Kuchyňa Hotela Zochova chata – sobáš tradície s modernou

Už viac ako 80 rokov je Zochova chata v Malých Karpatoch populárnym výletným miestom, a to nielen pre Bratislavčanov. Po rokoch útlmu je opäť v svojej plnej, ba ešte lepšej kondícii. Aj zásluhou skvelej kuchyne. (Inzercia)

Pôvodnú Zochovu chatu slávnostne otvorili 30. apríla 1933. Meno dostala podľa modranského rodáka, evanjelického kňaza, verejného činiteľa a politika Samuela Zocha. Najväčšiu slávu zažila v 70. rokoch, v čase legendárneho podnikateľa Karola Ivičiča, známeho pod prezývkou Karpatský vlk. Ten chatu premenil na kvalitný hotel, populárny aj za hranicami Slovenska. Navštevovali ho verejní a politickí činitelia, tzv. zlatá mládež, ale aj hostia z Viedne.

Po privatizácii v roku 1990 sa do Zochovej chaty investovalo minimálne. Až po zmene majiteľa v roku 2007 došlo k zásadnej zmene. Zrubovú časť chaty zrekonštruovali podľa pôvodných plánov a pribudla k nej moderná prístavba štvorhviezdičkového hotela. Nová časť má v sebe citlivo skĺbený architektonický štýl pôvodného objektu a čarokrásneho prírodného prostredia Malých Karpát, v ktorom sa nachádza. Za tento prístup si vyslúžila aj prestížne ocenenie Stavba roka 2011. V súčasnosti hotel poskytuje ubytovanie v 64 izbách a apartmánoch a okrem výbornej kuchyne je známy aj vďaka Wellness a Spa centru s výhľadmi do okolitých lesov.

SkryťVypnúť reklamu

A ako je to s kuchyňou? Na to sme sa spýtali 31- ročného šéfkuchára Hotela Zochova chata**** Petra Rupčíka.

  • Zochova chata je najmä pre starších Bratislavčanov, ale aj obyvateľov ostatných častí Slovenska pojem. Okrem iného sa tam chodievalo aj za skvelou kuchyňou. Ako ste nadviazali na tieto tradície?

Áno, je to pravda, na Zochovu chatu sa tradične chodilo za oddychom, dobrou zábavou a výborným jedlom. V reštaurácii, ktorá sa nachádza v zrubovej časti hotela, som preto zachoval obľúbené slovenské jedlá. Ich prezentácia je ale modernejšia, prispôsobená požiadavkám luxusného hotela. Návštevníci si môžu pochutiť na strapačkách, bryndzových haluškách, divine, kačacine, jahňacine.

Zachovali sme aj 60-ročnú tradíciu pečenia vola pri príležitosti osláv 1. mája.

SkryťVypnúť reklamu
  • Čo je základom nového modernejšieho konceptu?

Ako som spomínal, je to tradičná slovenská kuchyňa v novom šate, obohatená o nové suroviny a prepojená s modernou gastronómiou. Pretože aj dobre známe jedlá sa dajú pripraviť trochu ináč, netradične a s dôrazom na iné chute. Je to vždy pre mňa výzva a vec, ktorá ma na mojej práci veľmi baví.

  • Chystáte zrejme aj nejaké špeciálne gurmánske akcie...

Každý mesiac pripravujem novú sezónnu ponuku. Veľmi populárne sú kačacie aj husacie hody, v lete sme pripravovali provensálske menu s levanduľou v hlavnej úlohe, na jar zas špargľové špeciality. Žiadané je aj letné víkendové grilovanie na terase alebo live cooking show. V novembri chystáme divinové špeciality pri príležitosti Hubertových slávností, pričom divina je prevažne ulovená v tunajších malokarpatských lesoch. Zaujímavá bude určite aj domáca zabíjačka v januári.

SkryťVypnúť reklamu

  • Viacerí šéfkuchári sa sťažujú, že je problémom zohnať kvalitné čerstvé suroviny. Ako a kde ste našli dodávateľov vy?

Väčšinu dodávateľov som mal vytipovaných a osvedčených už z predošlých rokov a z pôsobenia v iných reštauráciách. Ale samozrejme, niektorí ma oslovili a pripravili individuálnu ponuku.

  • Ako spolupracujete s lokálnymi pestovateľmi a farmármi? Dajú sa takí vôbec nájsť?

V súčasnosti nie je až taký problém zohnať dobrých dodávateľov čerstvých surovín, skôr je ťažšie nadviazať spoluprácu s lokálnymi farmármi a získať zdravé domáce mäso, hydinu, zeleninu a ovocie. Podarilo sa mi získať dobrých dodávateľov diviny z poľovníckeho združenia a takisto máme výborné domáce prasiatka. Avšak je to stále málo. Ako šéfkuchár si predstavujem mať aspoň 60-70 % surovín z domácich a bio zdrojov. Chýbajú mi lokálni dodávatelia na čerstvé domáce vajíčka, mangalice, ryby... Problematická je aj cena týchto výrobkov, ktorá je dosť vysoká.

SkryťVypnúť reklamu
  • Dobré jedlo sa patrí zapiť dobrými nápojmi. Kam ste sa v tomto smere rozhodli uberať.

Slovenské jedlá ako kačacina, husacina, divina sa najlepšie zapíjajú kvalitným vínom. Máme širokú ponuku vín od lokálnych vinárov, ako aj vín celosvetových značiek. Keďže klientela hotela je skutočne rôznorodá, je nevyhnutné ponúknuť bežne dostupné kvalitné vína ako aj vynikajúce someliérske skvosty. V lete ponuku nápojov spestrujeme aj o domáce osviežujúce limonády.

  • Ste súčasťou Malokarpatského vinárskeho regiónu. Nájdeme u vás nejaké špeciálne vína od miestnych vinárov?

Snažíme sa do vínnej karty vyberať len tie najlepšie a oceňované vína. Medzi moje obľúbené patria napríklad Veltlínske zelené Dílemúre, ročník 2011 z Karpatskej Perly. Je to ľadové víno, ktoré sa zberalo vo februári pri teplote -12 °C a získalo aj množstvo domácich a zahraničných ocenení.

SkryťVypnúť reklamu

  • Čo by ste z vášho jedálneho lístku najviac hosťom odporúčali?

Teľacia pečeň s karamelizovanou šalotkou alebo bravčové líčka s bryndzovými haluškami sú dobroty, ktoré vrelo odporúčam ochutnať. Ale ako som spomínal, vždy aktualizujem ponuku sezónnych jedál, ktoré sú spestrením klasického jedálneho lístka.

  • Čím by ste si uctili milovanú ženu?

Moja milovaná žena by sa určite potešila čokoládovej tortičke s belgickou čokoládou s jemným nádychom chilli a lahodnou malinovou omáčkou.

  • Prezraďte na záver, čo je vašim najobľúbenejším jedlom a kam naň chodievate?

Som pyšný na našu hotelovú reštauráciu a vrelo by som ju odporúčal aj známym.

Ja osobne mám rád aj typické domáce jedlá ako segedínsky guláš, paprikáš, kapustnicu, ktoré vie vynikajúco navariť moja mama, svokra aj manželka. V Bratislave mám obľúbenú taliansku reštauráciu pri Gaštanovom hájiku a chodím sa inšpirovať aj do zahraničia, kam s manželkou cestujeme za gastronomickými zážitkami.

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 705
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 354
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 772
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 005
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 900
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 594
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 210
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu