Burčiak je tu, nová vinárska sezóna sa začala.

Obľuba burčiaku sa v posledných rokoch rozšírila z tradičných vinárskych oblastí po celom Slovensku. Ak ide naozaj o poctivý burčiak z hroznového muštu, naznačí nám, aké víno budeme piť v zime.

Tohtoročná vinárska kampaň sa vplyvom počasia začala o desať dní skôr ako zvyčajne, takže už teraz sa môžeme tešiť z kvalitného burčiaku zo slovenského hrozna. Podľavýkonnej riaditeľky Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku Jaroslavy Kaňuchovej Pátkovej cukornatosť hrozna je zatiaľ o málo nižšia ako zvyčajne, kyselinky, tak typické pre slovenské vína, sú na štandardnej úrovni. Záleží teraz, aký bude koniec leta a začiatok jesene. Slnečný september a október môžu práve v takomto ročníku významne pomôcť k zvýšeniu zberovej zrelosti hrozna a výrobe kvalitných prívlastkových vín.

Skúška odbornosti

Celkovo je ročník 2014 mimoriadne náročný na starostlivosť o vinič a poukazuje na regionálne rozdiely medzi slovenskými vinohradníckymi oblasťami. Potvrdili to viacerí vinári aj na nedávnom otvorení novej expozície stovky najlepších slovenských vín 2014/2015 v Národnom salóne vín v Pezinku i Apponyiho paláci v Bratislave. Mierna zima nezničila škodcov, a tak vinohradníci museli odolávať tlaku múčnatky aj perenospóry. Opäť sa preukázalo, že pestovať vinič nie je jednoduché a na to, aby úroda bola kvalitná, treba veľké znalosti a skúsenosti.

Pestovatelia hrozna odhadujú, že tohtoročné úrody hrozna budú v porovnaní s dlhodobým priemerom o 10-15 % nižšie a vinári vyrobia okolo 310 000 hl vína. V niektorých regiónoch bude nadúroda, naopak v iných hrozno zničil júlový ľadovec alebo perenospóra a výpadky budú vyššie ako 40 %. Prejavujú sa tak veľké regionálne rozdiely medzi slovenskými vinohradníckymi oblasťami.

Mal by byť zo slovenského hrozna

O tom, že na jeseň treba vypiť niekoľko litrov burčiaku, lebo to podporuje výmenu krvi, patrí k známym „marketingovým“ nástrojom vinárov. Niekto tento „živý“ nápoj má rád a pre iného ide o sladkú malinovku. V každom prípade je to však alkoholický nápoj – „rozkvasený, teplý a do žlta sfarbený rozkvasený hroznový mušt má obsah 4 – 6 % obj. alkoholu. Pôvodne slovo burčiak vraj pochádza zo spojenia slov bur a džak. Jeho chuť je silne závislá od druhu hrozna. Najobľúbenejšie sú burčiaky z voňavých muškátových odrôd. Ide o sezónny nápoj a podľa zákonnej normy by sa mal predávať len do konca decembra a navyše by mal byť vyrobený výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenska. Predajca by preto mal viditeľne uviesť meno výrobcu. Kvasenia burčiaku možno zastaviť napríklad schladením. Takýto nápoj – biely i červený „sturm“, s obľubou predávajú napríklad v susednom Rakúsku, dokonca aj vo veľkopredajniach.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          KOMENTÁRE

          Nezrozumiteľná demisia Druckera a Danko zasa vyskakuje (Schutzov týždeň)

          Zvláštna pochvala letí Macronovi, ktorý sa 15 rokov po Iraku nezľakol zaujať hodnotový postoj, a tým zvýrazniť jednotu Západu.

          BRATISLAVA

          Bratislava má novú atrakciu. Prechádzku vo výške 85 metrov

          Záujemcovia sa môžu pokochať výhľadom z parapetnej rímsy okolo reštaurácie Ufo.

          Neprehliadnite tiež

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou.

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.

          Aké je to byť šéfkuchárom v Hoteli Gino Park Palace?

          Nedávno sme mali možnosť stretnúť šéfkuchára Hotela Gino Park Palace a bolo to naozaj veľmi podnetné stretnutie.

          Reštauráciám zvyšujú tržby festivalové gurmánske špeciality

          Až o 25 percent sa zvýšili reštauráciám tržby po mesiaci trvania Zimného festivalu jedla.

          Najkľudnejšie miesto v Petržalke? Skúste BERG

          Uponáhľaná doba, dni plné stresu, pracovné tempo, ktoré niekedy hraničí so zvládnuteľnosťou a vy neviete kam sa „odložiť na reštart?“ Budeme vás navigovať.