Slovákom čoraz viac chutí nezávislé pivo

Pred pár rokmi by sme ich spočítali na prstoch rúk, dnes ich je na Slovensku približne 35 a stále pribúdajú nové. Pokým nadnárodné priemyselné pivné giganty trpko konštatujú, že im klesajú tržby a spotreba, s poctivými slovenskými minipivovarmi sa deje pr

späť na pivový špeciál

Minipivovary ponúkajú vždy niečo navyše

Dnešní konzumenti (a o pivároch to platí rovnako) sú nároční. Na trhu je široký výber jedál, nápojov a gurmánskych zážitkov. Dá sa povedať, že trh ich už rozmaznal, čo však vôbec nie je na škodu. Pivári totiž dokážu oceniť, keď sa im niekto venuje a namiesto tradičnej „desinky“ či „dvanástky“ im ponúknu niečo navyše. Práve to je doménou malých slovenských pivovarov, ktoré sa tým líšia od unifikovaných veľkovýrobcov „europív“. Zákazník príde do minipivovaru, mnohokrát ho privíta sám majiteľ a s radosťou ho zasvätí aj do procesu výroby poctivého domáceho piva. Väčšina malých pivovarov je navrhnutá tak, aby si zákazníci popri vychutnávaní zlatého moku mohli priamo jeho cestu do pípy aj „odsledovať“.

Predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska, Ing. Ľubomír Vančo, dodáva: „V Amerike vznikne za rok okolo 400 minipivovarov, v Čechách okolo 50 a na Slovensku zhruba do 10. Je to však pozitívny posun oproti minulosti a som rád, že zatiaľ žiadny z našich malých nezávislých kolegov nezanikol.“

Najoceňovanejšie pivá u nás i zahraničí

Rodinná atmosféra v malých pivovaroch však zďaleka nie je to jediné, čo návštevníkov priťahuje. V prvom rade je to o pive samotnom. Každý jeden malý pivovar si svoj recept na dokonalé pivo poctivo odmakal a otestoval. Sládkovia strávili dni cibrením a dolaďovaním receptov, častokrát to bola doslova alchýmia a starostlivé vyberanie každej jednej ingrediencie.

Dať si záležať na detailoch sa oplatilo, pretože slovenské pivá z nezávislých pivovarov dnes patria k najoceňovanejším pivám u nás i v zahraničí. Dobrým príkladom je posledný slovenský nezávislý priemyselný pivovar Urpiner, ktorý neuviazol v sieti nadnárodných pivných gigantov. Tento rok už stihol za svoje pivá získať prestížne České pivné pečate /zlato, striebro i bronz/. Minulý rok sa stal víťazom Výročnej ceny slovenskej pivovarníckej akadémie a odniesol si titul Pivovar roka 2012.

Medzi oceňované pivovary patrí aj rožňavský Kaltenecker, ktorý sa pýši zlatou i striebornou Slovenskou pivnou korunkou, Jarnou cenou českých sládkov a ceny zbiera aj v zahraničných súťažiach. Slovenské pivné korunky majú na svojom konte aj pivovary Brontvai, Štramák (tento rok získal až dve korunky), Sandorf, Victoria, Kastelán a Meštiansky pivovar, ten dokonca v roku 2012 získal až dve prvenstvá za svetlé i za tmavé pivo. Posledné dva roky si pravidelne odnesie zlatú Českú pivnú pečať aj minipivovar Sessler a tento rok sa mu mimoriadne darilo, keďže získal až tri Slovenské pivné korunky.

Letné pivné festivaly

O tom, že o malé pivovary je naozaj veľký záujem, svedčí aj množstvo aktivít a festivalov, ktoré každoročne, najmä v lete, pribúdajú. V máji sa už tradične začína Záhoráckym pivným festivalom v Prievaloch, ktorý ponúka okrem hudby, zábavy a svojho piva zo Sandorfu, aj pivá z domácich i zahraničných minipivovarov. Tento rok sa poctivé pivo oslavovalo aj na Liptove a to prvým ročníkom Behu priateľov piva, ktorý zaznamenal veľký úspech. Od roku 2007 sa pravidelne poslednú májovú sobotu v rámci festivalu Starfest otvárajú brány pivovaru Kaltenecker v Rožňave, sprievodným podujatím býva prestížna domovaričská súťaž Slovak Homebrewing Star.

Začiatkom júna si priaznivci dobrého piva mohli prvý raz vychutnať podujatie Stupava Pivo Fest, kde sa spoločne s pivovarom Stupavar odprezentovalo aj 11 ďalších slovenských minipivovarov. Ak to nestihli, začiatkom októbra sa môžu v pivovare zastaviť pri príležitosti Dňa otvorených dverí.

V auguste sa v Trnave konajú Slávnosti piva, ktoré sú spojené s Dňom otvorených dverí pivovaru Sessler. Na svoje si koncom leta prídu milovníci piva v Senici, kde sa na Kunovskej priehrade uskutoční druhý ročník festivalu Štramák Fest.

Vyslovene bohatá na pivné udalosti býva aj jeseň, kedy sa koná hneď niekoľko pivných akcií. Minulý rok to bol prvý ročník festivalu PIVOBRANA Fest, kde sa na banskobystrickom Radvanskom jarmoku prezentovalo hneď niekoľko malých nezávislých pivovarov združených v hnutí na obranu poctivého slovenského piva, viac na www.pivobrana.sk. Nezávislé pivovary si v septembri vychutnávajú aj Bratislavčania na Staromestskom beerfeste.

Medzi ostrieľaných pivných harcovníkov patrí aj Banskobystrický pivovar Urpiner, ktorý aj tento rok privíta svojich fanúšikov už na deviatom ročníku Dňa otvorených dverí. Novinkou tohto roka je aj pripravovaný projekt Pivné cesty, ktorý bude „pivnou dvojičkou“ dobre známych vínnych ciest a už čoskoro ponúkne fanúšikom dobrého piva organizované návštevy malých pivovarov spojených s degustáciou poctivého piva.

späť na pivový špeciál

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vianočný dôchodok získa viac ľudí, Slováci v Rakúsku však nie

Najchudobnejší dôchodcovia znovu dostanú sto eur navyše, nemení sa to už štvrtý rok.

EKONOMIKA

Firma, ktorej zadržali kamióny: Hľadáte problém tam, kde nie je

North Sea Express je podozrivá z vykorisťovania.

PRIMÁR

Viac nočných môr a najmä zvuky. Ako snívajú nevidiaci

Čo sa sníva ľuďom, ktorí nikdy nevideli okolitý svet.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.