Cider vyplával z jabĺčok, sviežu chuť mu pridávajú bublinky

Nemáte chuť ani na pivo, ani na víno, ale niečo osviežujúce by bodlo? Možno vašu predstavu naplní cider.

(Zdroj: Fotolia.com)

Slováci sa v posledných rokoch rozbehli po svete a výsledkom toho je aj prinášanie nových chutí do svojej domoviny. Patrí medzi ne aj ovocná nakvasená jabĺčková šťava s jemným obsahom alkoholu, známa pod názvom cider.

Samostatná kategória

Hoci cider niektorí považujú za ochutené pivo a iní si zase myslia, že ide o jablčné víno, pravde je inde. Tento nápoj tvorí samostatnú kategóriu. Najviac sa s ním stretávajú tí, čo pobývajú alebo navštevujú britské ostrovy, kde tohto nápoja vypijú ročne okolo 500 miliónov litrov.

Treba ale povedať, že jeho pôvod nie je celkom jasný. Výskumy dokazujú, že už staroveké európske i ázijské kultúry spracovávali jablká na výrobu podobného nápoja. Má teda už niekoľko tisíc ročnú históriu.

Významným míľnikom v histórii bolo 16. storočie, kedy sa jedným z najväčších výrobcov cideru na svete stala Normandia. Tamojší výrobcovia začali experimentovať s rôznymi druhmi jabĺk, čo viedlo k zlepšeniu chuti nápoja. Približne v tom istom období vzrástla jeho obľuba najmä v Anglicku i USA. Dnes je sortiment ciderov vo svete veľmi široký a ich chuť ovplyvňujú tak druhy jabĺk, ako aj množstvo použitého cukru či výrobné postupy.

Rôzne chute

Cidere môžu byť tak suché, polosuché, polosladké, sladké a tiež sýtené alebo nesýtené. Niekedy bývajú kalné, iné sú zase úplne priezračné. Aj ich farba sa líši.

Tak či onak, ide o alkoholický nápoj s obsahom 4 – 6 % alkoholu, takže vodiči by to mali brať do úvahy. Alkohol vzniká pomocou kvasiniek premenou cukrov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ovocných šťavách.

Konkurenti na trhu

Po tom, čo sa v posledných rokoch na slovenskom trhu tak rozšírila obľuba ochutených pív – radlerov, trúfajú si slovenské pivovary uspieť aj s ciderom. Treba ale povedať, že pred nimi a ich reklamnými kampaňami prišli s ciderom malí výrobcovia. Nedávno svoje portfólio pod názvom Kingswood rozšírili Pivovary Topvar patriace do nadnárodného koncernu SABMiller. Holandský koncern Heineken Slovensko zase spustil výrobu cideru Strogbow.

Kingswood vyrábajú zo starostlivo triedených padaných sadových jabĺk, s harmóniou sladkých a suchých tónov a neobsahuje žiadne umelé arómy, farbivá ani sladidlá. Jeho jablková chuť je autentická, vytvorená na mieru pre českého a slovenského spotrebiteľa. Najlepšie vraj vynikne pri servírovaní na ľade.

Veľké ambície má aj Heineken Slovensko, ktorý bude zo svojej výrobne v Hurbanove ciderom Strongbow zásobovať ciderom aj okolité krajiny – Maďarsko, Česko, Poľsko, Rakúsko i Chorvátsko. Ponúkajú ho v troch verziách – klasický jablkový, sladší ochutený medom a kyslejší s príchuťou červeného bobuľovitého ovocia. Okrem plechoviek pripravili aj čapovanú verziu pre gastronomické zariadenia.

Šanca pre domácich pestovateľov

Zatiaľ obaja veľkovýrobcovia siahajú po dovezených muštoch. Iste je tu však aj príležitosť pre slovenských pestovateľov ovocia. Napokon, takýto príklad už existuje. Kvasený jablčný mušt začala už pred tromi rokmi vyrábať pod pekným slovenským názvom Jablčnô partia troch mladíkov – Michal Slovák, Michael Tomas Jurkoviáč a Anton Šulka, a to vo Svätom Jure. Nedávno presťahovali výrobňu do obce Kravany nad Dunajom, kde majú aj vlastné jabloňové sady. Ďalších výrobcov cideru možno nájsť aj v Budimíri či Štiavnických Baniach. Dopyt po jablkách bude teda nesporne rásť.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          EKONOMIKA

          Most nepodporí návrh Smeru o odchodoch do dôchodku

          Smer sa pri návrhu zákona o budúcich dôchodkoch obráti na opozíciu.

          DOMOV

          Meno Kaliňákovej asistentky sa objavuje pri kauzách

          Priezvisko Zuzany Pisoňovej sa viackrát objavuje v kruhu kamarátov exministra.

          DOMOV

          Žiadnu krízu necítim. Čo hovoria v koalícii na rozhodnutie Mosta

          Bugár nebude rokovania s opozíciou považovať za porušenie zmluvy.

          dnes píše matia lenická

          O ženách chcú opäť rozhodovať muži

          Naša katolícka cirkev odmieta počúvať a nasledovať vlastného pápeža.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.