Káva, ktorá vás priláka vôňou a ktorej chuť si vás podmaní

Priemyselná výroba naučila našich starých rodičov kupovať praženú kávu, rodičov mletú kávu a nás sa snažia presvedčiť, že vrcholom chuti je rozpustná káva. A tak dnes len málokto vie, ako sa káva praží a ako krásne vonia počas mletia.

späť na kávový špeciál

Spoločnosť Barzzuz, s.r.o., Banská Bystrica vznikla s cieľom vrátiť na Slovensko kvalitnú, čerstvo upraženú gurmánsku kávu a uspokojiť aj tých najnáročnejších zákazníkov. To, čo prináša, je predovšetkým originalita. Sú to plantážne (single origin) gurmánske kávy zo všetkých kútov sveta, ale aj vyvážené delikátne kávové zmesi (blendy) najvyššej kvality, a to v praženej i zelenej forme.

Káva ako víno

Ak chceme objaviť všetky chute a tajomstvá kávy, musíme sa zamerať na arabicu. S kávou je to ako s vínom. Jej chuť ovplyvňuje varieta (odroda), oblasť, kde ju vypestovali – tamojšia klíma a kvalita pôdy, ale aj spracovanie zelenej kávy a samozrejme finálna úprava, teda praženie. Nájdeme v nej chuť a arómu čokolády, orieškov, tropického ovocia, vínnu aciditu, tabakové tóny i vôňu kvetov.

Iné sú kávy z centrálnej či južnej Ameriky, iné z Indie či Indonézie a úplné skvosty pochádzajú z Afriky. Či už ide u decentnú, uhladenú a vyrovnanú kenskú kávu s delikátnou vínnou aciditou, či divoký nepraný etiópsky Harrar, sladký, ovocný s typickou čučoriedkovou arómou a nezameniteľnou vôňou.

Ak chcete spoznať kávu, vyberte si čerstvo upraženú jednodruhovú arabicu. Skúste si ju vychutnať bez cukru. Vtedy sa otvorí v celej kráse.

Rôzne praženie – rôzne chute

Ak zájdete do špecializovanej predajne s kávou, vždy sa opýtajte aj na typ praženia. Každý druh môže byť upražený na veľa spôsobov a vždy bude chuť iná. Nájdite si to svoje praženie.

Zjednodušene platí, že u svetlejšieho praženia prevláda kyslejšia chuť, ktorá však so sebou nesie viac chutí a aróm, viac varietálnych a regionálnych rozdielov. Tmavšie praženie prináša chuť sladko horkú, karamelovú, častejšie čokoládovú, menej kyslú. Svetlejšie praženia sú vhodnejšie na kávu filtrovanú či zalievanú, tmavšie na espresso prípravu a sladké, zamatové cappuccino.

Je však vždy na každom, čo mu chutí, čo si vyberie a čo a ako si pripraví, alebo dá pripraviť. Netreba sa dať nikým manipulovať, ale radšej sa treba riadiť svojím jazýčkom.

Gurmánske kávy

Preto je tu Barzzuz – pražiareň gurmánskych káv, kde si každý nájde vlastnú ideálnu chuť a kde sa otvára aj neobyčajná cesta svetom aróm a chutí. Kávu tu pražíme vo vlastnej pražiarni tradičnou technológiou na bubnovom pražiacom stroji.

Proces má formu tradičnej manufaktúry. Samotnému praženiu predchádza prvé ručné triedenie nevhodných zŕn. Po ňom nasleduje ďalšie ručné triedenie a oddeľujú sa nedopražené či prepražené zrná, ktoré by mohli narušiť harmóniu výslednej chute.

Kávu pražíme v štyroch stupňoch praženia, od svetlého city +, až po tmavý „dark roast“ v Black Blende. V našich KafeHausoch si možno kávu najprv ochutnať a následne aj kúpiť a nechať zomlieť na hrúbku pre obľúbenú úpravu.

Pol stovky druhov na výber

Sortiment spoločnosti Barzzuz tvoria plantážne kávy a kávové zmesi Barzzuz. V súčasnosti je v ponuke viac ako 50 druhov káv. Je to najmä 100 % arabica, no pre priaznivcov robusty je pripravená aj prvotriedna kávová zmes s kvalitnou indickou robustou.

Nechýba ani špeciálny bezkofeínový blend zo 100 % arabicy, ale aj jednodruhové plantážne bezkofeínové kávy, v ktorých bol kofeín odstránený šetrne, len za pomoci oxidu uhličitého bez iných chemikálií. Pre pravých gurmánov je v ponuke aj mimoriadne jemná káva z Jamajky (Blue mountain), či neopakovateľná cibetková Kopi luwak.

Kávu Barzzuz si možno kúpiť v špecializovaných predajniach KafeHaus, v coffee shopoch a za veľmi výhodných podmienok aj v e-shope www.kafe.sk.

späť na kávový špeciál

Hlavné správy zo Sme.sk

Kočner bol pre Privatbanku už príťažou, Haščák ho usvedčuje z klamstva

Banka mala pod kontrolou dôležitú sériu prevodov pri tunelovaní Technopolu.

Budovu Technopolu podľa polície vytunelovali ľudia, ktorí sú blízki Marianovi Kočnerovi. Sám Kočner je v prípade vyšetrovaný, ale nie obvinený.
Dobré ráno naživo

Dobré ráno: Hľadá sa ten, kto rozmetá koalíciu

Druhá živá nahrávka podcastu Dobré ráno.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini si vybral hanbu

Ak to povie Fico, premiér urobí hocičo.

Peter Tkačenko
Dominik Graňák.

Neprehliadnite tiež

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
Špagety. Varíte ich správne?

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.