PIVOBRANA chráni poctivé nezávislé slovenské pivo

Slovenské priemyselné pivovary sú všetky v rukách veľkých nadnárodných firiem, ktoré ich postupne skúpili. Ostal len jeden „posledný Mohykán“ - Banskobystrický pivovar Urpiner. Ten spolu s malými rodinnými pivovarmi vytvoril Asociáciu malých nezávislých

späť na pivový špeciál

Prihlásiť sa môže každý

PIVOBRANA symbolizuje otvorené hnutie, ktoré chráni malé nezávislé slovenské pivovary. Momentálne je v PIVOBRANE združených 16 malých pivovarov, ktorých filozofiu a snahu môže podporiť naozaj každý. Na stránke www.pivobrana.sk je prihláška, po jej vyplnení sa fanúšikovia poctivého piva stanú súčasťou boja za nezávislé pivovary a ich jedinečnú identitu. Na webe i sociálnej sieti členovia s „pivobrancami“ pravidelne komunikujú o rôznych aktualitách, zaujímavostiach a samozrejme akciách, ktoré pivovary usporadúvajú.

Ing. Ľubomír Vančo, predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska, je rád, že majú dobrú odozvu: „Ľudia oceňujú poctivosť a kvalitu. Dnes už pitie piva naozaj nie je o kvantite, ale o jedinečnom chuťovom zážitku. A keď sa k nemu pridruží aj bonus v podobe rodinnej atmosféry, či exkluzívnej starostlivosti o zákazníka, pivári sú spokojní a ochotní za dobrým pivom aj cestovať. Skvelé je aj to, že naše hnutie otvorene podporujú a držia nám palce. Veď len prihlásených fanúšikov máme vyše 3000 a na sociálnej sieti nám fandí cez 4000 pivárov.“

Zastúpenie v rámci Slovenska

Malé pivovary sú rozmiestnené po celom Slovensku. Najviac ich je v okolí hlavného mesta. V Bratislave sa oplatí navštíviť minipivovar Richtár Jakub s jedinečnou atmosférou, ktorý ponúka svoje pivá pomenované typickými slovenskými menami. Meštiansky pivovar má v hlavnom meste až dve svoje pobočky a pýši sa vychýrenou kuchyňou. V Patrónskom pivovare si hostia môžu pozrieť technológiu na varenie piva a vidieť ako pivo putuje až k pípam.

Na Záhorí je Stupavar, kde štyria sympatickí chlapi presadzujú filozofiu „punk brewing“. V Senici funguje už rok Štramák, ktorý bol za svoje pivo minulý rok ocenený hneď dvomi Pivnými korunkami. Sandorf v Prievaloch okrem piva a dobrej kuchyne ponúka návštevníkom aj pivnú kozmetiku a jedinečné pivné kúpele. V Trnave varia pivo v pivovare Sessler, ktorý je súčasťou krásneho historického areálu so záhradou. V Nitre minulý rok otvorili pivovar Trogár, ktorý sa stal súčasťou tradičnej reštaurácie U vlka.

Na severe Slovenska sú rodinné pivovary v Oravskom Podzámku, kde je pivovar Kastelán strategicky priamo pod Oravským hradom. Martinský minipivovar Victoria funguje pri rovnomennom krásnom hoteli a okrem poctivého piva ponúka aj domáce syry, klobásky, či bio zeleninu a ovocie. V lone liptovskej prírody vznikol Brontvai, ktorý je typickým rodinným pivovarom, kde pivo varí otec aj syn. V Poprade od roku 2012 funguje Egidius Brewery a vo Svite sa nachádza najmenší slovenský pivovar Buntavar.

Svoje zastúpenie majú minipivovary aj na východe a juhu Slovenska. V Košiciach šéfuje pivovaru Golem žena a v Rožňave je Kaltenecker, ktorý je po Urpineri druhý najväčší slovenský nezávislý pivovar. Posledným zo skupiny je spomínaný Banskobystrický pivovar, ktorého pivá patria k najoceňovanejším slovenským pivám v zahraničných súťažiach.

Hnutie získalo aj ocenenie

Hnutie PIVOBRANA si všimli nielen na Slovensku, kde získalo cenu Slovenskej pivovarníckej akadémie v kategórií Pivný čin roka 2012, ale pozitívny rozruch narobilo aj v zahraničí. Minulý rok bola komunikácia Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska ocenená celosvetovou i európskou cenou SABRE Awards v kategórií Asociácie.

späť na pivový špeciál

Hlavné správy zo Sme.sk

Dominik Graňák.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini si vybral hanbu

Ak to povie Fico, premiér urobí hocičo.

Peter Tkačenko
Revír Dunaj
Čínsky chocholatý pes menom Chase.

Neprehliadnite tiež

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
Špagety. Varíte ich správne?

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.