Gurmáni prechutnali počas festivalu jedál celé Slovensko

Celý mesiac mali milovníci dobrého jedla na to, aby v rámci Zimného festivalu jedál mohli ochutnať špeciality v podaní najlepších slovenských šéfkuchárov. Až 90 % degustácií bolo trojchodových, a preto mali dostatok „materiálu" na hodnotenie.

Bilancia festivalu, ktorý sa skončil pred pár dňami, ponúka zaujímavé informácie. Prvou je, že sa do neho zapojili reštaurácie zo všetkých ôsmich krajov Slovenska, kým vlani prevažovali reštaurácie z Bratislavy, jej okolia a západného Slovenska. Organizátorov – vydavateľa bedekra slovenskými reštauráciami Gurmán, však ešte viac potešilo, že počet degustátorov sa oproti minuloročnému premiérovému ročníku zdvojnásobil. Vyšplhal sa na číslo 3 380.

Za dobrotami na kolesách

Veľký úspech mali Gurmán busy štartujúce z Bratislavy, naopak, košické Gurmán busy zatiaľ návštevníkov priveľmi neoslovili. Tohtoročnou novinkou boli Gurmán víkendy. Počas nich účastníci ochutnali nielen rôzne pochúťky, ale tiež relaxovali v najlepších slovenských spa. Zaujalo to najmä ľudí vo veku 30 - 50 rokov.

Príjemným zistením tohto ročníka bol pokles storno rezervácií. Kým vlani si ľudia zarezervovali, ale potom nezaplatili, a teda ani neotestovali, zhruba tretinu jedál, tento rok sa to znížilo na sedem percent.

Fantázia na tanieroch

Šéfkuchári pripravovali jedlá podľa vopred stanoveného kľúča: mali sa pochváliť vlastnou špecialitou a predstaviť to najlepšie zo svojho kulinárskeho umenia. Pri ďalšom chode mali siahnuť po receptoch mám alebo starých mám. A tak niekde mohli hostia ochutnať aj zahraničné dobroty. Napríklad v hoteli Sojka v Malatínoch to boli guľky s belgickou čokoládou, pri ktorých bola evidentná inšpirácia v krajine pôvodu majiteľa hotela, teda v Belgicku. A záujem hostí bol aj o jedlá, ktoré reprezentovali chute regiónov, navarené z lokálnych a sezónnych surovín.

Ktoré reštaurácie, teda presnejšie ich jedlá, zaujali tohto roku najviac?

TOP reštaurácie (celá SR):

  • Albrecht restaurant, Bratislava
  • FOU ZOO, Bratislava
  • Brasserie Anjou, Hotel Sheraton, Bratislava
  • Pavúk Wine Restaurant, Modra
  • Zylinder café & restaurant, Bratislava

TOP reštaurácie mimo Bratislavy:

  • Afrodita, Chateau Čereňany
  • Hotel Dubná skala, Žilina
  • Gašperov Mlyn, Batizovce
  • Wellness Hotel Borovica, Štrbské Pleso
  • Dália Restaurant, Eco friendly hotel Dália, Košice

Čo chutilo najviac?

Z objednávok účastníkov vidno, že najviac ich tohto roku zaujali tieto jedlá: sušené stehno z karpatského jeleňa s maďarskou slaninou z mangalice, šúľance na sladko i slano, slivovicová zmrzlina, lososia rolka s mangom, marinovaný sumec na pare, domáce hruškové pirohy s makom, foie gras, paštéta z diviny, teľacie líčka s cícerovým pyré, jelení chrbát, kačacie prsia či dusené kohútie hrebienky na smotane zo žemľovým fondánom.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Trebišov, mesto syfilisu. Už osem rokov sa mu nedarí nad chorobou zvíťaziť

Syfilis šíria nezriedka detské prostitútky, ktoré majú len osem rokov. Za sexuálne služby si pýtajú iba päť eur.

DOMOV

Dobré ráno: Kto vôbec myslí na naše deti?

Ako sa u nás narába so školstvom.

DOMOV

Frešo, Kusý, Ftáčnik. Komu nesedia čísla župnej kampane

Most-Híd minul najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Politici neprestanú nepoctivo zavádzať.

Neprehliadnite tiež

Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

Gurmánsky zážitok pre každého už šiesty rok

Najlepšie reštaurácie Slovenska opäť na Zimnom festivale jedla 2018.

Už ste skúsili Chilteco street food v Žiline ?

Pod taktovkou mexickej kuchyne jedlá spievajú farebnosťou, pikantnosťou a exotikou.

Zelená káva na chudnutie. Mýtus alebo fakt?

Zelená káva zažívala svoju najväčšiu slávu hlavne tak dva -tri roky dozadu a to prevažne v spojení s chudnutím.

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.