Bilancia festivalu, ktorý sa skončil pred pár dňami, ponúka zaujímavé informácie. Prvou je, že sa do neho zapojili reštaurácie zo všetkých ôsmich krajov Slovenska, kým vlani prevažovali reštaurácie z Bratislavy, jej okolia a západného Slovenska. Organizátorov – vydavateľa bedekra slovenskými reštauráciami Gurmán, však ešte viac potešilo, že počet degustátorov sa oproti minuloročnému premiérovému ročníku zdvojnásobil. Vyšplhal sa na číslo 3 380.
Za dobrotami na kolesách
Veľký úspech mali Gurmán busy štartujúce z Bratislavy, naopak, košické Gurmán busy zatiaľ návštevníkov priveľmi neoslovili. Tohtoročnou novinkou boli Gurmán víkendy. Počas nich účastníci ochutnali nielen rôzne pochúťky, ale tiež relaxovali v najlepších slovenských spa. Zaujalo to najmä ľudí vo veku 30 - 50 rokov.
Príjemným zistením tohto ročníka bol pokles storno rezervácií. Kým vlani si ľudia zarezervovali, ale potom nezaplatili, a teda ani neotestovali, zhruba tretinu jedál, tento rok sa to znížilo na sedem percent.
Fantázia na tanieroch
Šéfkuchári pripravovali jedlá podľa vopred stanoveného kľúča: mali sa pochváliť vlastnou špecialitou a predstaviť to najlepšie zo svojho kulinárskeho umenia. Pri ďalšom chode mali siahnuť po receptoch mám alebo starých mám. A tak niekde mohli hostia ochutnať aj zahraničné dobroty. Napríklad v hoteli Sojka v Malatínoch to boli guľky s belgickou čokoládou, pri ktorých bola evidentná inšpirácia v krajine pôvodu majiteľa hotela, teda v Belgicku. A záujem hostí bol aj o jedlá, ktoré reprezentovali chute regiónov, navarené z lokálnych a sezónnych surovín.
Ktoré reštaurácie, teda presnejšie ich jedlá, zaujali tohto roku najviac?
TOP reštaurácie (celá SR):
- Albrecht restaurant, Bratislava
- FOU ZOO, Bratislava
- Brasserie Anjou, Hotel Sheraton, Bratislava
- Pavúk Wine Restaurant, Modra
- Zylinder café & restaurant, Bratislava
TOP reštaurácie mimo Bratislavy:
- Afrodita, Chateau Čereňany
- Hotel Dubná skala, Žilina
- Gašperov Mlyn, Batizovce
- Wellness Hotel Borovica, Štrbské Pleso
- Dália Restaurant, Eco friendly hotel Dália, Košice
Čo chutilo najviac?
Z objednávok účastníkov vidno, že najviac ich tohto roku zaujali tieto jedlá: sušené stehno z karpatského jeleňa s maďarskou slaninou z mangalice, šúľance na sladko i slano, slivovicová zmrzlina, lososia rolka s mangom, marinovaný sumec na pare, domáce hruškové pirohy s makom, foie gras, paštéta z diviny, teľacie líčka s cícerovým pyré, jelení chrbát, kačacie prsia či dusené kohútie hrebienky na smotane zo žemľovým fondánom.