Radosť z kávy sa začína jej prípravou

Káva a nápoje z nej majú mnoho podôb a pre každého znamenajú niečo iné. Kým pre niekoho je to každodenný štartér, životabudič, či nástroj, ako sa udržať v bdelom stave, pre iného zase symbol dokonalej vône, chute a oddychu. (Inzercia)

späť na kávový špeciál

Ak patríte do druhej spomenutej skupiny, tento článok je určený najmä vám.

Pre väčšinu gurmánov sa pôžitok z pitia kávy začína už jej prípravou. Skutočného fajnšmekra automatické kávovary s mlynčekom neoslovia, pretože celý rituál prípravy kávy redukujú na stlačenie jediného tlačidla. Je to síce rýchly a pohodlný spôsob prípravy, ale kvalitu výsledného nápoja nemáte takmer vôbec pod kontrolou, o chuti ani nehovoriac. Omnoho lepšie výsledky sľubuje klasický manuálny pákový kávovar, avšak o príprave talianskeho espressa, či cappuccina by sa dalo napísať niekoľko samostatných a poučných článkov. My sa v texte zameriame na také spôsoby prípravy kávy, ktoré hravo zvládnete doma aj bez potreby kúpy drahých espresso prístrojov.

Francúzsky lis oddelí usadeniny

Azda najklasickejším a najjednoduchším spôsobom na prípravu kávy je french-press, známy aj ako francúzsky lis. Prvé dochované záznamy o takomto spôsobe prípravy pochádzajú z francúzskeho regiónu Provence. Okrem samotného prístroja budete potrebovať veľmi hrubo namletú kávu (asi 6 gramov na 1 dl) a horúcu, nie však vriacu vodu. Do french-pressu nasypte presnú dávku kávy a navlhčite ju malým množstvom vody, ktoré akurát pokryje mletú kávu. Ak je káva čerstvá, bude krásne „kvitnúť“ –bude teda z nej unikať CO2, čo sa prejaví bublinkovaním a uvoľňovaním nádhernej arómy. Po asi tridsiatich sekundách môžete doliať zvyšok vody do kávy. Kávu nechajte asi minútku odpočívať. Na vrchu sa vytvorí „krusta“, ktorú následne dlhou lyžicou rozmiešajte. Teraz môžete nasadiť samotný piest a zhruba po ďalších 2,5 - 3 minútach ho začnite zatláčať, čím oddelíte usadeninu na dno prístroja. Celý proces prípravy by nemal presiahnuť 4 minúty. Nápoj ihneď rozlejte do nahriatych šálok, či prelejte do inej nádoby, aby extrakcia už ďalej nepokračovala.

Ani prekvapkávaná nemusí byť vodová

Ďalším obľúbeným spôsobom prípravy v domácnostiach je prekvapkávanie. Všeobecne prevláda názor, že takto pripravená káva je vodová a má málo výraznú chuť. Je to však iba pri zlom postupe. Chuť takto pripravovanej kávy možno ovplyvniť hrúbkou mletia a dĺžkou extrakcie. Je pravda, že nebude mať nikdy tak výraznú chuť a krémovú konzistenciu ako dobre pripravené espresso, ale to ani nie je cieľom. Na prípravu prekvapkávanej kávy je vhodná stredne hrubo mletá káva (asi 6,5g na 1 dl) a potrebujete prekvapkávač, filter, horúcu vodu a ideálna je aj nádobka s „labutím hrdlom“,vďaka ktorému budete mať prúd vody dokonale pod kontrolou. Najprv si filter, aj prekvapkávač dobre premyte horúcou vodou. Potom do filtra nasypte pomletú kávu a prekvapkávač položte na šálku, či nádobku, z ktorej budete kávu rozlievať. Následne už postupujte podobne, ako v predchádzajúcom prípade. Kávu najprv zalejte malým množstvom vody a nechajte ju „vykvitnúť“ a zhruba po 30 sekundách môžete pokračovať v zalievaní. Kávu zalievajte do kruhu smerom od stredu ku okrajom. Keď už káva prekvapkala, dolejte ju opäť krúživými pohybmi – tentoraz môžete začať od okrajov, aby ste „spláchli“ kávu usadenú na bokoch filtra. Samotná extrakcia by nemala presiahnuť 3, maximálne 4 minúty.

Moka z hliníkového kávovaru

V slovenských domácnostiach je rozšíreným spôsobom prípravy aj moka káva, podobná maďarskej „kotyogó“. Najslávnejšiu verziu tohto kávovaru – Moka Express, vymyslel v roku 1933 Talian Alfonso Bialetti. Do konca 20. storočia bolo vyrobených viac ako 200 miliónov kusov tohto typu jednoduchého kávovaru. Väčšina z nich je vyrobená z hliníka. Hliníkového kávovaru sa netreba obávať . Hliník v kuchyni – ak neprichádza do styku s kyslými potravinami – nie je nebezpečný. Navyše je na rozdiel od nerezu pórovitý a nasáva arómu kávy. Preto sa takéto kávovary nemajú umývať saponátmi. Naopak, časom vytvorená kávová patina vo vnútri je vítaná. Vraj – čím starší kávovar, tým lepšia je z neho káva. Spôsob prípravy Vám asi nie je celkom neznámy; spodnú časť kávovaru naplníme vodou (len do výšky bezpečnostného ventilu, nikdy nie viac), vložíme lievik, do ktorého sme predtým nasypali kávu. Dôležité je, že sitko musí byť vždy plné, káva zarovnaná s okrajom. Sitko nikdy neplníme iba do polovice. Ak si chceme pripraviť menej kávy, musíme použiť menší kávovar. Kávu v sitku neutláčame, iba ju zarovnáme a okraje lievika očistíme od zvyškov kávy. Po naskrutkovaní vrchnej časti postavíme moka kávovar na najmenší plameň a trpezlivo čakáme. Keď voda prebuble do vrchnej časti kávovaru, je už káva hotová a my si môžeme vychutnať silný kávový extrakt plnej chuti.

Aeropress získava na popularite

Veľmi modernou a zaujímavou metódou prípravy kávy je Aeropress. Od svojho uvedenia na trh v roku 2005 si už stihol tento spôsob získať mnohých priaznivcov. Ide o malý, ľahký a superprenosný kávovar, v ktorom sa káva filtruje pôsobením ručne vyvinutého tlaku pomocou piestu voči papierovému filtru. Existuje niekoľko metód a postupov, ako si pomocou Aeropressu pripraviť chutnú kávu. Azda najjednoduchšie je dôkladne premyť papierový filter, vložiť ho do sitka a zaskrutkovať. Potom stačí Aeropress položiť na hrnček, nasypať doň približne 15-17 g kávy a zaliať ju horúcou vodou. Po premiešaní nasadíte navlhčený piest a jeho zatlačením smerom dole pretlačíte kávu cez filter do šálky. O niečo intenzívnejšiu chuť dosiahnete, ak Aeropress použijete opačným spôsobom. Kávovar postavte na piest a do vrchnej nádoby pridajte čerstvo pomletú kávu. Zalejte vodou, premiešajte a nechajte kávu krátko, približne 30 sekúnd, lúhovať. Potom už môžete naskrutkovať sitko, aeropress rýchlym pohybom otočiť a rovnako ako v predchádzajúcom prípade, zatlačením piestu pretlačte hotovú kávu do šálky.

Cez špeciálne filtre

Na záver sme si nechali dva také spôsoby prípravy, pri ktorých pravá chuť kávy vynikne azda najviac. Obidve metódy opäť využívajú princíp prekvapkávania. Ak si radi vychutnávate pohľad na pripravujúcu sa kávičku, potom Chemex bude tým pravým prostriedkom. Autorom tohto kávovaru vyrobeného z borosilikátového skla v kombinácii s drevom a kožou je chemik a doktor Peter Schlubohm. Tento unikátny kávovar uviedol na trh v 40. rokoch minulého storočia. Jeho najväčšia výhoda (okrem dokonalého tvaru) spočíva najmä v používaných filtroch. Namiesto klasických, papierových filtrov sa v Chemexe používa špeciálny papierovo-tkaninový filter, ktorý je oveľa hrubší. Okrem toho je tento takmer zázračný filter vyrobený tak, aby prepustil maximálne množstvo esenciálnych olejov, ktoré sú nositeľom širokého spektra chutí obsiahnutých v káve. Samotná príprava nápoja vyzerá takmer rovnako cez iné prekvapkávače. Vhodná je stredne hrubo mletá káva, 6 -6,5 g na1 dl. Nasleduje predsparenie, kvitnutie a zalievanie do krúžku. Extrakcia by nemala byť dlhšia ako štyri minúty.

Dá sa j bez filtra

Keď už sa zdá, že dokonalá chuť kávy z Chemexu nemôže byť ničím prekonaná, prichádza na svet ešte jedno vylepšenie. Prekvapkávaná káva – bez filtra. Pýtate sa, ako je to možné? Je v tom háčik samozrejme, nejaký filter predsa len musíme použiť. Ibaže tentoraz nie papierový, textilný, kovový, ani plastový. Kávovar Walküre je celý vyrobený z porcelánu, vrátane jeho filtra. Je to veľmi šikovná vecička, ktorá pozostáva zo štyroch samostatných porcelánových dielov: kanvička na kávu, na ňu sa položí druhá kanvička, v ktorej sa extrahuje káva, maličký dispenzer, ktorý zabezpečí rovnomerné nalievanie vody zo všetkých strán a vrchnáčik. Filter – keramická mriežka, spoľahlivo odfiltruje zrnká nahrubo namletej kávy, cez ktorú zvrchu preteká voda. Do spodnej kanvičky sa tak dostane už iba čistý a chuťovo plný kávový nápoj. Kávovar Walküre v súčasnosti predstavuje ideálny spôsob prípravy kávy, ktorý dovolí vyniknúť každej zložke obsiahnutej v kávovníkovom zrnku.

Rady na záver

- Chuti čerstvej kávy sa nič nevyrovná. Používajte naozaj iba čerstvú kávu zo špecializovaných obchodov, prípadne, ak máte tú možnosť, priamo z pražiarne.

- Všetky chuťové profily kávy si vychutnáte iba vtedy, ak nebude prepražená. Ak si ju budete pripravovať niektorým z vyššie uvedených spôsobov (snáď s výnimkou moky), zamerajte sa na svetlejšie praženú kávu.

- Na všetky popísané spôsoby prípravy úplne postačí ručne namletá káva. Nepotrebujete drahý elektrický mlynček, vyberte si skôr kvalitný ručný mlynček.

- Ak je výsledný nápoj príliš silný, alebo extrakcia prebiehala dlhšie ako 4 minúty, nameľte kávu o niečo hrubšie. A naopak – ak je chuť kávy nevýrazná a prekvapkala sa príliš rýchlo, skúste nabudúce jemnejšie mletie.

- Voda je základom každého nápoja, aj kávy. Používajte filtrovanú vodu – káva bude chutnejšia

- Kávu nikdy nezalievajte vriacou vodou. Voda by mala mať 94 – 95 °C. V domácom prostredí celkom postačí, ak vriacu vodu odstavíte zo zdroja tepla na 30 sekúnd – teplota klesne na požadovanú úroveň.

- Nezabudnite si kávu, ale i jej prípravu, patrične vychutnať.

späť na kávový špeciál

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Uvarme si spoločné pivo

V Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.