Gurmáni prechutnali počas festivalu jedál celé Slovensko

Celý mesiac mali milovníci dobrého jedla na to, aby v rámci Zimného festivalu jedál mohli ochutnať špeciality v podaní najlepších slovenských šéfkuchárov. Až 90 % degustácií bolo trojchodových, a preto mali dostatok „materiálu" na hodnotenie.

Bilancia festivalu, ktorý sa skončil pred pár dňami, ponúka zaujímavé informácie. Prvou je, že sa do neho zapojili reštaurácie zo všetkých ôsmich krajov Slovenska, kým vlani prevažovali reštaurácie z Bratislavy, jej okolia a západného Slovenska. Organizátorov – vydavateľa bedekra slovenskými reštauráciami Gurmán, však ešte viac potešilo, že počet degustátorov sa oproti minuloročnému premiérovému ročníku zdvojnásobil. Vyšplhal sa na číslo 3 380.

Za dobrotami na kolesách

Veľký úspech mali Gurmán busy štartujúce z Bratislavy, naopak, košické Gurmán busy zatiaľ návštevníkov priveľmi neoslovili. Tohtoročnou novinkou boli Gurmán víkendy. Počas nich účastníci ochutnali nielen rôzne pochúťky, ale tiež relaxovali v najlepších slovenských spa. Zaujalo to najmä ľudí vo veku 30 - 50 rokov.

Príjemným zistením tohto ročníka bol pokles storno rezervácií. Kým vlani si ľudia zarezervovali, ale potom nezaplatili, a teda ani neotestovali, zhruba tretinu jedál, tento rok sa to znížilo na sedem percent.

Fantázia na tanieroch

Šéfkuchári pripravovali jedlá podľa vopred stanoveného kľúča: mali sa pochváliť vlastnou špecialitou a predstaviť to najlepšie zo svojho kulinárskeho umenia. Pri ďalšom chode mali siahnuť po receptoch mám alebo starých mám. A tak niekde mohli hostia ochutnať aj zahraničné dobroty. Napríklad v hoteli Sojka v Malatínoch to boli guľky s belgickou čokoládou, pri ktorých bola evidentná inšpirácia v krajine pôvodu majiteľa hotela, teda v Belgicku. A záujem hostí bol aj o jedlá, ktoré reprezentovali chute regiónov, navarené z lokálnych a sezónnych surovín.

Ktoré reštaurácie, teda presnejšie ich jedlá, zaujali tohto roku najviac?

TOP reštaurácie (celá SR):

  • Albrecht restaurant, Bratislava
  • FOU ZOO, Bratislava
  • Brasserie Anjou, Hotel Sheraton, Bratislava
  • Pavúk Wine Restaurant, Modra
  • Zylinder café & restaurant, Bratislava

TOP reštaurácie mimo Bratislavy:

  • Afrodita, Chateau Čereňany
  • Hotel Dubná skala, Žilina
  • Gašperov Mlyn, Batizovce
  • Wellness Hotel Borovica, Štrbské Pleso
  • Dália Restaurant, Eco friendly hotel Dália, Košice

Čo chutilo najviac?

Z objednávok účastníkov vidno, že najviac ich tohto roku zaujali tieto jedlá: sušené stehno z karpatského jeleňa s maďarskou slaninou z mangalice, šúľance na sladko i slano, slivovicová zmrzlina, lososia rolka s mangom, marinovaný sumec na pare, domáce hruškové pirohy s makom, foie gras, paštéta z diviny, teľacie líčka s cícerovým pyré, jelení chrbát, kačacie prsia či dusené kohútie hrebienky na smotane zo žemľovým fondánom.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRKA TKAČENKA

Babiš nám ponúkol pohľad do hlavy rozviedčika

V tomto svete sú ľudia kockami domina.

DOMOV

Sabotáž vyšetrovania korupcie u Kaliňáka už nevyšetrujú

Prokurátor Vasiľ Špirko podáva sťažnosť.

DOMOV

Bývalého príslušníka SIS Kosíka pustili z väznice v Mali

Kosík strávil v malijskom väzení dva roky.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.