SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

Cider vyplával z jabĺčok, sviežu chuť mu pridávajú bublinky

Nemáte chuť ani na pivo, ani na víno, ale niečo osviežujúce by bodlo? Možno vašu predstavu naplní cider.

(Zdroj: Fotolia.com)

Slováci sa v posledných rokoch rozbehli po svete a výsledkom toho je aj prinášanie nových chutí do svojej domoviny. Patrí medzi ne aj ovocná nakvasená jabĺčková šťava s jemným obsahom alkoholu, známa pod názvom cider.

Samostatná kategória

Hoci cider niektorí považujú za ochutené pivo a iní si zase myslia, že ide o jablčné víno, pravde je inde. Tento nápoj tvorí samostatnú kategóriu. Najviac sa s ním stretávajú tí, čo pobývajú alebo navštevujú britské ostrovy, kde tohto nápoja vypijú ročne okolo 500 miliónov litrov.

Skryť Vypnúť reklamu

Treba ale povedať, že jeho pôvod nie je celkom jasný. Výskumy dokazujú, že už staroveké európske i ázijské kultúry spracovávali jablká na výrobu podobného nápoja. Má teda už niekoľko tisíc ročnú históriu.

Významným míľnikom v histórii bolo 16. storočie, kedy sa jedným z najväčších výrobcov cideru na svete stala Normandia. Tamojší výrobcovia začali experimentovať s rôznymi druhmi jabĺk, čo viedlo k zlepšeniu chuti nápoja. Približne v tom istom období vzrástla jeho obľuba najmä v Anglicku i USA. Dnes je sortiment ciderov vo svete veľmi široký a ich chuť ovplyvňujú tak druhy jabĺk, ako aj množstvo použitého cukru či výrobné postupy.

Rôzne chute

Cidere môžu byť tak suché, polosuché, polosladké, sladké a tiež sýtené alebo nesýtené. Niekedy bývajú kalné, iné sú zase úplne priezračné. Aj ich farba sa líši.

Skryť Vypnúť reklamu

Tak či onak, ide o alkoholický nápoj s obsahom 4 – 6 % alkoholu, takže vodiči by to mali brať do úvahy. Alkohol vzniká pomocou kvasiniek premenou cukrov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ovocných šťavách.

Konkurenti na trhu

Po tom, čo sa v posledných rokoch na slovenskom trhu tak rozšírila obľuba ochutených pív – radlerov, trúfajú si slovenské pivovary uspieť aj s ciderom. Treba ale povedať, že pred nimi a ich reklamnými kampaňami prišli s ciderom malí výrobcovia. Nedávno svoje portfólio pod názvom Kingswood rozšírili Pivovary Topvar patriace do nadnárodného koncernu SABMiller. Holandský koncern Heineken Slovensko zase spustil výrobu cideru Strogbow.

Kingswood vyrábajú zo starostlivo triedených padaných sadových jabĺk, s harmóniou sladkých a suchých tónov a neobsahuje žiadne umelé arómy, farbivá ani sladidlá. Jeho jablková chuť je autentická, vytvorená na mieru pre českého a slovenského spotrebiteľa. Najlepšie vraj vynikne pri servírovaní na ľade.

Skryť Vypnúť reklamu

Veľké ambície má aj Heineken Slovensko, ktorý bude zo svojej výrobne v Hurbanove ciderom Strongbow zásobovať ciderom aj okolité krajiny – Maďarsko, Česko, Poľsko, Rakúsko i Chorvátsko. Ponúkajú ho v troch verziách – klasický jablkový, sladší ochutený medom a kyslejší s príchuťou červeného bobuľovitého ovocia. Okrem plechoviek pripravili aj čapovanú verziu pre gastronomické zariadenia.

Šanca pre domácich pestovateľov

Zatiaľ obaja veľkovýrobcovia siahajú po dovezených muštoch. Iste je tu však aj príležitosť pre slovenských pestovateľov ovocia. Napokon, takýto príklad už existuje. Kvasený jablčný mušt začala už pred tromi rokmi vyrábať pod pekným slovenským názvom Jablčnô partia troch mladíkov – Michal Slovák, Michael Tomas Jurkoviáč a Anton Šulka, a to vo Svätom Jure. Nedávno presťahovali výrobňu do obce Kravany nad Dunajom, kde majú aj vlastné jabloňové sady. Ďalších výrobcov cideru možno nájsť aj v Budimíri či Štiavnických Baniach. Dopyt po jablkách bude teda nesporne rásť.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Ďakujeme Kotlebovi

Kotleba vo videu odporúčal, ako sa majú jeho nasledovníci vysporiadať s koronou. Ďakujeme.

Autorská strana Ondreja Podstupku

Vláda nezvláda slová a môže to stáť životy

Stručný návod na lepšie hospodárenie s dôverou.

Premiér Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie ku kompenzačných schémam.

Koronavírus: Na Slovensku pribudlo 2 785 prípadov a 16 úmrtí (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 51 728. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 200 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Dnes píše Elena Eleková

Nie, nečaká nás sloboda s dvoma negatívnymi testami vo vrecku

To je vec, ktorú robí vláda zle: nehovorí otvorene ľuďom, čo ich čaká.

Elena Eleková

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík