PIVOBRANA chráni poctivé nezávislé slovenské pivo

Slovenské priemyselné pivovary sú všetky v rukách veľkých nadnárodných firiem, ktoré ich postupne skúpili. Ostal len jeden „posledný Mohykán“ - Banskobystrický pivovar Urpiner. Ten spolu s malými rodinnými pivovarmi vytvoril Asociáciu malých nezávislých

späť na pivový špeciál

Prihlásiť sa môže každý

PIVOBRANA symbolizuje otvorené hnutie, ktoré chráni malé nezávislé slovenské pivovary. Momentálne je v PIVOBRANE združených 16 malých pivovarov, ktorých filozofiu a snahu môže podporiť naozaj každý. Na stránke www.pivobrana.sk je prihláška, po jej vyplnení sa fanúšikovia poctivého piva stanú súčasťou boja za nezávislé pivovary a ich jedinečnú identitu. Na webe i sociálnej sieti členovia s „pivobrancami“ pravidelne komunikujú o rôznych aktualitách, zaujímavostiach a samozrejme akciách, ktoré pivovary usporadúvajú.

Ing. Ľubomír Vančo, predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska, je rád, že majú dobrú odozvu: „Ľudia oceňujú poctivosť a kvalitu. Dnes už pitie piva naozaj nie je o kvantite, ale o jedinečnom chuťovom zážitku. A keď sa k nemu pridruží aj bonus v podobe rodinnej atmosféry, či exkluzívnej starostlivosti o zákazníka, pivári sú spokojní a ochotní za dobrým pivom aj cestovať. Skvelé je aj to, že naše hnutie otvorene podporujú a držia nám palce. Veď len prihlásených fanúšikov máme vyše 3000 a na sociálnej sieti nám fandí cez 4000 pivárov.“

Zastúpenie v rámci Slovenska

Malé pivovary sú rozmiestnené po celom Slovensku. Najviac ich je v okolí hlavného mesta. V Bratislave sa oplatí navštíviť minipivovar Richtár Jakub s jedinečnou atmosférou, ktorý ponúka svoje pivá pomenované typickými slovenskými menami. Meštiansky pivovar má v hlavnom meste až dve svoje pobočky a pýši sa vychýrenou kuchyňou. V Patrónskom pivovare si hostia môžu pozrieť technológiu na varenie piva a vidieť ako pivo putuje až k pípam.

Na Záhorí je Stupavar, kde štyria sympatickí chlapi presadzujú filozofiu „punk brewing“. V Senici funguje už rok Štramák, ktorý bol za svoje pivo minulý rok ocenený hneď dvomi Pivnými korunkami. Sandorf v Prievaloch okrem piva a dobrej kuchyne ponúka návštevníkom aj pivnú kozmetiku a jedinečné pivné kúpele. V Trnave varia pivo v pivovare Sessler, ktorý je súčasťou krásneho historického areálu so záhradou. V Nitre minulý rok otvorili pivovar Trogár, ktorý sa stal súčasťou tradičnej reštaurácie U vlka.

Na severe Slovenska sú rodinné pivovary v Oravskom Podzámku, kde je pivovar Kastelán strategicky priamo pod Oravským hradom. Martinský minipivovar Victoria funguje pri rovnomennom krásnom hoteli a okrem poctivého piva ponúka aj domáce syry, klobásky, či bio zeleninu a ovocie. V lone liptovskej prírody vznikol Brontvai, ktorý je typickým rodinným pivovarom, kde pivo varí otec aj syn. V Poprade od roku 2012 funguje Egidius Brewery a vo Svite sa nachádza najmenší slovenský pivovar Buntavar.

Svoje zastúpenie majú minipivovary aj na východe a juhu Slovenska. V Košiciach šéfuje pivovaru Golem žena a v Rožňave je Kaltenecker, ktorý je po Urpineri druhý najväčší slovenský nezávislý pivovar. Posledným zo skupiny je spomínaný Banskobystrický pivovar, ktorého pivá patria k najoceňovanejším slovenským pivám v zahraničných súťažiach.

Hnutie získalo aj ocenenie

Hnutie PIVOBRANA si všimli nielen na Slovensku, kde získalo cenu Slovenskej pivovarníckej akadémie v kategórií Pivný čin roka 2012, ale pozitívny rozruch narobilo aj v zahraničí. Minulý rok bola komunikácia Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska ocenená celosvetovou i európskou cenou SABRE Awards v kategórií Asociácie.

späť na pivový špeciál

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.