SME
Piatok, 7. október, 2022 | Meniny má Eliška

Gurmáni prechutnali počas festivalu jedál celé Slovensko

Celý mesiac mali milovníci dobrého jedla na to, aby v rámci Zimného festivalu jedál mohli ochutnať špeciality v podaní najlepších slovenských šéfkuchárov. Až 90 % degustácií bolo trojchodových, a preto mali dostatok „materiálu" na hodnotenie.

Bilancia festivalu, ktorý sa skončil pred pár dňami, ponúka zaujímavé informácie. Prvou je, že sa do neho zapojili reštaurácie zo všetkých ôsmich krajov Slovenska, kým vlani prevažovali reštaurácie z Bratislavy, jej okolia a západného Slovenska. Organizátorov – vydavateľa bedekra slovenskými reštauráciami Gurmán, však ešte viac potešilo, že počet degustátorov sa oproti minuloročnému premiérovému ročníku zdvojnásobil. Vyšplhal sa na číslo 3 380.

Za dobrotami na kolesách

Veľký úspech mali Gurmán busy štartujúce z Bratislavy, naopak, košické Gurmán busy zatiaľ návštevníkov priveľmi neoslovili. Tohtoročnou novinkou boli Gurmán víkendy. Počas nich účastníci ochutnali nielen rôzne pochúťky, ale tiež relaxovali v najlepších slovenských spa. Zaujalo to najmä ľudí vo veku 30 - 50 rokov.

Príjemným zistením tohto ročníka bol pokles storno rezervácií. Kým vlani si ľudia zarezervovali, ale potom nezaplatili, a teda ani neotestovali, zhruba tretinu jedál, tento rok sa to znížilo na sedem percent.

Fantázia na tanieroch

Šéfkuchári pripravovali jedlá podľa vopred stanoveného kľúča: mali sa pochváliť vlastnou špecialitou a predstaviť to najlepšie zo svojho kulinárskeho umenia. Pri ďalšom chode mali siahnuť po receptoch mám alebo starých mám. A tak niekde mohli hostia ochutnať aj zahraničné dobroty. Napríklad v hoteli Sojka v Malatínoch to boli guľky s belgickou čokoládou, pri ktorých bola evidentná inšpirácia v krajine pôvodu majiteľa hotela, teda v Belgicku. A záujem hostí bol aj o jedlá, ktoré reprezentovali chute regiónov, navarené z lokálnych a sezónnych surovín.

Ktoré reštaurácie, teda presnejšie ich jedlá, zaujali tohto roku najviac?

TOP reštaurácie (celá SR):

  • Albrecht restaurant, Bratislava
  • FOU ZOO, Bratislava
  • Brasserie Anjou, Hotel Sheraton, Bratislava
  • Pavúk Wine Restaurant, Modra
  • Zylinder café & restaurant, Bratislava

TOP reštaurácie mimo Bratislavy:

  • Afrodita, Chateau Čereňany
  • Hotel Dubná skala, Žilina
  • Gašperov Mlyn, Batizovce
  • Wellness Hotel Borovica, Štrbské Pleso
  • Dália Restaurant, Eco friendly hotel Dália, Košice

Čo chutilo najviac?

Z objednávok účastníkov vidno, že najviac ich tohto roku zaujali tieto jedlá: sušené stehno z karpatského jeleňa s maďarskou slaninou z mangalice, šúľance na sladko i slano, slivovicová zmrzlina, lososia rolka s mangom, marinovaný sumec na pare, domáce hruškové pirohy s makom, foie gras, paštéta z diviny, teľacie líčka s cícerovým pyré, jelení chrbát, kačacie prsia či dusené kohútie hrebienky na smotane zo žemľovým fondánom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Generálnym riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP) je Richard Strapko. Do funkcie ho menoval bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Dlh poisťovne presahoval ku koncu júna 131 miliónov eur.


5 h
Ruský tank T-80, ktorého sa ukrajinskí vojaci zmocnili v Bachmute.

Ruská armáda za sebou zanecháva moderné zbrane aj muzeálne kusy.


8 h
Hotelový komplex Borová Sihoť posielajú daniari do konkurzu.

Hotelový biznis sa trápi a najbližšie mesiace neprinesú úľavu.


12 h
Ilustračné foto.

Nový prieskum ukazuje, že až 70 percent ľudí by chcelo postihovať aj obťažovanie na verejnosti.


1 h

Neprehliadnite tiež

Čím sú jeho knedle iné?


a 1 ďalší 4. okt
Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep
SkryťZatvoriť reklamu