Čo sa počtu druhov týka, pivo je vari najrozmanitejším nápojom na svete. Spočítať je to nemožné, ale podľa farby či príchute sú ich tisícky. A počet sa neustále rozširuje.
Unikát z Krušovíc
Dôvodom minulotýždňového stretnutia predstaviteľov médií v známej bratislavskej pivárni Beer Palace bolo aj za účasti širokej pivárskej verejnosti predstavenie unikátneho pivného špeciálu Kazbek. Pochádza z dielne českého Kráľovského pivovaru Krušovice a tamojší sládkovia uvarili prvú várku tohto špeciálneho ležiaku len v decembri minulého roku. Bratislavčania tak patrili medzi prvých, ktorí ho mohli ochutnať.
Všetci sme zvedavo čakali na chvíľu, kedy známy pivovarnícky odborníkJosef Helebrant narazí a načapuje prvý pohár Kazbeku. Mimochodom, do špeciálnych pohárov s dnom v tvare kráľovskej koruny.
Ochutnávka pripomínala vinársku degustáciu. Načapované pivo sme najskôr otočili proti svetlu, aby sme sa pokochali v jeho čírej zlatistej farbe. Potom sme ho prevoňali, pováľali na jazyku a až potom prehltli.
A čo sme zistili? Prekvapila nás rázna, robustná, korenistá aróma piva. Akoby ste práve vborili tvár do čerstvo strhnutého šľahúňa chmeľu v chmeľnici. V chuti sme zacítili citrusové plody. Celkovo je to príjemné stredne horké pivo a ako poznamenali kolegovia, obľúbia si ho zrejme aj pivárky. Jeho limitovanú edíciu budú počas februára ponúkať aj iné vybrané puby na Slovensku.
Čo hovorí expert z pivovaru v Krušoviciach
O unikátnosti Kazbeku vie skvele rozprávať Josef Helebrant, ktorý je ambasádorom tejto značky. V Kráľovskom pivovare Krušovice doslova vyrástol. Jeho otec tam 40 rokov vyrábal chmeľové extrakty a on sám sa už roky tiež venuje pivovarníctvu.
- Prečo má Kazbek takú osobitú chuť?
Lebo je chmelený špeciálnou odrodou chmeľu. Nie náhodou je nazvaná podľa najvyššej hory stredného Kaukazu. Práve tam majú korene jej prarodičia – v podobe tamojšej divokej odrody. O vyšľachtenie Kazbeku sa postarali odborníci zo žateckého Chmeliarskeho inštitútu. Vyznačuje sa stabilitou, výnimočnou chuťou i aromatickou vôňou, má obsah 5-8 % horkých alfa kyselín. Pri kvasení sa zachovávajú jeho aromatické látky, čo dáva pivu osobitú chuť.
- Líši sa výroba piva z tejto odrody od iných?
Prvú várku uvarili naši sládkovia v decembri minulého roku a potom nasledovalo kvasenie pri nízkej teplote. Pri dlhom ležaní v tankoch sa ešte za studena dochmeľovalo, čo mu umožnilo zachovať si viac chmeľovej arómy. Výsledkom je tradičný ležiak s výraznou chmeľovou arómou s korenisto-citrusovým charakterom. Obsahuje 5,1% alkoholu. Ide teda o poctivú dvanástku ponúkajúcu nevšedný zážitok. Je rovnocenným partnerom pre výrazne nachmelené pivá typov IPA alebo ALE, ktoré si začínajú hľadať cestu aj na slovenský pivný trh.
- S odrodovými pivami neprichádzate náhodou...
Trend rozmanitosti chmeľových odrôd prišiel zo sveta, pretože pivo má potom naozaj širokú škálu chutí. Aj my v Krušoviciach chceme v spolupráci s odborníkmi z Chmeliarskeho inštitútu v Žatci uvariť ďalšie špeciálne ležiaky chmelené originálnymi odrodami miestnych chmeľov, pretože každá z nich pivu dáva svoj osobitý a nenapodobiteľný charakter.
- Pripomínate teda, že hoci chmeľ je základnou surovinou na výrobu piva, nie je len jeden...
Áno, je to pravda. Na výrobu väčšinu pív vo svete sa však v súčasnosti používajú zmesi chmeľu a väčšina sa varí z čínskeho chmeľu.
- Česko na rozdiel od Slovenska, kde bolo pestovanie takmer zlikvidované, je však naďalej významným pestovateľom a exportérom chmeľu. Kam toto odvetvie smeruje?
Český chmeľ patrí svojou kvalitou k unikátnym na svete. Väčšina z neho pochádza zo žateckej a rakovníckej oblasti. Horské odrody sme donedávna v ČR nepestovali. Naši šľachtitelia však prišli v rokoch 1994-2010 s ôsmimi novými odrodami, ako je napríklad Vital s obsahom alfa kyselín až 16 %, Angus či spomínaný Kazbek.
- Kde ste sa už s Kazbekom predstavili?
Pravdaže doma a v Bratislave, ktorá je druhým miestom. Tým hlavným ale budú aprílové Majstrovstvá sveta v hokeji. Iste sa tam chystá aj veľa slovenských fanúšikov a nové pivá tam budú môcť ochutnať.
- K vašim aktivitám patrí aj sprevádzanie exkurzii po krušovickom pivovare. Je o ne záujem?
Exkurzie sú súčasťou našich marketingových aktivít. Stali sa veľmi populárne. Boli roky, keď prišlo k nám aj 50-tisíc návštevníkov. Veľmi obľúbené sú najmä medzi turistami z krajín bývalého Sovietskeho zväzu a medzi návštevníkmi prekvapujúco prevažujú ženy. Ukážeme im celý proces výroby piva a zavedieme ich aj do jedinečnej vysvätenej pivovarskej kaplnky, akú v iných českých pivovaroch nenájdete.
Na kráľovský dvor
Hoci Krušovice majú len 400 obyvateľov, ich súčasťou je jeden z najznámejších a najstarších českých pivovarov. Je to zásluha kvalitnej vody z Křivoklátecka i blízkosť Žateckej chmeľovej oblasti. Tento kráľovský pivovar sa môže pochváliť dlhou a bohatou históriu. Ako jediná česká značka bol po stovky rokov vo vlastníctve českej kráľovskej koruny a v roku 1583 ho kúpil kráľ český a cisár rímsky Rudolf II. Kušovickí sládkovia teda varia pivo bez prerušenia vyše 430 rokov. Predaj značky Krušovice na Slovensku má v súčasnosti v portfóliu spoločnosť Heineken.