S filmom rastie chuť

Filmov, pri pozeraní ktorých tečú divákom slinky, je veľa. Ako som obsluhoval anglického kráľa, Krídelko alebo stehienko, Láska na karí... Zásluhu má v tomto smere aj slovenský režisér Peter Kerekeš, ktorý natočil film Ako sa varia dejiny o vojnových kuch

(Zdroj: Febiofest)

Tohtoročný Medzinárodný filmový festival Febiofest v Prahe spojil film s gastronómiou nielen na plátne, ale aj naživo. Stalo sa tak v spolupráci s prestížnym festivalom Berlinale, kde sekciu Culinary Cinema zaviedli už dávnejšie.

V barrandovských ateliéroch

Ani v Prahe nešlo v rámci Culinary Cinema iba o premietanie filmov o gastronómii. Vo filmových ateliéroch na Barrandove vyrástla na tri dni exkluzívna reštaurácia, ktorej kraľoval populárny šéfkuchár Zdeněk Pohlreich a hodovalo sa tam.

Veľký záujem o vstupenky ukázal, že berlínska inšpirácia sa organizátorom Febiofestu oplatila. „Existujú filmy o jedle, pri ktorých sa vám zbiehajú slinky a tiež jedlá, ktoré vyzerajú ako umenie,“ argumentoval programový riaditeľ festivalu Štefan Uhrík.

Hoci lístky neboli lacné – stáli 1 500 Kč, napriek tomu bolo počas všetkých troch dní plno. Duchovný otec Febiofestu, Slovák Fero Fenič predpovedá, že o rok sa už budú lístky na Culinary Cinema zháňať kvôli veľkému záujmu len veľmi ťažko.

Jedlá napasované k deju

Najskôr uviedli v rámci Culinary Cinema film Najlepší recept kórejskej režisérky Giny Kim, ktorý zavedie diváka do moderného Šanghaja na súťaž kuchárov. Pri tej príležitosti bola na programe ázijská kuchyňa. Niekoľkochodové talianske menu zase servírovali k filmu režiséra Luca Guadagnina Moje meno je láska. Označujú ho za „eroticko-gastronomickú pochúťku“. V hlavnej úlohe ruskej emigrantky sa tam objaví známa britská herečka Tilda Swintonová. Dej zavedie divákov do prostredia Milána, kam sa hlavná hrdinka vydá a vzápätí nadviaže vášnivý milostný vzťah s talentovaným mladým šéfkuchárom z Ligurie. Žiaľ, tento film sa na festivale ale napokon nepodarilo pustiť. Najväčší záujem bolo nesporne o menu inšpirované najlepšími michelinovskými reštauráciami a dokumentom Foodies švédskej režisérskej trojice Thomas Jackson, Charlotte Landeliusová a Henrik Stockare. Označujú ho za lahôdku všetkých lahôdok. Tento dokument je o milovníkoch dobrého jedla, ktorých koníčkom je pochutnávať si na degustačných menu.

Na Slovensku zatiaľ nie

Febiofest prebieha tradične aj na Slovensku, avšak s českým má spoločný len názov. Dramaturgiu, program, či hostí si rieši každá strana samostatne. Ako restauracie.sme.sk informovala Silvia Dubecká z Asociácie slovenských filmových klubov, Culinary Cinema zatiaľ do slovenského programu Febiofestu zaradiť nechystajú. Škoda, lebo iste by bol o toto podujatie veľký záujem.

V Čechách je podobných projektov viacero. Ďalším je Cinema Cousine, za ktorým je distribútorská spoločnosť Aerofilms. Aj tam sa najskôr v niektorom z kín tejto spoločnosti premieta film a potom sa podáva večera, ktorej menu naň tematicky nadväzuje.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Nezrozumiteľná demisia Druckera a Danko zasa vyskakuje (Schutzov týždeň)

          Zvláštna pochvala letí Macronovi, ktorý sa 15 rokov po Iraku nezľakol zaujať hodnotový postoj, a tým zvýrazniť jednotu Západu.

          BRATISLAVA

          Bratislava má novú atrakciu. Prechádzku vo výške 85 metrov

          Záujemcovia sa môžu pokochať výhľadom z parapetnej rímsy okolo reštaurácie Ufo.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.