SME

V pive si treba nájsť tú "svoju" chuť i značku

Ako to už s mnohými vecami býva, zrodia sa náhodou. Pivo bude tiež tento prípad. Nejaký sedliak zrejme nechal v sude pomleté obilie a to mu zvlhlo a prekvasilo. Zrodil sa tak príjemný a trochu omamný nápoj.

späť na pivový špeciál

Prvá písomná zmienka o pive pochádza spred štyroch tisíc rokov pred naším letopočtom z oblasti Mezopotámie. Ľudia však tento nápoj určite varili už predtým. Pravdepodobne skôr, než začali dorábať víno. Pivo si obľúbili faraóni, králi, pápeži, šľachta i jej poddaní. Dnes patrí vo svete a aj na Slovensku k najobľúbenejším nápojom.

Na svete je okolo päť tisícok pivovarov, ktoré vyrábajú pivo približne 180 rôznymi spôsobmi. Vďaka tomu môžu konzumenti ochutnať takmer 40-tisíc značiek.

SkryťVypnúť reklamu

Obľúbené ležiaky

Isteže, dnešné pivo sa tomu, čo varili naši predkovia, príliš nepodobá. Zmenili sa suroviny i výrobné postupy. A v prípade Slovenska, ako aj Česka nastali veľké zmeny v pivovarníctve aj po politických zmenách v roku 1989.

Výstižne to zhrnul group quality manažér jedného medzinárodného pivovaru Ondřej Koucký: ,,Rozdielov pred týmto rokom a po ňom je niekoľko. Prvým bolo otvorenie sa vnútorného trhu i smerom von. Za minulého režimu fungovala takzvaná rajonizácia, keď každý pivovar predával vo svojej presne určenej oblasti. Existovalo však niekoľko značiek, ako napríklad Kozel, Staropramen či Zlatý bažant, ktoré sa mohli predávať aj inde. To sa po roku 1989 skončilo. Zrazu množstvo pivovarov prišlo o odbyt, ale pred pivovarom vo vedľajšom meste stáli krčmári v rade, pretože jeho pivo malo lepšiu povesť. Začalo sa viac exportovať a zároveň dorazili nové technológie. Prišla tiež privatizácia pivovarov. Uspel len ten, kto vedel pivo variť a dokázal hospodáriť s peniazmi.“

SkryťVypnúť reklamu

O. Koucký tiež hovorí, že až 90 % českej a slovenskej produkcie tvoria ležiaky, ktoré majú svoju tradíciu a tešia sa neskutočnej obľube,je to možno najkonzumovateľnejšie pivo na svete. Máloktorého sa totiž dá za večer vypiť také množstvo. Na druhej strane považuje ležiaky za dosť veľkú nudu, pretože sa navzájom podobajú. A tak nečudo, že dostali prezývku europivo.

Ako spoznať kvalitu?

Po načapovaní piva sa má vytvoriť pena vysoká tri centimetre a nemala by úplne zmiznúť v priebehu piatich minút. Pena tvorí ochrannú vrstvu zabraňujúcu oxidácii a zhorknutiu nápoja a bráni osviežujúcim bublinkám unikať z pohára von.

Chuť piva by mala byť typická, bez cudzej príchute, a zodpovedať danému typu. Vôňa má byť príjemná a vábivá. Pivá typu Pilsner majú buket voňavý, bohatý, chlebový a chmeľový. Pri bavorských druhoch a v tmavých pivách by sa mala v ňom objaviť určitá nasladnutosť a plnšia chuť. V pšeničnom pive by mali byť cítiť ovocné chute.

SkryťVypnúť reklamu

Farba svetlých pív má širokú škálu odtieňov, no v podstate má byť zlatohnedá. Tmavé pivá bývajú tiež svetlejšie, tmavšie i celkom tmavé. Napríklad stout je ebenovo čierny, takmer nepriehľadný. Pivo má byť číre a musí byť iskrivé, pri pohľade cez pohár musí mať lesk a ostro lámať svetlo. To však neplatí pri pivách kvasnicových, ktoré sú kalné. Chmeľ dáva pivu arómu, chuť aj vôňu, a tiež horkosť. O vyváženosti všetkých parametrov rozhoduje osoba v pivovare nazývaná sládok.

Zdravie v pive

Pivo je výrobok s obmedzenou trvanlivosťou, a preto sa musí správne skladovať. Neznáša náhle zmeny teploty ani priame slnečné svetlo. Ľahko prijíma cudzie vône a pachy. Takisto sa veľmi znehodnocuje stratou oxidu uhličitého.

Vo všeobecnosti úroveň pitia i ošetrovania piva na Slovensku spravila sedemmíľový krok vpred. Trocha lásky a vášne investovaných do narábania s pivom robí zázraky. Správne načapovaný nápoj si totiž uchováva výbornú chuť až do posledného dúška.

SkryťVypnúť reklamu

Pivo obsahuje mnoho vitamínov a ďalších látok, ktoré pri striedmej konzumácii blahodarne pôsobia na ľudský organizmus. Významné je v ňom zastúpenie minerálov. Okrem draslíka a sodíka, ktoré sú v priaznivom pomere, obsahuje aj chloridy, vápnik, fosfor, horčík a kremík. Z vitamínov sú najvýznamnejšie vitamíny skupiny B – tiamín, riboflavín, pyridoxín, niacín a kyselina listová.

Perličky z pivovej histórie

  • V našich krajinách je prvá zmienka o pivovaroch v zakladacej listine Vyšehradskej kapituly z roku 1080. Píše sa v nej o desiatku, chmeli a spomínajú sa traja sládkovia (Sesulin, Sobik, Geston), ktorí mali právo variť pivo pre kapitulu a priľahlé obce.
  • Prvé tri kráľovské pivovary v bývalom Rakúsko-Uhorsku sa nachádzali v Tvrdomesticiach a Veľkých Uherciach pri Topoľčanoch a v Turdmenoch pri Balatone.
  • Najstarším existujúcim pivovarom na Slovensku je Steiger, ktorý v roku 1473 založili jezuitskí mnísi voVyhniach, zároveň je to aj najstarší slovenský pivovar s nepretržitou výrobou piva.
  • Prvým bratislavským pivovarom bol Steinov pivovar. Vznikol v roku1870 apôvodne sídlil v priestoroch pod dnešným Mostom SNP. Ďalšie slovenské pivovary vznikali nasledovne: Vyhne 1473, Ilava 1635, Hlohovec 1722, Bytča 1786, Poprad 1812, Košice 1857, Michalovce 1867, Martin 1893, Nitra 1893, Topoľčany 1958, Rimavská Sobota 1966, Hurbanovo 1967, Veľký Šariš 1967, Banská Bystrica 1971, Trnava 1974.
  • Pivovarnícky odborník českého pôvodu K. J. N. Balling vynašiel cukromer a ako prvý na svete určil tzv. pivnú váhu a stupňovitosť.

späť na pivový špeciál

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 14 932
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 399
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 663
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 526
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 2 942
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 898
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 515
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 403
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu