PIVOBRANA chráni poctivé nezávislé slovenské pivo

Slovenské priemyselné pivovary sú všetky v rukách veľkých nadnárodných firiem, ktoré ich postupne skúpili. Ostal len jeden „posledný Mohykán“ - Banskobystrický pivovar Urpiner. Ten spolu s malými rodinnými pivovarmi vytvoril Asociáciu malých nezávislých

späť na pivový špeciál

Prihlásiť sa môže každý

PIVOBRANA symbolizuje otvorené hnutie, ktoré chráni malé nezávislé slovenské pivovary. Momentálne je v PIVOBRANE združených 16 malých pivovarov, ktorých filozofiu a snahu môže podporiť naozaj každý. Na stránke www.pivobrana.sk je prihláška, po jej vyplnení sa fanúšikovia poctivého piva stanú súčasťou boja za nezávislé pivovary a ich jedinečnú identitu. Na webe i sociálnej sieti členovia s „pivobrancami“ pravidelne komunikujú o rôznych aktualitách, zaujímavostiach a samozrejme akciách, ktoré pivovary usporadúvajú.

Ing. Ľubomír Vančo, predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska, je rád, že majú dobrú odozvu: „Ľudia oceňujú poctivosť a kvalitu. Dnes už pitie piva naozaj nie je o kvantite, ale o jedinečnom chuťovom zážitku. A keď sa k nemu pridruží aj bonus v podobe rodinnej atmosféry, či exkluzívnej starostlivosti o zákazníka, pivári sú spokojní a ochotní za dobrým pivom aj cestovať. Skvelé je aj to, že naše hnutie otvorene podporujú a držia nám palce. Veď len prihlásených fanúšikov máme vyše 3000 a na sociálnej sieti nám fandí cez 4000 pivárov.“

Zastúpenie v rámci Slovenska

Malé pivovary sú rozmiestnené po celom Slovensku. Najviac ich je v okolí hlavného mesta. V Bratislave sa oplatí navštíviť minipivovar Richtár Jakub s jedinečnou atmosférou, ktorý ponúka svoje pivá pomenované typickými slovenskými menami. Meštiansky pivovar má v hlavnom meste až dve svoje pobočky a pýši sa vychýrenou kuchyňou. V Patrónskom pivovare si hostia môžu pozrieť technológiu na varenie piva a vidieť ako pivo putuje až k pípam.

Na Záhorí je Stupavar, kde štyria sympatickí chlapi presadzujú filozofiu „punk brewing“. V Senici funguje už rok Štramák, ktorý bol za svoje pivo minulý rok ocenený hneď dvomi Pivnými korunkami. Sandorf v Prievaloch okrem piva a dobrej kuchyne ponúka návštevníkom aj pivnú kozmetiku a jedinečné pivné kúpele. V Trnave varia pivo v pivovare Sessler, ktorý je súčasťou krásneho historického areálu so záhradou. V Nitre minulý rok otvorili pivovar Trogár, ktorý sa stal súčasťou tradičnej reštaurácie U vlka.

Na severe Slovenska sú rodinné pivovary v Oravskom Podzámku, kde je pivovar Kastelán strategicky priamo pod Oravským hradom. Martinský minipivovar Victoria funguje pri rovnomennom krásnom hoteli a okrem poctivého piva ponúka aj domáce syry, klobásky, či bio zeleninu a ovocie. V lone liptovskej prírody vznikol Brontvai, ktorý je typickým rodinným pivovarom, kde pivo varí otec aj syn. V Poprade od roku 2012 funguje Egidius Brewery a vo Svite sa nachádza najmenší slovenský pivovar Buntavar.

Svoje zastúpenie majú minipivovary aj na východe a juhu Slovenska. V Košiciach šéfuje pivovaru Golem žena a v Rožňave je Kaltenecker, ktorý je po Urpineri druhý najväčší slovenský nezávislý pivovar. Posledným zo skupiny je spomínaný Banskobystrický pivovar, ktorého pivá patria k najoceňovanejším slovenským pivám v zahraničných súťažiach.

Hnutie získalo aj ocenenie

Hnutie PIVOBRANA si všimli nielen na Slovensku, kde získalo cenu Slovenskej pivovarníckej akadémie v kategórií Pivný čin roka 2012, ale pozitívny rozruch narobilo aj v zahraničí. Minulý rok bola komunikácia Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska ocenená celosvetovou i európskou cenou SABRE Awards v kategórií Asociácie.

späť na pivový špeciál

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vianočný dôchodok získa viac ľudí, Slováci v Rakúsku však nie

Najchudobnejší dôchodcovia znovu dostanú sto eur navyše, nemení sa to už štvrtý rok.

EKONOMIKA

Firma, ktorej zadržali kamióny: Hľadáte problém tam, kde nie je

North Sea Express je podozrivá z vykorisťovania.

PRIMÁR

Viac nočných môr a najmä zvuky. Ako snívajú nevidiaci

Čo sa sníva ľuďom, ktorí nikdy nevideli okolitý svet.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.