Slovenské pivné korunky 2014 rozdané

Súťažiť je populárne aj medzi výrobcami piva. Každoročne tým najlepším pivám v jednotlivých kategóriách udelia ocenenia Slovenské pivné korunky. Tohto roku to bolo už ôsmy krát.

Súťaž organizuje Slovenský zväz výrobcov piva a sladu. Pohľad do jej tohtoročných výsledkov prezrádza, že najlepšie sa darilo pivovarníkom zo skupiny Topvar so sídlom vo Veľkom Šariši. Získali spolu sedem zlatých, strieborných a bronzových koruniek.

Milovníkov piva však nemenej ako úspechy veľkých pivovarov zaujíma aj to, čo navaria a ponúknu malé miestne pivovary. Ich počet každoročne rastie - v súčasnosti je ich už 34. Hoci ich produkciu stihnú vypiť pravidelní návštevníci, predsalen tiež ide o istú skúšku starých i nových chutí.

Spotreba opäť rastie

Štatistiky hovoria, že Slováci priemerne vypili vlani 76 litrov piva, čo je o štyri litre viac ako v roku 2010. Spotreba teda v posledných rokoch po období poklesu rastie. Pivovarníkov to nesporne teší. A to však zásluha toho, že sa dokázali prispôsobiť novým trendom, novým chutiam spotrebiteľov.

Hlavným fenoménom je prudký nárast spotreby ochutených pív - radlerov, či pív sýtených ovocnými chuťami. Odborníci hovoria, že je to dôsledok dospievania tzv. sladkej generácie, vychovanej na sladkých kolových nápojoch a cukrovinkách. Rovnako tiež rastie spotreba nealkoholických pív i radlerov, čo zase súvisí s vyššou motorizáciou slovenského obyvateľstva. Jeho predaj sa medziročne zvýšil z vlaňajších 124 000 litrov zhruba o tretinu.

Nečudo, že pivovary aktívne na reagujú na tieto požiadavky a inovujú podľa nich svoj výrobný sortiment. Medzi trendy patrí aj balenie do plastových fliaš. To však nekorešponduje so želaniami ochranárov, ktorí vidia obrovský nárast odpadov a veľké finančné nároky na ich likvidáciu. Preto podporujú radšej predaj čapovaného a fľaškového piva.

Kto získal Slovenské pivné korunky 2014?

Svetlé výčapné pivo 10%

  1. Šariš 10 %
  2. Steiger 10 %
  3. Topvar10 %

Tmavé a polotmavé

  1. Šariš 12 %
  2. Topvar Marina
  3. Zlatý Bažant

Svetlé výčapné 12 %

  1. Steiger 12 %
  2. Sitňan 12 %
  3. Topvar 12 %

Nealkoholické pivo

  1. Zlatý Bažant
  2. Birrel
  3. Steiger tmavé

Alkoholický radler

  1. Smädný Mních grep
  2. Bažant citrón
  3. Smädný Mních citrón

Nealkoholický radler

  1. Birrel Pomelo & Grep
  2. Steiger citrón
  3. Bažant citrón

Malé reštauračné pivovary (víťazi kategórií)

Svetlé pivá: Brontvai svetlý Aurum - Pivovar Brontvai, Kvačany

Tmavé pivá: Tmavý ležiak 13 % p - Múzejný pivovar, múzeum obchodu, Bratislava

Kvasené špeciály: Rauch 13,5 % - Pivovar Kastelán, Oravský Podzámok

Vrchne kvasené pivá: Welzen - Pivovar Sessler, Trnava

Ocenili aj osobnosti

Súčasťou slávnostného odovzdávania Slovenských pivných koruniek v Bratislave sa prvýkrát stalo a oceňovanie osobností slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Toto verejné uznanie získala pedagogička Daniela Šmogrovičová z Fakulty chemických a potravinárskych technológii STU v Bratislave, riaditeľ Slovenského zväzu výrobcov piva a sladu Roman Šusták a technológovia výroby piva Rudolf Kajan a Vojtech Giertl. Poctu in memoriam udelili aj Michalovi Pramukovi za jeho zásluhy na rozvoji výroby a propagácie piva.

Hlavné správy zo Sme.sk

PREŠOV KORZÁR

Obvineného kanadského profesora sa zastávali aj matky dievčat (fotogaléria)

Mušinka: Tento prípad nie je detská pornografia.

Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo by ste (ne)mali zrušiť svoje konto na Facebooku

Čo sa stalo z najväčšej sociálnej siete.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.