Palatín v Bytči – história podporená dobrým jedlom

Navštíviť mesto Bytča na Považí sa určite oplatí. Nielen tým, ktorí chcú spoznať a obdivovať jeho históriu, ale aj tým, ktorí sa chcú chutne a kvalitne najesť. (Inzercia)

Z príjemného námestia popri rieke Petrovička, ktorá mestom preteká, sa dostanete až na Bytčiansky zámok. Tam môžete odhaliť a spoznať nielen jeho dejiny, ale na jeho nádvorí aj reštauráciu Palatín, ktorá je od roku 1996 jeho neodmysliteľnou súčasťou.

Zahraničné skúsenosti zhodnocujú doma

To, ako dnes reštaurácia vyzerá, je zásluha Silvie a Petra Kulíškovcov, ktorí sa ju rozhodli v roku 2009 citlivo a decentne zrekonštruovať. Po absolvovaní Hotelovej akadémie v Brezne odišli najskôr zberať skúsenosti do zahraničia. Po trinástich rokoch „kočovného života“, ako ho nazývajú, sa rozhodli svoje skúsenosti zhodnotiť a odprezentovať v rodnom meste, kde so svojou rodinou žijú.

„Teší nás a zároveň aj zaväzuje skutočnosť, že môžeme poskytovať služby v takých výnimočných priestoroch a prostredí, akým je Bytčiansky zámok,“ hovoria. „Od toho sa odvíja celý náš koncept – chceli sme spojiť výnimočné prostredie s kvalitnými službami. Po šiestich rokoch pôsobenia môžeme povedať, že je vydarený. Svedčí o tom aj skutočnosť, že z mnohých hostí sa stali naši priatelia a to je pre nás najkrajšia odozva.“

Sezónne produkty

Kuchyňa využíva medzinárodnú rozmanitosť a vhodne ju dopĺňa domáca, ktorú ale prezentujú v modernom poňatí. Pestrý jedálny lístok pravidelne dopĺňajú o sezónne produkty, či už je to špargľa, divina, huby alebo na jeseň kačacie mäso. Na terase nechýba bylinková záhradka.

V sezóne sa snažia zužitkovať všetko, čo si dokážu sami dopestovať. Pečú tiež vlastný chlieb a cez víkendy zase koláče a torty. V lete pripravujú domáce limonády.

„Sme rodinný podnik a jeho fungovanie je vyslovene v našich rukách,“ zdôrazňuje Peter Kulíšek. „Kuchyňu a servis mám na starosti ja, o kanceláriu a všetky aranžmány a zútulnenie priestorov zase manželka.“

Pod korunami starých líp

Klenbová reštaurácia má naozaj svoje čaro, ktorým si vás podmaní. Príjemnú atmosféru znásobuje v lete terasa pod korunami starých líp priamo v areáli zámku. Staré múry budovy poskytujú v lete príjemný chládok, v zime zasa teplo pri horúcom čaji či kvalitnom vínku.

A keď sme už pri víne – toho tu majú skutočne dostatok. Prezentujú ho v novovybudovanej vinotéke zo starého dreva a nájdete tam vyše 50 tých najlepších slovenských a zahraničných vín.

Na víno a jeho výber kladú v Palatíne veľký dôraz. Od prvého dňa spolupracujú s kvalitným dodávateľom, ktorý dokáže doplniť ponuku podľa želania hostí – ak dané víno nemajú. „Pri kvalitnom vínku sa znásobuje a zhodnocuje aj kvalita jedla,“ pripomína majiteľ.

Klientela reštaurácie je veľmi pestrá. Chodia tam stáli hostia z blízkeho okolia a čo majiteľov obzvlášť teší, je to, že sa stala pre mnohých pravidelnou zastávkou na ceste z Bratislavy či Košíc. A zavítalo do nej už aj mnoho osobnosti z oblasti hudby, športu, kultúry či politiky.

Svadba na hrade

Kto by nechcel zažiť svoj svadobný deň v tak krásnom a výnimočnom prostredí? Počet záujemcov tých, ktorí ju chcú mať na Bytčianskom hrade z roka na rok narastá a svoje termíny si rezervujú približne v ročnom predstihu.

„Mladomanželské páry máme v podstate z celého Slovenska a mnohé tiež zo zahraničia,“ hovorí P. Kulíšek. „Preto im okrem reštauračných služieb dokážeme v prípade záujmu zabezpečiť aj ubytovanie. Veľkým lákadlom je Sobášny palác, ktorý bol v roku 2009 taktiež zrekonštruovaný. V ňom sa snúbenci zosobášia a iba pár krokov ich delí od nás, pretože palác je súčasťou nádvoria a tvorí spolu so zámkom impozantnú kulisu.“

Nielen svadby, ale aj veľa rodinných osláv sa stalo počas víkendov v Palatíne samozrejmosťou. Počas týždňa sú to zase rôzne firemné akcie. Nedele už pravidelne patria rodinám, keďže areál poskytuje deťom priestor na šantenie a rodičom zase na bezstarostný oddych

Kapacita priestorov Palatína je zhruba sto osôb. Mobilným nábytkom sa dá vytvoriť jeden celok, alebo ak sa koná v jeden deň viacero osláv, rozdelia priestor na viacero separé. Najnovšou zmenou je už spomínaná vinotéka, na ktorej si dal architekt skutočne záležať.

„Hosťom chceme ponúknuť stále niečo nové a už dnes máme ďalšie plány na menšie úpravy. Jedálny lístok chceme doplniť o originálne jedlá, ktoré sa v Bytči v minulosti varili za čias Thurzovcov. Snáď sa nám podarí v archíve nájsť niečo výnimočné a tak, ako doteraz , budeme môcť našich hostí prekvapiť aj v budúcnosti niečím originálnym a zaujímavým,“ prezrádza plány majiteľ reštaurácie.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

O zelený dres sa môže Sagan obrať už len vlastnou chybou

Po troch alpských etapách odstúpili piati výborní šprintéri.

SPIŠ KORZÁR

Pred povodňou v Starej Lesnej utekali dovolenkári aj miestni

Rekreanti skončili v škole, osadníci na úrade.

SPIŠ KORZÁR

V okrese Poprad vyhlásili mimoriadnu situáciu

Ohrozený je most na hlavnom ťahu do Poľska.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.