SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Recepty na lokše sú rodinným striebrom

Nepoznajú ich v Nemecku, ba ani u susedných Rakúšanov. Výnimkou sú Maďari, od ktorých sme zrejme počas rakúsko-uhorskej monarchie celkom prebrali lokše do nášho národného jedálneho lístka.

Viac informácií o Husacine

Avšak lokše, ako ich zvykli pripravovať naše staré mamy, sú z medzinárodného hľadiska neznámym pojmom. To už skôr placky podobné haruli možno nájsť napríklad v nemeckých kuchárskych knihách (v Berlíne je konkrétne 863 variácií na túto tému), či medzi rakúskymi receptmi. Lokša je síce v estónskom kraji Harjumaa známym samosprávnym mestom, no so slovenskou lokšou nemá nič spoločné.

Veľa variácií

Kto sa naučí pripravovať lokše tak, aby neboli ani tvrdé, ani veľmi mäkké, môže sa považovať už za dobrého kuchára. Hoci všetky majú približne rovnaký základ – zemiaky, múku a vajce, niektoré, najmä na východnom Slovensku, sa pripravujú hrubé, neraz s fazuľou, iné zasa – napríklad v okolí Trenčína, skôr na sladko: plnené makom a poliate rozpusteným maslom.

Skryť Vypnúť reklamu

Niekde lokše jedia ku kyslej fazuľovej polievke, inde zasa plnia kačacou, husacou alebo kuracou pečeňou. Chuť možno aj oklamať, napríklad ak sa restuje kuracia pečeň na kačacej masti.

Zo starých zemiakov

Každý podnik i gazdinka majú svoj postup, ktorý si strážia presne tak žiarlivo ako výrobcovia maďarskej salámy alebo kokakoly. Lokše totiž predstavujú veľa muziky za málo peňazí. Kto ich dokáže doma pripraviť, veľmi ušetrí.

Na rozdiel od lokší, ktoré nájdeme na trhu alebo na pultoch veľkopredajní od rôznych výrobcov, sú tie domáce, upečené s fortieľom, naozaj veľmi úspornou záležitosťou. Z kilogramu zemiakov a približne rovnakého množstva hladkej múky upečiete okolo 70 veľkých lokší.

Pozor treba dávať na niektoré rady starých gazdiniek: tieto suché zemiakové placky sa totiž najlepšie pripravujú zo starých zemiakov. Nové, čerstvo vykopané zemiaky obsahujú viac vody, a preto sú na prípravu lokší nevhodné.

Skryť Vypnúť reklamu

Viac informácií o Husacine

Reštaurácie Slovenský Grob

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pozrite si najnovší prieskum preferencií politických strán.

2 h
Minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačového brífingu k vyhodnoteniu doterajších výsledkov celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19.

Na Slovensku prebieha plošné testovanie. PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 236-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 068 obetí.

10 h
Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane.

Slovenka v super-G vypadla.

2 h
Matúš Krčmárik.

Navaľnyj uspel jednoduchým obrazom.

2 h

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

Trizuliak začal umývaním riadu.

17. okt

Top lokalita nestačila.

24. sep

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

Michal Bažalík

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

14. aug