Banskobystrická medená torta putuje aj do sveta

K cestovaniu po cudzine patrí aj ochutnávanie miestnych špecialít. V Lisabone vás celkom iste ponúknu koláčikom pastel de Belém, k Viedni patrí posedenie pri Sacherovej torte, v Saint Tropez zase pri Tarte trapezienne. Zo Salzburgu si hostia pravdepodobn

(Zdroj: Igor Staudinger)

Už dva roky má svoju kulinársku špecialitu aj metropola stredného Slovenska. Je ňou Banskobystrická medená torta a o jej zrod sa postarali v hoteli Národný dom. Jej jedinečnú chuť si však nemusíte vychutnávať iba tam. Môžete si ju odniesť v praktickom balení a priniesť domov ako darček svojim blízkym.

Návrat starého receptu

Pôvodná receptúra banskobystrickej medenej torty pochádza zo začiatku 20. storočia. Zaujímavá však bola aj jej cesta k znovuobjaveniu. O jej návrat sa postarala rekonštrukcia hotela Národný dom. V snahe dodržať všetky podstatné detaily, ktoré charakterizujú prácu autora projektu, známeho architekta Emila Beluša, starostlivo prehliadali všetky uchované dokumenty a knihy. Mnohé aj vyše 80-ročné. Veď hotel, postavený v štýle funkcionalizmu, konštruktivizmu a kubizmu s prvkami art deco, má už vyše osem krížikov.

Prekvapením „pri upratovaní“ dokumentov bola stará kuchárska kniha, z ktorej vypadol rukou napísaný recept na akýsi koláč. Nebyť pozorného nálezcu, ktorý ho, vraj ako pamiatku na rekonštrukciu hotela, odovzdal jeho riaditeľke, bol by koláč navždy strateným. Našťastie sa dostal do správnych rúk – k cukrárovi hotela. Do dnešnej podoby ho trpezlivo pretváral niekoľko týždňov.

Oplatilo sa. Výsledkom je cukrársky skvost, ktorý je súzvukom vynikajúcich chutí typických pre Banskú Bystricu. Základom receptu sú bystrické slivky a vlašské orechy. Tieto stromy kedysi nesmeli chýbať v žiadnej banskobystrickej záhrade ani v okolí mesta. Nie div, že ich plody využívali ako pochutiny aj v typickej bystrickej kuchyni. Keďže samotný pôvodný recept bol bez názvu, tak mu vybrali meno Banskobystrická torta - podľa tvaru, ktorý mu určili. A že je medená, vyplýva z bohatej histórie mesta. V Národnom dome tak ponúkajú dezert, ktorý spája súčasnosť s minulosťou.

Recept je tajomstvom

Dnes si Banskobystričania a návštevníci hotela môžu vybrať z dvoch podôb tejto torty . Buď malú alebo veľkú. Navyše sa Banskobystrická medená torta stala aj obľúbeným darčekovým predmetom. Vo vkusnej škatuľke a s komplimentkou, približujúcou jej históriu, v slovenskom alebo v anglickom, francúzskom, talianskom, španielskom, maďarskom či nemeckom jazyku, je vhodná aj ako darček do zahraničia. Recept však nehľadajte. Tak ako v Saint- Tropez v prípade „trapézanky“ či v Salzburgu v prípade Mozartových gulí je chránený.

Banskobystričania, ale aj návštevníci z iných miest, mali možnosť prvýkrát ochutnať Banskobystrickú medenú tortu na Griliáde v roku 2012.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Frešo, Kusý, Ftáčnik. Kto mal najdrahšiu kampaň a komu nesedia čísla

Most-Híd minul podľa oficiálnej správy v župných voľbách najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Politici neprestanú nepoctivo zavádzať.

KOMENTÁRE

Chceme viac detí v odborných školách? Tak sa o tom bavme

Menej žiakov na osemročných gymnáziách, ale prečo?

Neprehliadnite tiež

Slovensko bude chutiť gurmánskymi špecialitami

Od 15. januára do 25. februára môžete prostredníctvom šiesteho ročníka Zimného festivalu jedla ochutnať Slovensko. Účastníci sa stanú gurmánmi v 37 reštauráciách vo všetkých krajoch po celom Slovensku.

Gurmánsky zážitok pre každého už šiesty rok

Najlepšie reštaurácie Slovenska opäť na Zimnom festivale jedla 2018.

Už ste skúsili Chilteco street food v Žiline ?

Pod taktovkou mexickej kuchyne jedlá spievajú farebnosťou, pikantnosťou a exotikou.

Zelená káva na chudnutie. Mýtus alebo fakt?

Zelená káva zažívala svoju najväčšiu slávu hlavne tak dva -tri roky dozadu a to prevažne v spojení s chudnutím.

Aj vynikajúcou kávou sa dá podporiť dobrá vec

V multižánrovej kaviarni HalmiSpace v Košiciach vyberajú pre svojich zákazníkov vždy tú najlepšiu kávu.