Obedové menu v očiach hygienikov veľa krát neobstáli

Takmer tisícka kontrol, ktorú pred pár týždňami urobili v takmer 800 stravovacích zariadeniach hygienici Úradu verejného zdravotníctva SR, priniesla alarmujúce odhalenia. Až takmer v polovici prevádzok zistili menšie či väčšie nedostatky.

Hygienici sa tentokrát zamerali na zariadenia spoločného stravovania, kde pripravujú a podávajú denné obedové menu. Nedostatky zistili v 328 prevádzkach, čo predstavuje 41 %. Najviac z nich bolo v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Galante – 88 %, Dunajskej Strede – 75 %, Prievidzi - 61 %, Čadci – 60 % , Bratislave a okolí – až polovica. Naopak najlepšie dopadli zariadenia v regióne Veľký Krtíš, Michalovce, Trebišov, Banská Bystrica, Vranov nad Topľou a Levice. Ba našiel sa aj región, konkrétne Spišská Nová Ves, kde hygienici nezistili v zariadeniach spoločného stravovania žiadne nedostatky.

Nezdravé, tučné, presolené

Pri kontrolách boli námatkovo odobrané vzorky podávaných jedál (kompletné obedové menu) na laboratórnu analýzu na posúdenie energetickej hodnoty a biologickej hodnoty (obsah bielkovín, tukov, sacharidov, kuchynskej soli, vápnika, horčíka, vitamínu C, vlákniny). Podľa odporúčaných výživových dávok (OVD) by obed muža stredne či ľahko pracujúceho vo veku 35 – 59 rokov mal predstavovať 35 % z OVD, energetická hodnota by mala byť 4550/3850 kJ, bielkoviny – 23,8/22,4 g, tuky – 29,8/26,25 g a sacharidy – 180,9/148 g. V prípade ženy rovnako pracujúcej a v rovnakom veku by mal obed predstavovať 35 % z OVD, energetická hodnota by mala byť 3500/3150 kJ, bielkoviny – 19,25/17,83 g, tuky – 24,5/21,0 g a sacharidy – 125,3/123,2 g. Zhodnotením 301 druhov pokrmov sa ukázalo, že v priemere jedlá tieto ukazovatele značne prekračovali, a to najmä v prípade tukov. Pod normu však bol v nich zväčša obsah bielkovín a sacharidov.

Negatívne bolo aj zistenie o obsahu soli v 285 analyzovaných pokrmoch. Priemerne to bolo 8,7 g, pričom denný príjem soli by nemal byť viac ako jedna čajová lyžička (5 g), vrátane skrytej soli v pekárskych výrobkoch, v mäsových výrobkoch a v ostatných spracovaných, upravených a konzervovaných potravinách a v hotových pokrmoch.

Senzoricky bolo posúdených (najmä vzhľad, vôňa) 60 podávaných jedál (kompletné obedové menu). V tomto prípade hodnotenia dopadli uspokojivo.

Hygienici odobrali aj desať vzoriek rôznych druhov surového mäsa a rýb a zisťovali v nich rezídua antibiotík. Výsledky boli negatívne.

Pod drobnohľad sa dostal tiež olej používaný na prípravu pokrmov. Z odobratých 14 vzoriek bol prepálený len v jedinom prípade.

Najčastejšie zistené nedostatky

• Dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, prichádzajúcich do styku s potravinami / pokrmami

• Nevhodná manipulácia so surovinami, polotovarmi, potravinami a pokrmami

• Nedodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca

• Nevhodné skladovanie surovín, polotovarov a hotových pokrmov

• Používanie surovín, polotovarov, potravín, pokrmov po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti

• Chýbajúce doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov

• Nízka hygienická úroveň podávania pokrmov v zariadeniach

• Nedodržanie času podávania a teploty hotových pokrmov

• Nedostatky v prevádzkovej hygiene

Došlo aj k zatvoreniu prevádzok

Pri kontrolách bolo uložených spolu 251 blokových pokút v celkovej sume takmer 16 000 eur. Začatých bolo 98 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je vyše 46 000 eur. Správne konania boli začaté v prípade zistených závažných nedostatkov v kontrolovaných prevádzkach. V štyroch prípadoch bolo podľa § 55 ods. 2 písm. g) zákona č. 355/2007 Z. z. nariadené dočasné uzatvorenie prevádzky, nakoľko pri výkone kontrol sa zistili také porušenia tohto zákona a iných všeobecne záväzných právnych predpisov upravujúcich ochranu verejného zdravia, ktoré mohli mať bezprostredne za následok riziko vážneho poškodenia zdravia ľudí. Išlo o reštaurácie vo Zvolene, Trnovci nad Váhom, Považskej Bystrici a bufet v Štúrove. V troch prípadoch bolo nariadené uzatvorenie časti prevádzky – kuchyne, na obdobie potrebné na odstránenia nedostatkov. Išlo o reštaurácie vo Veľkom Krtíši, Košiciach a v Slovenskom Novom Meste.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Faktúra za Kiskove lety stojí na vode

Premiér Robert Fico sa už takmer mesiac vyhráža tým, že pošle Andrejovi Kiskovi faktúru na takmer milión eur za lety do Popradu.

KOMENTÁRE

Faktúra za Kiskove lety pripomína šmejďácku historku

Niekto sa pokúša navodiť dojem, ako keby sa jednotlivé lety nemuseli schvaľovať.

BLOG MATÚŠA STEISA

Je bitcoin len zlatá baňa alebo finančná bublina?

Bitcoin má tento rok má za sebou skutočne divokú jazdu.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.