Do Bratislavy opäť zavítajú najlepší svetoví kuchári

Viete kde môžete na jednom mieste ochutnať tradičnú japonskú aj taliansku kuchyňu a k tomu ešte aj gastronomické lahôdky zo Srí Lanky? Na Gurmán feste v Bratislave!

Toto podujatie už neodmysliteľne patrí k jarným mesiacom v hlavnom meste, ale tento rok prináša niekoľko noviniek. Jednou z najdôležitejších je zmena miesta konania festivalu. Keďže sa rozrástol, tento rok bude na Dostihovej dráhe v bratislavskej Petržalke, čo návštevníkom aj kuchárom zabezpečí viac komfortu. Ďalšou novinkou je, že súčasťou festivalu bude Gastronomy Slovakia – prvý kongres svojho druhu na Slovensku určený pre odborníkov z gastronómie , riaditeľov hotelov, majiteľov reštaurácií, kuchárov, somelierov , gastro novinárov, ale aj fanúšikov kvalitnej kuchyne.

Vystúpia na ňom michelinoví šéfkuchári z Holandska, Francúzska, Anglicka, Španielska, ale tiež Jaroslav Žídek, Igor Čehy, či Michal Konrád. A do tretice – organizátori venovali pri príprave programu viac pozornosti deťom. Gurmán fest bude totiž od 30.5. do 1.6., a tak festival poňali ako „Najdlhší Deň detí“.

Program bude opäť pestrý

Mnohé osvedčené zostalo rovnaké ako v minulosti. Opäť sa predstavia TOP kuchári, šéfkuchári a reštaurácie zo Slovenska aj zo zahraničia – napríklad z Česka, Nemecka, Talianska, Holandska, Srí Lanky, Thajska a Španielska. Zo zvučných slovenských mien sa na festivale predstavia napríklad Michal Konrád, Jaroslav Žídek, či Marel Ihnačák. Tento rok je pripravený program na 4 pódiách, pričom hlavný stan bude Electrolux Divadlo chutí. Z piatkového programu na tomto pódiu by sme chceli upozorniť na priamy prenos varenia najlepších šéfkuchárov , ktorý sa bude konať od 14:00. Večer vystúpi aj Michal Konrád – šéfkuchár FOU ZOO (prémiovej reštaurácie roka 2012) a nebude chýbať ani barmanská šou, škola varenia, cukrárska šou, či koncert.

Zo sobotného programu by sme chceli vyzdvihnúť šou víťaza Gurmán Award 2007, Igora Čehyho z Modry ,ktorá bude prebiehať od 13:00. Potom sa môžete v priamom prenose od 17:30 pozrieť ako varí Jaroslav Žídek – 3 násobný kuchár roka a držiteľ 2 vidličiek, známy z televíznych programov „Áno, šéfe“ a „Nebíčko v papuľke“. Ak vám bude málo, od 19:00 sa predstaví Antonio Vacca – michelínový talianský šéfkuchár s jeho Pop up kitchen šou, ktorá je najnovším hitom v Londýne. Ak však máte chuť na niečo sladké, nenechajte si ujsť súťaž osobností a médií v pečení francúzskych palaciniek od 14:00.

Starostovská džemovačka

V nedeľu nebude chýbať tradičná Starostovská džemovačka s Korunným cukrom – súťaž starostov mestských častí Bratislavy o najchutnejší džem vlastnej výroby od 13:00. Popoludnie spestrí aj veľká šou Marcela Ihnačáka – známeho šéfkuchára a propagátora dobrého varenia, ale variť bude aj Marián Filo z Chateau Čereňany.

Pre mlstné jazýčky

Po minuloročnej premiére organizátori zopakujú aj obľúbený projekt – malé pódium pre 16 divákov La Patisserie, kde sa budú každý deň striedať tí najlepší cukrári a majstri dezertov z celého Slovenska. Dozviete sa z prvej ruky ako pracovať s čokoládou, ako upiecť pravú ťahanú štrúdľu či ozdobiť slávnostnú tortu a o mnoho viac.

,,Najdlhší Deň detí,,

No a napokon spomínaný „Najdlhší Deň detí“, respektíve – program, ktorý nachystali organizátori pre drobcov. Postavia pre nich špeciálny Detský stan Detičkovo, kde budú mať po celý čas k dispozícii workshopy, tvorivé dielne Da Vinci, detskú školu varenia, súťaže, baviť ich bude aj šašo a keďže s Dostihovou dráhou sú spojené aj zvieratká, nebudú chýbať ani poníky.

Lacnejšie cez web

A na záver ešte jedna novinka, ktorá vám môže priniesť výhru – návštevu niektorej zo svetových michelinovských reštaurácií pre dve osoby alebo záhradný gril Big Green Egg. Tento rok si môžete kúpiť lístky o dve eurá lacnejšie v predpredaji prostredníctvom stránky gurmanfestbratislava.sk/vstupenky. Po zakúpení lístkov online sa dostanete do žrebovania o spomínané ceny.

Viac informácií nájdete na www.GurmanFestBratislava.sk.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.