Banskobystrický Angels sedem rokov na gastronomickej scéne

V objekte, ktorý Banskobystričania poznajú ako Hungária, sídlia Anjeli, po anglicky Angels. Pod týmto názvom hľadajte reštauráciu a bar, kde sa dobre najete či príjemne si posedíte s priateľmi či známymi. (Inzercia)

Všetko zlé býva na niečo dobré. Vlastnú skúsenosť s tým majú aj manželia Plechovci. Keď niekoľko rokov úspešne podnikali v gastronómii, prišiel koniec nájomnej zmluvy. S majiteľmi objektu, kde sídlila ich bývalá prevádzka, sa na ďalšej spolupráci nedohodli. Keď už rozmýšľali, či v gastronómii pokračovať, prišla náhoda – objavili nové priestory. A nie hocijaké – ide o budovu s príbehom, históriou, géniom loci. Objekt bol postavený v roku 1896 podľa projektov staviteľa Róberta Wűnscha a prikláňa sa k architektúre budapeštianskeho typu. Bol to pôvodne nájomný dom a mestská sporiteľňa. Na prízemí bývala kaviareň Hungária, kde istý čas hrávala vojenská hudba z Lučenca pod taktovkou Franza Lehára.

V zozname kultúrnych pamiatok.

Hoci voľné priestory neboli na miestach známej kaviarne, manželov Plechovcov oslovili. Zavolali si na pomoc architektov a rozhodli sa pre totálnu zmenu. Ako povedala Lenka Plechová, chceli Banskobystričanom ponúknuť reštauráciu modernú a príjemnú, do ktorej sa budú radi vracať. A prečo práve anjeli? Na vizualizácii, s ktorou prišli architekti, bola náhodou fotografia anjela. Zapáčila sa im a bolo rozhodnuté. Definitívny názov Angels www.angels-bb.sk spečatil bratislavský fotograf Michal Babčan. Nafotil krásne ženy – anjelov. Ich portréty na stenách dotvárajú príjemnú a pokojnú atmosféru podniku. A ešte rada pre návštevníkov Banskej Bystrice: Angels restaurant & bar hľadajte na konci Hornej ulice, presne oproti „starému“ kinu Hviezda.

Dobrú reštauráciu robí kuchyňa.

Manželia Plechovci nie sú v gastronómii nováčikmi. Skúsenosti zbierali na Slovensku i v zahraničí. Nová reštaurácia bola pre nich výzva. Vybrali sa cestou kvality. Od vstupných potravín a ingrediencií, až po servírovanie jedla na stôl hostí. Potraviny si vyberajú väčšinou osobne, spravidla u stálych dodávateľov, kde majú záruku čerstvého a aktuálneho tovaru. Majú napríklad „svojho“ dodávateľa sladkovodných a morských rýb, rodinu Martákovcov. V jedálnom lístku by ste ale našli aj plody mora, slimáky či slávky. Plechovci sú tiež zástancami sezónnych jedál. V jedálnom lístku sa striedajú tradičné jedlá so špecialitami iných krajín.

Domáce cestoviny, torty i koláče

Aby kvality nebolo málo, rozhodli sa ponúkať zákazníkom vlastné cestoviny, vlastnú domácu údenú šunku, ale aj iné sezónne špeciality. Napríklad huspeninu, či tlačenku. V každodennej ponuke sú aj domáce torty a zákusky. K najobľúbenejším patrí čokoládová a maková torta, či orechové laskonky. Hostia tam radi chodia aj na dubákovú krémovú polievku, bravčové líčka a stále obľúbené steaky .

Dôkazom toho, že v Angels „idú po kvalite“, je jedálny lístok. Má len dve strany, z toho tretina patrí špeciálnej ponuke šéfa kuchyne. V tej aktuálnej sú okrem spomínanej domácej tlačenky, kačacie prsia so šípkovou omáčkou, chrbát z muflóna s hlivovým ragú, filet pstruha dúhového s hráškovým pyré a „vitello tonnato“.

Ponuku jedálneho lístka tvoria štyri predjedlá, tri polievky, sedem hlavných jedál, tri šaláty a štyri dezerty. Aby vyšli v ústrety zákazníkom, ktorí sa chcú o čosi rýchlejšie naobedovať, v ponuke majú dva druhy denného obedového menu. Dvoj a trojchodové, tzv. business menu.

Preferujú slovenské vína

V Angels svojim spôsobom zákazníkov vychovávajú. Nechápu, prečo chcú niektorí hostia pri návšteve slovenskej reštaurácie objednať napríklad svojim talianskym partnerom talianske víno. Vo vinoteke majú pritom výborné slovenské vína, ktoré si objednávajú cez skúseného someliera Michala Heinza. Na vínnej karte však nechýbajú ani zahraničné vína. V ostatnom čase je hitom ríbezľové víno, ktoré je sladké a hodí sa najmä k dezertom. Hostia si tiež obľúbili degustačné večery, ktoré príležitostne pripravujú.

Zohraný kolektív

Kvalitu reštaurácie dotvára i jej kolektív. Väčšina zamestnancov, či už ide o pracovníkov v kuchyni, alebo v obsluhe, tu pracuje od otvorenia. Šéfkuchár Ondrej Snopko spolupracoval s Plechovcami už aj v bývalej prevádzke. V gastronómii sa pracuje sedem dní v týždni a 363 dní v roku. Preto je dôležitá vzájomná dôvera a pochopenie. Dôkazom toho, že to v Angels funguje, sú hostia, z ktorých sa za tie roky stali priatelia a priaznivci reštaurácie. O kvalite však hovoria aj rôzne ocenenia. Či už pre reštauráciu, alebo samotného šéfkuchára.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Zábavný kvíz o varení

Otestujte či máte vzťah k vareniu a patríte do kuchyne. Tak čo, hodí sa vám kuchárska zástera?

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.