Cider vyplával z jabĺčok, sviežu chuť mu pridávajú bublinky

Nemáte chuť ani na pivo, ani na víno, ale niečo osviežujúce by bodlo? Možno vašu predstavu naplní cider.

(Zdroj: Fotolia.com)

Slováci sa v posledných rokoch rozbehli po svete a výsledkom toho je aj prinášanie nových chutí do svojej domoviny. Patrí medzi ne aj ovocná nakvasená jabĺčková šťava s jemným obsahom alkoholu, známa pod názvom cider.

Samostatná kategória

Hoci cider niektorí považujú za ochutené pivo a iní si zase myslia, že ide o jablčné víno, pravde je inde. Tento nápoj tvorí samostatnú kategóriu. Najviac sa s ním stretávajú tí, čo pobývajú alebo navštevujú britské ostrovy, kde tohto nápoja vypijú ročne okolo 500 miliónov litrov.

Treba ale povedať, že jeho pôvod nie je celkom jasný. Výskumy dokazujú, že už staroveké európske i ázijské kultúry spracovávali jablká na výrobu podobného nápoja. Má teda už niekoľko tisíc ročnú históriu.

Významným míľnikom v histórii bolo 16. storočie, kedy sa jedným z najväčších výrobcov cideru na svete stala Normandia. Tamojší výrobcovia začali experimentovať s rôznymi druhmi jabĺk, čo viedlo k zlepšeniu chuti nápoja. Približne v tom istom období vzrástla jeho obľuba najmä v Anglicku i USA. Dnes je sortiment ciderov vo svete veľmi široký a ich chuť ovplyvňujú tak druhy jabĺk, ako aj množstvo použitého cukru či výrobné postupy.

Rôzne chute

Cidere môžu byť tak suché, polosuché, polosladké, sladké a tiež sýtené alebo nesýtené. Niekedy bývajú kalné, iné sú zase úplne priezračné. Aj ich farba sa líši.

Tak či onak, ide o alkoholický nápoj s obsahom 4 – 6 % alkoholu, takže vodiči by to mali brať do úvahy. Alkohol vzniká pomocou kvasiniek premenou cukrov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ovocných šťavách.

Konkurenti na trhu

Po tom, čo sa v posledných rokoch na slovenskom trhu tak rozšírila obľuba ochutených pív – radlerov, trúfajú si slovenské pivovary uspieť aj s ciderom. Treba ale povedať, že pred nimi a ich reklamnými kampaňami prišli s ciderom malí výrobcovia. Nedávno svoje portfólio pod názvom Kingswood rozšírili Pivovary Topvar patriace do nadnárodného koncernu SABMiller. Holandský koncern Heineken Slovensko zase spustil výrobu cideru Strogbow.

Kingswood vyrábajú zo starostlivo triedených padaných sadových jabĺk, s harmóniou sladkých a suchých tónov a neobsahuje žiadne umelé arómy, farbivá ani sladidlá. Jeho jablková chuť je autentická, vytvorená na mieru pre českého a slovenského spotrebiteľa. Najlepšie vraj vynikne pri servírovaní na ľade.

Veľké ambície má aj Heineken Slovensko, ktorý bude zo svojej výrobne v Hurbanove ciderom Strongbow zásobovať ciderom aj okolité krajiny – Maďarsko, Česko, Poľsko, Rakúsko i Chorvátsko. Ponúkajú ho v troch verziách – klasický jablkový, sladší ochutený medom a kyslejší s príchuťou červeného bobuľovitého ovocia. Okrem plechoviek pripravili aj čapovanú verziu pre gastronomické zariadenia.

Šanca pre domácich pestovateľov

Zatiaľ obaja veľkovýrobcovia siahajú po dovezených muštoch. Iste je tu však aj príležitosť pre slovenských pestovateľov ovocia. Napokon, takýto príklad už existuje. Kvasený jablčný mušt začala už pred tromi rokmi vyrábať pod pekným slovenským názvom Jablčnô partia troch mladíkov – Michal Slovák, Michael Tomas Jurkoviáč a Anton Šulka, a to vo Svätom Jure. Nedávno presťahovali výrobňu do obce Kravany nad Dunajom, kde majú aj vlastné jabloňové sady. Ďalších výrobcov cideru možno nájsť aj v Budimíri či Štiavnických Baniach. Dopyt po jablkách bude teda nesporne rásť.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Policajti, vojaci aj vrtuľník. Vrahov Kubašiaka hľadali tri dni

Obvinenia voči Šajgalovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov nás ničí.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.