SME

Útok na chuťové poháriky gurmánov sa začal

V zime sa na Slovensku zvykli degustovať rôzne dobroty najmä vďaka zabíjačkám. Takéto, ale aj rôzne iné gurmánske možnosti ponúka v nadchádzajúcich vyše tridsiatich dňoch Zimný festival jedla. (Inzercia)

Organizátor populárneho letného Gurmán festu v Bratislave a Košiciach – gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku, sa v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR) už po tretíkrát zahrá s chuťovými pohárikmi gurmánov aj počas zimného obdobia. Znova si budeme môcť vychutnať Zimný festival jedla, ktorý sa začal 14. januára a potrvá do 17. februára 2015 v 37 reštauráciách vo všetkých ôsmich krajoch Slovenska.

V ponuke sú tri jedlá

Zapojené reštaurácie ponúkajú gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostáva z troch jedál:

SkryťVypnúť reklamu
  • Naše ikonické jedlo – charakterizujúce danú reštauráciu
  • Chute regiónov – s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín
  • Recepty našich mám – podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou

Premiéra v Zylindri

Na zorganizovanie úvodného večera festivalu sa tohto roku podujala známa bratislavská reštaurácia Zylinder cafe, ktorá patrí do gastronomickej skupiny Bencik Culinary Group. „Som priaznivcom Zimného festivalu jedla,“ netají executive chef skupiny Michal Pažák. „Vítam ho, lebo si myslím, že ide naozaj o podujatie, ktoré chce podporiť dobrú gastronómiu na Slovensku a naučiť chodiť ľudí do reštaurácií nielen na svadby či kary, ale aj za kvalitným jedlom. Oslovuje široké masy a verím, že priláka aj nových zákazníkov. V prípade festivalu sa preto nepozeráme ani tak na komerčné hľadisko, ako na možnosť zviditeľniť tie reštaurácie, ktoré považujeme za naše výkladné skrine. Popri Zylindri to bude tohto roku prvýkrát aj reštaurácia Carnevalle. V oboch chceme v podobe degustačného menu ukázať to najlepšie z našej kuchyne a radi privítame aj hostí, ktorí by sa k nám možno inak vzhľadom na vyššiu hladinu cien neodvážili prísť,“ dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa ukázalo, vytvoriť jedálny lístok podľa určeného zadania nebolo pre kuchárov v Zylindri nijakou ťažkou úlohou. Veď táto reštaurácia už dlhšie úspešne predstavuje koncept maďarsko-rakúsko-česko-slovenskej kuchyne.

Pozvaní hostia mohli ochutnať niekoľko výnimočných jedál. V rámci chutí z regiónov to bol restovaný sumček a zubáč podávaný s tekvicovými perkami a omáčkou z raka potočného a chipsami z topinambura. Ako svoje ikonické jedlo predstavil Zylinder tafelspitz – špikovú kosť s grilovaným chlebom. Ako hlavné jedlo bolo servírované hovädzie mäsko s krémovým špenátom a rakúskymi strúhanými pečenými zemiakmi, žemľovým chrenom, pažítkovou omáčkou a jablkovým pyré. Recepty našich mám inšpirovali tamojších kuchárov na prípravu rolky z perličky so sušenými brusnicami v drvených pistáciách s marmeládou z červenej cibule a mrkvovo-cuketovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu

Nasadnite na Gurmán busy

Festivalové dianie sa netýka len Bratislavy, hoci tam je do neho pochopiteľne zapojených najviac reštaurácií. Nechýbajú ale ani podniky v Modre, Lozorne, Piešťanoch, Moravanoch nad Váhom, Mierove, Trenčíne, Galante, Dunajskej Strede, Čereňanoch, Nitre, Mojmírovciach, Žiline, Martine, Malatínach, Starom Smokovci, Batizovciach, Košiciach či Spišskej Novej Vsi. Kto má teda záujem, môže si aj pocestovať.

Tí, ktorí obľubujú pohodlie a chcú v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách, môžu sadnúť na populárne Gurmán busy. Čaká ich gastronomická jazda, osobné stretnutie so šéfkuchármi, ale najmä kolektív ľudí, ktorí majú rovnakého koníčka.

Putovať za dobrým jedlom sa bude dať po malokarpatskej, košickej, južnoslovenskej i bratislavskej trase. Každá z nich má zahrnutý aj bonus – ochutnávku vín, piva či destilátov.

SkryťVypnúť reklamu

Gurmán pobyty

A kto sa chce labužníctvu venovať celý víkend a zobrať si so sebou trebárs aj rodinu či priateľov, pre toho budú ideálnou voľbou víkendové Gurmán pobyty. Aj v tomto prípade si je z čoho vybrať. Oddychový víkend ponúka Castel Pension & Restaurant v Mierove, romatický víkend najstarší historicky hotel na Slovensku – Hotel Sebastian v Modre, wellness pobyt Hotel Galanta, wellness víkend Penzión Tematín v Moravanoch nad Váhom, exkluzívny pobyt Hotel Dubná Skala v Žiline, gurmánsky pobyt Relax Hotel Sojka a nezabudnuteľný víkend sľubuje zariadenie Gašperov mlyn v Batizovciach.

Degustačné kupóny, busy či pobyty si možno kúpiť aj online na zimnyfestivaljedla.sk.

Tradičnými podporovateľmi Zimného festivalu jedla sú mestá Bratislava a Košice, regionálne turistické organizácie Bratislava Region Tourism, Košice Visit a hlavný partner festivalu SACR.

SkryťVypnúť reklamu

Povedali

Rado Nackin, organizátor Zimného festivalu jedla: Návštevníci sa tento rok môžu tešiť na všetkých 37 reštaurácii, ktoré si pripravili fantastické trojchodové degustačné menu, ktoré je spárované s minerálkou a vínkom. Určite si všetci prídu na svoje. Takisto sme pripravili vynikajúce gurmánske víkendy. V ponuke sú nielen víkendy v malých penziónoch, ale aj vo veľkých wellnes hoteloch. Sprievodný program festivalu obsahuje aj výbornú zabíjačku z južného Slovenska a prekvapením bude veľká vínna degustácia.

Martin Šebesta, hovorca SACR, hlavného partnera festivalu : SACR propaguje Zimný festival jedla na zahraničných veľtrhoch a výstavách v Rakúsku, Nemecku a vo Fínsku. Odporúča gurmánom z týchto vyspelých krajín, ktorí majú radi dobrú kuchyňu, aby navštívili Slovensko a aby sa zúčastnili festivalu, ako prehliadky toho najlepšieho, čo slovenská kuchyňa ponúka.

SkryťVypnúť reklamu

Damien Thurier, francúzsky michelinovský šéfkuchár – hosť festivalu: Otváracia večera Zimného festivalu jedla bola veľmi príjemná. Celkovo myšlienka tohto festivalu je výborná, mali sme možnosť ochutnať vynikajúce vyvážené jedlá. Na Slovensku sú gurmáni skutočne „gurmánski“ a aj ženy sú tu veľmi pekné.“

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 966
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 211
  3. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 8 730
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 294
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 688
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 985
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 186
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 056
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11

Vyhľadávaná reštaurácia McDonald's na Hornej Nitre prešla v týchto dňoch výraznou premenou, ktorá prináša viacero noviniek pre ešte lepší zákaznícky zážitok.


SkryťZatvoriť reklamu