Nové krušovické pivo Kazbek má kaukazské korene

Odrodové víno či káva? Fajnšmekri si vedia nájsť tie svoje. Robiť tak však môžu už aj milovníci piva. Český kráľovský pivovar Krušovice prichádza na slovenský trh s unikátnym odrodovým ležiakom Kazbek.

Krušovické pivo Kazbek

Čo sa počtu druhov týka, pivo je vari najrozmanitejším nápojom na svete. Spočítať je to nemožné, ale podľa farby či príchute sú ich tisícky. A počet sa neustále rozširuje.

Unikát z Krušovíc

Dôvodom minulotýždňového stretnutia predstaviteľov médií v známej bratislavskej pivárni Beer Palace bolo aj za účasti širokej pivárskej verejnosti predstavenie unikátneho pivného špeciálu Kazbek. Pochádza z dielne českého Kráľovského pivovaru Krušovice a tamojší sládkovia uvarili prvú várku tohto špeciálneho ležiaku len v decembri minulého roku. Bratislavčania tak patrili medzi prvých, ktorí ho mohli ochutnať.

Všetci sme zvedavo čakali na chvíľu, kedy známy pivovarnícky odborníkJosef Helebrant narazí a načapuje prvý pohár Kazbeku. Mimochodom, do špeciálnych pohárov s dnom v tvare kráľovskej koruny.

Ochutnávka pripomínala vinársku degustáciu. Načapované pivo sme najskôr otočili proti svetlu, aby sme sa pokochali v jeho čírej zlatistej farbe. Potom sme ho prevoňali, pováľali na jazyku a až potom prehltli.

A čo sme zistili? Prekvapila nás rázna, robustná, korenistá aróma piva. Akoby ste práve vborili tvár do čerstvo strhnutého šľahúňa chmeľu v chmeľnici. V chuti sme zacítili citrusové plody. Celkovo je to príjemné stredne horké pivo a ako poznamenali kolegovia, obľúbia si ho zrejme aj pivárky. Jeho limitovanú edíciu budú počas februára ponúkať aj iné vybrané puby na Slovensku.

Čo hovorí expert z pivovaru v Krušoviciach

O unikátnosti Kazbeku vie skvele rozprávať Josef Helebrant, ktorý je ambasádorom tejto značky. V Kráľovskom pivovare Krušovice doslova vyrástol. Jeho otec tam 40 rokov vyrábal chmeľové extrakty a on sám sa už roky tiež venuje pivovarníctvu.

  • Prečo má Kazbek takú osobitú chuť?

Lebo je chmelený špeciálnou odrodou chmeľu. Nie náhodou je nazvaná podľa najvyššej hory stredného Kaukazu. Práve tam majú korene jej prarodičia – v podobe tamojšej divokej odrody. O vyšľachtenie Kazbeku sa postarali odborníci zo žateckého Chmeliarskeho inštitútu. Vyznačuje sa stabilitou, výnimočnou chuťou i aromatickou vôňou, má obsah 5-8 % horkých alfa kyselín. Pri kvasení sa zachovávajú jeho aromatické látky, čo dáva pivu osobitú chuť.

  • Líši sa výroba piva z tejto odrody od iných?

Prvú várku uvarili naši sládkovia v decembri minulého roku a potom nasledovalo kvasenie pri nízkej teplote. Pri dlhom ležaní v tankoch sa ešte za studena dochmeľovalo, čo mu umožnilo zachovať si viac chmeľovej arómy. Výsledkom je tradičný ležiak s výraznou chmeľovou arómou s korenisto-citrusovým charakterom. Obsahuje 5,1% alkoholu. Ide teda o poctivú dvanástku ponúkajúcu nevšedný zážitok. Je rovnocenným partnerom pre výrazne nachmelené pivá typov IPA alebo ALE, ktoré si začínajú hľadať cestu aj na slovenský pivný trh.

  • S odrodovými pivami neprichádzate náhodou...

Trend rozmanitosti chmeľových odrôd prišiel zo sveta, pretože pivo má potom naozaj širokú škálu chutí. Aj my v Krušoviciach chceme v spolupráci s odborníkmi z Chmeliarskeho inštitútu v Žatci uvariť ďalšie špeciálne ležiaky chmelené originálnymi odrodami miestnych chmeľov, pretože každá z nich pivu dáva svoj osobitý a nenapodobiteľný charakter.

Expert z pivovaru v Krušoviciach

  • Pripomínate teda, že hoci chmeľ je základnou surovinou na výrobu piva, nie je len jeden...

Áno, je to pravda. Na výrobu väčšinu pív vo svete sa však v súčasnosti používajú zmesi chmeľu a väčšina sa varí z čínskeho chmeľu.

  • Česko na rozdiel od Slovenska, kde bolo pestovanie takmer zlikvidované, je však naďalej významným pestovateľom a exportérom chmeľu. Kam toto odvetvie smeruje?

Český chmeľ patrí svojou kvalitou k unikátnym na svete. Väčšina z neho pochádza zo žateckej a rakovníckej oblasti. Horské odrody sme donedávna v ČR nepestovali. Naši šľachtitelia však prišli v rokoch 1994-2010 s ôsmimi novými odrodami, ako je napríklad Vital s obsahom alfa kyselín až 16 %, Angus či spomínaný Kazbek.

  • Kde ste sa už s Kazbekom predstavili?

Pravdaže doma a v Bratislave, ktorá je druhým miestom. Tým hlavným ale budú aprílové Majstrovstvá sveta v hokeji. Iste sa tam chystá aj veľa slovenských fanúšikov a nové pivá tam budú môcť ochutnať.

  • K vašim aktivitám patrí aj sprevádzanie exkurzii po krušovickom pivovare. Je o ne záujem?

Exkurzie sú súčasťou našich marketingových aktivít. Stali sa veľmi populárne. Boli roky, keď prišlo k nám aj 50-tisíc návštevníkov. Veľmi obľúbené sú najmä medzi turistami z krajín bývalého Sovietskeho zväzu a medzi návštevníkmi prekvapujúco prevažujú ženy. Ukážeme im celý proces výroby piva a zavedieme ich aj do jedinečnej vysvätenej pivovarskej kaplnky, akú v iných českých pivovaroch nenájdete.

Na kráľovský dvor

Hoci Krušovice majú len 400 obyvateľov, ich súčasťou je jeden z najznámejších a najstarších českých pivovarov. Je to zásluha kvalitnej vody z Křivoklátecka i blízkosť Žateckej chmeľovej oblasti. Tento kráľovský pivovar sa môže pochváliť dlhou a bohatou históriu. Ako jediná česká značka bol po stovky rokov vo vlastníctve českej kráľovskej koruny a v roku 1583 ho kúpil kráľ český a cisár rímsky Rudolf II. Kušovickí sládkovia teda varia pivo bez prerušenia vyše 430 rokov. Predaj značky Krušovice na Slovensku má v súčasnosti v portfóliu spoločnosť Heineken.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          EKONOMIKA

          Most nepodporí návrh Smeru o odchodoch do dôchodku

          Smer sa pri návrhu zákona o budúcich dôchodkoch obráti na opozíciu.

          DOMOV

          Meno Kaliňákovej asistentky sa objavuje pri kauzách

          Priezvisko Zuzany Pisoňovej sa viackrát objavuje v kruhu kamarátov exministra.

          DOMOV

          Žiadnu krízu necítim. Čo hovoria v koalícii na rozhodnutie Mosta

          Bugár nebude rokovania s opozíciou považovať za porušenie zmluvy.

          dnes píše matia lenická

          O ženách chcú opäť rozhodovať muži

          Naša katolícka cirkev odmieta počúvať a nasledovať vlastného pápeža.

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.