eroticko-gastronomickú pochúťku“. V hlavnej úlohe ruskej emigrantky sa tam objaví známa britská herečka Tilda Swintonová. Dej zavedie divákov do prostredia Milána, kam sa hlavná hrdinka vydá a vzápätí nadviaže vášnivý milostný vzťah s talentovaným mladým šéfkuchárom z Ligurie. Žiaľ, tento film sa na festivale ale napokon nepodarilo pustiť. Najväčší záujem bolo nesporne o menu inšpirované najlepšími michelinovskými reštauráciami a dokumentom Foodies švédskej režisérskej trojice Thomas Jackson, Charlotte Landeliusová a Henrik Stockare. Označujú ho za lahôdku všetkých lahôdok. Tento dokument je o milovníkoch dobrého jedla, ktorých koníčkom je pochutnávať si na degustačných menu.

Na Slovensku zatiaľ nie

Febiofest prebieha tradične aj na Slovensku, avšak s českým má spoločný len názov. Dramaturgiu, program, či hostí si rieši každá strana samostatne. Ako restauracie.sme.sk informovala Silvia Dubecká z Asociácie slovenských filmových klubov, Culinary Cinema zatiaľ do slovenského programu Febiofestu zaradiť nechystajú. Škoda, lebo iste by bol o toto podujatie veľký záujem.

V Čechách je podobných projektov viacero. Ďalším je Cinema Cousine, za ktorým je distribútorská spoločnosť Aerofilms. Aj tam sa najskôr v niektorom z kín tejto spoločnosti premieta film a potom sa podáva večera, ktorej menu naň tematicky nadväzuje.


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štyri mesiace po Kuciakovej vražde verejnosť pozná len čas úmrtia

Politici po vražde novinára odmietali odstúpiť, polícia čelila kritike za postup pri vyšetrovaní.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočner skončil. Aj keby ho pustili na slobodu

Čo znamená zadržanie Kočnera a Ruska.

Stĺpček Jakuba Fila

Treba to stále pripomínať, moc pochádza od občanov

Verejnosť si zrejme až časom uvedomí, že za posledné mesiace dosiahla veľmi veľa.

ŠPORT

Argentína podľahla Chorvátsku a hrozí jej koniec na šampionáte

Brankár Caballero spravil fatálnu chybu.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.