Viac ako 15 tisíc ľudí „prechutnalo“ Gurmán Fest v Bratislave

Návštevníkov na dostihovú dráhu pritiahla nielen vôňa, ale aj dobré meno Gurmán Festu z predchádzajúcich ročníkov. Šiesty ročník sa konal 30. mája až 1. júna. Tradične v nedeľu sa konalo odovzdávanie ocenení v gastronómii, ktoré udeľuje gastronomický spri

Gurmán Fest 2014

V piatok vystúpil na pódiu Braňo Križan. Po ňom sa predviedla Jožka Zaukolcová s cukrárskou šou. Vystúpil aj Michal Konrád – šéfkuchár FOU ZOO. Sobotný program obohatil Igor Čehy z Mlynu 108, Jaroslav Žídek z reštaurácie Albrecht a Adriana Poláková, ktorá je známa aj ako cukrárka. Nechýbal ani michelinovský kuchár Björn Juhnke. V nedeľu vystúpili Martin Korbelič, propagátor zážitkovej kuchyne, Tomáš Opletal z Brasserie Anjou, Marcel Ihnačák známy z TV, Yoshimi Usui z Japonska a Marián Filo z Chateau Čereňany.

Reštaurácie, ktoré predali najviac porcií:

1. Sheraton

2. El GAucho

3. Fou Zoo

4. Naam Thajské bistro

5. Pulitzer u zlatého Jeleňa

6. LEMON TREE

Najkrajšie expozície mali: Hubert, Bentianna, Fou Zoo, Zlatý Bažant, Mattoni

Najobľúbenejšie reštaurácie dňa:

Piatok – Reduta

Sobota – Fou Zoo

Nedeľa – Fou Zoo

Ako sa Gurmán Festu darilo počas tohto ročníka?

  1. Vystavovateľov bolo najviac za 6 rokov.
  2. „Prechutnať“ dobré jedlo prišlo 15 680 návštevníkov.
  3. Prišli kuchári z 8 krajín.
  4. Gurmán Fest navštívilo 7 michelinových hviezdičiek a 11 zlatých vidličiek podľa Gurmána na Slovensku.
  5. Zúčastnili sa 3 kuchári roka, 3 manažéri reštaurácie roka a 1 someliér roka podľa Gurmána na Slovensku.

Gurmán AWARD

To všetko sme sa dozvedeli v nedeľu večer v Hoteli Sheraton na Gurmán AWARD, slávnostnom večeri odovzdávania ocenení v gastronómii, ktoré udeľuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku už 10 rokov.

Za účasti 150 hostí, prevažne majiteľov reštaurácií, riaditeľov, šéfkuchárov a someliérov sa
v atmosfére úspešného Gurmán festového víkendu oslavovali víťazi a aj noví členovia v tomto bedekri. Ocenených dekorovali: Radoslav Nackin, vydavateľ Gurmán na Slovensku, Marta Kučerová - generálna riaditeľka SACR, Miroslav Tkáč, riaditeľ Hubert J.E., Monika Kottmanová - Horeca manažér pre SR spoločnosti Heineken a Karol Preiner, manažér Metro Cash & Carry.

Nový bedeker Gurmán na Slovensku sa už distribuuje do reštaurácií a bude dostupný aj v Panta Rhei, alebo priamo na www.GurmanNaSlovensku.sk.

Gastronomy Slovakia

Gastronomy Slovakia - prvá gastronomická konferencia na Slovensku, na ktorej sa mohla odborná gastronomická verejnosť a médiá stretnúť s najlepšími šéfkuchármi z Európy a Slovenska, sa konala v pondelok 2. júna v hoteli Sheraton. Účastníci zažili praktické šou a dozvedeli sa z prvej ruky, ako pokročil gastronomický svet. Mohli osobne diskutovať s osobnosťami gastronómie a tiež si spraviť fotodokumentáciu. Sme nesmierne radi, že o konferenciu prejavili záujem odborníci z celého Slovenska a zaregistrovalo sa ich až 110.

Vystupovali: Ewout ELEVELD - De Leest - Holandsko, 3 michelin star restaurant, Jaroslav Žídek – reštaurácia Albrecht Bratislava, 1 vidlička od Gurmána na Slovensku, Gurmán AWARD 2008-2010 – Kuchár roka, Fernando P. Arellano – Castell Son Claret Mallorca, Španielsko, 1 michelin star, Igor Čehy - Mlyn 108 Modra, Gurmán AWARD 2007 – Kuchár roka, Tereza Křivínková – cognac somelier Praha – cognac v modernej reštaurácií, Lionel Levy - reštaurácia Intercontinental hotel Marseille, Francúzsko, 1 michelin star, Luboš Rácz – Barkultur - Bar a miešané nápoje v modernej reštaurácii, Michal Konrád - reštaurácia Fou Zoo Bratislava, 2 vidličky od Gurmána na Slovensku, Bjoern Juhnke /Nemecko/ - reštaurácia River Bank, predtým 1 michelin star MAZE by Gordon Ramsey Praha.


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štyri mesiace po Kuciakovej vražde verejnosť pozná len čas úmrtia

Politici po vražde novinára odmietali odstúpiť, polícia čelila kritike za postup pri vyšetrovaní.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočner skončil. Aj keby ho pustili na slobodu

Čo znamená zadržanie Kočnera a Ruska.

Stĺpček Jakuba Fila

Treba to stále pripomínať, moc pochádza od občanov

Verejnosť si zrejme až časom uvedomí, že za posledné mesiace dosiahla veľmi veľa.

ŠPORT

Argentína podľahla Chorvátsku a hrozí jej koniec na šampionáte

Brankár Caballero spravil fatálnu chybu.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.