SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Palatín v Bytči – história podporená dobrým jedlom

Navštíviť mesto Bytča na Považí sa určite oplatí. Nielen tým, ktorí chcú spoznať a obdivovať jeho históriu, ale aj tým, ktorí sa chcú chutne a kvalitne najesť. (Inzercia)

Z príjemného námestia popri rieke Petrovička, ktorá mestom preteká, sa dostanete až na Bytčiansky zámok. Tam môžete odhaliť a spoznať nielen jeho dejiny, ale na jeho nádvorí aj reštauráciu Palatín, ktorá je od roku 1996 jeho neodmysliteľnou súčasťou.

Zahraničné skúsenosti zhodnocujú doma

To, ako dnes reštaurácia vyzerá, je zásluha Silvie a Petra Kulíškovcov, ktorí sa ju rozhodli v roku 2009 citlivo a decentne zrekonštruovať. Po absolvovaní Hotelovej akadémie v Brezne odišli najskôr zberať skúsenosti do zahraničia. Po trinástich rokoch „kočovného života“, ako ho nazývajú, sa rozhodli svoje skúsenosti zhodnotiť a odprezentovať v rodnom meste, kde so svojou rodinou žijú.

SkryťVypnúť reklamu

„Teší nás a zároveň aj zaväzuje skutočnosť, že môžeme poskytovať služby v takých výnimočných priestoroch a prostredí, akým je Bytčiansky zámok,“ hovoria. „Od toho sa odvíja celý náš koncept – chceli sme spojiť výnimočné prostredie s kvalitnými službami. Po šiestich rokoch pôsobenia môžeme povedať, že je vydarený. Svedčí o tom aj skutočnosť, že z mnohých hostí sa stali naši priatelia a to je pre nás najkrajšia odozva.“

Sezónne produkty

Kuchyňa využíva medzinárodnú rozmanitosť a vhodne ju dopĺňa domáca, ktorú ale prezentujú v modernom poňatí. Pestrý jedálny lístok pravidelne dopĺňajú o sezónne produkty, či už je to špargľa, divina, huby alebo na jeseň kačacie mäso. Na terase nechýba bylinková záhradka.

V sezóne sa snažia zužitkovať všetko, čo si dokážu sami dopestovať. Pečú tiež vlastný chlieb a cez víkendy zase koláče a torty. V lete pripravujú domáce limonády.

SkryťVypnúť reklamu

„Sme rodinný podnik a jeho fungovanie je vyslovene v našich rukách,“ zdôrazňuje Peter Kulíšek. „Kuchyňu a servis mám na starosti ja, o kanceláriu a všetky aranžmány a zútulnenie priestorov zase manželka.“

Pod korunami starých líp

Klenbová reštaurácia má naozaj svoje čaro, ktorým si vás podmaní. Príjemnú atmosféru znásobuje v lete terasa pod korunami starých líp priamo v areáli zámku. Staré múry budovy poskytujú v lete príjemný chládok, v zime zasa teplo pri horúcom čaji či kvalitnom vínku.

A keď sme už pri víne – toho tu majú skutočne dostatok. Prezentujú ho v novovybudovanej vinotéke zo starého dreva a nájdete tam vyše 50 tých najlepších slovenských a zahraničných vín.

Na víno a jeho výber kladú v Palatíne veľký dôraz. Od prvého dňa spolupracujú s kvalitným dodávateľom, ktorý dokáže doplniť ponuku podľa želania hostí – ak dané víno nemajú. „Pri kvalitnom vínku sa znásobuje a zhodnocuje aj kvalita jedla,“ pripomína majiteľ.

SkryťVypnúť reklamu

Klientela reštaurácie je veľmi pestrá. Chodia tam stáli hostia z blízkeho okolia a čo majiteľov obzvlášť teší, je to, že sa stala pre mnohých pravidelnou zastávkou na ceste z Bratislavy či Košíc. A zavítalo do nej už aj mnoho osobnosti z oblasti hudby, športu, kultúry či politiky.

Svadba na hrade

Kto by nechcel zažiť svoj svadobný deň v tak krásnom a výnimočnom prostredí? Počet záujemcov tých, ktorí ju chcú mať na Bytčianskom hrade z roka na rok narastá a svoje termíny si rezervujú približne v ročnom predstihu.

„Mladomanželské páry máme v podstate z celého Slovenska a mnohé tiež zo zahraničia,“ hovorí P. Kulíšek. „Preto im okrem reštauračných služieb dokážeme v prípade záujmu zabezpečiť aj ubytovanie. Veľkým lákadlom je Sobášny palác, ktorý bol v roku 2009 taktiež zrekonštruovaný. V ňom sa snúbenci zosobášia a iba pár krokov ich delí od nás, pretože palác je súčasťou nádvoria a tvorí spolu so zámkom impozantnú kulisu.“

SkryťVypnúť reklamu

Nielen svadby, ale aj veľa rodinných osláv sa stalo počas víkendov v Palatíne samozrejmosťou. Počas týždňa sú to zase rôzne firemné akcie. Nedele už pravidelne patria rodinám, keďže areál poskytuje deťom priestor na šantenie a rodičom zase na bezstarostný oddych

Kapacita priestorov Palatína je zhruba sto osôb. Mobilným nábytkom sa dá vytvoriť jeden celok, alebo ak sa koná v jeden deň viacero osláv, rozdelia priestor na viacero separé. Najnovšou zmenou je už spomínaná vinotéka, na ktorej si dal architekt skutočne záležať.

„Hosťom chceme ponúknuť stále niečo nové a už dnes máme ďalšie plány na menšie úpravy. Jedálny lístok chceme doplniť o originálne jedlá, ktoré sa v Bytči v minulosti varili za čias Thurzovcov. Snáď sa nám podarí v archíve nájsť niečo výnimočné a tak, ako doteraz , budeme môcť našich hostí prekvapiť aj v budúcnosti niečím originálnym a zaujímavým,“ prezrádza plány majiteľ reštaurácie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu