Do Bratislavy opäť zavítajú najlepší svetoví kuchári

Viete kde môžete na jednom mieste ochutnať tradičnú japonskú aj taliansku kuchyňu a k tomu ešte aj gastronomické lahôdky zo Srí Lanky? Na Gurmán feste v Bratislave!

Toto podujatie už neodmysliteľne patrí k jarným mesiacom v hlavnom meste, ale tento rok prináša niekoľko noviniek. Jednou z najdôležitejších je zmena miesta konania festivalu. Keďže sa rozrástol, tento rok bude na Dostihovej dráhe v bratislavskej Petržalke, čo návštevníkom aj kuchárom zabezpečí viac komfortu. Ďalšou novinkou je, že súčasťou festivalu bude Gastronomy Slovakia – prvý kongres svojho druhu na Slovensku určený pre odborníkov z gastronómie , riaditeľov hotelov, majiteľov reštaurácií, kuchárov, somelierov , gastro novinárov, ale aj fanúšikov kvalitnej kuchyne.

Vystúpia na ňom michelinoví šéfkuchári z Holandska, Francúzska, Anglicka, Španielska, ale tiež Jaroslav Žídek, Igor Čehy, či Michal Konrád. A do tretice – organizátori venovali pri príprave programu viac pozornosti deťom. Gurmán fest bude totiž od 30.5. do 1.6., a tak festival poňali ako „Najdlhší Deň detí“.

Program bude opäť pestrý

Mnohé osvedčené zostalo rovnaké ako v minulosti. Opäť sa predstavia TOP kuchári, šéfkuchári a reštaurácie zo Slovenska aj zo zahraničia – napríklad z Česka, Nemecka, Talianska, Holandska, Srí Lanky, Thajska a Španielska. Zo zvučných slovenských mien sa na festivale predstavia napríklad Michal Konrád, Jaroslav Žídek, či Marel Ihnačák. Tento rok je pripravený program na 4 pódiách, pričom hlavný stan bude Electrolux Divadlo chutí. Z piatkového programu na tomto pódiu by sme chceli upozorniť na priamy prenos varenia najlepších šéfkuchárov , ktorý sa bude konať od 14:00. Večer vystúpi aj Michal Konrád – šéfkuchár FOU ZOO (prémiovej reštaurácie roka 2012) a nebude chýbať ani barmanská šou, škola varenia, cukrárska šou, či koncert.

Zo sobotného programu by sme chceli vyzdvihnúť šou víťaza Gurmán Award 2007, Igora Čehyho z Modry ,ktorá bude prebiehať od 13:00. Potom sa môžete v priamom prenose od 17:30 pozrieť ako varí Jaroslav Žídek – 3 násobný kuchár roka a držiteľ 2 vidličiek, známy z televíznych programov „Áno, šéfe“ a „Nebíčko v papuľke“. Ak vám bude málo, od 19:00 sa predstaví Antonio Vacca – michelínový talianský šéfkuchár s jeho Pop up kitchen šou, ktorá je najnovším hitom v Londýne. Ak však máte chuť na niečo sladké, nenechajte si ujsť súťaž osobností a médií v pečení francúzskych palaciniek od 14:00.

Starostovská džemovačka

V nedeľu nebude chýbať tradičná Starostovská džemovačka s Korunným cukrom – súťaž starostov mestských častí Bratislavy o najchutnejší džem vlastnej výroby od 13:00. Popoludnie spestrí aj veľká šou Marcela Ihnačáka – známeho šéfkuchára a propagátora dobrého varenia, ale variť bude aj Marián Filo z Chateau Čereňany.

Pre mlstné jazýčky

Po minuloročnej premiére organizátori zopakujú aj obľúbený projekt – malé pódium pre 16 divákov La Patisserie, kde sa budú každý deň striedať tí najlepší cukrári a majstri dezertov z celého Slovenska. Dozviete sa z prvej ruky ako pracovať s čokoládou, ako upiecť pravú ťahanú štrúdľu či ozdobiť slávnostnú tortu a o mnoho viac.

,,Najdlhší Deň detí,,

No a napokon spomínaný „Najdlhší Deň detí“, respektíve – program, ktorý nachystali organizátori pre drobcov. Postavia pre nich špeciálny Detský stan Detičkovo, kde budú mať po celý čas k dispozícii workshopy, tvorivé dielne Da Vinci, detskú školu varenia, súťaže, baviť ich bude aj šašo a keďže s Dostihovou dráhou sú spojené aj zvieratká, nebudú chýbať ani poníky.

Lacnejšie cez web

A na záver ešte jedna novinka, ktorá vám môže priniesť výhru – návštevu niektorej zo svetových michelinovských reštaurácií pre dve osoby alebo záhradný gril Big Green Egg. Tento rok si môžete kúpiť lístky o dve eurá lacnejšie v predpredaji prostredníctvom stránky gurmanfestbratislava.sk/vstupenky. Po zakúpení lístkov online sa dostanete do žrebovania o spomínané ceny.

Viac informácií nájdete na www.GurmanFestBratislava.sk.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vianočný dôchodok získa viac ľudí, Slováci v Rakúsku však nie

Najchudobnejší dôchodcovia znovu dostanú sto eur navyše, nemení sa to už štvrtý rok.

EKONOMIKA

Firma, ktorej zadržali kamióny: Hľadáte problém tam, kde nie je

North Sea Express je podozrivá z vykorisťovania.

PRIMÁR

Viac nočných môr a najmä zvuky. Ako snívajú nevidiaci

Čo sa sníva ľuďom, ktorí nikdy nevideli okolitý svet.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.