Banskobystrická medená torta putuje aj do sveta

K cestovaniu po cudzine patrí aj ochutnávanie miestnych špecialít. V Lisabone vás celkom iste ponúknu koláčikom pastel de Belém, k Viedni patrí posedenie pri Sacherovej torte, v Saint Tropez zase pri Tarte trapezienne. Zo Salzburgu si hostia pravdepodobn

(Zdroj: Igor Staudinger)

Už dva roky má svoju kulinársku špecialitu aj metropola stredného Slovenska. Je ňou Banskobystrická medená torta a o jej zrod sa postarali v hoteli Národný dom. Jej jedinečnú chuť si však nemusíte vychutnávať iba tam. Môžete si ju odniesť v praktickom balení a priniesť domov ako darček svojim blízkym.

Návrat starého receptu

Pôvodná receptúra banskobystrickej medenej torty pochádza zo začiatku 20. storočia. Zaujímavá však bola aj jej cesta k znovuobjaveniu. O jej návrat sa postarala rekonštrukcia hotela Národný dom. V snahe dodržať všetky podstatné detaily, ktoré charakterizujú prácu autora projektu, známeho architekta Emila Beluša, starostlivo prehliadali všetky uchované dokumenty a knihy. Mnohé aj vyše 80-ročné. Veď hotel, postavený v štýle funkcionalizmu, konštruktivizmu a kubizmu s prvkami art deco, má už vyše osem krížikov.

Prekvapením „pri upratovaní“ dokumentov bola stará kuchárska kniha, z ktorej vypadol rukou napísaný recept na akýsi koláč. Nebyť pozorného nálezcu, ktorý ho, vraj ako pamiatku na rekonštrukciu hotela, odovzdal jeho riaditeľke, bol by koláč navždy strateným. Našťastie sa dostal do správnych rúk – k cukrárovi hotela. Do dnešnej podoby ho trpezlivo pretváral niekoľko týždňov.

Oplatilo sa. Výsledkom je cukrársky skvost, ktorý je súzvukom vynikajúcich chutí typických pre Banskú Bystricu. Základom receptu sú bystrické slivky a vlašské orechy. Tieto stromy kedysi nesmeli chýbať v žiadnej banskobystrickej záhrade ani v okolí mesta. Nie div, že ich plody využívali ako pochutiny aj v typickej bystrickej kuchyni. Keďže samotný pôvodný recept bol bez názvu, tak mu vybrali meno Banskobystrická torta - podľa tvaru, ktorý mu určili. A že je medená, vyplýva z bohatej histórie mesta. V Národnom dome tak ponúkajú dezert, ktorý spája súčasnosť s minulosťou.

Recept je tajomstvom

Dnes si Banskobystričania a návštevníci hotela môžu vybrať z dvoch podôb tejto torty . Buď malú alebo veľkú. Navyše sa Banskobystrická medená torta stala aj obľúbeným darčekovým predmetom. Vo vkusnej škatuľke a s komplimentkou, približujúcou jej históriu, v slovenskom alebo v anglickom, francúzskom, talianskom, španielskom, maďarskom či nemeckom jazyku, je vhodná aj ako darček do zahraničia. Recept však nehľadajte. Tak ako v Saint- Tropez v prípade „trapézanky“ či v Salzburgu v prípade Mozartových gulí je chránený.

Banskobystričania, ale aj návštevníci z iných miest, mali možnosť prvýkrát ochutnať Banskobystrickú medenú tortu na Griliáde v roku 2012.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S kontrolou listov sa môžete stretnúť aj v práci. Je to legálne?

Právo na listové tajomstvo sa vzťahuje aj na emaily či esemesky. Garantuje ho ústava i zákony

DOMOV

Danko chce obmedziť strany, súperov neodradil

Z SNS nepovedali, či pravidlo bude platiť aj pre registrované strany.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop