Cider vyplával z jabĺčok, sviežu chuť mu pridávajú bublinky

Nemáte chuť ani na pivo, ani na víno, ale niečo osviežujúce by bodlo? Možno vašu predstavu naplní cider.

(Zdroj: Fotolia.com)

Slováci sa v posledných rokoch rozbehli po svete a výsledkom toho je aj prinášanie nových chutí do svojej domoviny. Patrí medzi ne aj ovocná nakvasená jabĺčková šťava s jemným obsahom alkoholu, známa pod názvom cider.

Samostatná kategória

Hoci cider niektorí považujú za ochutené pivo a iní si zase myslia, že ide o jablčné víno, pravde je inde. Tento nápoj tvorí samostatnú kategóriu. Najviac sa s ním stretávajú tí, čo pobývajú alebo navštevujú britské ostrovy, kde tohto nápoja vypijú ročne okolo 500 miliónov litrov.

Treba ale povedať, že jeho pôvod nie je celkom jasný. Výskumy dokazujú, že už staroveké európske i ázijské kultúry spracovávali jablká na výrobu podobného nápoja. Má teda už niekoľko tisíc ročnú históriu.

Významným míľnikom v histórii bolo 16. storočie, kedy sa jedným z najväčších výrobcov cideru na svete stala Normandia. Tamojší výrobcovia začali experimentovať s rôznymi druhmi jabĺk, čo viedlo k zlepšeniu chuti nápoja. Približne v tom istom období vzrástla jeho obľuba najmä v Anglicku i USA. Dnes je sortiment ciderov vo svete veľmi široký a ich chuť ovplyvňujú tak druhy jabĺk, ako aj množstvo použitého cukru či výrobné postupy.

Rôzne chute

Cidere môžu byť tak suché, polosuché, polosladké, sladké a tiež sýtené alebo nesýtené. Niekedy bývajú kalné, iné sú zase úplne priezračné. Aj ich farba sa líši.

Tak či onak, ide o alkoholický nápoj s obsahom 4 – 6 % alkoholu, takže vodiči by to mali brať do úvahy. Alkohol vzniká pomocou kvasiniek premenou cukrov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ovocných šťavách.

Konkurenti na trhu

Po tom, čo sa v posledných rokoch na slovenskom trhu tak rozšírila obľuba ochutených pív – radlerov, trúfajú si slovenské pivovary uspieť aj s ciderom. Treba ale povedať, že pred nimi a ich reklamnými kampaňami prišli s ciderom malí výrobcovia. Nedávno svoje portfólio pod názvom Kingswood rozšírili Pivovary Topvar patriace do nadnárodného koncernu SABMiller. Holandský koncern Heineken Slovensko zase spustil výrobu cideru Strogbow.

Kingswood vyrábajú zo starostlivo triedených padaných sadových jabĺk, s harmóniou sladkých a suchých tónov a neobsahuje žiadne umelé arómy, farbivá ani sladidlá. Jeho jablková chuť je autentická, vytvorená na mieru pre českého a slovenského spotrebiteľa. Najlepšie vraj vynikne pri servírovaní na ľade.

Veľké ambície má aj Heineken Slovensko, ktorý bude zo svojej výrobne v Hurbanove ciderom Strongbow zásobovať ciderom aj okolité krajiny – Maďarsko, Česko, Poľsko, Rakúsko i Chorvátsko. Ponúkajú ho v troch verziách – klasický jablkový, sladší ochutený medom a kyslejší s príchuťou červeného bobuľovitého ovocia. Okrem plechoviek pripravili aj čapovanú verziu pre gastronomické zariadenia.

Šanca pre domácich pestovateľov

Zatiaľ obaja veľkovýrobcovia siahajú po dovezených muštoch. Iste je tu však aj príležitosť pre slovenských pestovateľov ovocia. Napokon, takýto príklad už existuje. Kvasený jablčný mušt začala už pred tromi rokmi vyrábať pod pekným slovenským názvom Jablčnô partia troch mladíkov – Michal Slovák, Michael Tomas Jurkoviáč a Anton Šulka, a to vo Svätom Jure. Nedávno presťahovali výrobňu do obce Kravany nad Dunajom, kde majú aj vlastné jabloňové sady. Ďalších výrobcov cideru možno nájsť aj v Budimíri či Štiavnických Baniach. Dopyt po jablkách bude teda nesporne rásť.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.