SME
Piatok, 26. apríl , 2019

Burčiak je tu, nová vinárska sezóna sa začala.

Obľuba burčiaku sa v posledných rokoch rozšírila z tradičných vinárskych oblastí po celom Slovensku. Ak ide naozaj o poctivý burčiak z hroznového muštu, naznačí nám, aké víno budeme piť v zime.

Tohtoročná vinárska kampaň sa vplyvom počasia začala o desať dní skôr ako zvyčajne, takže už teraz sa môžeme tešiť z kvalitného burčiaku zo slovenského hrozna. Podľavýkonnej riaditeľky Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku Jaroslavy Kaňuchovej Pátkovej cukornatosť hrozna je zatiaľ o málo nižšia ako zvyčajne, kyselinky, tak typické pre slovenské vína, sú na štandardnej úrovni. Záleží teraz, aký bude koniec leta a začiatok jesene. Slnečný september a október môžu práve v takomto ročníku významne pomôcť k zvýšeniu zberovej zrelosti hrozna a výrobe kvalitných prívlastkových vín.

Skúška odbornosti

Celkovo je ročník 2014 mimoriadne náročný na starostlivosť o vinič a poukazuje na regionálne rozdiely medzi slovenskými vinohradníckymi oblasťami. Potvrdili to viacerí vinári aj na nedávnom otvorení novej expozície stovky najlepších slovenských vín 2014/2015 v Národnom salóne vín v Pezinku i Apponyiho paláci v Bratislave. Mierna zima nezničila škodcov, a tak vinohradníci museli odolávať tlaku múčnatky aj perenospóry. Opäť sa preukázalo, že pestovať vinič nie je jednoduché a na to, aby úroda bola kvalitná, treba veľké znalosti a skúsenosti.

Pestovatelia hrozna odhadujú, že tohtoročné úrody hrozna budú v porovnaní s dlhodobým priemerom o 10-15 % nižšie a vinári vyrobia okolo 310 000 hl vína. V niektorých regiónoch bude nadúroda, naopak v iných hrozno zničil júlový ľadovec alebo perenospóra a výpadky budú vyššie ako 40 %. Prejavujú sa tak veľké regionálne rozdiely medzi slovenskými vinohradníckymi oblasťami.

Mal by byť zo slovenského hrozna

O tom, že na jeseň treba vypiť niekoľko litrov burčiaku, lebo to podporuje výmenu krvi, patrí k známym „marketingovým“ nástrojom vinárov. Niekto tento „živý“ nápoj má rád a pre iného ide o sladkú malinovku. V každom prípade je to však alkoholický nápoj – „rozkvasený, teplý a do žlta sfarbený rozkvasený hroznový mušt má obsah 4 – 6 % obj. alkoholu. Pôvodne slovo burčiak vraj pochádza zo spojenia slov bur a džak. Jeho chuť je silne závislá od druhu hrozna. Najobľúbenejšie sú burčiaky z voňavých muškátových odrôd. Ide o sezónny nápoj a podľa zákonnej normy by sa mal predávať len do konca decembra a navyše by mal byť vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenska. Predajca by preto mal viditeľne uviesť meno výrobcu. Kvasenia burčiaku možno zastaviť napríklad schladením. Takýto nápoj – biely i červený „sturm“, s obľubou predávajú napríklad v susednom Rakúsku, dokonca aj vo veľkopredajniach.

Hlavné správy zo Sme.sk

Milión dôchodcov na Slovensku: Bojujú o dôstojný život, dokedy sa dá

Vyše 7500 ľudí čaká na miesto v domove pre seniorov.

Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Okrem vychádzok k lekárovi ich naozaj nič nečaká?

Až po päťdesiatke si človek uvedomuje, že staroba je tŕnistý pojem.

Šéfredaktorka SME Beata Balogová.
Dobré ráno

Dobré ráno: Mafia, exsiskára a policajti sa spojili, aby sledovali novinárov

Sledovanie novinárov hovorí o rozpade právneho štátu.

Podcast Dobré Ráno
Režisér John Stevenson.

Neprehliadnite tiež

Máte radi pravú taliansku pizzu?

Našli sme pre Vás skvelé miesto, priamo v srdci Starého mesta!

Čo nového v Sushihanil v Žiline?

Reštaurácia Sushihanil je exkluzívnym zastúpením japonskej gastronómie, kultúry a pohostinnosti. Poskytujeme štýlové prostredie kozmopolitnej reštaurácie vhodné nielen na pracovné stretnutia ale aj pokoj a relaxačnú atmosféru pre rodinné či priateľské posedenia.

Smotanovo-malinový zákusok

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.