Recepty na lokše sú rodinným striebrom

Nepoznajú ich v Nemecku, ba ani u susedných Rakúšanov. Výnimkou sú Maďari, od ktorých sme zrejme počas rakúsko-uhorskej monarchie celkom prebrali lokše do nášho národného jedálneho lístka.

Viac informácií o Husacine

Avšak lokše, ako ich zvykli pripravovať naše staré mamy, sú z medzinárodného hľadiska neznámym pojmom. To už skôr placky podobné haruli možno nájsť napríklad v nemeckých kuchárskych knihách (v Berlíne je konkrétne 863 variácií na túto tému), či medzi rakúskymi receptmi. Lokša je síce v estónskom kraji Harjumaa známym samosprávnym mestom, no so slovenskou lokšou nemá nič spoločné.

Veľa variácií

Kto sa naučí pripravovať lokše tak, aby neboli ani tvrdé, ani veľmi mäkké, môže sa považovať už za dobrého kuchára. Hoci všetky majú približne rovnaký základ – zemiaky, múku a vajce, niektoré, najmä na východnom Slovensku, sa pripravujú hrubé, neraz s fazuľou, iné zasa – napríklad v okolí Trenčína, skôr na sladko: plnené makom a poliate rozpusteným maslom.

Niekde lokše jedia ku kyslej fazuľovej polievke, inde zasa plnia kačacou, husacou alebo kuracou pečeňou. Chuť možno aj oklamať, napríklad ak sa restuje kuracia pečeň na kačacej masti.

Zo starých zemiakov

Každý podnik i gazdinka majú svoj postup, ktorý si strážia presne tak žiarlivo ako výrobcovia maďarskej salámy alebo kokakoly. Lokše totiž predstavujú veľa muziky za málo peňazí. Kto ich dokáže doma pripraviť, veľmi ušetrí.

Na rozdiel od lokší, ktoré nájdeme na trhu alebo na pultoch veľkopredajní od rôznych výrobcov, sú tie domáce, upečené s fortieľom, naozaj veľmi úspornou záležitosťou. Z kilogramu zemiakov a približne rovnakého množstva hladkej múky upečiete okolo 70 veľkých lokší.

Pozor treba dávať na niektoré rady starých gazdiniek: tieto suché zemiakové placky sa totiž najlepšie pripravujú zo starých zemiakov. Nové, čerstvo vykopané zemiaky obsahujú viac vody, a preto sú na prípravu lokší nevhodné.

Viac informácií o Husacine

Reštaurácie Slovenský Grob

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Môže sa ľahko stať, že českú vládu povedie Slovák

Dôvody, pre ktoré by väčšina Čechov mala závidieť Slovákom ich politiku. Preferencie potvrdzujú, že tretina ľudí si ešte nevybrala.

ŠPORT

Milióny na jeho plat? Výskumy ukázali, že Sagan sa oplatí

Tím Bora-Hansgrohe zhodnotila prvú sezónu v najvyššej lige, očakával viac.

KULTÚRA

Star Trek mával smiešne masky a triky. Na nových častiach sa však nešetrilo

Na Netflixe sú prvé epizódy po desiatich rokoch.

KOMENTÁRE

Menej rande, alkoholu aj sexu. Súčasná doba predlžuje dospievanie

Vek 25 rokov je akoby 18 z minulosti.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.