Burčiak je tu, nová vinárska sezóna sa začala.

Obľuba burčiaku sa v posledných rokoch rozšírila z tradičných vinárskych oblastí po celom Slovensku. Ak ide naozaj o poctivý burčiak z hroznového muštu, naznačí nám, aké víno budeme piť v zime.

Tohtoročná vinárska kampaň sa vplyvom počasia začala o desať dní skôr ako zvyčajne, takže už teraz sa môžeme tešiť z kvalitného burčiaku zo slovenského hrozna. Podľavýkonnej riaditeľky Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku Jaroslavy Kaňuchovej Pátkovej cukornatosť hrozna je zatiaľ o málo nižšia ako zvyčajne, kyselinky, tak typické pre slovenské vína, sú na štandardnej úrovni. Záleží teraz, aký bude koniec leta a začiatok jesene. Slnečný september a október môžu práve v takomto ročníku významne pomôcť k zvýšeniu zberovej zrelosti hrozna a výrobe kvalitných prívlastkových vín.

Skúška odbornosti

Celkovo je ročník 2014 mimoriadne náročný na starostlivosť o vinič a poukazuje na regionálne rozdiely medzi slovenskými vinohradníckymi oblasťami. Potvrdili to viacerí vinári aj na nedávnom otvorení novej expozície stovky najlepších slovenských vín 2014/2015 v Národnom salóne vín v Pezinku i Apponyiho paláci v Bratislave. Mierna zima nezničila škodcov, a tak vinohradníci museli odolávať tlaku múčnatky aj perenospóry. Opäť sa preukázalo, že pestovať vinič nie je jednoduché a na to, aby úroda bola kvalitná, treba veľké znalosti a skúsenosti.

Pestovatelia hrozna odhadujú, že tohtoročné úrody hrozna budú v porovnaní s dlhodobým priemerom o 10-15 % nižšie a vinári vyrobia okolo 310 000 hl vína. V niektorých regiónoch bude nadúroda, naopak v iných hrozno zničil júlový ľadovec alebo perenospóra a výpadky budú vyššie ako 40 %. Prejavujú sa tak veľké regionálne rozdiely medzi slovenskými vinohradníckymi oblasťami.

Mal by byť zo slovenského hrozna

O tom, že na jeseň treba vypiť niekoľko litrov burčiaku, lebo to podporuje výmenu krvi, patrí k známym „marketingovým“ nástrojom vinárov. Niekto tento „živý“ nápoj má rád a pre iného ide o sladkú malinovku. V každom prípade je to však alkoholický nápoj – „rozkvasený, teplý a do žlta sfarbený rozkvasený hroznový mušt má obsah 4 – 6 % obj. alkoholu. Pôvodne slovo burčiak vraj pochádza zo spojenia slov bur a džak. Jeho chuť je silne závislá od druhu hrozna. Najobľúbenejšie sú burčiaky z voňavých muškátových odrôd. Ide o sezónny nápoj a podľa zákonnej normy by sa mal predávať len do konca decembra a navyše by mal byť vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenska. Predajca by preto mal viditeľne uviesť meno výrobcu. Kvasenia burčiaku možno zastaviť napríklad schladením. Takýto nápoj – biely i červený „sturm“, s obľubou predávajú napríklad v susednom Rakúsku, dokonca aj vo veľkopredajniach.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Strata rozumu či občianska samovražda. Mali by mať Slováci z czexitu radosť?

Českí voliči sú majstrami v tom, ako z čertov namaľovaných na stenu urobiť politickú realitu.

EKONOMIKA

Česi testovali čaje, predávajú sa aj u nás. Ako dopadli?

V teste neobstáli bylinné čaje určené pre deti.

ŠPORT

Kuzminovej pomohol k zlatu. Aj pohybmi, aké robia batoľatá

Nasťa je veľmi vďačná a práca s ňou je výnimočná, vraví Denis Freudenfeld.

Neprehliadnite tiež

Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.

Kúsok Thajska na Slovensku

Prevádzka, ktorá sa môže pýšiť originálnou thajskou kuchyňou, vďaka šéfkuchárke priamo z Thajska.

Ochutnajú Petra Vlhová, Nasťa Kuzminová či hokejisti kimchi?

Južná Kórea bude vo februári 2018 v strede pozornosti celého sveta vrátane Slovenska. Na Zimné hry XXIII. Olympiády sa do mesta Pjongčang chystá aj výprava slovenských olympionikov i turistov, čo bude výborná príležitosť na spoznanie kórejskej kuchyne.