Nové krušovické pivo Kazbek má kaukazské korene

Odrodové víno či káva? Fajnšmekri si vedia nájsť tie svoje. Robiť tak však môžu už aj milovníci piva. Český kráľovský pivovar Krušovice prichádza na slovenský trh s unikátnym odrodovým ležiakom Kazbek.

Krušovické pivo Kazbek

Čo sa počtu druhov týka, pivo je vari najrozmanitejším nápojom na svete. Spočítať je to nemožné, ale podľa farby či príchute sú ich tisícky. A počet sa neustále rozširuje.

Unikát z Krušovíc

Dôvodom minulotýždňového stretnutia predstaviteľov médií v známej bratislavskej pivárni Beer Palace bolo aj za účasti širokej pivárskej verejnosti predstavenie unikátneho pivného špeciálu Kazbek. Pochádza z dielne českého Kráľovského pivovaru Krušovice a tamojší sládkovia uvarili prvú várku tohto špeciálneho ležiaku len v decembri minulého roku. Bratislavčania tak patrili medzi prvých, ktorí ho mohli ochutnať.

Všetci sme zvedavo čakali na chvíľu, kedy známy pivovarnícky odborníkJosef Helebrant narazí a načapuje prvý pohár Kazbeku. Mimochodom, do špeciálnych pohárov s dnom v tvare kráľovskej koruny.

Ochutnávka pripomínala vinársku degustáciu. Načapované pivo sme najskôr otočili proti svetlu, aby sme sa pokochali v jeho čírej zlatistej farbe. Potom sme ho prevoňali, pováľali na jazyku a až potom prehltli.

A čo sme zistili? Prekvapila nás rázna, robustná, korenistá aróma piva. Akoby ste práve vborili tvár do čerstvo strhnutého šľahúňa chmeľu v chmeľnici. V chuti sme zacítili citrusové plody. Celkovo je to príjemné stredne horké pivo a ako poznamenali kolegovia, obľúbia si ho zrejme aj pivárky. Jeho limitovanú edíciu budú počas februára ponúkať aj iné vybrané puby na Slovensku.

Čo hovorí expert z pivovaru v Krušoviciach

O unikátnosti Kazbeku vie skvele rozprávať Josef Helebrant, ktorý je ambasádorom tejto značky. V Kráľovskom pivovare Krušovice doslova vyrástol. Jeho otec tam 40 rokov vyrábal chmeľové extrakty a on sám sa už roky tiež venuje pivovarníctvu.

  • Prečo má Kazbek takú osobitú chuť?

Lebo je chmelený špeciálnou odrodou chmeľu. Nie náhodou je nazvaná podľa najvyššej hory stredného Kaukazu. Práve tam majú korene jej prarodičia – v podobe tamojšej divokej odrody. O vyšľachtenie Kazbeku sa postarali odborníci zo žateckého Chmeliarskeho inštitútu. Vyznačuje sa stabilitou, výnimočnou chuťou i aromatickou vôňou, má obsah 5-8 % horkých alfa kyselín. Pri kvasení sa zachovávajú jeho aromatické látky, čo dáva pivu osobitú chuť.

  • Líši sa výroba piva z tejto odrody od iných?

Prvú várku uvarili naši sládkovia v decembri minulého roku a potom nasledovalo kvasenie pri nízkej teplote. Pri dlhom ležaní v tankoch sa ešte za studena dochmeľovalo, čo mu umožnilo zachovať si viac chmeľovej arómy. Výsledkom je tradičný ležiak s výraznou chmeľovou arómou s korenisto-citrusovým charakterom. Obsahuje 5,1% alkoholu. Ide teda o poctivú dvanástku ponúkajúcu nevšedný zážitok. Je rovnocenným partnerom pre výrazne nachmelené pivá typov IPA alebo ALE, ktoré si začínajú hľadať cestu aj na slovenský pivný trh.

  • S odrodovými pivami neprichádzate náhodou...

Trend rozmanitosti chmeľových odrôd prišiel zo sveta, pretože pivo má potom naozaj širokú škálu chutí. Aj my v Krušoviciach chceme v spolupráci s odborníkmi z Chmeliarskeho inštitútu v Žatci uvariť ďalšie špeciálne ležiaky chmelené originálnymi odrodami miestnych chmeľov, pretože každá z nich pivu dáva svoj osobitý a nenapodobiteľný charakter.

Expert z pivovaru v Krušoviciach

  • Pripomínate teda, že hoci chmeľ je základnou surovinou na výrobu piva, nie je len jeden...

Áno, je to pravda. Na výrobu väčšinu pív vo svete sa však v súčasnosti používajú zmesi chmeľu a väčšina sa varí z čínskeho chmeľu.

  • Česko na rozdiel od Slovenska, kde bolo pestovanie takmer zlikvidované, je však naďalej významným pestovateľom a exportérom chmeľu. Kam toto odvetvie smeruje?

Český chmeľ patrí svojou kvalitou k unikátnym na svete. Väčšina z neho pochádza zo žateckej a rakovníckej oblasti. Horské odrody sme donedávna v ČR nepestovali. Naši šľachtitelia však prišli v rokoch 1994-2010 s ôsmimi novými odrodami, ako je napríklad Vital s obsahom alfa kyselín až 16 %, Angus či spomínaný Kazbek.

  • Kde ste sa už s Kazbekom predstavili?

Pravdaže doma a v Bratislave, ktorá je druhým miestom. Tým hlavným ale budú aprílové Majstrovstvá sveta v hokeji. Iste sa tam chystá aj veľa slovenských fanúšikov a nové pivá tam budú môcť ochutnať.

  • K vašim aktivitám patrí aj sprevádzanie exkurzii po krušovickom pivovare. Je o ne záujem?

Exkurzie sú súčasťou našich marketingových aktivít. Stali sa veľmi populárne. Boli roky, keď prišlo k nám aj 50-tisíc návštevníkov. Veľmi obľúbené sú najmä medzi turistami z krajín bývalého Sovietskeho zväzu a medzi návštevníkmi prekvapujúco prevažujú ženy. Ukážeme im celý proces výroby piva a zavedieme ich aj do jedinečnej vysvätenej pivovarskej kaplnky, akú v iných českých pivovaroch nenájdete.

Na kráľovský dvor

Hoci Krušovice majú len 400 obyvateľov, ich súčasťou je jeden z najznámejších a najstarších českých pivovarov. Je to zásluha kvalitnej vody z Křivoklátecka i blízkosť Žateckej chmeľovej oblasti. Tento kráľovský pivovar sa môže pochváliť dlhou a bohatou históriu. Ako jediná česká značka bol po stovky rokov vo vlastníctve českej kráľovskej koruny a v roku 1583 ho kúpil kráľ český a cisár rímsky Rudolf II. Kušovickí sládkovia teda varia pivo bez prerušenia vyše 430 rokov. Predaj značky Krušovice na Slovensku má v súčasnosti v portfóliu spoločnosť Heineken.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.