Opekanie vola na Zochovej chate****

Prvomájová tradícia opekania vola v areáli Hotela Zochova chata**** v príjemnom prostredí Karpatských lesov pri Modre pokračuje už štvrtým ročníkom. Okrem gastronomických špecialít čaká dospelých aj detských návštevníkov bohatý program a ako hlavný hudobn

(Zdroj: Zochova Chata****)

Pečenie vola alebo býka bolo v minulosti vždy spojené s mimoriadnymi slávnosťami, hlavne korunováciou panovníkov. Prvá porcia z upečeného vola sa vždy ukrojila novému panovníkovi a zvyšok rozdal oslavujúcim mešťanom.

Na Zochovu chatu túto tradíciu zaviedol jej bývalý riaditeľ, prezývaný aj Karpatský vlk a o umenie marinovania a pečenia sa vtedy podelili kolegovia kuchári zo Slovinska.

Tento rok sa prvomájový vôl pásol na lúkach pri Brezovej pod Bradlom a nemá ešte ani dva roky. Váži okolo 550 kg hrubej váhy - čistého mäsa je to zhruba 300 - 330 kg.

Obnovenie tradície pečenia v Malých Karpatoch síce vychádza zo slovinských skúseností spred rokov, ale šéfkuchár Peter Rupčík má pripravené vlastné ingrediencie do marinády. “Do pácu idú karpatské bylinky, farebné korenie, slaná voda, cesnak a keďže sme vo vinárskej oblasti, dáme do marinády biele víno a pri pečení aj na polievanie použijeme dobré červené víno.”

Každého, kto ešte nezažil podobnú gastronomickú šou a chce ju vychutnať, bude zaujímať, ktoré mäso z pečeného vola je najlepšie. Či to prvé orezané zvrchu, alebo až posledné od kosti? A ako ho budú podávať? Odpovede sa dozviete priamo na mieste. Prvý rez spraví tradične majiteľ hotela Ing. Peter Macháč na poludnie.

Prvomájové oslavy začnú o desiatej hodine a program je pripravený tak, aby uspokojil deti a dospelých. Na malých nezbedníkov čaká divadlo MaKiLe, nafukovacie mestečko, kúzelník Talostan, kreatívne dielne a množstvo súťaží a lákavých cien. Nebude chýbať ani vystúpenie sokoliarov s 15-timi dravcami.

Dospelých návštevníkov hotel poteší gastronomickými špecialitami, festivalom slovenských rekordov a hviezdou programu - Michalom Davidom, ktorý vystúpi v podvečerných hodinách. Predskokanom Michala Davida bude kapela Reply Band s Matejom Koreňom ( účinkoval v Superstar) a o hudobnú zábavu sa postará aj cimbalová muzika a DJ Titus.

Lístky sú v predpredaji na recepcii hotela alebo v sieti Ticketportal.

Cena lístka je 7 EUR v predpredaji, 9 EUR na mieste.

Pre deti do 12 rokov a seniorov je vstup na podujatie zdarma.

Ubytovaní hostia majú v cene pobytu aj vstup na akciu a porciu opekaného vola.

Viac informácií na: hotelzochovachata.sk

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Amnestie, Roháč a Sýkora. Čo má vplyv na prípad vraždy Remiáša

Na rozhodnutie o Mečiarových amnestiách má Ústavný súd posledné dni. Nájomný vrah Roháč dostal doživotie. Pri vražde Sýkoru sa spomína SIS.

DOMOV

Koalícia sa chce náhle zbaviť šéfa Ústavu pamäti národa

Ak by zmena zákona prešla, nové pravidlá začnú platiť od 15. októbra 2017.

KULTÚRA

Podivné príbehy a Instagram 19. storočia. Aký bol seriál 1890?

Historická detektívka sa pokúsila priniesť na obrazovky niečo iné.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.