Slovenské pivné korunky 2014 rozdané

Súťažiť je populárne aj medzi výrobcami piva. Každoročne tým najlepším pivám v jednotlivých kategóriách udelia ocenenia Slovenské pivné korunky. Tohto roku to bolo už ôsmy krát.

Súťaž organizuje Slovenský zväz výrobcov piva a sladu. Pohľad do jej tohtoročných výsledkov prezrádza, že najlepšie sa darilo pivovarníkom zo skupiny Topvar so sídlom vo Veľkom Šariši. Získali spolu sedem zlatých, strieborných a bronzových koruniek.

Milovníkov piva však nemenej ako úspechy veľkých pivovarov zaujíma aj to, čo navaria a ponúknu malé miestne pivovary. Ich počet každoročne rastie - v súčasnosti je ich už 34. Hoci ich produkciu stihnú vypiť pravidelní návštevníci, predsalen tiež ide o istú skúšku starých i nových chutí.

Spotreba opäť rastie

Štatistiky hovoria, že Slováci priemerne vypili vlani 76 litrov piva, čo je o štyri litre viac ako v roku 2010. Spotreba teda v posledných rokoch po období poklesu rastie. Pivovarníkov to nesporne teší. A to však zásluha toho, že sa dokázali prispôsobiť novým trendom, novým chutiam spotrebiteľov.

Hlavným fenoménom je prudký nárast spotreby ochutených pív - radlerov, či pív sýtených ovocnými chuťami. Odborníci hovoria, že je to dôsledok dospievania tzv. sladkej generácie, vychovanej na sladkých kolových nápojoch a cukrovinkách. Rovnako tiež rastie spotreba nealkoholických pív i radlerov, čo zase súvisí s vyššou motorizáciou slovenského obyvateľstva. Jeho predaj sa medziročne zvýšil z vlaňajších 124 000 litrov zhruba o tretinu.

Nečudo, že pivovary aktívne na reagujú na tieto požiadavky a inovujú podľa nich svoj výrobný sortiment. Medzi trendy patrí aj balenie do plastových fliaš. To však nekorešponduje so želaniami ochranárov, ktorí vidia obrovský nárast odpadov a veľké finančné nároky na ich likvidáciu. Preto podporujú radšej predaj čapovaného a fľaškového piva.

Kto získal Slovenské pivné korunky 2014?

Svetlé výčapné pivo 10%

  1. Šariš 10 %
  2. Steiger 10 %
  3. Topvar10 %

Tmavé a polotmavé

  1. Šariš 12 %
  2. Topvar Marina
  3. Zlatý Bažant

Svetlé výčapné 12 %

  1. Steiger 12 %
  2. Sitňan 12 %
  3. Topvar 12 %

Nealkoholické pivo

  1. Zlatý Bažant
  2. Birrel
  3. Steiger tmavé

Alkoholický radler

  1. Smädný Mních grep
  2. Bažant citrón
  3. Smädný Mních citrón

Nealkoholický radler

  1. Birrel Pomelo & Grep
  2. Steiger citrón
  3. Bažant citrón

Malé reštauračné pivovary (víťazi kategórií)

Svetlé pivá: Brontvai svetlý Aurum - Pivovar Brontvai, Kvačany

Tmavé pivá: Tmavý ležiak 13 % p - Múzejný pivovar, múzeum obchodu, Bratislava

Kvasené špeciály: Rauch 13,5 % - Pivovar Kastelán, Oravský Podzámok

Vrchne kvasené pivá: Welzen - Pivovar Sessler, Trnava

Ocenili aj osobnosti

Súčasťou slávnostného odovzdávania Slovenských pivných koruniek v Bratislave sa prvýkrát stalo a oceňovanie osobností slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Toto verejné uznanie získala pedagogička Daniela Šmogrovičová z Fakulty chemických a potravinárskych technológii STU v Bratislave, riaditeľ Slovenského zväzu výrobcov piva a sladu Roman Šusták a technológovia výroby piva Rudolf Kajan a Vojtech Giertl. Poctu in memoriam udelili aj Michalovi Pramukovi za jeho zásluhy na rozvoji výroby a propagácie piva.

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Zomrel Štefan Nosáľ, dlhoročný vedúci Lúčnice

Informovala o tom stránka Svetového združenia Slovákov v zahraničí.

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral.

KOMENTÁRE

Buďte vďační za Fica. My Česi máme iných komunistov

Komunistická strana Čiech a Moravy je ojedinelým reliktom.

DOMOV

Danko mení mediálny tím, končí jeho hovorkyňa

Predseda parlamentu dôvod odchodu Kliskej nechcel komentovať.

Neprehliadnite tiež

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.