Do Bratislavy opäť zavítajú najlepší svetoví kuchári

Viete kde môžete na jednom mieste ochutnať tradičnú japonskú aj taliansku kuchyňu a k tomu ešte aj gastronomické lahôdky zo Srí Lanky? Na Gurmán feste v Bratislave!

Toto podujatie už neodmysliteľne patrí k jarným mesiacom v hlavnom meste, ale tento rok prináša niekoľko noviniek. Jednou z najdôležitejších je zmena miesta konania festivalu. Keďže sa rozrástol, tento rok bude na Dostihovej dráhe v bratislavskej Petržalke, čo návštevníkom aj kuchárom zabezpečí viac komfortu. Ďalšou novinkou je, že súčasťou festivalu bude Gastronomy Slovakia – prvý kongres svojho druhu na Slovensku určený pre odborníkov z gastronómie , riaditeľov hotelov, majiteľov reštaurácií, kuchárov, somelierov , gastro novinárov, ale aj fanúšikov kvalitnej kuchyne.

Vystúpia na ňom michelinoví šéfkuchári z Holandska, Francúzska, Anglicka, Španielska, ale tiež Jaroslav Žídek, Igor Čehy, či Michal Konrád. A do tretice – organizátori venovali pri príprave programu viac pozornosti deťom. Gurmán fest bude totiž od 30.5. do 1.6., a tak festival poňali ako „Najdlhší Deň detí“.

Program bude opäť pestrý

Mnohé osvedčené zostalo rovnaké ako v minulosti. Opäť sa predstavia TOP kuchári, šéfkuchári a reštaurácie zo Slovenska aj zo zahraničia – napríklad z Česka, Nemecka, Talianska, Holandska, Srí Lanky, Thajska a Španielska. Zo zvučných slovenských mien sa na festivale predstavia napríklad Michal Konrád, Jaroslav Žídek, či Marel Ihnačák. Tento rok je pripravený program na 4 pódiách, pričom hlavný stan bude Electrolux Divadlo chutí. Z piatkového programu na tomto pódiu by sme chceli upozorniť na priamy prenos varenia najlepších šéfkuchárov , ktorý sa bude konať od 14:00. Večer vystúpi aj Michal Konrád – šéfkuchár FOU ZOO (prémiovej reštaurácie roka 2012) a nebude chýbať ani barmanská šou, škola varenia, cukrárska šou, či koncert.

Zo sobotného programu by sme chceli vyzdvihnúť šou víťaza Gurmán Award 2007, Igora Čehyho z Modry ,ktorá bude prebiehať od 13:00. Potom sa môžete v priamom prenose od 17:30 pozrieť ako varí Jaroslav Žídek – 3 násobný kuchár roka a držiteľ 2 vidličiek, známy z televíznych programov „Áno, šéfe“ a „Nebíčko v papuľke“. Ak vám bude málo, od 19:00 sa predstaví Antonio Vacca – michelínový talianský šéfkuchár s jeho Pop up kitchen šou, ktorá je najnovším hitom v Londýne. Ak však máte chuť na niečo sladké, nenechajte si ujsť súťaž osobností a médií v pečení francúzskych palaciniek od 14:00.

Starostovská džemovačka

V nedeľu nebude chýbať tradičná Starostovská džemovačka s Korunným cukrom – súťaž starostov mestských častí Bratislavy o najchutnejší džem vlastnej výroby od 13:00. Popoludnie spestrí aj veľká šou Marcela Ihnačáka – známeho šéfkuchára a propagátora dobrého varenia, ale variť bude aj Marián Filo z Chateau Čereňany.

Pre mlstné jazýčky

Po minuloročnej premiére organizátori zopakujú aj obľúbený projekt – malé pódium pre 16 divákov La Patisserie, kde sa budú každý deň striedať tí najlepší cukrári a majstri dezertov z celého Slovenska. Dozviete sa z prvej ruky ako pracovať s čokoládou, ako upiecť pravú ťahanú štrúdľu či ozdobiť slávnostnú tortu a o mnoho viac.

,,Najdlhší Deň detí,,

No a napokon spomínaný „Najdlhší Deň detí“, respektíve – program, ktorý nachystali organizátori pre drobcov. Postavia pre nich špeciálny Detský stan Detičkovo, kde budú mať po celý čas k dispozícii workshopy, tvorivé dielne Da Vinci, detskú školu varenia, súťaže, baviť ich bude aj šašo a keďže s Dostihovou dráhou sú spojené aj zvieratká, nebudú chýbať ani poníky.

Lacnejšie cez web

A na záver ešte jedna novinka, ktorá vám môže priniesť výhru – návštevu niektorej zo svetových michelinovských reštaurácií pre dve osoby alebo záhradný gril Big Green Egg. Tento rok si môžete kúpiť lístky o dve eurá lacnejšie v predpredaji prostredníctvom stránky gurmanfestbratislava.sk/vstupenky. Po zakúpení lístkov online sa dostanete do žrebovania o spomínané ceny.

Viac informácií nájdete na www.GurmanFestBratislava.sk.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.