Národný salón zaplní „čerstvá“ stovka najlepších slovenských vín

V Pezinskom zámku a od vlaňajška aj v Apponyiho paláci sa môžu milovníci vína zoznámiť s aktuálnou ponukou toho najlepšieho, čo sa urodilo v slovenských viniciach a vyrobilo v slovenských vinárstvach. Skvelá bude aj kolekcia pre rok 2014-2015.

Výber stovky najlepších slovenských vín, ktoré vystriedajú v Národnom salóne vín začiatkom septembra vlaňajšiu kolekciu, bol aj tentokrát veľmi prísny. Každá vzorka najskôr prešla 20 nominačnými súťažami a potom hodnotením siedmich komisií na záverečnej výberovej súťaži. Tá sa pod patronátomZväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku konala 23.-24 júna 2014 vo Vinárskom dome v Pezinku.

Hodnotili nielen technológovia

Deviaty ročník sa niesol v znamení významných zmien v hodnotení vín. Podnetom pre tieto zmeny boli medzinárodné súťaže vín. Organizátori upustili od dvoch paralelných komisií a víno hodnotila iba jedna komisia. Tá však mala väčší počet členov a rôznorodejšie zloženie. Doteraz boli medzi degustátorov pozývaní predovšetkým technológovia vína. Tentoraz bol však zaujímavý aj názor obchodníkov, somelierov a vinárskych novinárov. Medzi hodnotiteľmi tak bola aj autorka tohto článku.

Do 20 nominačných súťaží vín, ktoré boli vo všetkých vinohradníckych oblastiach Slovenska, prihlásili výrobcovia a distribútori 8 854 vín, z toho 3 668 vín získalo viac ako 84 bodov a tým aj právo nominovať sa do Národného salónu vín. Tam sa však môžu dostať len tie vína, ktoré spĺňajú kritériá aj čo sa týka dodávky istého množstva. A tak sa súťažný zoznam napokon zúžil na 472 vzoriek vín od 56 vinárov. Oproti minulému ročníku je to o 42 viac.

Najúspešnejší: Karpatská perla a Elesko

Po degustácii a prísnom bodovaní v hodnotiteľských komisiách výsledky napokon ukázali, že najväčšie zastúpenie v Národnom salóne vín budú mať v novej sezóne dve vinárstva – Karpatská perla zo Šenkvíc a Elesko Modra – po osem. Za nimi skončili tri vinárstva so šiestimi vínami –Golguz Hlohovec, Villa Vino Rača a Matyšák Pezinok. Po päť vín vybrali komisie od vinárstiev Janoušek a Polák, Zápražný, Vinárske závody Topoľčianky, Víno Mrva&Stanko a Pavelka a syn.

Náročný ročník

Najviac súťažných vzoriek bolo logicky z ročníka 2013. Ten bol pre vinárov mimoriadne náročný na starostlivosť o vinič aj hrozno. Úrody bolo o pätinu až tretinu menej, cukornatosť pri zbere bola síce slušná, ale nižší bol obsah kyslín. Ročník prial najmä modrým odrodám, ktoré mnohí vinári premenili nie na červené, ale stále rastúcej popularite sa tešiace, ružové vína. Tohto roku ich bol v nominácii rekordný počet – až 40 vzoriek ružových. V ostatných kategóriách to bolo: vína biele tiché suché 166 vzoriek, tiché biele polosuché a polosladké 65 vzoriek, prírodne sladké 42 vzoriek, šumivé 21 vzoriek, tokajské 10 vzoriek, červené tiché suché 118 vzoriek, tiché červené polosuché a polosladké 10 vzoriek.

Turistická atrakcia

Národný salón vín SR sa stal ukazovateľom kvality nielen slovenských vín a vinárov, ale aj celého slovenského vinohradníckeho regiónu. V Pezinskom zámku a Bratislave v Apponyiho paláci možno celoročne nielen ochutnávať stovku najlepších slovenských vín, ale aj vypočuť si odborný výklad o slovenských vínach a vína sa tam dajú aj zakúpiť. Organizujú tam aj špeciálne tematické ochutnávky – v lete sú to ružové vína, na jeseň mladé vína, na jar vína z novošľachtencov.

Počas doterajších ôsmich rokov existencie navštívilo Národný salón vín SR zatiaľ vyše

50 000 návštevníkov. Niektorí si zakúpili degustačný program, iní prišli na prehliadku historických pivníc. Viac ako polovicu návštevníkov tvorili zahraniční turisti, a to doslova z celého sveta.

Víťazi kategórií pre Národný salón vín SR 2014/2015

Tiché biele suché

Veltlínske zelené 2013 neskorý zber – Janoušek & Polák, s.r.o.

Tiché červené suché

Dolfik 2012 akostné značkové - Michal Sadloň

Prírodne sladké

Dauphine 2009 ľadové víno – Blasko Wine, s.r.o.

Tiché biele polosuché a polosladké

Pálava 2 2013 výber z hrozna – Elesko, a.s.

Tiché ružové polosuché a polosladké

Cabernet sauvignon rosé 2013 neskorý zber – Karpatská perla, s.r.o.

Tiché ružové suché

Cabernet sauvignon rosé 2013 akostné – Vinkor - Ing. Vršek Ján

Šumivé vína

Prezident demi – sec šumivé - Vinárske závody Topoľčianky, s.r.o.

Tokajské vína

Tokajská výberová esencia 2002 tokajský výber – J. & J. Ostrožovič

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Pomýlil som sa. Trumpove výhovorky kritiku nezastavili

Trump tvrdí, že vyjadrenia v Helsinkách myslel presne naopak. Nie je to prvýkrát.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.