SME

Pivo je horké? Ale kdeže! Má sedem chutí

Voda, slad, chmeľ a pivné kvasnice. Tieto štyri suroviny rozhodujú o chuti piva. A predsa môžete vo svete ochutnať až 40-tisíc rôznych druhov. (Inzercia)

Slovensko patrí medzi významné svetové krajiny, a to tak z pohľadu produkcie ako aj spotreby. Spomedzi výrobcov patrí dominancia spoločnosti Heineken, ktorá prišla v záujme osvety konzumentov s novým programom Sedem chutí piva.

„Pivo ako nápoj čelí v súčasnom svete mnohým výzvam. Konzumenti ho často v konkurencii moderných miešaných drinkov či vína nespravodlivo považujú za chuťovo rovnaké a najmä mladšia generácia či ženy pivo vnímajú jednoducho ako príliš horké. Tieto predsudky im bránia objavovať rôznorodý svet pivných chutí. A znalosti o pive i jednotný »pivný jazyk« chýbajú aj mnohým tradičným pivárom,“ hovorí Hana Šimková, manažérka korporátnych vzťahov spoločnosti Heineken Slovensko.

SkryťVypnúť reklamu

Ako chute objavovať?

Cieľom programu je rozvíjať vedomosti konzumentov o rôznorodých chutiach zlatého moku a povzbudiť ich tak k hlbšiemu objavovaniu pestrého sveta piva. Program Sedem chutí piva vychádza z rozsiahleho spotrebiteľského prieskumu realizovaného na troch európskych trhoch (Veľká Británia, Poľsko, Francúzsko) na vzorke 1 800 respondentov. Z neho vyplýva, že kým tri štvrtiny spotrebiteľov sa pri výbere piva rozhoduje na základe značky, až 91 % si pivo vyberá práve na základe chuti. A tento prieskum i rôzne degustácie boli základom pri vytváraní siedmich chuťových kategórií.

Ako sa delia?

Sladké a ovocné pivá – radlery, cidery, sladké a ovocné pivá, občas so sviežou kyslosťou či jemnými korenistými stopami. Patrí sem Desperados a všetky radlery pod značkou Zlatý Bažant aj Corgoň.

SkryťVypnúť reklamu

Ľahké pivá –pivá rýchlo hasiace smäd, slabo alebo iba mierne horké s krátkym doznievaním chuti po napití. Patrí sem Zlatý Bažant Nealko, typickým predstaviteľom je napríklad aj pivo Sol alebo Fosters.

Mierne horké pivá – osviežujúce pivá s miernou až strednou horkosťou. Charakteristickým zástupcom je pivo Heineken ako aj väčšina desaťstupňových pív na slovenskom trhu.

Chmeľové a horké pivá – pivá s plnou chuťou a chmeľovou horkosťou, vysoká intenzita chuti pretrváva dlho po napití. Typické pre Krušovice 12 % , ako aj väčšinu 12-stupňových pív na Slovensku.

Ťažké a korenisté pivá – plná chuť so stopami po korení, ktorá môže byť aj ľahko dymová spolu s jemnými ovocnými tónmi. Patrí sem Zlatý Bažant Pšeničné alebo Edelweiss.

Sladové pivá s intenzívnou chuťou – pivá plnej chuti s dlhotrvajúcou sladovou chuťou a jemnou príchuťou karamelu, prípadne sladkými tónmi medu. Typickým zástupcom je u nás Corgoň 4sladový.

SkryťVypnúť reklamu

Tmavé a silné pivá – v tejto kategórii sú zastúpené pivá, ktoré chutia horko a majú tmavo sladovú až praženú príchuť. Sú výrazne chmeľové a zároveň majú jemnú sladkosť s intenzívnou dlhotrvajúcou chuťou. Patrí sem Zlatý Bažant tmavý, Corgoň tmavý, ako aj pivá typu Bock, Porter alebo Roggen.

* Zdroj: Nederlandse Brouwers´Nationale Bieronderzoek (Národný pivný prieskum holandských pivovarníkov), 2010

Prekvapujúca pestrosť

„Pivo je skutočne veľmi rôznorodý nápoj a každý, kto sa pustí do jeho objavovania s programom Sedem chutí piva, je príjemne prekvapený jeho pestrosťou. Osobne sa zúčastňujem degustácií pív v našom pivovare, ako aj počas rôznych degustačných súťaží a študovanie chuťových profilov pivných kategórií na základe programu aj mne otvorilo nové obzory,“ hovorí Karol France, obchodný sládok z pivovaru v Hurbanove.

SkryťVypnúť reklamu

Pred letnou sezónou

Spoločnosť Heineken Slovensko predstavuje program Sedem chutí piva odbornej aj laickej verejnosti tesne pred tohtoročnou letnou sezónou. V rámci neho bude vzdelávať svojich zákazníkov prostredníctvom osobných prezentácií a školení. Spotrebitelia si informácie o programe nájdu aj na internetovej stránkewww.sedemchutipiva.sk. Program bude počas letnej sezóny pokračovať témou gastronómie a správneho párovania piva a jedla a oboznámia sa s ním aj návštevníci rôznych letných festivalov.

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku aj bez spoluúčasti
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  5. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  6. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  7. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Doma v záhrade je najčítanejší mesačník na Slovensku
  2. Známy šéfkuchár radí: Takto budú bezlepkové pagáče dlhšie mäkké
  3. Z ruky do úst: Viete, koľko rodín nemá žiadnu finančnú rezervu?
  4. S. Moravčík: 30-dňová záruka vianočky? Ja by som ju nejedol
  5. Dubová alej prichádza s dostupnejším bývaním na predmestí
  6. Poškodené čelné sklo? Vieme ako si ho dáte do poriadku
  7. Príbeh firmy, ktorá si získala celé Slovensko
  8. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 476
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 6 309
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 700
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 594
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 552
  6. Plátené tašky a opakované použitie 4 179
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 2 031
  8. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone 1 985
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu