Už dva roky má svoju kulinársku špecialitu aj metropola stredného Slovenska. Je ňou Banskobystrická medená torta a o jej zrod sa postarali v hoteli Národný dom. Jej jedinečnú chuť si však nemusíte vychutnávať iba tam. Môžete si ju odniesť v praktickom balení a priniesť domov ako darček svojim blízkym.
Návrat starého receptu
Pôvodná receptúra banskobystrickej medenej torty pochádza zo začiatku 20. storočia. Zaujímavá však bola aj jej cesta k znovuobjaveniu. O jej návrat sa postarala rekonštrukcia hotela Národný dom. V snahe dodržať všetky podstatné detaily, ktoré charakterizujú prácu autora projektu, známeho architekta Emila Beluša, starostlivo prehliadali všetky uchované dokumenty a knihy. Mnohé aj vyše 80-ročné. Veď hotel, postavený v štýle funkcionalizmu, konštruktivizmu a kubizmu s prvkami art deco, má už vyše osem krížikov.
Prekvapením „pri upratovaní“ dokumentov bola stará kuchárska kniha, z ktorej vypadol rukou napísaný recept na akýsi koláč. Nebyť pozorného nálezcu, ktorý ho, vraj ako pamiatku na rekonštrukciu hotela, odovzdal jeho riaditeľke, bol by koláč navždy strateným. Našťastie sa dostal do správnych rúk – k cukrárovi hotela. Do dnešnej podoby ho trpezlivo pretváral niekoľko týždňov.
Oplatilo sa. Výsledkom je cukrársky skvost, ktorý je súzvukom vynikajúcich chutí typických pre Banskú Bystricu. Základom receptu sú bystrické slivky a vlašské orechy. Tieto stromy kedysi nesmeli chýbať v žiadnej banskobystrickej záhrade ani v okolí mesta. Nie div, že ich plody využívali ako pochutiny aj v typickej bystrickej kuchyni. Keďže samotný pôvodný recept bol bez názvu, tak mu vybrali meno Banskobystrická torta - podľa tvaru, ktorý mu určili. A že je medená, vyplýva z bohatej histórie mesta. V Národnom dome tak ponúkajú dezert, ktorý spája súčasnosť s minulosťou.
Recept je tajomstvom
Dnes si Banskobystričania a návštevníci hotela môžu vybrať z dvoch podôb tejto torty . Buď malú alebo veľkú. Navyše sa Banskobystrická medená torta stala aj obľúbeným darčekovým predmetom. Vo vkusnej škatuľke a s komplimentkou, približujúcou jej históriu, v slovenskom alebo v anglickom, francúzskom, talianskom, španielskom, maďarskom či nemeckom jazyku, je vhodná aj ako darček do zahraničia. Recept však nehľadajte. Tak ako v Saint- Tropez v prípade „trapézanky“ či v Salzburgu v prípade Mozartových gulí je chránený.
Banskobystričania, ale aj návštevníci z iných miest, mali možnosť prvýkrát ochutnať Banskobystrickú medenú tortu na Griliáde v roku 2012.