Opekanie vola na Zochovej chate****

Prvomájová tradícia opekania vola v areáli Hotela Zochova chata**** v príjemnom prostredí Karpatských lesov pri Modre pokračuje už štvrtým ročníkom. Okrem gastronomických špecialít čaká dospelých aj detských návštevníkov bohatý program a ako hlavný hudobn

(Zdroj: Zochova Chata****)

Pečenie vola alebo býka bolo v minulosti vždy spojené s mimoriadnymi slávnosťami, hlavne korunováciou panovníkov. Prvá porcia z upečeného vola sa vždy ukrojila novému panovníkovi a zvyšok rozdal oslavujúcim mešťanom.

Na Zochovu chatu túto tradíciu zaviedol jej bývalý riaditeľ, prezývaný aj Karpatský vlk a o umenie marinovania a pečenia sa vtedy podelili kolegovia kuchári zo Slovinska.

Tento rok sa prvomájový vôl pásol na lúkach pri Brezovej pod Bradlom a nemá ešte ani dva roky. Váži okolo 550 kg hrubej váhy - čistého mäsa je to zhruba 300 - 330 kg.

Obnovenie tradície pečenia v Malých Karpatoch síce vychádza zo slovinských skúseností spred rokov, ale šéfkuchár Peter Rupčík má pripravené vlastné ingrediencie do marinády. “Do pácu idú karpatské bylinky, farebné korenie, slaná voda, cesnak a keďže sme vo vinárskej oblasti, dáme do marinády biele víno a pri pečení aj na polievanie použijeme dobré červené víno.”

Každého, kto ešte nezažil podobnú gastronomickú šou a chce ju vychutnať, bude zaujímať, ktoré mäso z pečeného vola je najlepšie. Či to prvé orezané zvrchu, alebo až posledné od kosti? A ako ho budú podávať? Odpovede sa dozviete priamo na mieste. Prvý rez spraví tradične majiteľ hotela Ing. Peter Macháč na poludnie.

Prvomájové oslavy začnú o desiatej hodine a program je pripravený tak, aby uspokojil deti a dospelých. Na malých nezbedníkov čaká divadlo MaKiLe, nafukovacie mestečko, kúzelník Talostan, kreatívne dielne a množstvo súťaží a lákavých cien. Nebude chýbať ani vystúpenie sokoliarov s 15-timi dravcami.

Dospelých návštevníkov hotel poteší gastronomickými špecialitami, festivalom slovenských rekordov a hviezdou programu - Michalom Davidom, ktorý vystúpi v podvečerných hodinách. Predskokanom Michala Davida bude kapela Reply Band s Matejom Koreňom ( účinkoval v Superstar) a o hudobnú zábavu sa postará aj cimbalová muzika a DJ Titus.

Lístky sú v predpredaji na recepcii hotela alebo v sieti Ticketportal.

Cena lístka je 7 EUR v predpredaji, 9 EUR na mieste.

Pre deti do 12 rokov a seniorov je vstup na podujatie zdarma.

Ubytovaní hostia majú v cene pobytu aj vstup na akciu a porciu opekaného vola.

Viac informácií na: hotelzochovachata.sk

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Na generálnej prokuratúre sa vyplavuje špina

Čo sa dialo na generálnej prokuratúre.

ANALÝZA

Mayová prežila ďalšiu skúšku, no súboj štyroch sa nekončí

Premiérka musí sľubovať, ale nemá kam uhnúť.

Stĺpček Petra Schutza

Za situáciu si môžu Briti sami, ale sme v tom s nimi až po uši

Je dobré, že Brusel ponúka rokovania.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.