Farmer Area Kapušany – zdravie z biofarmy na východe

Pred jedenástimi rokmi začala Ovčia farma Proč na východe Slovenska s chovom zvierat v ekologických podmienkach, teda bez chémie. Postupne vznikol z toho zaujímavý biobiznis vrátane reštaurácie a ubytovania. (Inzercia)

Ovce, ošípané a hovädzí dobytok chovajú na tejto farme spôsobom, akým to robili kedysi naši predkovia. Znamená to, že lúky a pasienky sú bez chemického postreku a hnojenia, čo je podmienka ekologického poľnohospodárstva. Hnoja ich výlučne naturálnym spôsobom. A na orných pôdach pestujú aj špaldovú pšenicu v biokvalite. Pasenie oviec a dobytka na takto ošetrovaných horských lúkach je predpokladom čistých bioproduktov pod odborným veterinárnym dohľadom bez použitia antibiotík a GMO látok. Výsledkom tejto stratégie sú bioprodukty rastlinnej i živočíšnej produkcie tej najvyššej kvality.

Tradícia s modernou

Tieto produkty však chceli majitelia dostať aj k zákazníkom. Preto v obci Kapušany pri Prešove postavili multifunkčný objekt určený na stravovanie, predaj bioproduktov, šport, relax i zábavu. Pre priaznivcov športu je k dispozícii ihrisko s umelým povrchom vhodné na futbal, volejbal, tenis a iné loptové hry. Pre najmenších je tam detské ihrisko s trampolínou, hojdačkami, preliezkami, všetko bezpečne oddelené od veľkého parkoviska. Návštevník má pri vstupe pocit, akoby vstúpil do moderného farmárskeho skanzenu, kde sa vhodne prelínajú tradičné i moderné architektonické prvky. Vytvárajú dobrý pocit a ponúkajú pohodlie úžitkového dizajnu pripomínajúceho dobu našich starých otcov.

Vitajte v biopredajni

Doslova na niekoľkých metroch štvorcových si môžu návštevníci v kapušianskej bio predajni objektu Farmer Area počas pracovného týždňa kúpiť aj bioprodukty. V ponuke sú ovčí syr, žinčica, bryndza, domáce klobásy, tlačenka, jaternice, slanina, oškvarky, paštéty, škvarená masť, špaldová múka mletá tradičným spôsobom na kamennom mlyne, teda produkty, ktoré sa kedysi bežne používali v slovenských domácnostiach. Pestrý sortiment biopredajne dopĺňajú slovenské i zahraničné značky kvalitných vín, syrov, olejov, bobuľovín, semien a ďalšieho sortimentu – všetko v biokvalite.

Jedz koľko chceš

Farmárska reštaurácia Farmer Area Restaurant v patričnom dizajne s drevenými lavicami i stolmi ponúka menej tradičný štýl jedálenského stravovania typu: za jednu cenu zjedz koľko chceš. V ponuke je široký výber tradičných slovenských národných jedál podľa vlastného výberu a kombinácií v jednej cene. Bravčové, hovädzie a jahňacie mäso je z produkcie vlastnej farmy. Keďže jej súčasťou je aj bitúnok, reštaurácia a predajňa má stály prísun kvalitného čerstvého mäsa. V blízkej budúcnosti plánujú majitelia otvoriť aj predajňu mäsa a mäsových výrobkov výlučne zo zvierat z vlastného chovu.

Svadba či oslava na farmársky spôsob

V objekte pravidelne organizujú firemné večierky, oslavy jubileí, svadby, stužkové slávnosti a rôzne jubileá s kompletnými službami. Podmienky sú vecou dohody.

Grilpárty v Steak house

Tehlová budova prepojená s reštauráciou je zrekonštruovanou pôvodnou železničnou stanicou Kapušany s odstavenou koľajou pred budovou, evokuje spomienky pamätníkov na dávno zašlé časy. Spod dáždnika na terase Steak housu si pri pochutnávaní na šťavnatom steaku vychutnáte aj nezabudnuteľný a autentický pohľad na Kapušiansky hrad z 13. storočia.

V Steak house si každý príde na svoje. Veľká je ponuka hovädzích a jahňacích steakov v bio kvalite, ale objednať si možno aj ryby, divinu, zeleninové šaláty a pivo zn. Štamgast z neďalekého súkromného pivovaru v Chmeľove.

Pre pocestných, turistov, či biznis hostí ponúkajú na poschodí Steak house ubytovanie v penzióne so šiestimi izbami.

Čo na záver?

V tejto uponáhľanej dobe nezdravého komerčného a mediálneho tlaku srdce Slováka priam piští po troche pokoja, oddychu, relaxu a zábavy s rodinou, deťmi a priateľmi. Zúfalo voláme po opätovnom dotyku a splynutí s prírodou v jej dokonalej synchrónii. Čoraz viac a viac sa snažíme vrátiť k prvkom života našich predkov, starých mám a otcov, ktorí dokázali s minimom technických vymožeností prežiť krásny, plnohodnotný život a vychovať zdravé potomstvo – nás, ktorí sa po pominuteľnom technologickom ošiali plného nezdravého stresu a nervov opäť obzeráme späť do histórie, aby svojim potomkom umožnili zdravý vývoj a dali im to, čo sme dostali od svojich rodičov.

Viac nájdete na http://www.farmerarea.sk/


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štyri mesiace po Kuciakovej vražde verejnosť pozná len čas úmrtia

Politici po vražde novinára odmietali odstúpiť, polícia čelila kritike za postup pri vyšetrovaní.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočner skončil. Aj keby ho pustili na slobodu

Čo znamená zadržanie Kočnera a Ruska.

Stĺpček Jakuba Fila

Treba to stále pripomínať, moc pochádza od občanov

Verejnosť si zrejme až časom uvedomí, že za posledné mesiace dosiahla veľmi veľa.

ŠPORT

Argentína podľahla Chorvátsku a hrozí jej koniec na šampionáte

Brankár Caballero spravil fatálnu chybu.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.