SME

Slovenské pivné korunky 2014 rozdané

Súťažiť je populárne aj medzi výrobcami piva. Každoročne tým najlepším pivám v jednotlivých kategóriách udelia ocenenia Slovenské pivné korunky. Tohto roku to bolo už ôsmy krát.

Súťaž organizuje Slovenský zväz výrobcov piva a sladu. Pohľad do jej tohtoročných výsledkov prezrádza, že najlepšie sa darilo pivovarníkom zo skupiny Topvar so sídlom vo Veľkom Šariši. Získali spolu sedem zlatých, strieborných a bronzových koruniek.

Milovníkov piva však nemenej ako úspechy veľkých pivovarov zaujíma aj to, čo navaria a ponúknu malé miestne pivovary. Ich počet každoročne rastie - v súčasnosti je ich už 34. Hoci ich produkciu stihnú vypiť pravidelní návštevníci, predsalen tiež ide o istú skúšku starých i nových chutí.

SkryťVypnúť reklamu

Spotreba opäť rastie

Štatistiky hovoria, že Slováci priemerne vypili vlani 76 litrov piva, čo je o štyri litre viac ako v roku 2010. Spotreba teda v posledných rokoch po období poklesu rastie. Pivovarníkov to nesporne teší. A to však zásluha toho, že sa dokázali prispôsobiť novým trendom, novým chutiam spotrebiteľov.

Hlavným fenoménom je prudký nárast spotreby ochutených pív - radlerov, či pív sýtených ovocnými chuťami. Odborníci hovoria, že je to dôsledok dospievania tzv. sladkej generácie, vychovanej na sladkých kolových nápojoch a cukrovinkách. Rovnako tiež rastie spotreba nealkoholických pív i radlerov, čo zase súvisí s vyššou motorizáciou slovenského obyvateľstva. Jeho predaj sa medziročne zvýšil z vlaňajších 124 000 litrov zhruba o tretinu.

SkryťVypnúť reklamu

Nečudo, že pivovary aktívne na reagujú na tieto požiadavky a inovujú podľa nich svoj výrobný sortiment. Medzi trendy patrí aj balenie do plastových fliaš. To však nekorešponduje so želaniami ochranárov, ktorí vidia obrovský nárast odpadov a veľké finančné nároky na ich likvidáciu. Preto podporujú radšej predaj čapovaného a fľaškového piva.

Kto získal Slovenské pivné korunky 2014?

Svetlé výčapné pivo 10%

  1. Šariš 10 %
  2. Steiger 10 %
  3. Topvar10 %

Tmavé a polotmavé

  1. Šariš 12 %
  2. Topvar Marina
  3. Zlatý Bažant

Svetlé výčapné 12 %

  1. Steiger 12 %
  2. Sitňan 12 %
  3. Topvar 12 %

Nealkoholické pivo

  1. Zlatý Bažant
  2. Birrel
  3. Steiger tmavé

Alkoholický radler

  1. Smädný Mních grep
  2. Bažant citrón
  3. Smädný Mních citrón

Nealkoholický radler

  1. Birrel Pomelo & Grep
  2. Steiger citrón
  3. Bažant citrón

Malé reštauračné pivovary (víťazi kategórií)

SkryťVypnúť reklamu

Svetlé pivá: Brontvai svetlý Aurum - Pivovar Brontvai, Kvačany

Tmavé pivá: Tmavý ležiak 13 % p - Múzejný pivovar, múzeum obchodu, Bratislava

Kvasené špeciály: Rauch 13,5 % - Pivovar Kastelán, Oravský Podzámok

Vrchne kvasené pivá: Welzen - Pivovar Sessler, Trnava

Ocenili aj osobnosti

Súčasťou slávnostného odovzdávania Slovenských pivných koruniek v Bratislave sa prvýkrát stalo a oceňovanie osobností slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Toto verejné uznanie získala pedagogička Daniela Šmogrovičová z Fakulty chemických a potravinárskych technológii STU v Bratislave, riaditeľ Slovenského zväzu výrobcov piva a sladu Roman Šusták a technológovia výroby piva Rudolf Kajan a Vojtech Giertl. Poctu in memoriam udelili aj Michalovi Pramukovi za jeho zásluhy na rozvoji výroby a propagácie piva.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Jana Janku

Komerčné články

  1. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 21 544
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 765
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 083
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 987
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 452
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 252
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 967
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 857
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu