Opekanie vola na Zochovej chate****

Prvomájová tradícia opekania vola v areáli Hotela Zochova chata**** v príjemnom prostredí Karpatských lesov pri Modre pokračuje už štvrtým ročníkom. Okrem gastronomických špecialít čaká dospelých aj detských návštevníkov bohatý program a ako hlavný hudobn

(Zdroj: Zochova Chata****)

Pečenie vola alebo býka bolo v minulosti vždy spojené s mimoriadnymi slávnosťami, hlavne korunováciou panovníkov. Prvá porcia z upečeného vola sa vždy ukrojila novému panovníkovi a zvyšok rozdal oslavujúcim mešťanom.

Na Zochovu chatu túto tradíciu zaviedol jej bývalý riaditeľ, prezývaný aj Karpatský vlk a o umenie marinovania a pečenia sa vtedy podelili kolegovia kuchári zo Slovinska.

Tento rok sa prvomájový vôl pásol na lúkach pri Brezovej pod Bradlom a nemá ešte ani dva roky. Váži okolo 550 kg hrubej váhy - čistého mäsa je to zhruba 300 - 330 kg.

Obnovenie tradície pečenia v Malých Karpatoch síce vychádza zo slovinských skúseností spred rokov, ale šéfkuchár Peter Rupčík má pripravené vlastné ingrediencie do marinády. “Do pácu idú karpatské bylinky, farebné korenie, slaná voda, cesnak a keďže sme vo vinárskej oblasti, dáme do marinády biele víno a pri pečení aj na polievanie použijeme dobré červené víno.”

Každého, kto ešte nezažil podobnú gastronomickú šou a chce ju vychutnať, bude zaujímať, ktoré mäso z pečeného vola je najlepšie. Či to prvé orezané zvrchu, alebo až posledné od kosti? A ako ho budú podávať? Odpovede sa dozviete priamo na mieste. Prvý rez spraví tradične majiteľ hotela Ing. Peter Macháč na poludnie.

Prvomájové oslavy začnú o desiatej hodine a program je pripravený tak, aby uspokojil deti a dospelých. Na malých nezbedníkov čaká divadlo MaKiLe, nafukovacie mestečko, kúzelník Talostan, kreatívne dielne a množstvo súťaží a lákavých cien. Nebude chýbať ani vystúpenie sokoliarov s 15-timi dravcami.

Dospelých návštevníkov hotel poteší gastronomickými špecialitami, festivalom slovenských rekordov a hviezdou programu - Michalom Davidom, ktorý vystúpi v podvečerných hodinách. Predskokanom Michala Davida bude kapela Reply Band s Matejom Koreňom ( účinkoval v Superstar) a o hudobnú zábavu sa postará aj cimbalová muzika a DJ Titus.

Lístky sú v predpredaji na recepcii hotela alebo v sieti Ticketportal.

Cena lístka je 7 EUR v predpredaji, 9 EUR na mieste.

Pre deti do 12 rokov a seniorov je vstup na podujatie zdarma.

Ubytovaní hostia majú v cene pobytu aj vstup na akciu a porciu opekaného vola.

Viac informácií na: hotelzochovachata.sk

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Návrat Ščurka z basy k hokeju: vražda, klamstvá aj podozrenie z korupcie

Pôvodne mu hrozilo až 20 rokov. Prečo dostal hokejista Ščurko za brutálnu vraždu rozhodcu Mareka Liptaja len mierny trest.

SVET

Mexiko ničí ďalšie zemetrasenie. Má už 226 obetí

Tisíce ľudí utekali ulicami, padali aj budovy. Medzi obeťami sú aj deti.

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

ŠPORT

Saganov debut na MS: žalúdočné problémy a hnev

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.