Nové krušovické pivo Kazbek má kaukazské korene

Odrodové víno či káva? Fajnšmekri si vedia nájsť tie svoje. Robiť tak však môžu už aj milovníci piva. Český kráľovský pivovar Krušovice prichádza na slovenský trh s unikátnym odrodovým ležiakom Kazbek.

Krušovické pivo Kazbek

Čo sa počtu druhov týka, pivo je vari najrozmanitejším nápojom na svete. Spočítať je to nemožné, ale podľa farby či príchute sú ich tisícky. A počet sa neustále rozširuje.

Unikát z Krušovíc

Dôvodom minulotýždňového stretnutia predstaviteľov médií v známej bratislavskej pivárni Beer Palace bolo aj za účasti širokej pivárskej verejnosti predstavenie unikátneho pivného špeciálu Kazbek. Pochádza z dielne českého Kráľovského pivovaru Krušovice a tamojší sládkovia uvarili prvú várku tohto špeciálneho ležiaku len v decembri minulého roku. Bratislavčania tak patrili medzi prvých, ktorí ho mohli ochutnať.

Všetci sme zvedavo čakali na chvíľu, kedy známy pivovarnícky odborníkJosef Helebrant narazí a načapuje prvý pohár Kazbeku. Mimochodom, do špeciálnych pohárov s dnom v tvare kráľovskej koruny.

Ochutnávka pripomínala vinársku degustáciu. Načapované pivo sme najskôr otočili proti svetlu, aby sme sa pokochali v jeho čírej zlatistej farbe. Potom sme ho prevoňali, pováľali na jazyku a až potom prehltli.

A čo sme zistili? Prekvapila nás rázna, robustná, korenistá aróma piva. Akoby ste práve vborili tvár do čerstvo strhnutého šľahúňa chmeľu v chmeľnici. V chuti sme zacítili citrusové plody. Celkovo je to príjemné stredne horké pivo a ako poznamenali kolegovia, obľúbia si ho zrejme aj pivárky. Jeho limitovanú edíciu budú počas februára ponúkať aj iné vybrané puby na Slovensku.

Čo hovorí expert z pivovaru v Krušoviciach

O unikátnosti Kazbeku vie skvele rozprávať Josef Helebrant, ktorý je ambasádorom tejto značky. V Kráľovskom pivovare Krušovice doslova vyrástol. Jeho otec tam 40 rokov vyrábal chmeľové extrakty a on sám sa už roky tiež venuje pivovarníctvu.

  • Prečo má Kazbek takú osobitú chuť?

Lebo je chmelený špeciálnou odrodou chmeľu. Nie náhodou je nazvaná podľa najvyššej hory stredného Kaukazu. Práve tam majú korene jej prarodičia – v podobe tamojšej divokej odrody. O vyšľachtenie Kazbeku sa postarali odborníci zo žateckého Chmeliarskeho inštitútu. Vyznačuje sa stabilitou, výnimočnou chuťou i aromatickou vôňou, má obsah 5-8 % horkých alfa kyselín. Pri kvasení sa zachovávajú jeho aromatické látky, čo dáva pivu osobitú chuť.

  • Líši sa výroba piva z tejto odrody od iných?

Prvú várku uvarili naši sládkovia v decembri minulého roku a potom nasledovalo kvasenie pri nízkej teplote. Pri dlhom ležaní v tankoch sa ešte za studena dochmeľovalo, čo mu umožnilo zachovať si viac chmeľovej arómy. Výsledkom je tradičný ležiak s výraznou chmeľovou arómou s korenisto-citrusovým charakterom. Obsahuje 5,1% alkoholu. Ide teda o poctivú dvanástku ponúkajúcu nevšedný zážitok. Je rovnocenným partnerom pre výrazne nachmelené pivá typov IPA alebo ALE, ktoré si začínajú hľadať cestu aj na slovenský pivný trh.

  • S odrodovými pivami neprichádzate náhodou...

Trend rozmanitosti chmeľových odrôd prišiel zo sveta, pretože pivo má potom naozaj širokú škálu chutí. Aj my v Krušoviciach chceme v spolupráci s odborníkmi z Chmeliarskeho inštitútu v Žatci uvariť ďalšie špeciálne ležiaky chmelené originálnymi odrodami miestnych chmeľov, pretože každá z nich pivu dáva svoj osobitý a nenapodobiteľný charakter.

Expert z pivovaru v Krušoviciach

  • Pripomínate teda, že hoci chmeľ je základnou surovinou na výrobu piva, nie je len jeden...

Áno, je to pravda. Na výrobu väčšinu pív vo svete sa však v súčasnosti používajú zmesi chmeľu a väčšina sa varí z čínskeho chmeľu.

  • Česko na rozdiel od Slovenska, kde bolo pestovanie takmer zlikvidované, je však naďalej významným pestovateľom a exportérom chmeľu. Kam toto odvetvie smeruje?

Český chmeľ patrí svojou kvalitou k unikátnym na svete. Väčšina z neho pochádza zo žateckej a rakovníckej oblasti. Horské odrody sme donedávna v ČR nepestovali. Naši šľachtitelia však prišli v rokoch 1994-2010 s ôsmimi novými odrodami, ako je napríklad Vital s obsahom alfa kyselín až 16 %, Angus či spomínaný Kazbek.

  • Kde ste sa už s Kazbekom predstavili?

Pravdaže doma a v Bratislave, ktorá je druhým miestom. Tým hlavným ale budú aprílové Majstrovstvá sveta v hokeji. Iste sa tam chystá aj veľa slovenských fanúšikov a nové pivá tam budú môcť ochutnať.

  • K vašim aktivitám patrí aj sprevádzanie exkurzii po krušovickom pivovare. Je o ne záujem?

Exkurzie sú súčasťou našich marketingových aktivít. Stali sa veľmi populárne. Boli roky, keď prišlo k nám aj 50-tisíc návštevníkov. Veľmi obľúbené sú najmä medzi turistami z krajín bývalého Sovietskeho zväzu a medzi návštevníkmi prekvapujúco prevažujú ženy. Ukážeme im celý proces výroby piva a zavedieme ich aj do jedinečnej vysvätenej pivovarskej kaplnky, akú v iných českých pivovaroch nenájdete.

Na kráľovský dvor

Hoci Krušovice majú len 400 obyvateľov, ich súčasťou je jeden z najznámejších a najstarších českých pivovarov. Je to zásluha kvalitnej vody z Křivoklátecka i blízkosť Žateckej chmeľovej oblasti. Tento kráľovský pivovar sa môže pochváliť dlhou a bohatou históriu. Ako jediná česká značka bol po stovky rokov vo vlastníctve českej kráľovskej koruny a v roku 1583 ho kúpil kráľ český a cisár rímsky Rudolf II. Kušovickí sládkovia teda varia pivo bez prerušenia vyše 430 rokov. Predaj značky Krušovice na Slovensku má v súčasnosti v portfóliu spoločnosť Heineken.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Policajti, vojaci aj vrtuľník. Vrahov Kubašiaka hľadali tri dni

Obvinenia voči Šajgalovi, ktorý je na úteku, odznova prejedná prvostupňový okresný súd.

KOMENTÁRE

Slovensko ničí lowcostová mentalita. Kedy s tým niečo urobíme?

Atmosféra nedôstojných príjmov nás ničí.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.