SME

Káva, ktorá vás priláka vôňou a ktorej chuť si vás podmaní

Priemyselná výroba naučila našich starých rodičov kupovať praženú kávu, rodičov mletú kávu a nás sa snažia presvedčiť, že vrcholom chuti je rozpustná káva. A tak dnes len málokto vie, ako sa káva praží a ako krásne vonia počas mletia.

späť na kávový špeciál

Spoločnosť Barzzuz, s.r.o., Banská Bystrica vznikla s cieľom vrátiť na Slovensko kvalitnú, čerstvo upraženú gurmánsku kávu a uspokojiť aj tých najnáročnejších zákazníkov. To, čo prináša, je predovšetkým originalita. Sú to plantážne (single origin) gurmánske kávy zo všetkých kútov sveta, ale aj vyvážené delikátne kávové zmesi (blendy) najvyššej kvality, a to v praženej i zelenej forme.

Káva ako víno

Ak chceme objaviť všetky chute a tajomstvá kávy, musíme sa zamerať na arabicu. S kávou je to ako s vínom. Jej chuť ovplyvňuje varieta (odroda), oblasť, kde ju vypestovali – tamojšia klíma a kvalita pôdy, ale aj spracovanie zelenej kávy a samozrejme finálna úprava, teda praženie. Nájdeme v nej chuť a arómu čokolády, orieškov, tropického ovocia, vínnu aciditu, tabakové tóny i vôňu kvetov.

SkryťVypnúť reklamu

Iné sú kávy z centrálnej či južnej Ameriky, iné z Indie či Indonézie a úplné skvosty pochádzajú z Afriky. Či už ide u decentnú, uhladenú a vyrovnanú kenskú kávu s delikátnou vínnou aciditou, či divoký nepraný etiópsky Harrar, sladký, ovocný s typickou čučoriedkovou arómou a nezameniteľnou vôňou.

Ak chcete spoznať kávu, vyberte si čerstvo upraženú jednodruhovú arabicu. Skúste si ju vychutnať bez cukru. Vtedy sa otvorí v celej kráse.

Rôzne praženie – rôzne chute

Ak zájdete do špecializovanej predajne s kávou, vždy sa opýtajte aj na typ praženia. Každý druh môže byť upražený na veľa spôsobov a vždy bude chuť iná. Nájdite si to svoje praženie.

Zjednodušene platí, že u svetlejšieho praženia prevláda kyslejšia chuť, ktorá však so sebou nesie viac chutí a aróm, viac varietálnych a regionálnych rozdielov. Tmavšie praženie prináša chuť sladko horkú, karamelovú, častejšie čokoládovú, menej kyslú. Svetlejšie praženia sú vhodnejšie na kávu filtrovanú či zalievanú, tmavšie na espresso prípravu a sladké, zamatové cappuccino.

SkryťVypnúť reklamu

Je však vždy na každom, čo mu chutí, čo si vyberie a čo a ako si pripraví, alebo dá pripraviť. Netreba sa dať nikým manipulovať, ale radšej sa treba riadiť svojím jazýčkom.

Gurmánske kávy

Preto je tu Barzzuz – pražiareň gurmánskych káv, kde si každý nájde vlastnú ideálnu chuť a kde sa otvára aj neobyčajná cesta svetom aróm a chutí. Kávu tu pražíme vo vlastnej pražiarni tradičnou technológiou na bubnovom pražiacom stroji.

Proces má formu tradičnej manufaktúry. Samotnému praženiu predchádza prvé ručné triedenie nevhodných zŕn. Po ňom nasleduje ďalšie ručné triedenie a oddeľujú sa nedopražené či prepražené zrná, ktoré by mohli narušiť harmóniu výslednej chute.

Kávu pražíme v štyroch stupňoch praženia, od svetlého city +, až po tmavý „dark roast“ v Black Blende. V našich KafeHausoch si možno kávu najprv ochutnať a následne aj kúpiť a nechať zomlieť na hrúbku pre obľúbenú úpravu.

SkryťVypnúť reklamu

Pol stovky druhov na výber

Sortiment spoločnosti Barzzuz tvoria plantážne kávy a kávové zmesi Barzzuz. V súčasnosti je v ponuke viac ako 50 druhov káv. Je to najmä 100 % arabica, no pre priaznivcov robusty je pripravená aj prvotriedna kávová zmes s kvalitnou indickou robustou.

Nechýba ani špeciálny bezkofeínový blend zo 100 % arabicy, ale aj jednodruhové plantážne bezkofeínové kávy, v ktorých bol kofeín odstránený šetrne, len za pomoci oxidu uhličitého bez iných chemikálií. Pre pravých gurmánov je v ponuke aj mimoriadne jemná káva z Jamajky (Blue mountain), či neopakovateľná cibetková Kopi luwak.

Kávu Barzzuz si možno kúpiť v špecializovaných predajniach KafeHaus, v coffee shopoch a za veľmi výhodných podmienok aj v e-shope www.kafe.sk.

SkryťVypnúť reklamu

späť na kávový špeciál

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Koľko stojí dovolenka na lodi a koľko apartmán pri mori?
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  5. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  1. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 862
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 6 025
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 454
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 230
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 264
  6. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 2 119
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 107
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár 1 486
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tipy na skvelú dovolenku v novembri.

HappyTravel.sk spustila kampaň na zimnú sezónu pár dní pred krachom.


11
Predseda vlády Robert Fico a vpravo minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

Vo Fínsku majú kryty pre väčšinu ľudí. Na Slovensku sú pre päť percent.


20
Peter Tkačenko.

Ak si to Fico nevšimol, ideologické sú aj európske fondy.


7
Obyvatelia Gaza City si berú humanitárnu pomoc.

Situáciu zhoršuje aj sporná humanitárna organizácia.


2

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu