Recepty na lokše sú rodinným striebrom

Nepoznajú ich v Nemecku, ba ani u susedných Rakúšanov. Výnimkou sú Maďari, od ktorých sme zrejme počas rakúsko-uhorskej monarchie celkom prebrali lokše do nášho národného jedálneho lístka.

Viac informácií o Husacine

Avšak lokše, ako ich zvykli pripravovať naše staré mamy, sú z medzinárodného hľadiska neznámym pojmom. To už skôr placky podobné haruli možno nájsť napríklad v nemeckých kuchárskych knihách (v Berlíne je konkrétne 863 variácií na túto tému), či medzi rakúskymi receptmi. Lokša je síce v estónskom kraji Harjumaa známym samosprávnym mestom, no so slovenskou lokšou nemá nič spoločné.

Veľa variácií

Kto sa naučí pripravovať lokše tak, aby neboli ani tvrdé, ani veľmi mäkké, môže sa považovať už za dobrého kuchára. Hoci všetky majú približne rovnaký základ – zemiaky, múku a vajce, niektoré, najmä na východnom Slovensku, sa pripravujú hrubé, neraz s fazuľou, iné zasa – napríklad v okolí Trenčína, skôr na sladko: plnené makom a poliate rozpusteným maslom.

Niekde lokše jedia ku kyslej fazuľovej polievke, inde zasa plnia kačacou, husacou alebo kuracou pečeňou. Chuť možno aj oklamať, napríklad ak sa restuje kuracia pečeň na kačacej masti.

Zo starých zemiakov

Každý podnik i gazdinka majú svoj postup, ktorý si strážia presne tak žiarlivo ako výrobcovia maďarskej salámy alebo kokakoly. Lokše totiž predstavujú veľa muziky za málo peňazí. Kto ich dokáže doma pripraviť, veľmi ušetrí.

Na rozdiel od lokší, ktoré nájdeme na trhu alebo na pultoch veľkopredajní od rôznych výrobcov, sú tie domáce, upečené s fortieľom, naozaj veľmi úspornou záležitosťou. Z kilogramu zemiakov a približne rovnakého množstva hladkej múky upečiete okolo 70 veľkých lokší.

Pozor treba dávať na niektoré rady starých gazdiniek: tieto suché zemiakové placky sa totiž najlepšie pripravujú zo starých zemiakov. Nové, čerstvo vykopané zemiaky obsahujú viac vody, a preto sú na prípravu lokší nevhodné.

Viac informácií o Husacine

Reštaurácie Slovenský Grob

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Sabotáž vyšetrovania korupcie u Kaliňáka už nevyšetrujú

Prokurátor Vasiľ Špirko podáva sťažnosť.

DOMOV

Bývalého príslušníka SIS Kosíka pustili z väznice v Mali

Kosík strávil v malijskom väzení dva roky.

DOMOV

Slovenskí novinári: Odmietame Ficove útoky

Už jedna vražda je príliš.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.