Recepty na lokše sú rodinným striebrom

Nepoznajú ich v Nemecku, ba ani u susedných Rakúšanov. Výnimkou sú Maďari, od ktorých sme zrejme počas rakúsko-uhorskej monarchie celkom prebrali lokše do nášho národného jedálneho lístka.

Viac informácií o Husacine

Avšak lokše, ako ich zvykli pripravovať naše staré mamy, sú z medzinárodného hľadiska neznámym pojmom. To už skôr placky podobné haruli možno nájsť napríklad v nemeckých kuchárskych knihách (v Berlíne je konkrétne 863 variácií na túto tému), či medzi rakúskymi receptmi. Lokša je síce v estónskom kraji Harjumaa známym samosprávnym mestom, no so slovenskou lokšou nemá nič spoločné.

Veľa variácií

Kto sa naučí pripravovať lokše tak, aby neboli ani tvrdé, ani veľmi mäkké, môže sa považovať už za dobrého kuchára. Hoci všetky majú približne rovnaký základ – zemiaky, múku a vajce, niektoré, najmä na východnom Slovensku, sa pripravujú hrubé, neraz s fazuľou, iné zasa – napríklad v okolí Trenčína, skôr na sladko: plnené makom a poliate rozpusteným maslom.

Niekde lokše jedia ku kyslej fazuľovej polievke, inde zasa plnia kačacou, husacou alebo kuracou pečeňou. Chuť možno aj oklamať, napríklad ak sa restuje kuracia pečeň na kačacej masti.

Zo starých zemiakov

Každý podnik i gazdinka majú svoj postup, ktorý si strážia presne tak žiarlivo ako výrobcovia maďarskej salámy alebo kokakoly. Lokše totiž predstavujú veľa muziky za málo peňazí. Kto ich dokáže doma pripraviť, veľmi ušetrí.

Na rozdiel od lokší, ktoré nájdeme na trhu alebo na pultoch veľkopredajní od rôznych výrobcov, sú tie domáce, upečené s fortieľom, naozaj veľmi úspornou záležitosťou. Z kilogramu zemiakov a približne rovnakého množstva hladkej múky upečiete okolo 70 veľkých lokší.

Pozor treba dávať na niektoré rady starých gazdiniek: tieto suché zemiakové placky sa totiž najlepšie pripravujú zo starých zemiakov. Nové, čerstvo vykopané zemiaky obsahujú viac vody, a preto sú na prípravu lokší nevhodné.

Viac informácií o Husacine

Reštaurácie Slovenský Grob

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Biskupov prípad údajného obťažovania už rieši prokuratúra

Polícia tvrdí, že skutok sexuálneho zneužívania sa nestal.

DOMOV

Poslancom prišli desiatky kontaminovaných listov

Priestory parlamentu dekontaminovali.

Podcast Za Volantom

Za volantom: Tieto chyby možno robíte aj vy. Ostatných rozčuľujú

Spúšťame nový podcast o autách.

ŠPORT

Hrdina Trnavy: Hrám v tretej lige a o pár dní rozhodnem proti Bruselu

Anderlecht zaskočil najmladší Trnavčan.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte sa, či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!