Banskobystrická medená torta putuje aj do sveta

K cestovaniu po cudzine patrí aj ochutnávanie miestnych špecialít. V Lisabone vás celkom iste ponúknu koláčikom pastel de Belém, k Viedni patrí posedenie pri Sacherovej torte, v Saint Tropez zase pri Tarte trapezienne. Zo Salzburgu si hostia pravdepodobn

(Zdroj: Igor Staudinger)

Už dva roky má svoju kulinársku špecialitu aj metropola stredného Slovenska. Je ňou Banskobystrická medená torta a o jej zrod sa postarali v hoteli Národný dom. Jej jedinečnú chuť si však nemusíte vychutnávať iba tam. Môžete si ju odniesť v praktickom balení a priniesť domov ako darček svojim blízkym.

Návrat starého receptu

Pôvodná receptúra banskobystrickej medenej torty pochádza zo začiatku 20. storočia. Zaujímavá však bola aj jej cesta k znovuobjaveniu. O jej návrat sa postarala rekonštrukcia hotela Národný dom. V snahe dodržať všetky podstatné detaily, ktoré charakterizujú prácu autora projektu, známeho architekta Emila Beluša, starostlivo prehliadali všetky uchované dokumenty a knihy. Mnohé aj vyše 80-ročné. Veď hotel, postavený v štýle funkcionalizmu, konštruktivizmu a kubizmu s prvkami art deco, má už vyše osem krížikov.

Prekvapením „pri upratovaní“ dokumentov bola stará kuchárska kniha, z ktorej vypadol rukou napísaný recept na akýsi koláč. Nebyť pozorného nálezcu, ktorý ho, vraj ako pamiatku na rekonštrukciu hotela, odovzdal jeho riaditeľke, bol by koláč navždy strateným. Našťastie sa dostal do správnych rúk – k cukrárovi hotela. Do dnešnej podoby ho trpezlivo pretváral niekoľko týždňov.

Oplatilo sa. Výsledkom je cukrársky skvost, ktorý je súzvukom vynikajúcich chutí typických pre Banskú Bystricu. Základom receptu sú bystrické slivky a vlašské orechy. Tieto stromy kedysi nesmeli chýbať v žiadnej banskobystrickej záhrade ani v okolí mesta. Nie div, že ich plody využívali ako pochutiny aj v typickej bystrickej kuchyni. Keďže samotný pôvodný recept bol bez názvu, tak mu vybrali meno Banskobystrická torta - podľa tvaru, ktorý mu určili. A že je medená, vyplýva z bohatej histórie mesta. V Národnom dome tak ponúkajú dezert, ktorý spája súčasnosť s minulosťou.

Recept je tajomstvom

Dnes si Banskobystričania a návštevníci hotela môžu vybrať z dvoch podôb tejto torty . Buď malú alebo veľkú. Navyše sa Banskobystrická medená torta stala aj obľúbeným darčekovým predmetom. Vo vkusnej škatuľke a s komplimentkou, približujúcou jej históriu, v slovenskom alebo v anglickom, francúzskom, talianskom, španielskom, maďarskom či nemeckom jazyku, je vhodná aj ako darček do zahraničia. Recept však nehľadajte. Tak ako v Saint- Tropez v prípade „trapézanky“ či v Salzburgu v prípade Mozartových gulí je chránený.

Banskobystričania, ale aj návštevníci z iných miest, mali možnosť prvýkrát ochutnať Banskobystrickú medenú tortu na Griliáde v roku 2012.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Plagiátor z parlamentu a český škandál desaťročia (Schutzov týždeň)

Dankove myšlienky si zaslúžia tvrdé dosky.

KOŠICE KORZÁR

Košický rektor o Dankovej kauze: Právnická fakulta môže mať zhodu do 40 percent

Odhalili i plagiát s 2-percentnou zhodou.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.