Banskobystrický Angels sedem rokov na gastronomickej scéne

V objekte, ktorý Banskobystričania poznajú ako Hungária, sídlia Anjeli, po anglicky Angels. Pod týmto názvom hľadajte reštauráciu a bar, kde sa dobre najete či príjemne si posedíte s priateľmi či známymi. (Inzercia)

Všetko zlé býva na niečo dobré. Vlastnú skúsenosť s tým majú aj manželia Plechovci. Keď niekoľko rokov úspešne podnikali v gastronómii, prišiel koniec nájomnej zmluvy. S majiteľmi objektu, kde sídlila ich bývalá prevádzka, sa na ďalšej spolupráci nedohodli. Keď už rozmýšľali, či v gastronómii pokračovať, prišla náhoda – objavili nové priestory. A nie hocijaké – ide o budovu s príbehom, históriou, géniom loci. Objekt bol postavený v roku 1896 podľa projektov staviteľa Róberta Wűnscha a prikláňa sa k architektúre budapeštianskeho typu. Bol to pôvodne nájomný dom a mestská sporiteľňa. Na prízemí bývala kaviareň Hungária, kde istý čas hrávala vojenská hudba z Lučenca pod taktovkou Franza Lehára.

V zozname kultúrnych pamiatok.

Hoci voľné priestory neboli na miestach známej kaviarne, manželov Plechovcov oslovili. Zavolali si na pomoc architektov a rozhodli sa pre totálnu zmenu. Ako povedala Lenka Plechová, chceli Banskobystričanom ponúknuť reštauráciu modernú a príjemnú, do ktorej sa budú radi vracať. A prečo práve anjeli? Na vizualizácii, s ktorou prišli architekti, bola náhodou fotografia anjela. Zapáčila sa im a bolo rozhodnuté. Definitívny názov Angels www.angels-bb.sk spečatil bratislavský fotograf Michal Babčan. Nafotil krásne ženy – anjelov. Ich portréty na stenách dotvárajú príjemnú a pokojnú atmosféru podniku. A ešte rada pre návštevníkov Banskej Bystrice: Angels restaurant & bar hľadajte na konci Hornej ulice, presne oproti „starému“ kinu Hviezda.

Dobrú reštauráciu robí kuchyňa.

Manželia Plechovci nie sú v gastronómii nováčikmi. Skúsenosti zbierali na Slovensku i v zahraničí. Nová reštaurácia bola pre nich výzva. Vybrali sa cestou kvality. Od vstupných potravín a ingrediencií, až po servírovanie jedla na stôl hostí. Potraviny si vyberajú väčšinou osobne, spravidla u stálych dodávateľov, kde majú záruku čerstvého a aktuálneho tovaru. Majú napríklad „svojho“ dodávateľa sladkovodných a morských rýb, rodinu Martákovcov. V jedálnom lístku by ste ale našli aj plody mora, slimáky či slávky. Plechovci sú tiež zástancami sezónnych jedál. V jedálnom lístku sa striedajú tradičné jedlá so špecialitami iných krajín.

Domáce cestoviny, torty i koláče

Aby kvality nebolo málo, rozhodli sa ponúkať zákazníkom vlastné cestoviny, vlastnú domácu údenú šunku, ale aj iné sezónne špeciality. Napríklad huspeninu, či tlačenku. V každodennej ponuke sú aj domáce torty a zákusky. K najobľúbenejším patrí čokoládová a maková torta, či orechové laskonky. Hostia tam radi chodia aj na dubákovú krémovú polievku, bravčové líčka a stále obľúbené steaky .

Dôkazom toho, že v Angels „idú po kvalite“, je jedálny lístok. Má len dve strany, z toho tretina patrí špeciálnej ponuke šéfa kuchyne. V tej aktuálnej sú okrem spomínanej domácej tlačenky, kačacie prsia so šípkovou omáčkou, chrbát z muflóna s hlivovým ragú, filet pstruha dúhového s hráškovým pyré a „vitello tonnato“.

Ponuku jedálneho lístka tvoria štyri predjedlá, tri polievky, sedem hlavných jedál, tri šaláty a štyri dezerty. Aby vyšli v ústrety zákazníkom, ktorí sa chcú o čosi rýchlejšie naobedovať, v ponuke majú dva druhy denného obedového menu. Dvoj a trojchodové, tzv. business menu.

Preferujú slovenské vína

V Angels svojim spôsobom zákazníkov vychovávajú. Nechápu, prečo chcú niektorí hostia pri návšteve slovenskej reštaurácie objednať napríklad svojim talianskym partnerom talianske víno. Vo vinoteke majú pritom výborné slovenské vína, ktoré si objednávajú cez skúseného someliera Michala Heinza. Na vínnej karte však nechýbajú ani zahraničné vína. V ostatnom čase je hitom ríbezľové víno, ktoré je sladké a hodí sa najmä k dezertom. Hostia si tiež obľúbili degustačné večery, ktoré príležitostne pripravujú.

Zohraný kolektív

Kvalitu reštaurácie dotvára i jej kolektív. Väčšina zamestnancov, či už ide o pracovníkov v kuchyni, alebo v obsluhe, tu pracuje od otvorenia. Šéfkuchár Ondrej Snopko spolupracoval s Plechovcami už aj v bývalej prevádzke. V gastronómii sa pracuje sedem dní v týždni a 363 dní v roku. Preto je dôležitá vzájomná dôvera a pochopenie. Dôkazom toho, že to v Angels funguje, sú hostia, z ktorých sa za tie roky stali priatelia a priaznivci reštaurácie. O kvalite však hovoria aj rôzne ocenenia. Či už pre reštauráciu, alebo samotného šéfkuchára.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Memorandum proti Kotlebovi zatiaľ podpísal len Mičev

Vyzývatelia extrémistu Mariana Kotlebu Ján Lunter aj Martin Klus tvrdia, že v župných voľbách sa zachovajú zodpovedne.

KOMENTÁRE

Kotleba na 26 percent má, no na štyridsiatku nesiahne

Roztrieštenosť priniesla víťazstvo Franca, spojenectvo porážku Hitlera.

ŠPORT

Mladí Slováci predviedli skvelý výkon, Švédom strelili tri góly

Prvý strelil Chrien, druhý Mihalík a tretí Šatka.

SVET

Aerolínie sa chcú vrátiť k Concorde: tichším a lacnejším

Nová spoločnosť sľubuje po rokoch návrat k nadzvukovej doprave.

Neprehliadnite tiež

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?

Rýchla večera: Kuracie rolky

Chutia dobre za každých okolností a sú skvelým jedlom aj na cesty.

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.