SME

Národný salón zaplní „čerstvá“ stovka najlepších slovenských vín

V Pezinskom zámku a od vlaňajška aj v Apponyiho paláci sa môžu milovníci vína zoznámiť s aktuálnou ponukou toho najlepšieho, čo sa urodilo v slovenských viniciach a vyrobilo v slovenských vinárstvach. Skvelá bude aj kolekcia pre rok 2014-2015.

Výber stovky najlepších slovenských vín, ktoré vystriedajú v Národnom salóne vín začiatkom septembra vlaňajšiu kolekciu, bol aj tentokrát veľmi prísny. Každá vzorka najskôr prešla 20 nominačnými súťažami a potom hodnotením siedmich komisií na záverečnej výberovej súťaži. Tá sa pod patronátomZväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku konala 23.-24 júna 2014 vo Vinárskom dome v Pezinku.

Hodnotili nielen technológovia

Deviaty ročník sa niesol v znamení významných zmien v hodnotení vín. Podnetom pre tieto zmeny boli medzinárodné súťaže vín. Organizátori upustili od dvoch paralelných komisií a víno hodnotila iba jedna komisia. Tá však mala väčší počet členov a rôznorodejšie zloženie. Doteraz boli medzi degustátorov pozývaní predovšetkým technológovia vína. Tentoraz bol však zaujímavý aj názor obchodníkov, somelierov a vinárskych novinárov. Medzi hodnotiteľmi tak bola aj autorka tohto článku.

SkryťVypnúť reklamu

Do 20 nominačných súťaží vín, ktoré boli vo všetkých vinohradníckych oblastiach Slovenska, prihlásili výrobcovia a distribútori 8 854 vín, z toho 3 668 vín získalo viac ako 84 bodov a tým aj právo nominovať sa do Národného salónu vín. Tam sa však môžu dostať len tie vína, ktoré spĺňajú kritériá aj čo sa týka dodávky istého množstva. A tak sa súťažný zoznam napokon zúžil na 472 vzoriek vín od 56 vinárov. Oproti minulému ročníku je to o 42 viac.

Najúspešnejší: Karpatská perla a Elesko

Po degustácii a prísnom bodovaní v hodnotiteľských komisiách výsledky napokon ukázali, že najväčšie zastúpenie v Národnom salóne vín budú mať v novej sezóne dve vinárstva – Karpatská perla zo Šenkvíc a Elesko Modra – po osem. Za nimi skončili tri vinárstva so šiestimi vínami –Golguz Hlohovec, Villa Vino Rača a Matyšák Pezinok. Po päť vín vybrali komisie od vinárstiev Janoušek a Polák, Zápražný, Vinárske závody Topoľčianky, Víno Mrva&Stanko a Pavelka a syn.

SkryťVypnúť reklamu

Náročný ročník

Najviac súťažných vzoriek bolo logicky z ročníka 2013. Ten bol pre vinárov mimoriadne náročný na starostlivosť o vinič aj hrozno. Úrody bolo o pätinu až tretinu menej, cukornatosť pri zbere bola síce slušná, ale nižší bol obsah kyslín. Ročník prial najmä modrým odrodám, ktoré mnohí vinári premenili nie na červené, ale stále rastúcej popularite sa tešiace, ružové vína. Tohto roku ich bol v nominácii rekordný počet – až 40 vzoriek ružových. V ostatných kategóriách to bolo: vína biele tiché suché 166 vzoriek, tiché biele polosuché a polosladké 65 vzoriek, prírodne sladké 42 vzoriek, šumivé 21 vzoriek, tokajské 10 vzoriek, červené tiché suché 118 vzoriek, tiché červené polosuché a polosladké 10 vzoriek.

Turistická atrakcia

Národný salón vín SR sa stal ukazovateľom kvality nielen slovenských vín a vinárov, ale aj celého slovenského vinohradníckeho regiónu. V Pezinskom zámku a Bratislave v Apponyiho paláci možno celoročne nielen ochutnávať stovku najlepších slovenských vín, ale aj vypočuť si odborný výklad o slovenských vínach a vína sa tam dajú aj zakúpiť. Organizujú tam aj špeciálne tematické ochutnávky – v lete sú to ružové vína, na jeseň mladé vína, na jar vína z novošľachtencov.

SkryťVypnúť reklamu

Počas doterajších ôsmich rokov existencie navštívilo Národný salón vín SR zatiaľ vyše

50 000 návštevníkov. Niektorí si zakúpili degustačný program, iní prišli na prehliadku historických pivníc. Viac ako polovicu návštevníkov tvorili zahraniční turisti, a to doslova z celého sveta.

Víťazi kategórií pre Národný salón vín SR 2014/2015

Tiché biele suché

Veltlínske zelené 2013 neskorý zber – Janoušek & Polák, s.r.o.

Tiché červené suché

Dolfik 2012 akostné značkové - Michal Sadloň

Prírodne sladké

Dauphine 2009 ľadové víno – Blasko Wine, s.r.o.

Tiché biele polosuché a polosladké

Pálava 2 2013 výber z hrozna – Elesko, a.s.

Tiché ružové polosuché a polosladké

Cabernet sauvignon rosé 2013 neskorý zber – Karpatská perla, s.r.o.

SkryťVypnúť reklamu

Tiché ružové suché

Cabernet sauvignon rosé 2013 akostné – Vinkor - Ing. Vršek Ján

Šumivé vína

Prezident demi – sec šumivé - Vinárske závody Topoľčianky, s.r.o.

Tokajské vína

Tokajská výberová esencia 2002 tokajský výber – J. & J. Ostrožovič

Autor: Jana Janku

Komerčné články

  1. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 750
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 818
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 052
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 978
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 440
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 238
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 969
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 848
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu