SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Opekanie vola na Zochovej chate****

Prvomájová tradícia opekania vola v areáli Hotela Zochova chata**** v príjemnom prostredí Karpatských lesov pri Modre pokračuje už štvrtým ročníkom. Okrem gastronomických špecialít čaká dospelých aj detských návštevníkov bohatý program a ako hlavný hudobn

(Zdroj: Zochova Chata****)

Pečenie vola alebo býka bolo v minulosti vždy spojené s mimoriadnymi slávnosťami, hlavne korunováciou panovníkov. Prvá porcia z upečeného vola sa vždy ukrojila novému panovníkovi a zvyšok rozdal oslavujúcim mešťanom.

Na Zochovu chatu túto tradíciu zaviedol jej bývalý riaditeľ, prezývaný aj Karpatský vlk a o umenie marinovania a pečenia sa vtedy podelili kolegovia kuchári zo Slovinska.

Tento rok sa prvomájový vôl pásol na lúkach pri Brezovej pod Bradlom a nemá ešte ani dva roky. Váži okolo 550 kg hrubej váhy - čistého mäsa je to zhruba 300 - 330 kg.

Obnovenie tradície pečenia v Malých Karpatoch síce vychádza zo slovinských skúseností spred rokov, ale šéfkuchár Peter Rupčík má pripravené vlastné ingrediencie do marinády. “Do pácu idú karpatské bylinky, farebné korenie, slaná voda, cesnak a keďže sme vo vinárskej oblasti, dáme do marinády biele víno a pri pečení aj na polievanie použijeme dobré červené víno.”

Každého, kto ešte nezažil podobnú gastronomickú šou a chce ju vychutnať, bude zaujímať, ktoré mäso z pečeného vola je najlepšie. Či to prvé orezané zvrchu, alebo až posledné od kosti? A ako ho budú podávať? Odpovede sa dozviete priamo na mieste. Prvý rez spraví tradične majiteľ hotela Ing. Peter Macháč na poludnie.

Prvomájové oslavy začnú o desiatej hodine a program je pripravený tak, aby uspokojil deti a dospelých. Na malých nezbedníkov čaká divadlo MaKiLe, nafukovacie mestečko, kúzelník Talostan, kreatívne dielne a množstvo súťaží a lákavých cien. Nebude chýbať ani vystúpenie sokoliarov s 15-timi dravcami.

Dospelých návštevníkov hotel poteší gastronomickými špecialitami, festivalom slovenských rekordov a hviezdou programu - Michalom Davidom, ktorý vystúpi v podvečerných hodinách. Predskokanom Michala Davida bude kapela Reply Band s Matejom Koreňom ( účinkoval v Superstar) a o hudobnú zábavu sa postará aj cimbalová muzika a DJ Titus.

Lístky sú v predpredaji na recepcii hotela alebo v sieti Ticketportal.

Cena lístka je 7 EUR v predpredaji, 9 EUR na mieste.

Pre deti do 12 rokov a seniorov je vstup na podujatie zdarma.

Ubytovaní hostia majú v cene pobytu aj vstup na akciu a porciu opekaného vola.

Viac informácií na: hotelzochovachata.sk

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zmenka podľa predchádzajúceho vzoru, ktorá je už opatrená podpisom a bezpečnostným prvkom.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 2 785 prípadov a 16 úmrtí (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.
Dnes píše Elena Eleková

Nie, nečaká nás sloboda s dvoma negatívnymi testami vo vrecku

To je vec, ktorú robí vláda zle: nehovorí otvorene ľuďom, čo ich čaká.

Elena Eleková
CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme Kotlebovi

Kotleba vo videu odporúčal, ako sa majú jeho nasledovníci vysporiadať s koronou. Ďakujeme.

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík