Gurmáni prechutnali počas festivalu jedál celé Slovensko

Celý mesiac mali milovníci dobrého jedla na to, aby v rámci Zimného festivalu jedál mohli ochutnať špeciality v podaní najlepších slovenských šéfkuchárov. Až 90 % degustácií bolo trojchodových, a preto mali dostatok „materiálu" na hodnotenie.

Bilancia festivalu, ktorý sa skončil pred pár dňami, ponúka zaujímavé informácie. Prvou je, že sa do neho zapojili reštaurácie zo všetkých ôsmich krajov Slovenska, kým vlani prevažovali reštaurácie z Bratislavy, jej okolia a západného Slovenska. Organizátorov – vydavateľa bedekra slovenskými reštauráciami Gurmán, však ešte viac potešilo, že počet degustátorov sa oproti minuloročnému premiérovému ročníku zdvojnásobil. Vyšplhal sa na číslo 3 380.

Za dobrotami na kolesách

Veľký úspech mali Gurmán busy štartujúce z Bratislavy, naopak, košické Gurmán busy zatiaľ návštevníkov priveľmi neoslovili. Tohtoročnou novinkou boli Gurmán víkendy. Počas nich účastníci ochutnali nielen rôzne pochúťky, ale tiež relaxovali v najlepších slovenských spa. Zaujalo to najmä ľudí vo veku 30 - 50 rokov.

Príjemným zistením tohto ročníka bol pokles storno rezervácií. Kým vlani si ľudia zarezervovali, ale potom nezaplatili, a teda ani neotestovali, zhruba tretinu jedál, tento rok sa to znížilo na sedem percent.

Fantázia na tanieroch

Šéfkuchári pripravovali jedlá podľa vopred stanoveného kľúča: mali sa pochváliť vlastnou špecialitou a predstaviť to najlepšie zo svojho kulinárskeho umenia. Pri ďalšom chode mali siahnuť po receptoch mám alebo starých mám. A tak niekde mohli hostia ochutnať aj zahraničné dobroty. Napríklad v hoteli Sojka v Malatínoch to boli guľky s belgickou čokoládou, pri ktorých bola evidentná inšpirácia v krajine pôvodu majiteľa hotela, teda v Belgicku. A záujem hostí bol aj o jedlá, ktoré reprezentovali chute regiónov, navarené z lokálnych a sezónnych surovín.

Ktoré reštaurácie, teda presnejšie ich jedlá, zaujali tohto roku najviac?

TOP reštaurácie (celá SR):

  • Albrecht restaurant, Bratislava
  • FOU ZOO, Bratislava
  • Brasserie Anjou, Hotel Sheraton, Bratislava
  • Pavúk Wine Restaurant, Modra
  • Zylinder café & restaurant, Bratislava

TOP reštaurácie mimo Bratislavy:

  • Afrodita, Chateau Čereňany
  • Hotel Dubná skala, Žilina
  • Gašperov Mlyn, Batizovce
  • Wellness Hotel Borovica, Štrbské Pleso
  • Dália Restaurant, Eco friendly hotel Dália, Košice

Čo chutilo najviac?

Z objednávok účastníkov vidno, že najviac ich tohto roku zaujali tieto jedlá: sušené stehno z karpatského jeleňa s maďarskou slaninou z mangalice, šúľance na sladko i slano, slivovicová zmrzlina, lososia rolka s mangom, marinovaný sumec na pare, domáce hruškové pirohy s makom, foie gras, paštéta z diviny, teľacie líčka s cícerovým pyré, jelení chrbát, kačacie prsia či dusené kohútie hrebienky na smotane zo žemľovým fondánom.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S kontrolou listov sa môžete stretnúť aj v práci. Je to legálne?

Právo na listové tajomstvo sa vzťahuje aj na emaily či esemesky. Garantuje ho ústava i zákony

DOMOV

Danko chce obmedziť strany, súperov neodradil

Z SNS nepovedali, či pravidlo bude platiť aj pre registrované strany.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop