Burčiak je tu, nová vinárska sezóna sa začala.

Obľuba burčiaku sa v posledných rokoch rozšírila z tradičných vinárskych oblastí po celom Slovensku. Ak ide naozaj o poctivý burčiak z hroznového muštu, naznačí nám, aké víno budeme piť v zime.

Tohtoročná vinárska kampaň sa vplyvom počasia začala o desať dní skôr ako zvyčajne, takže už teraz sa môžeme tešiť z kvalitného burčiaku zo slovenského hrozna. Podľavýkonnej riaditeľky Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku Jaroslavy Kaňuchovej Pátkovej cukornatosť hrozna je zatiaľ o málo nižšia ako zvyčajne, kyselinky, tak typické pre slovenské vína, sú na štandardnej úrovni. Záleží teraz, aký bude koniec leta a začiatok jesene. Slnečný september a október môžu práve v takomto ročníku významne pomôcť k zvýšeniu zberovej zrelosti hrozna a výrobe kvalitných prívlastkových vín.

Skúška odbornosti

Celkovo je ročník 2014 mimoriadne náročný na starostlivosť o vinič a poukazuje na regionálne rozdiely medzi slovenskými vinohradníckymi oblasťami. Potvrdili to viacerí vinári aj na nedávnom otvorení novej expozície stovky najlepších slovenských vín 2014/2015 v Národnom salóne vín v Pezinku i Apponyiho paláci v Bratislave. Mierna zima nezničila škodcov, a tak vinohradníci museli odolávať tlaku múčnatky aj perenospóry. Opäť sa preukázalo, že pestovať vinič nie je jednoduché a na to, aby úroda bola kvalitná, treba veľké znalosti a skúsenosti.

Pestovatelia hrozna odhadujú, že tohtoročné úrody hrozna budú v porovnaní s dlhodobým priemerom o 10-15 % nižšie a vinári vyrobia okolo 310 000 hl vína. V niektorých regiónoch bude nadúroda, naopak v iných hrozno zničil júlový ľadovec alebo perenospóra a výpadky budú vyššie ako 40 %. Prejavujú sa tak veľké regionálne rozdiely medzi slovenskými vinohradníckymi oblasťami.

Mal by byť zo slovenského hrozna

O tom, že na jeseň treba vypiť niekoľko litrov burčiaku, lebo to podporuje výmenu krvi, patrí k známym „marketingovým“ nástrojom vinárov. Niekto tento „živý“ nápoj má rád a pre iného ide o sladkú malinovku. V každom prípade je to však alkoholický nápoj – „rozkvasený, teplý a do žlta sfarbený rozkvasený hroznový mušt má obsah 4 – 6 % obj. alkoholu. Pôvodne slovo burčiak vraj pochádza zo spojenia slov bur a džak. Jeho chuť je silne závislá od druhu hrozna. Najobľúbenejšie sú burčiaky z voňavých muškátových odrôd. Ide o sezónny nápoj a podľa zákonnej normy by sa mal predávať len do konca decembra a navyše by mal byť vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenska. Predajca by preto mal viditeľne uviesť meno výrobcu. Kvasenia burčiaku možno zastaviť napríklad schladením. Takýto nápoj – biely i červený „sturm“, s obľubou predávajú napríklad v susednom Rakúsku, dokonca aj vo veľkopredajniach.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S kontrolou listov sa môžete stretnúť aj v práci. Je to legálne?

Právo na listové tajomstvo sa vzťahuje aj na emaily či esemesky. Garantuje ho ústava i zákony

DOMOV

Danko chce obmedziť strany, súperov neodradil

Z SNS nepovedali, či pravidlo bude platiť aj pre registrované strany.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop