Obedové menu v očiach hygienikov veľa krát neobstáli

Takmer tisícka kontrol, ktorú pred pár týždňami urobili v takmer 800 stravovacích zariadeniach hygienici Úradu verejného zdravotníctva SR, priniesla alarmujúce odhalenia. Až takmer v polovici prevádzok zistili menšie či väčšie nedostatky.

Hygienici sa tentokrát zamerali na zariadenia spoločného stravovania, kde pripravujú a podávajú denné obedové menu. Nedostatky zistili v 328 prevádzkach, čo predstavuje 41 %. Najviac z nich bolo v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Galante – 88 %, Dunajskej Strede – 75 %, Prievidzi - 61 %, Čadci – 60 % , Bratislave a okolí – až polovica. Naopak najlepšie dopadli zariadenia v regióne Veľký Krtíš, Michalovce, Trebišov, Banská Bystrica, Vranov nad Topľou a Levice. Ba našiel sa aj región, konkrétne Spišská Nová Ves, kde hygienici nezistili v zariadeniach spoločného stravovania žiadne nedostatky.

Nezdravé, tučné, presolené

Pri kontrolách boli námatkovo odobrané vzorky podávaných jedál (kompletné obedové menu) na laboratórnu analýzu na posúdenie energetickej hodnoty a biologickej hodnoty (obsah bielkovín, tukov, sacharidov, kuchynskej soli, vápnika, horčíka, vitamínu C, vlákniny). Podľa odporúčaných výživových dávok (OVD) by obed muža stredne či ľahko pracujúceho vo veku 35 – 59 rokov mal predstavovať 35 % z OVD, energetická hodnota by mala byť 4550/3850 kJ, bielkoviny – 23,8/22,4 g, tuky – 29,8/26,25 g a sacharidy – 180,9/148 g. V prípade ženy rovnako pracujúcej a v rovnakom veku by mal obed predstavovať 35 % z OVD, energetická hodnota by mala byť 3500/3150 kJ, bielkoviny – 19,25/17,83 g, tuky – 24,5/21,0 g a sacharidy – 125,3/123,2 g. Zhodnotením 301 druhov pokrmov sa ukázalo, že v priemere jedlá tieto ukazovatele značne prekračovali, a to najmä v prípade tukov. Pod normu však bol v nich zväčša obsah bielkovín a sacharidov.

Negatívne bolo aj zistenie o obsahu soli v 285 analyzovaných pokrmoch. Priemerne to bolo 8,7 g, pričom denný príjem soli by nemal byť viac ako jedna čajová lyžička (5 g), vrátane skrytej soli v pekárskych výrobkoch, v mäsových výrobkoch a v ostatných spracovaných, upravených a konzervovaných potravinách a v hotových pokrmoch.

Senzoricky bolo posúdených (najmä vzhľad, vôňa) 60 podávaných jedál (kompletné obedové menu). V tomto prípade hodnotenia dopadli uspokojivo.

Hygienici odobrali aj desať vzoriek rôznych druhov surového mäsa a rýb a zisťovali v nich rezídua antibiotík. Výsledky boli negatívne.

Pod drobnohľad sa dostal tiež olej používaný na prípravu pokrmov. Z odobratých 14 vzoriek bol prepálený len v jedinom prípade.

Najčastejšie zistené nedostatky

• Dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, prichádzajúcich do styku s potravinami / pokrmami

• Nevhodná manipulácia so surovinami, polotovarmi, potravinami a pokrmami

• Nedodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca

• Nevhodné skladovanie surovín, polotovarov a hotových pokrmov

• Používanie surovín, polotovarov, potravín, pokrmov po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti

• Chýbajúce doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov

• Nízka hygienická úroveň podávania pokrmov v zariadeniach

• Nedodržanie času podávania a teploty hotových pokrmov

• Nedostatky v prevádzkovej hygiene

Došlo aj k zatvoreniu prevádzok

Pri kontrolách bolo uložených spolu 251 blokových pokút v celkovej sume takmer 16 000 eur. Začatých bolo 98 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je vyše 46 000 eur. Správne konania boli začaté v prípade zistených závažných nedostatkov v kontrolovaných prevádzkach. V štyroch prípadoch bolo podľa § 55 ods. 2 písm. g) zákona č. 355/2007 Z. z. nariadené dočasné uzatvorenie prevádzky, nakoľko pri výkone kontrol sa zistili také porušenia tohto zákona a iných všeobecne záväzných právnych predpisov upravujúcich ochranu verejného zdravia, ktoré mohli mať bezprostredne za následok riziko vážneho poškodenia zdravia ľudí. Išlo o reštaurácie vo Zvolene, Trnovci nad Váhom, Považskej Bystrici a bufet v Štúrove. V troch prípadoch bolo nariadené uzatvorenie časti prevádzky – kuchyne, na obdobie potrebné na odstránenia nedostatkov. Išlo o reštaurácie vo Veľkom Krtíši, Košiciach a v Slovenskom Novom Meste.

Hlavné správy zo Sme.sk

PREŠOV KORZÁR

Obvineného kanadského profesora sa zastávali aj matky dievčat (fotogaléria)

Mušinka: Tento prípad nie je detská pornografia.

Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo by ste (ne)mali zrušiť svoje konto na Facebooku

Čo sa stalo z najväčšej sociálnej siete.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.