SME
Piatok, 26. apríl , 2019

Farmer Area Kapušany – zdravie z biofarmy na východe

Pred jedenástimi rokmi začala Ovčia farma Proč na východe Slovenska s chovom zvierat v ekologických podmienkach, teda bez chémie. Postupne vznikol z toho zaujímavý biobiznis vrátane reštaurácie a ubytovania. (Inzercia)

Ovce, ošípané a hovädzí dobytok chovajú na tejto farme spôsobom, akým to robili kedysi naši predkovia. Znamená to, že lúky a pasienky sú bez chemického postreku a hnojenia, čo je podmienka ekologického poľnohospodárstva. Hnoja ich výlučne naturálnym spôsobom. A na orných pôdach pestujú aj špaldovú pšenicu v biokvalite. Pasenie oviec a dobytka na takto ošetrovaných horských lúkach je predpokladom čistých bioproduktov pod odborným veterinárnym dohľadom bez použitia antibiotík a GMO látok. Výsledkom tejto stratégie sú bioprodukty rastlinnej i živočíšnej produkcie tej najvyššej kvality.

Tradícia s modernou

Tieto produkty však chceli majitelia dostať aj k zákazníkom. Preto v obci Kapušany pri Prešove postavili multifunkčný objekt určený na stravovanie, predaj bioproduktov, šport, relax i zábavu. Pre priaznivcov športu je k dispozícii ihrisko s umelým povrchom vhodné na futbal, volejbal, tenis a iné loptové hry. Pre najmenších je tam detské ihrisko s trampolínou, hojdačkami, preliezkami, všetko bezpečne oddelené od veľkého parkoviska. Návštevník má pri vstupe pocit, akoby vstúpil do moderného farmárskeho skanzenu, kde sa vhodne prelínajú tradičné i moderné architektonické prvky. Vytvárajú dobrý pocit a ponúkajú pohodlie úžitkového dizajnu pripomínajúceho dobu našich starých otcov.

Vitajte v biopredajni

Doslova na niekoľkých metroch štvorcových si môžu návštevníci v kapušianskej bio predajni objektu Farmer Area počas pracovného týždňa kúpiť aj bioprodukty. V ponuke sú ovčí syr, žinčica, bryndza, domáce klobásy, tlačenka, jaternice, slanina, oškvarky, paštéty, škvarená masť, špaldová múka mletá tradičným spôsobom na kamennom mlyne, teda produkty, ktoré sa kedysi bežne používali v slovenských domácnostiach. Pestrý sortiment biopredajne dopĺňajú slovenské i zahraničné značky kvalitných vín, syrov, olejov, bobuľovín, semien a ďalšieho sortimentu – všetko v biokvalite.

Jedz koľko chceš

Farmárska reštaurácia Farmer Area Restaurant v patričnom dizajne s drevenými lavicami i stolmi ponúka menej tradičný štýl jedálenského stravovania typu: za jednu cenu zjedz koľko chceš. V ponuke je široký výber tradičných slovenských národných jedál podľa vlastného výberu a kombinácií v jednej cene. Bravčové, hovädzie a jahňacie mäso je z produkcie vlastnej farmy. Keďže jej súčasťou je aj bitúnok, reštaurácia a predajňa má stály prísun kvalitného čerstvého mäsa. V blízkej budúcnosti plánujú majitelia otvoriť aj predajňu mäsa a mäsových výrobkov výlučne zo zvierat z vlastného chovu.

Svadba či oslava na farmársky spôsob

V objekte pravidelne organizujú firemné večierky, oslavy jubileí, svadby, stužkové slávnosti a rôzne jubileá s kompletnými službami. Podmienky sú vecou dohody.

Grilpárty v Steak house

Tehlová budova prepojená s reštauráciou je zrekonštruovanou pôvodnou železničnou stanicou Kapušany s odstavenou koľajou pred budovou, evokuje spomienky pamätníkov na dávno zašlé časy. Spod dáždnika na terase Steak housu si pri pochutnávaní na šťavnatom steaku vychutnáte aj nezabudnuteľný a autentický pohľad na Kapušiansky hrad z 13. storočia.

V Steak house si každý príde na svoje. Veľká je ponuka hovädzích a jahňacích steakov v bio kvalite, ale objednať si možno aj ryby, divinu, zeleninové šaláty a pivo zn. Štamgast z neďalekého súkromného pivovaru v Chmeľove.

Pre pocestných, turistov, či biznis hostí ponúkajú na poschodí Steak house ubytovanie v penzióne so šiestimi izbami.

Čo na záver?

V tejto uponáhľanej dobe nezdravého komerčného a mediálneho tlaku srdce Slováka priam piští po troche pokoja, oddychu, relaxu a zábavy s rodinou, deťmi a priateľmi. Zúfalo voláme po opätovnom dotyku a splynutí s prírodou v jej dokonalej synchrónii. Čoraz viac a viac sa snažíme vrátiť k prvkom života našich predkov, starých mám a otcov, ktorí dokázali s minimom technických vymožeností prežiť krásny, plnohodnotný život a vychovať zdravé potomstvo – nás, ktorí sa po pominuteľnom technologickom ošiali plného nezdravého stresu a nervov opäť obzeráme späť do histórie, aby svojim potomkom umožnili zdravý vývoj a dali im to, čo sme dostali od svojich rodičov.

Viac nájdete na http://www.farmerarea.sk/

Hlavné správy zo Sme.sk

Milión dôchodcov na Slovensku: Bojujú o dôstojný život, dokedy sa dá

Vyše 7500 ľudí čaká na miesto v domove pre seniorov.

Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Okrem vychádzok k lekárovi ich naozaj nič nečaká?

Až po päťdesiatke si človek uvedomuje, že staroba je tŕnistý pojem.

Šéfredaktorka SME Beata Balogová.
Dobré ráno

Dobré ráno: Mafia, exsiskára a policajti sa spojili, aby sledovali novinárov

Sledovanie novinárov hovorí o rozpade právneho štátu.

Podcast Dobré Ráno
Režisér John Stevenson.

Neprehliadnite tiež

Máte radi pravú taliansku pizzu?

Našli sme pre Vás skvelé miesto, priamo v srdci Starého mesta!

Čo nového v Sushihanil v Žiline?

Reštaurácia Sushihanil je exkluzívnym zastúpením japonskej gastronómie, kultúry a pohostinnosti. Poskytujeme štýlové prostredie kozmopolitnej reštaurácie vhodné nielen na pracovné stretnutia ale aj pokoj a relaxačnú atmosféru pre rodinné či priateľské posedenia.

Smotanovo-malinový zákusok

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.